Nomed, odpoveď máš v PM. Naša debata nejako zanikla v tejto vrave:
Pokiaľ ide o mňa, ak by prišli páni alebo tety od nás zo zbraní, pravdepodobne ich pozvem dnu, ponúknem niečo na pitie a ukážem, ako mám uložené zbrane. Poznám ich všetkých (aspoň z videnia) a vždy boli ochotní a slušní. Bolo by neslušné zabuchnúť im dvere pred nosom. Ich "návštevu" by som považoval za príchod hosťa a nie za buzeráciu štátnymi orgánmi. Hovorím to celkom vážne.
V žiadnom inom prípade nevidím dôvod niekoho vpúšťať do môjho obydlia bez zákonom stanoveného riadne vydaného povolenia. V zákone o PZ sa dočítate, v akých prípadoch môže policajt vstúpiť do vášho obydlia bez predchádzajúceho súhlasu alebo bez toho, aby ste ho tam explicitne pozvali vy sami. Kontrola uloženia zbraní a streliva sa tam celkom isto nenachádza.
To, že zákon o zbraniach a strelive zveruje policajtom kompetenciu kontrolovať uloženie zbraní a streliva, neznamená, že im umožňuje automaticky sa dožadovať vstupu ku mne domov. Písal vám to už Luke. Kým výkon takéhoto ustanovenia nie je ďalej upravený v zákone, tak policajt nemôže prísť s vlastným výkladom a robiť na vás ramená. Jednoducho nemôže konať nad rámec zákona. Ak toto niekto nechápe, tak potom pardón, ale chápem rozčulujúceho sa Luka.
Jedna vec je právna stránka veci. Ja vás ale chcem upozorniť na inú vec. Väčšina z vás sa tu prezentuje ako slušní ľudia, ktorým záleží na ich bezpečnosti. Mne teda vôbec nepríde bezpečné pustiť si do bytu len tak dvoch ozbrojených chlapov oblečených do policajnej uniformy, previesť ich bytom a ukázať kde a ako skladujem zbrane. Vám áno?
Určite si ešte pamätáte na prípad Kubašiak i na súvisiace odhalenie gangu policajtov, zbitie advokáta, únos Greškovej matky... Ak je pre vás po tom všetkom uniforma zárukou bezpečnosti, či spoľahlivosti, tak OK. No comment. Niekto tu spomínal, že zatiaľ neprichádza k častým kontrolám uloženia zbraní. Stavte sa, že ak by k ním prichádzalo častejšie, na opačnej strane barikády by sa okamžite našli jedinci, ktorí by to dokázali zneužiť ako ľahký zdroj získavania (potom už) ilegálnych zbraní.
Jasne, opäť sa nájde niekto, kto príde s fikciou, že veď policajti sa dopredu ohlásia a potom sa preukážu služobným preukazom a nejakým papierom. No fajn, kto a na základe čoho im ten papier vydá?! Taký papier sa volá povolenie na domovú prehliadku. Kto a prečo ho vydáva, vám už napísal Luke. Žiadny iný papier nejestvuje! Mám ešte nejaké povinnosti typu pustiť plynára, nech urobí odpočet plynomeru a vodára, nech urobí odpočet vodomeru. Potom pár ďlaších situácií, samozrejme KN a NO, ale nič z toho sa netýka kontroly uloženia zbraní a streliva! Samozrejme, iná je situácia držiteľa zbrojnej licencie.
Na záver: zbrane mám uložené presne ako káže zákon. Už za pár dní ich budem mať uložené ešte bezpečnejšie, vysoko nad rámec toho, čo mi prikazuje zákon o zbraniach a strelive. Doma neprechovávam ani drogy ani chránené živočíšne druhy a ani neprevádzkujem bordel. Nič z toho, čo som napísal nie je motivované strachom z prípadnej kontroly. Iba sa pýtam:
- Prečo by som si mal domov púšťať cudzích ľudí?!
- Prečo by som mal cudzím ľuďom ukazovať, kde mám zbrane?!
- Prečo by som mal strpieť buzeráciu, ktorou štátne orgány vysoko prekračujú kompetencie im zverené zákonom?!
P.S.: Aby bolo jasné, nemám nič proti príslušníkom PZ. Vždy ochotne strpím všetky úkony, ak majú oporu v zákone. Ak sú slušní a zdvorilí ku mne, som k ním zdvorilý aj ja. Veľmi rád ich stretávam, keď v našom meste po nociach dávajú fúkať vodičom. Nikdy ma neobťažuje, že si musím fúknuť aj ja. Ale nedávna skúsenosť s príslušníkom PMJ, ktorý ma deň po štátnici zo správneho práva presviedčal o tom, že vo vyhláške o premávke na cestných komunikáciách je to, čo si on myslí, že tam je a nie to, čo tam skutočne, ma iba utvrdzuje v názore, že svoje práva si treba vedieť obhájiť. Ak je niekomu zaťažko prečítať okrem zákona o zbraniach a strelive ešte dva-tri zákony navyše a pokúsiť sa im porozumieť, tak bohužiaľ...