WTSHTF - všobecne

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

Neviem ako to chcete riesit tym nakupovanim zasob. Nakupit toho haldu a niekam to odlozit a cakat je zabijak na trvacnost. Ja to riesim systemom FIFO (first in first out). Napr momentalne mam cca 50l tetrapackov mlieka. Postupne ako sa minie krabica 12ks kupim dalsiu a posuniem ju ako poslednu v rade. Najstarsie su vpredu a ak si ich beru napr. deti netreba to riesit lebo sa dostanu len k aktualnemu kusu, ktory je najstarsi. (Rovnako to zvykne byt aj v samoobsluhach, ak chcete nieco co nieje tesne pred skazenim treba siahnut hlboko do regala.)
Rovnako to mam s konzervami, cestovinami...
Nerobim to len z nejakej paranoje, ale je to prakticke. kazda potravina ma svoje miesto. Ked idem nakupovat pozriem na regal a pri ktorej potravine je miesto na nove balenie jednoducho ho doplnim.
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

satu napísal:
Kapo napísal:

A hlavne alkohol neutralizuje botulín
No na toto by som sa nespoliehal. Odkial to mas?
To by som ti ani neradil, aby si sa na to spoliehal. Botulax je jeden z najsilnejších jedov na svete. 100 g nám stačí na vyhubenie ludí na celom svete. Preto sa používa aj na výrobu chemických zbraní. Ale aj v kozmetike.
Písal som to len ako núdzu, alebo prevenciu pri požieraní starých zásob pri WHTF.
Inak to viem odvtedy, čo sa tým otrávila jedna rodina a tí čo žrali najviac kontaminovaného to zvládli bez újmy, lebo požili alkohol. Zvyšný bojovali o život....tvrdil to lekár.
Kapo
častý prispievateľ

Venet napísal:........ V nemecku sa predava v lidly nejeka 3trieda kvality, a na slovensko sa vozi este horsie.......
Od kial máš také informácie? A tvoji informátori nevedia niečo aj o iných obchodných reťazcoch a prípadne kde sa dobre, kvalitne a lacno nakupuje? :twisted:
telra
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa telra »

Venet napísal: Duso: Lidlu ja neverim. V nemecku sa predava v lidly nejeka 3trieda kvality, a na slovensko sa vozi este horsie. Samozrejme vsetko riadne chemicky upravene - jak chutovo, tak konzervacne....
pokial ja viem tak dzusy z lidlu niektore skoncili v testovani na kvalitu z pohladu obsahu ovocnej stavy lepsie ako "znackove". Tusim boli 2 a 3. Znacky neviem, myslim ze 1 bol akurat ... nespomeniem si na nazov, kym ho neuvidim......
miro285
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa miro285 »

Uf, keď ja vidím je 100%-né džúsy za 60 či neviem koľko centov, tak nechcem ani radšej vedieť z čoho to je robené :D
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Kapo napísal: ...
Inak to viem odvtedy, čo sa tým otrávila jedna rodina a tí čo žrali najviac kontaminovaného to zvládli bez újmy, lebo požili alkohol. Zvyšný bojovali o život....tvrdil to lekár.
Kedysi pred asi 35 rokmi si traja moji kamoši kúpili zomleté mäso na tatarák v jenom vtedy študákmi hojne navštevovanom nemenovanom bare v Blave (Kryštál - pre nezainteresovaných - vtedy skvelá fazuľovica a aj tá ominózna mäsová špecialita). Pozvali si na privát svoje kočky, kúpili dajaké pitie a zbafli kolektívne ten tatarák. Akurát že z troch pozvaných prišli iba dve - a jeden kamoš vyšiel nasucho - teda práve naopak - keďže bol sám, chlastal najviac a celkom kvalitne sa dorazil. Ibaže nasledujúce tri dni strávili dvaja kamoši a ich kočky na Kramároch s prekrásnou salmonelózou a ten chudák osamelý nešťastný doma sám - v pohode a bez následkov. Asi všetky salmonely utopil v alkohole. :lol:
P.S.: Milan, však to bolo tak? Vilo a Peter - už je vám dúfam fajn... :D
satu
prispievateľ
Registered for: 15 years 4 months

Príspevok od používateľa satu »

Igrlik napísal: Asi všetky salmonely utopil v alkohole. :D
Salmonela ano, je to bakteria a tu alkohol zabija, tak ako vsetky zive bunky. Mam tu istu skusenost. 4x brynzaky na Soroske, 1x sofer, 1x abstinent, 2x borovicka pred aj po = sofer + abstinent salmonela ako bic.
Botulin je ale toxin, produkt bakterii. Alkohol ho moze IMHO len zriedit, nie zabit.
agger
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

miro2851 napísal:Uf, keď ja vidím je 100%-né džúsy za 60 či neviem koľko centov, tak nechcem ani radšej vedieť z čoho to je robené :D
Miro vyskusaj a uvidis. Kvalitnejsie su uz len ak si to urobis doma sam... :D
pištoľníčka
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa pištoľníčka »

Malickosti ktore napadli mna...
Ti co nosia okuliare, resp.cocky by mali mat aj dva tri nahradne kusy okuliarov, nejake cocky a fyziol.roztoky v batohu na prezitie...tiez vediet ake maju dioptrie a zakrivenie.
Ti co beru lieky bez ktorych by neprezili po par dnoch...hmmm? Zasoba tych liekov? Vediet ich ucinne latky a v pripade sance pocas wtshtf dostat sa k liekom, vediet ktore mozu a ktore nesmu a ktore by mohli byt nahradou?
Vediet svoju krvnu skupinu, alergiu na lieky...
Nastroje a material potrebne na cistenie zbrani
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

K tým liekom, ak niekto nevie, čo si zbaliť do lekárničky, tu je celkom fajn návod, aspoň na začiatok kým si urobíte prehľad. http://www.horosvaz.cz/index.php?articl ... 62#MINIMUM
miro285
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa miro285 »

agger, narážam na to, že na 1 kg šťavy treba aspoň 1,5-2 kg ovocia .. no a také množstvo pomarančov, ananásu + výrobné náklady + zisk výrobcu + zisk predajcu, tak neviem či je možné sa za normálnych okolností zmestiť do tejto sumy :D
Kapo
častý prispievateľ

Nemôžeš porovnávať ceny ovocia v obchode, s cenou džúsu. Tieto konzervárne vykupujú ovocie za pár centov.
A nie je džús, ako džús. Treba čítať zloženie. http://www.nealko.sk/dzusy

A keď už teda zdravú stravu, tak si ju treba dopestovať doma. Inak to je len falošný pocit a vyhodené peniaze. :wink:
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

Zo stabilnej krajiny na pokraj anarchie. Túto cestu prekonalo Tunisko za necelý mesiac. Prezident z krajiny ušiel, polícia nefunguje, krajinu čakajú predčasné voľby.

http://www.sme.sk/c/5723576/diktatori-s ... niska.html

http://www.sme.sk/c/5723235/tunisom-sa- ... relba.html
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

aris: J j, inak, na zerohedge to celkom dobre okomentovali:

Not shares of AAPL, not freeze dried MREs, not shotguns shells, not even €45 million European pieces of linen in a suitcase... Gold. And one wonders why all the physical silver and gold is slowly but surely disappearing from the distributors... (tunisky prezident Ben Ali usiel z krajiny s 1,5tonou zlata)...

Heh, takych sto tehliciek by som teda bral... dokonca by mi stacila ja jedna... (jedna ma cca 15kg)... :twisted:

Faktom je ze fyzicky vraj zacina byt problem so zlatom i striebrom (od zaciatku roka nakupy lamu vsetky rekordy, a nedostatky uz hlasia aj v nemecku).

Kazdopadne kedze minuly tyzden to dopadlo dobre (na 'zachranu' EURa pricvalali rytieri z vychodu... tie portugalske a spanielske statne obligacie hufne kupovala okrem ECB aj cina a japonsko), takze pad eura sa o par mesiacov odklada. To ze je to cele fiktivne a je to len par kariet na domceku navyse - zbankrotovany japonsky bankovy system prevadza elektronicke jednicky a nuly, a u ciny su za tym este aj uplne sebecke zaujmy, je v podstate jedno, hlavne je ze este aspon chvilku tu (mozno) budeme mat klud a pohodu.

Otazka je len kto EURo pride zachranit nabuduce? Ale treba byt optimisticky - mozno priletia nejaki mimozemstania co budu zlate tehly s..t a cely financny svet to otoci naruby... :shock: :lol:

Gunslinger
inspiring_mendeleev

Príspevok od používateľa inspiring_mendeleev »

aris napísal:Zo stabilnej krajiny na pokraj anarchie. Túto cestu prekonalo Tunisko za necelý mesiac. Prezident z krajiny ušiel, polícia nefunguje, krajinu čakajú predčasné voľby.
Pozor, v Tunisku nie je anarchia. Anarchia nie je bordel ale spoločenské zriadenie založené na základe zmlúv medzi jednotlivcami bez samozvanej autority. A vyžaduje to véééľmi uvedomelých ľudí. A je asi rovnako nereálna ako komunizmus
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"