Vystroj a uzitocne veci (vhodne i na barter)

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Gunslinger napísal:3500korun: Suhlas, velmi dobre poznamky...alebo zlanoval dole so 75kg na chrbte.
Gunslinger
Ja ten sedák používam už 3 roky a nesťažujem sa, nepohodlný je napr ten Arcteryx čo je najľahší na svete, len 298 g. Minulý rok boli v tých setoch Peak QB od Rock Empire, a to je celkom slušný sedák na začiatok, resp na WTSHTF úplne ideálny pomerom cena/výkon. A tie QB spony sa ľahko a rýchlo ovládajú, dá sa obliecť za pár sekúnd.

A k tomu úniku z paneláku, keby som mal zas spraviť dobrý pomer cena/výkon, tak asi takto. V horolezeckom obchode si kúpiš 2 "odrezané zvyšky" ktoré majú bežne 20 m za zostatkovú cenu. Konce zviažeš, a budeš mať 2 panenky s uzlom v strede. Keď príde čas úniku, 1 rozmotáš, na koniec spravíš slučku (sem za chvíľu príde veľký BOB, najlepšie cez karabínu) a týmto koncom omotáš polovičnú lodnú slučku (HMS) okolo balkónového zábradlia. Cez polovičnú lodnú slučku spustíš dolu veľký BOB dosť rýchlo, koľko ťa lodná slučka pustí, nad zemou pribrzdíš. Nepotrebuješ montovať kladku, bude to skôr ako zaviazať si šnúrky. Druhá polka lana je stále v panenke, takže zrušiť HMS je otázka sekundy, hodíš dolu a pádom sa rozmotá. Necháš zlaniť rodinu, ideš posledný, kým si budeš dávať na chrbát veľký BOB, manželka stiahne lano, a berieš so sebou celú dĺžku, teda 40m. (ak pojdete viacerí, tak prvý môže zlaňovať na jednom prameni ešte kým je lano v HMS, druhý koniec len prišlapneš nohou na zem)
Tvoj postup je rýchlejší, ale musíš mať 2 laná (vyššia cena), ak som to dobre pochopil tak to na ktorom zlaňuješ tam ostane a berieš iba dynamické čo odrežeš hore pred zlanením, tj budeš mať asi tých 17m.

Otváram diskusiu k ďaľším akrobatickým nápadom :twisted:
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

3500korun: Mhm, a nezabudaj ze tych 17m by bolo raz-natvrdo-padnuteho-dynamickeho-cize-podla-gunsa-uz-nespolahliveho lana... :wink: :lol:

Stale by sa ale dalo pouzit na x veci, a bolo by ho o malicko viac nez 17m lebo ja by som asi zabradliu neveril a uviazal ho (ci presnejsie len bleskovo karabinou nacvakol) asi radsej na trubky v stupacke.

Ten tvoj postup je tiez zaujimavy, i ked ja som tuna zvazoval ze by bol clovek sam a potreboval sa evakuovat ozaj v priebehu sekund. A ano, v mojom pripade by to znamenalo zanechat to staticke tam - zatial som neprisiel na bezpecny sposob ako ho zobrat so sebou. Totizto aj ak by som ho hore mal na nejaky speci-uzol alebo autobrzdu s uvolnenim na povedzme spagat alebo lanko co by som tiez hodil dole, pripadne by som na ten ucel pouzil druhy koniec toho dynamickeho po spusteni BOB batohu na zem, lenze ak to bude SHTF alebo poziar tak tam je riziko ze okolo budu pobehovat ludia ktori budu v tom momente chytat a brat vsetky spagaty a lana ako topiaci sa slamky, a velmi nerad by som skoncil ako vlk v Nu Pogodi... :wink: :twisted:

Ono, celkovo, toto je oblast ktora sa tyka nielen panelakov, ale vsetkych a vsade, pri SHTF bude treba liezt hore ci zlanovat na x-sposobov z y-dovodov (od roznych pozorovatelni na stromoch, stoziaroch, strechach budov, atd. az po eliminaciu nejakeho bad-guy 'snipera' z 5ho poschodia, ak cloveku prilis otravuje zivot ale zase sa da cakat ze na schodoch zanechal nejake prekvapka (na home-made claymore staci panvica, cokolvek co spravi bum, a par klincov, srobov, ci rozbiteho skla, parkrat obtocit potravinovou foliou alebo zasilikonovat aby to bolo trochu vodotesne a voila... kam sa hrabe ten kuchar bez capice? :wink:

Gunslinger

P.S.: Sorry ale neda mi to (a uz si piskam... :wink:
http://www.metacafe.com/watch/450189/nu_pogodi/
White Wolf
občasný prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa White Wolf »

jednoduche-alkohol- mozem nim dezinfikovat rany , mozem si pochutnavat, a mozem ho vymenit
cigarety- co nevyfajcim sam tak mozem vymenit, nie ze by som vela fajcil skor iba ked sa pije ale v takej stresovej situaci by som fajcil krabicku na den :)
lieky, zdravotnicky material....za to by som vymenil vsetko...potravu a zbrane-naboje by som nevymienal.... :) co ak ta nejaky dobrak nakoniec zastrelny nabojom kt si od neho vymenil za nejake cestoviny...a potraviny tiez radsej nie na zaciatok na 100% nie ale potom neskor ked by to uz vsetko bolo zabehnute a bolo by niecoho prebytok tak mozno vtedy....
White Wolf
občasný prispievateľ

a este by sa dalo kseftovat s baterkami....
Gunslinger
moderátor

Mno, alkohol aj cigarety na barter este mozno ano (zavislost vie cloveku narobit vela neprijemnosti a donutit ho k nepeknym veciam, co sa vtedy da vyuzit). Horsie bude ak zavislak uz nebude mat co vybartrovat, ale bude mat chut, a bude vediet kde to asi moze najst... Na vlastnu spotrebu sa to uz vobec neodporuca. Vtedy sa to moze otocit presne naopak (o zasoby moze clovek prist, alebo sa k nim vobec nedostane, a potom bude sam za krabicku cigariet alebo za flasku davat konzervy...). A co sa vlastneho pouzitia tyka, vecer a v noci nastopro nie (aj v malom mnozstve hodne spomaluje reflexy, zhorsuje videnie/vnimanie, atd.), a cez den zasa bude clovek dospavat alebo pracovat na x veciach cize si to tiez neviem moc dopre predstavit. I ked sa da cakat ze alkohol bude za spustou tragedii, SHTF bude riadny stres a napor na psychiku, a alkohol je oddavna spolocnostou zlegalizovana droga pouzivana casto prave na tento ucel. Lenze clovek co pod parou sedi pri telke alebo v krcme nadava na hokej tazko ublizi sebe alebo inym, v porovnani s tym keby pod parou pilil drevo s motorovkou alebo sa mal fyzicky branit pred prepadom ci nebodaj strielat po nejakych domnelych ci skutocnych votrelcoch...

Co sa tyka cigariet, tak tie urcite nie, maju prilis vela nevyhod, hlavne cigaretovy dym cloveka prezradi nadaleko, neustale zakopavat spaky je pakaren, a potme to oranzove svetielko je vhodne tak akurat na trening mladych odstrelovacov... Hlavne ale akonahle dojdu zasoby alebo proste cigarety zostarnu/stratia chut (co trva casto len par mesiacov), z nedobrovolneho ex-fajciara sa stava nervak a zurivec, s ktorym bude dost tazke vychadzat alebo ho nechat robit pracu co vyzaduje trpezlivost v akejkolvek forme... :shock: Casom az si ludia zacnu pestovat tabak, tak sa mozno vratia fajky, ale to uz bude len take to relaxacne bafkanie ako za Kolumba... :lol:

Ono, ako uz bolo spomenute vyssie, vo vseobecnosti sa tieto veci na barter mozu dost hodit, ale pokial sa dotykaju aj cloveka samotneho (alebo niektoreho z ludi s ktorymi je), tak to moze byt dost problem (nielen alkohol, nikotin, ci lieky, niektori ludia uz len ked si rano nedaju kafe tak im to pokazi cely den :roll: :lol:

Gunslinger
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

Hmm tak stou kávou to bude pre mna zle :D už som si kúpil aj mokka konvičku pre každý prípad ak mi nebude fungovať pressso ,a v najhoršom prípade ju budem len ovoniavať keď dôjde káva :D
Venet
prispievateľ
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa Venet »

jj som taka vevericka :lol:
A k tym zalnovatkam, Guns, ja pouzivam jedno z najrychlejsich
kukni sem http://www.youtube.com/watch?v=DCqbKLYr0Uc
A ked mas cas na zbalenie lana dole na zemi tak mas cas aj na namontovanie takeho udelatka (ktore sa pouziva na stromoch a vola sa Cambium Saver) potom Ti staci jedno lano a este si ho stiahnes aj so Saverom dole
Holt pri stromoch musim vyliezt hore a zliezt dole bez toho aby som poskodil strom aj lano
Guns, az by si si chcel vyskusat SpiderJack nazivo tak sa mozeme dohodnut... popripade niekedy zaciatkom juna budeme v Ba v botanickej zahrade robit den stromov tak mozes dojst :wink:
A k tomu bartru - niekto tu spomenul ten MoonCup - menstruacny kalisok - pistolnicka, alebo celkovo zenske osadenstvo fora, nahodou nemate s nim skusenosti? Funguje to? Tak to by mohla byt velmi cenna zalezitost v SHTF
inspiring_chatelet

Príspevok od používateľa inspiring_chatelet »

Ten MoonCup (existujú aj iné značky) som spomínal ja ;-) A áno funguje to výborne a ženy ktoré to používajú si to pochvaľujú. Má to kopec výhod.
Naposledy upravil/-a inspiring_chatelet v 03 Mar 2011, 02:24, upravené celkom 1 krát.
White Wolf
občasný prispievateľ

Gunslinger napísal:Horsie bude ak zavislak uz nebude mat co vybartrovat, ale bude mat chut, a bude vediet kde to asi moze najst...
Gunslinger
preto pisem ze municie a weapony nebartujem ani za boha... :) pravdapodobne sa proti nejakemu vyklepanemu alkoholikovi ubrnanim aj s poriadnou palicou...
pištoľníčka
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa pištoľníčka »

Condor napísal:Ten MoonCap (existujú aj iné značky) som spomínal ja ;-) A áno funguje to výborne a ženy ktoré to používajú si to pochvaľujú. Má to kopec výhod.
nemam vyskusane, ale celkovo sa mi to moc nepozdava, to uz skor taka spongia prirodna...ak je mozne to vydezinfikovat tak je to tiez viacnasobne pouzitelne...ale testovat sa mi to moc nechce :lol:
Robte zasoby tamponov, maju dlhu zivotnost.
A napr. silonky kedysi boli moooc ziadane :) mozno sa ta doba vrati.
Gunslinger
moderátor

Venet: To znie zaujimavo, potom daj vediet - rad dojdem pozriet :-)

Friction saver/cambium saver je celkom dobry napad, pokial clovek ma cas a nachysta si to vopred (napr. na tie trubky v stupacke) a nema v byte prilis vela rohov/prekazok, tak by sa to lano mozno ozaj niekedy dalo zachranit.

Ten spiderjack vyzera zaujimavo a je samozrejme lepsi od grigri, ale trochu sa mi nepaci nutnost navliekania lana od konca (grigri nacvaknes kdekolvek), a hlavne cena (pod 200 eciek som ho narychlo nikde nenasiel), a ked si zoberies ze za 300 eciek uz mas komplet EXO od Petzlu, tak z hladiska jednoduchosti/SHTF vyuzitia EXO jednoznacne vedie. Inak, rozdiel medzi poziarnickym EXOm a policajnym EXOm (EXO EASHOOK) je tusim len v ukonceni - karabina vs. hak (u poziarnikov sa predpoklada ze si v dyme a ohni a nemas moc casu hladat/robit dobre a pevne ukotvenie). Inak maju obe len cosi vyse kila (1,300gramov), obsahuju 15m lana (7,5mm technora ktory odolava ohnu a prerezaniu, a robi sa aj verzia s 23m), a to udelatko (upraveny grigri) umoznuje sice pomalsi ale lahky zostup s len jednou rukou (v druhej drzis dieta, zbran, sekeru, baterku, atd.)

Vid napr.:
http://www.youtube.com/watch?v=dW4IJdX_Ayk

Gunslinger
Venet
prispievateľ

Guns, jj, jasne spiderjack bol vyvinuty na stromolezenie, a to ze sa musi navliekat (alebo sa rozsrobuje a nahodi - ale musi sa rozsrobovat a zosrobovat) povazujem aj ja za velku nevyhodu - a ano je drahy - ale zivi ma. A ono pravdu povediac pri krizovych situaciach staci obycajna osma alebo HMS karabina a jeto :lol:
len sa to musi vediet :wink:
skemro
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa skemro »

mam 8, grigri ale na jeden zlanak staci aj HMS a polovicny lodny.
Nic zlozite a da sa pouzit rychlo.
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

A kto chce byť pripravený na všetko, nech trénuje... :D
Obrázok
Venet
prispievateľ

hej hej, akurat je to napor na gule. To uz radsej si z kusu lana ( alebo opasku) spravim improvizovany sedak.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"