WTSHTF - všobecne
-
Peter Elektro
- častý prispievateľ
- Registered for: 16 years 1 month
- Kontaktovať používateľa:
Naposledy upravil/-a Peter Elektro v 18 Jan 2011, 19:12, upravené celkom 1 krát.
Ak bude tak zle, že nebude plyn, elektrika a PHM, tak v meste nebude nič na práci. Takže treba si zaobstarať nejaký šporák umiestnený v nejakej chalúpke mimo mesta.
Inak toto je podla mna jeden z naj príspevkov ohladne SHTF :
Inak toto je podla mna jeden z naj príspevkov ohladne SHTF :
Já osobně si myslím, že není potřeba schraňovat zásoby, pucovat filtry u chemických masek a hromadit střelivo. Nejdůležitější v daný okamžik bude vždy psychika. Ten okamžik, kdy si člověk řekne - "potřebuji to a to a vezmu si to." Nehledě na možné následky. Kdo z nás bude mít pajšl někoho z fleku zastřelit i když už to evidentně kníkne? (Kdo četl TMU, ví o co zhruba jde). Kdo si nebude říkat: "No jo, ale co když 'se to spraví' a já pak budu popotahovanej? Odsouzenej? Zavřenej?" Takže si myslím, že daleko důležitější než být připravený fyzicky je být připraven po psychické stránce.
A dále, osobně si myslím, že nepřijde nějaká pohroma typu elektrické smrti, prostě nebude žádný "KLAP a odteď je vše jinak". Spíše si myslím, že to bude jak s tou žábou, kterou dáte do studený vody a pak tu vodu budete pomalu ohřívat - žába se nechá v klidu uvařit... Takže nejdůleřitější bude poznat okamžik, kdy už se to opravdu začne srát, i když spooousta lidí kolem bude říkat: "Ještě je to dobrý, ještě je to dobrý..." Kdo ten správnej okamžik pozná? Kdo si všimne toho, že státní mašinérie už jede jen ze setrvačnosti a nemá žádnou skutečnou moc? Kdo bude "akční" příliš brzy, může lehce skončit u zdi (v rámci stanného práva), kdo zaspí, bude otrokem....
Panzer: colemany mám už doma dva, nefunkčné, sú extrémne citlivé na čistotu a zloženie benzínu, v splyňovacej rúrke palivo z nejakého dôvodu vytvorí karbón a upchá sa. Jeden fungoval dva roky, jeden pol, výmena trysky a rúrky a po troch vareniach bol zas v prdeli. Nepomohlo ani používanie technického benzínu.
kapo: tiez mi napadlo, to co tomu cechovi.
dalsi zaujimavy clanok:
http://www.trimbroker.com/article/o-nas ... 011-110112
dalsi zaujimavy clanok:
http://www.trimbroker.com/article/o-nas ... 011-110112
Kapo, s tvojim prispevkom sa mozem len a len a este raz to zopakujem jedine stotoznit !
Uz som to tu spomenul ze je potrebne mat tzv. "spravny mindset", to znamena ze najdolezitejsie je mat najprv vsetko v poriadku vo vlastnej hlave, nakolko od toho sa odvija to, ci clovek vyhodnoti spravne danu SHTF situaciu a zostavi pre nu specificky plan.
Tiez si inak myslim ze SHTF nebude uplne nahle, ale pride postupne (ak vobec pride) - to je vsak moj osobny nazor. Ferfal to vo svojom blogu pekne popisal:
Uz som to tu spomenul ze je potrebne mat tzv. "spravny mindset", to znamena ze najdolezitejsie je mat najprv vsetko v poriadku vo vlastnej hlave, nakolko od toho sa odvija to, ci clovek vyhodnoti spravne danu SHTF situaciu a zostavi pre nu specificky plan.
Tiez si inak myslim ze SHTF nebude uplne nahle, ale pride postupne (ak vobec pride) - to je vsak moj osobny nazor. Ferfal to vo svojom blogu pekne popisal:
http://ferfal.blogspot.com/2008/10/thoughts-on-urban-survival-2005.html napísal:People, if you are interested in real world SHTF situation and you want to prepare for the real deal, then understand that this isn’t black or white. You wake up one day and listen on the radio that the economy collapsed and that the stock market closed indefinitely. What do you do? You still have to go to the office/work/whatever .Kiss the wife good bye and walk to the office with your AR across your back, or across your chest, Israeli style, and ready to shoot? You won’t get far. Someone will shoot you or throw you in jail, or in a mental institution.
AKI napísal:Panzer:
ak mas balkon kup si prenosnu piecku na drevo (pripadne cokolvek co hori) s tusim 5litrovym kotlikom. Ma aj komin. Je to taka zmensenina klasickeho kotla na zabijacku. U kamosa sme s tym fachcili na balkone a tazka pohoda.
Áno, to našťastie mám. Volá sa to kotlina a ja ju mám s 12 l kotlom. Na polievku je to super. Ja som však myslel skôr niečo také, na čom sa dá prevariť voda na nápoje, kašu, uvariť ryža a pod. bez potreby pretŕčať sa mimo domu.
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
Panzer: Mhm, Multifuel je o cosi lacnejsi, ale rozdiel je ze ten pouziva adapter a standardnu trysku (=nemozes pouzit naftu a pod.), a aj pri obycajnom benzine ktory obsahuje aditiva sa rychlo zanesie tak ako tie Colemany co spominal 'R'. Omnifuel ma v baleni tri trysky a na naftu je tusim ta najvacsia, kazdopadne aj ak by sa cloveku jedna z nich zaniesla ma k dispozicii dalsie dve (vycistenie v ultrazvukovej cisticke by bolo bleskove, ale otazne je ci take nieco potom bude vobec mozne). Inak, na mall.sk ho teraz maju za cca 158eciek, co je sice dost, ale na druhej strane tazko najst nieco co by mu mohlo konkurovat (samozrejme odporuca sa pouzivat klasicke plynove kartuse ktore horia 'najcistejsie' a nejlepsie, navyse s velkou kartusou plynu vydrzi hodne dlho, a benzin a podobne paliva pouzivat az ked nudza cloveka prinuti)
Ohladne klasickych sposobov, piecky, pevny lieh, a podobne zalezitosti su sice fajn, ale len za predpokladu ze sa jedna o nejaky mensi SHTF. V ozaj velkom SHTF clovek musi pocitat so vsetkym, a pokial sa z akehokolvek dovodu neda dlhodobo varit na sporaku (=nefunguje elektrina / nejde plyn), tak situacia naokolo pravdepodobne velmi rychlo zacne degradovat a eskalovat do vacsieho SHTF. Zasoby konzerv a sikovna piecka so zasobou dreva sice zneju pekne, no pri skutocnom SHTF ich clovek na chrbte neodnesie. A v takom pripade bude mat dobry filter na vodu alebo maly univerzalny varic nieze cenu zlata, ale cenu zivota...
Pre pochopenie - par zakladnych predpokladov ozaj zleho SHTF je:
- neda sa spoliehat na nic co ma clovek v byte alebo dome, panelak ci barak budu aj tak pravdepodobne velmi rychlo vypalene a clovek bude musiet utekat len s tym co odnesie na chrbte
- je mozne ze pride i o to co nesie na chrbte (ci uz pri prepade zo zalohy, kradezi pocas spanku, s pouzitim rukojemnika, z donutenia vyssou mocou - ci uz oficialnou - policiou/armadou, alebo 'neoficialnou', atd.)
- preprava autom bude pravdepodobne nemozna, a obsah auta bude vykradnuty bez ohladu na zabezpecenie garaze
- ak ma clovek prichystanu nejaku odlahlu chatu alebo usadlost, musi pocitat s tym ze nez tam dorazi uz bude niekym obyvana alebo vykradnuta a vypalena
- vsetky obchody, sklady, a miesta kde by sa mohla vyskytovat potrava budu vybrakovane velmi rychlo, a hned potom ich budu nasledovat aj ostatne (od domacich potrieb az po butiky s handrami)
- minimalne prve tyzdne ci mesiace bude zakladom prezitia schopnost byt 'neviditelny'/nespozorovatelny = ziadne ohnicky/dym, rachot generatora ci auta s invertorom, o extremoch ako je strelba ci rezanie dreva pilou ani nehovoriac
...
A k tej citacii co dal Kapo, neviem odkial je/kto to napisal, s druhou castou suhlasim (tiez si myslim ze to pride postupne/'zaba v hrnci' a bude problem rozoznat kedy pride skutocny bod zlomu), ale s tou prvou castou nesuhlasim (psychicka priprava dolezitejsia nez fyzicka - "potřebuji to a to a vezmu si to."). Jednako taka 'psychologia' u nas existuje uz davno (co nie je priklincovane automaticky dostava nohy... a u nas niekedy dostava nohy aj to co je priklincovane, prisrobovane, prinitovane, aj privarene...
Ale vazne, chapem ako je to myslene, ale podla mna toto nebude ta cast psychologie co by bola najproblematickejsia. A rozni mall-ninjovia a rambovia spoza klavesnice ktori v zivote neboli v zivot-ohrozujucej situacii dostanu studenu sprchu ked zistia ze v reale to tak nefunguje, jednako drzitelov ZP je statisticky ozaj dost (a pri SHTF budu zbrane chciet a nosit uplne vsetci), jednako je tu napriek amnestiam asi stale dost nelegalnych, a co je najdolezitejsie - strelna zbran cloveku dava vyhodu smrtiaceho ucinku na dialku, ale v zastavanych oblastiach sa ta vyhoda dost neguje, a vovnutri v obydliach/v miestnostiach sa ta vyhoda uplne straca, a vyhodu ziskava pripraveny/cakajuci obranca... A je v podstate jedno ci na toho co 'potreboval a chcel si zobrat' zhodi kamen, vykope mu jamu, trafi ho loziskovou gulickou z praku, splechne mu do tvare kyselinu z autobaterie, prepichne ho spoza dveri kosou ci srobovakom, atd. atd. atd. Obranca/obrancovia maju takmer vzdy strategicku/takticku vyhodu, a pokial by sa nejednalo o scenar SHTF eliminujuci obrovske percento populacie (pandemia a pod.), tak to (hlavne v zastavanych oblastiach) bude ozaj 'huste', a clovek co si bude mysliet ze len preto ze ma zbran (alebo vela zbrani, balisticku vestu, vystroj, atd.) si to co bude chciet proste zoberie nasilim bude velmi naivny a bude mat velmi kratku zivotnost. Dokonca ani zohrany utocny team (dobre vybaveny a vyzbrojeny/vystrojeny) to nebude mat lahke pocas SHTF dobijat usadlosti/potencialne zasobarne.
Vo vseobecnosti priprava na SHTF moze mat rozne formy a prevedenia (a nie vsetky su vhodne na anonymne/verejne internetove fora)
, kazdopadne pokial clovek nema neobmedzeny rozpocet, dolezita je priprava teoreticko-prakticka (=netreba skreckovat obrovske zasoby potravin, a rovnako netreba investovat obrovske $$$ do vybavy/vystroja), podstatne je mat vykryte aspon tie najzakladnejsie veci (pricom dobry B.O.B. je uplny zaklad), vediet kde naokolo sa co nachadza (od vodnych pramenov az po velkosklady), dokazat rozpoznat prichod SHTF a bod zlomu, a zvysok ovladat aspon teoreticky ci prakticky (od zvarania az po zavaranie 
Gunslinger
Ohladne klasickych sposobov, piecky, pevny lieh, a podobne zalezitosti su sice fajn, ale len za predpokladu ze sa jedna o nejaky mensi SHTF. V ozaj velkom SHTF clovek musi pocitat so vsetkym, a pokial sa z akehokolvek dovodu neda dlhodobo varit na sporaku (=nefunguje elektrina / nejde plyn), tak situacia naokolo pravdepodobne velmi rychlo zacne degradovat a eskalovat do vacsieho SHTF. Zasoby konzerv a sikovna piecka so zasobou dreva sice zneju pekne, no pri skutocnom SHTF ich clovek na chrbte neodnesie. A v takom pripade bude mat dobry filter na vodu alebo maly univerzalny varic nieze cenu zlata, ale cenu zivota...
Pre pochopenie - par zakladnych predpokladov ozaj zleho SHTF je:
- neda sa spoliehat na nic co ma clovek v byte alebo dome, panelak ci barak budu aj tak pravdepodobne velmi rychlo vypalene a clovek bude musiet utekat len s tym co odnesie na chrbte
- je mozne ze pride i o to co nesie na chrbte (ci uz pri prepade zo zalohy, kradezi pocas spanku, s pouzitim rukojemnika, z donutenia vyssou mocou - ci uz oficialnou - policiou/armadou, alebo 'neoficialnou', atd.)
- preprava autom bude pravdepodobne nemozna, a obsah auta bude vykradnuty bez ohladu na zabezpecenie garaze
- ak ma clovek prichystanu nejaku odlahlu chatu alebo usadlost, musi pocitat s tym ze nez tam dorazi uz bude niekym obyvana alebo vykradnuta a vypalena
- vsetky obchody, sklady, a miesta kde by sa mohla vyskytovat potrava budu vybrakovane velmi rychlo, a hned potom ich budu nasledovat aj ostatne (od domacich potrieb az po butiky s handrami)
- minimalne prve tyzdne ci mesiace bude zakladom prezitia schopnost byt 'neviditelny'/nespozorovatelny = ziadne ohnicky/dym, rachot generatora ci auta s invertorom, o extremoch ako je strelba ci rezanie dreva pilou ani nehovoriac
...
A k tej citacii co dal Kapo, neviem odkial je/kto to napisal, s druhou castou suhlasim (tiez si myslim ze to pride postupne/'zaba v hrnci' a bude problem rozoznat kedy pride skutocny bod zlomu), ale s tou prvou castou nesuhlasim (psychicka priprava dolezitejsia nez fyzicka - "potřebuji to a to a vezmu si to."). Jednako taka 'psychologia' u nas existuje uz davno (co nie je priklincovane automaticky dostava nohy... a u nas niekedy dostava nohy aj to co je priklincovane, prisrobovane, prinitovane, aj privarene...
Vo vseobecnosti priprava na SHTF moze mat rozne formy a prevedenia (a nie vsetky su vhodne na anonymne/verejne internetove fora)
Gunslinger
Guns presne ako pises - vedomosti a zrucnosti ti nikto nezoberie. V pripade SHTF bude mat dobry zvarac cenu zlata.
V podstate je cela reakcia na SHTF zavisla na druhu SHTF.
V pripade pandemie bude vyhlaseny vynimocny stav. Takze kazdy presun bude blokovany zdravotnou sluzbou alebo armadou na check pointoch.
V pripade SARS v Cine boli ulice oddelene zltou ciarou, ktorej prekrocenie sa rovnalo zastreleniu. Jedlo bolo rozdelovane do jednotlivych domov zdravotnou sluzbou.
Tu je na mieste dobra vybava jedlo na niekolko mesiacov, zbrane na obranu v pripade rabovania a zelezne zdravie.
V pripade vojnoveho konfliktu alebo etnickych cistiek je na pochode more utecencov. Vybava v podstate len odnes co vladzes. Na nepriatelskom uzemi je drzanie zbrane trestane na mieste zastrelenim.
V tomto pripade je potreba mobilnosti na prvom mieste....
Takze v kazdom pripade je potrebne pouzit iny scenar, ale hlavne zberat skusenosti, pytat sa pamatnikov realnych SHTF a na zaklade ich skusenosti sa pripravit.
V podstate je cela reakcia na SHTF zavisla na druhu SHTF.
V pripade pandemie bude vyhlaseny vynimocny stav. Takze kazdy presun bude blokovany zdravotnou sluzbou alebo armadou na check pointoch.
V pripade SARS v Cine boli ulice oddelene zltou ciarou, ktorej prekrocenie sa rovnalo zastreleniu. Jedlo bolo rozdelovane do jednotlivych domov zdravotnou sluzbou.
Tu je na mieste dobra vybava jedlo na niekolko mesiacov, zbrane na obranu v pripade rabovania a zelezne zdravie.
V pripade vojnoveho konfliktu alebo etnickych cistiek je na pochode more utecencov. Vybava v podstate len odnes co vladzes. Na nepriatelskom uzemi je drzanie zbrane trestane na mieste zastrelenim.
V tomto pripade je potreba mobilnosti na prvom mieste....
Takze v kazdom pripade je potrebne pouzit iny scenar, ale hlavne zberat skusenosti, pytat sa pamatnikov realnych SHTF a na zaklade ich skusenosti sa pripravit.
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
AKI: Suhlas.
Este detail k tomu varicu - zalezi tiez na tom ci clovek robi BOB alebo INCH (Bug-Out-Batoh, alebo INCH - I'm Never Coming Home batoh). Do BOB (urceny zvycajne len na par hodin alebo dni - nez sa clovek dostane do svojho vybrateho ukrytu/BOL - Bug-Out-Location) zvycajne staci malicky/lahucky varic na pevny lieh a pod. (a aj ten by clovek pouzil asi len ak by nevyhnutne potreboval prevarit zavadnu vodu alebo nieco sterilizovat, nie na nejake vyvaranie jedla). Do INCH sa uz ale viac hodi Omnifuel a pod., pretoze tam sa jedna o vyuzitie na dlhsi cas (tyzdne ci mesiace).
Pridavam cerstvy Global Risk Report na 2011 (vydany svajciarskym WEF):
http://riskreport.weforum.org/global-risks-2011.pdf
Nie moc dobrou (i ked ani nie prekvapivou) spravou je ze riziko financneho kolapsu je opat vyssie (hlavne kvoli statnemu a municipalnemu dlhu v USA a inflacii v Cine). A nevyhodou ekonomickeho kolapsu je ze to je SHTF ktore pride bleskovo (otazka hodin, maximalne dvoch dni). Pandemia alebo vybuch sopky (efekt na klimu/urodu/obrovsky skok cien potravin, atd.), pripadne vojnovy konflikt a pod., to su vsetko SHTF ktore pridu relativne pomaly. SHTF ako napr. silna solar flare (vid september 1859) tiez cloveku daju minimalne par hodin casu (zatial co vacsina ludi sa bude vytesovat z nadhernej oblohy, prepperi budu bielit police v Tescu
ale ekonomicky SHTF moze mat velmi rychly priebeh (pricom kreditky/debitky budu zablokovane okamzite - este pred bank-runom), a naval do obchodov zacne hned ako ludia zacnu chapat co sa deje.
Este ale doplnim/poupravim sam seba - pod tym 'skreckovanim obrovskych zasob' som myslel tu tzv. 7rocnu pripravu a pod. Samozrejme ze 'prepper' (ten kto sa pripravuje
by mal mat zasobu jedla minimalne na mesiac, lepsie na 3, a idealne aspon na rok. Web je plny zoznamov potravin a veci, takze do detailov asi ist netreba.
A ohladne tych velkoskladov, tiez sa asi neda mat velke oci (cakat ze sa v nich clovek potom zasobi na dlho), problemom je ze kvoli ekonomickej situacii rovnako ako 'optimalizacii procesov' atd. uz aj u nas fici JustInTime a spol. (co nie je na policiach sa priebezne doobjednava/doplna, a ani medzisklady/velkosklady nedrzia ziadne vacsie zasoby), a nasledne staci len par ludi aby Tesco bleskovo uplne 'vybielilo'
Ono, v tomto ohlade ani sam este nemam uplne jasno ako sa zachovat, na jednej strane 'last-minute-shopping' by urcite dost pomohlo (clovek uz vie ze je to tu, takze sa 'rozsoupne'), ale na druhej strane je to dost velke riziko (cesty budu preplnene/upchane, ludia budu blaznit, daju sa cakat sarvatky, konflikty, a pod.). Cize asi len ak by to clovek mal po ceste alebo mal obchod v ozaj tesnej blizkosti (v tom horsom pripade aby sa domov mohol dostat/vratit aj peso/behom).
Pre zaujimavost, tu je obycajny Black Friday vypredaj v Targete pred dvoma mesiacmi:
http://www.liveleak.com/view?i=2de_1290808778
Ako by to vyzeralo pri SHTF si radsej nepredstavovat...
Gunslinger
P.S.: aris/Venet: Take nieco znie zaujimavo, ak by sa mi dalo na takom niecom by som sa mozno zucastnil aj ja (a kludne ohnik zapaleny zapalovacom - tie obycajne lacacke Bic su skoro neznicitelne - dost ma to prekvapilo ale vydrzia funkcne mnoho rokov aj v zlych skladovacich podmienkach)
Este detail k tomu varicu - zalezi tiez na tom ci clovek robi BOB alebo INCH (Bug-Out-Batoh, alebo INCH - I'm Never Coming Home batoh). Do BOB (urceny zvycajne len na par hodin alebo dni - nez sa clovek dostane do svojho vybrateho ukrytu/BOL - Bug-Out-Location) zvycajne staci malicky/lahucky varic na pevny lieh a pod. (a aj ten by clovek pouzil asi len ak by nevyhnutne potreboval prevarit zavadnu vodu alebo nieco sterilizovat, nie na nejake vyvaranie jedla). Do INCH sa uz ale viac hodi Omnifuel a pod., pretoze tam sa jedna o vyuzitie na dlhsi cas (tyzdne ci mesiace).
Pridavam cerstvy Global Risk Report na 2011 (vydany svajciarskym WEF):
http://riskreport.weforum.org/global-risks-2011.pdf
Nie moc dobrou (i ked ani nie prekvapivou) spravou je ze riziko financneho kolapsu je opat vyssie (hlavne kvoli statnemu a municipalnemu dlhu v USA a inflacii v Cine). A nevyhodou ekonomickeho kolapsu je ze to je SHTF ktore pride bleskovo (otazka hodin, maximalne dvoch dni). Pandemia alebo vybuch sopky (efekt na klimu/urodu/obrovsky skok cien potravin, atd.), pripadne vojnovy konflikt a pod., to su vsetko SHTF ktore pridu relativne pomaly. SHTF ako napr. silna solar flare (vid september 1859) tiez cloveku daju minimalne par hodin casu (zatial co vacsina ludi sa bude vytesovat z nadhernej oblohy, prepperi budu bielit police v Tescu
Este ale doplnim/poupravim sam seba - pod tym 'skreckovanim obrovskych zasob' som myslel tu tzv. 7rocnu pripravu a pod. Samozrejme ze 'prepper' (ten kto sa pripravuje
A ohladne tych velkoskladov, tiez sa asi neda mat velke oci (cakat ze sa v nich clovek potom zasobi na dlho), problemom je ze kvoli ekonomickej situacii rovnako ako 'optimalizacii procesov' atd. uz aj u nas fici JustInTime a spol. (co nie je na policiach sa priebezne doobjednava/doplna, a ani medzisklady/velkosklady nedrzia ziadne vacsie zasoby), a nasledne staci len par ludi aby Tesco bleskovo uplne 'vybielilo'
Ono, v tomto ohlade ani sam este nemam uplne jasno ako sa zachovat, na jednej strane 'last-minute-shopping' by urcite dost pomohlo (clovek uz vie ze je to tu, takze sa 'rozsoupne'), ale na druhej strane je to dost velke riziko (cesty budu preplnene/upchane, ludia budu blaznit, daju sa cakat sarvatky, konflikty, a pod.). Cize asi len ak by to clovek mal po ceste alebo mal obchod v ozaj tesnej blizkosti (v tom horsom pripade aby sa domov mohol dostat/vratit aj peso/behom).
Pre zaujimavost, tu je obycajny Black Friday vypredaj v Targete pred dvoma mesiacmi:
http://www.liveleak.com/view?i=2de_1290808778
Ako by to vyzeralo pri SHTF si radsej nepredstavovat...
Gunslinger
P.S.: aris/Venet: Take nieco znie zaujimavo, ak by sa mi dalo na takom niecom by som sa mozno zucastnil aj ja (a kludne ohnik zapaleny zapalovacom - tie obycajne lacacke Bic su skoro neznicitelne - dost ma to prekvapilo ale vydrzia funkcne mnoho rokov aj v zlych skladovacich podmienkach)
Naposledy upravil/-a Gunslinger v 19 Jan 2011, 23:36, upravené celkom 1 krát.
Myslim ze nebudes jediny a zdaleka ani prvy, ani poslednyaris napísal:u mna je prvy na rade obchod so zbranami a strelivom, ten planujem so znamym uplne vybielit
a vyzbrojit vybranych znamych.
nech nas je na obranu co najviac.
Otazka je, co budu v tych chvilach robit majitelia polovnictiev a obch. so zbr.