Skontrolujte si batožinu :o)

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

scar: robil som vycvik psov, (sice len byvaly ZVAZARM) ale nikdy sme si nekladli stopu sami.
scar
prispievateľ
Registered for: 17 years 3 months

Príspevok od používateľa scar »

..aj vycvik psov napreduje nejakym smerom,vo zvazarme to bolo tak,dnes je to takto a zajtra to bude mozno treba robit uplne inak.. :wink:
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

scar: Hodit na verejny web vnutorny klasifikovany predpis ? Alebo ho nalinkovat von zo systemu ? Teraz zartujes, vsak ? :lol:

Aj tak by to bolo zbytocne - uz len ked sa obycajny clovek zamysli - alebo sa vsetky taketo (ci im podobne 'treningy' zasahujuce tak ci onak do prav jednotlivca) konali a konaju protipravne :!: :?: :!: dosledky coho si skus domysliet, alebo oporu v 'niecom' maju...

scar napísal:Gardai to zvladla vyborne o tom nepochybujem.pochybujem o letiskovej kontrole ked o tom vedeli a predsa to nenasli !!!
Neviem ci si videl ten telex (ak najdem link tak ho sem hodim), ale:

a) bol poslany na Servisair (a nebola to ziadna nahoda alebo omyl) - toto je obycajna servisna spolocnost ktora ma (okrem ineho) na starosti vykladanie batoziny, stratenu batozinu, upratovanie, a pod. Mal som s nimi do cinenia uz parkrat, a su to neskutocni motaci u ktorych lava ruka nevie co robi prava... Letiskovej 'bezpecnosti' to info nase organy posunuli az o par dni neskor, pricom samozrejme v tom case uz bol chlapik par dni doma...

b) Pani za pultom Servisairu dostala telex: '...vzorka sedej farby je v plastovom vrecusku velkosti 5x5cm, v neobvyklej (nespravne prelozene - napisali tam RARE namiesto REAR) casti cierneho bagpacku (opat nespravne prelozene - napisali tam BAGPACK co nedava vyznam namiesto BACKPACK/batoh) pod popruhmi v kargo oblasti 3 alebo 4. Vzorka nie je nebezpecna, pouziva sa len na vycvik psov...

:!: :!: :!: Toto oznacovat za 'presnu identifikaciu' (ci uz ohladne umiestnenia alebo nebezpecnosti) ide len ozaj tazko... Nenapisali ani ID# batoziny ci meno pasaziera, ani nic ineho, len ze to je nejaka seda vzorka niekde v nejakom tmavom 'bagpacku' niekde v lietadle... a zaklincovali to na konci:

c) ...Prosim vratte nam tuto vzorku spatnym letom. Dakujeme za spolupracu.

Toto uz hadam ani nepotrebuje dalsi komentar, nie aby pilotovi nariadili pristat naspat, alebo okamzite zalarmovali koho sa da (a ked to uz chceli ututlat tak tam mohli poslat vlastneho cloveka najblizsim letom z BA/VIE, pripadne poslat 'niekoho' z ambasady ktora je priamo v Dubline nech ho na letisku pocka). Nieeee, nacoooo, ved nejaky typek co v Dubline hadze kufre urcite prehlada vsetku ciernu batozinu (4 z 5tich kufrov/batohov su cierne), navyse vykladaci batoziny stopro maju plne pravomoci prehladavat vsetku batozinu a brat si z nej zaujimave veci, takze urcite tam kdesi najde plastove vrecusko 5x5cm s nejakou 'sedou vzorkou' a posle nam ju po letuske naspat... :idea: :lol: :shock:

To je plan ktory nemoze nevyjst, vsakze, takze naco spominat taky detail ze sa jedna o najpouzivanejsiu armadnu aj teroristicku vybusninu a ze RDX sa prave kvoli svojim vlastnostiam letecky skoro nikdy neposiela (a aj v tych vynimocnych pripadoch je extremne zabezpecena a nikdy nejde civilnym lietadlom)... atd.

Heh, hlavne ze 'zme se pobavili'... a spravili zo seba sasov (slusne povedane) pred celym svetom (takyto 'bonbonik' prebehol mediami v hodne krajinach a bude sa spominat na bezpecnostnych konferenciach este hodne dlho)...

Gunslinger
scar
prispievateľ

gans:
nie aby pilotovi nariadili pristat naspat, alebo okamzite zalarmovali koho sa da
...tuto je asi najvacsia chyba , komunikacia na trase psovod-veza-pilot...to dalsie uz nemuselo byt.

..telex som necital...k tomu niet co dodat :roll:
Hodit na verejny web vnutorny klasifikovany predpis ? Alebo ho nalinkovat von zo systemu ?
..aj ak by to bolo vo vnutornom predpise je to jedno,muselo by to byt v zakone/vyhlaske ktory ma vacsiu pravnu silu a tam to nie je.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Žiaľ, tento raz to domrvili tí najvyšší, ktorí neboli schopní hneď z kraja povedať pravdu a každý deň si vymýšľali novú verziu.
:twisted:
Gunslinger
moderátor

scar: Ak minister vnutra oficialne prehlasil ze taketo cvicenia sa uz viac robit nebudu... to zaroven znamena ze sa robili... lenze ak nemali absolutne ziadnu legislativnu oporu... to by znamenalo ze jeho ludia porusovali zakony... a to s jeho vedomim/suhlasom... hmmmm :shock: :lol:

tango: Heh, tusim s tebou budem musiet (opat :lol: nesuhlasit, a to dokonca v x veciach, napriek tomu ze v tejto oblasti som (cestne pionierske :wink: len teoretik:

Ohladne plastickych trhavin a Semtexu je snad este viac mytov a legiend nez o odstrelovackach, a napodiv aj medzi profikmi/pyrotechnikmi su ludia co tieto myty dalej rozsiruju. A bezni ludia casto ani nevedia aky je rozdiel medzi Semtexom a C4, alebo si myslia ze Semtex ci Danubit je 'lepsi' nez C-4 a pod. :roll: A aj ked historia plastickych vybusnin uz siaha viac nez 100 rokov dozadu, aj dnes clovek najde aj v odbornej literature, alebo aj na nete (Wikipedia a pod.) aj spustu nepresnych, nespravnych, a nespravne interpretovanych informacii. Navyse velmi vela zdrojov opakuje a papagajuje to iste hodne zastarale info (a to vseobecne plati aj pre mnohe ceske i slovenske ci uz odstrelovacske alebo pyrotechnicke prirucky a manualy).

Nechce sa mi to rozpisovat, ale aspon v skratke (a vopred sa ospravedlnujem za moju slovensku pyrotechnicku terminologiu - trhavina vs. vybusnina, a pod. :roll:

Ad obsah ucinnej zlozky - pre porovnanie: sucasna vojenska spickova C-4ka pouziva 100% RDX (z celkovej hmotnosti to je 91% ucinnej zlozky=RDX, plus cca 2.1% polyisobutylenu, 1.6% oleja, a 5.3% 2-ethylhexylu - stabilizacne prvky a tracer pre detekciu, atd.), Semtex H-cko ma 'oficialne' 50.2% RDX + 49.8% PETN (ucinna zlozka je len cca 70% hmotnosti), Semtex A1 ma 'oficialne' 5.7% RDX + 94.3% PETN (ucinna zlozka je len cca 65% hmotnosti), a Semtexy A2-A5 maju tie pomery niekde medzi. Pisem 'oficialne', pretoze realita sa lisi od roka k roku (a boli casy ked zalezalo aj kto je zakaznikom). Totizto v realite nema velky vyznam pridavat RDX k PETN (robi sa to len preto ze to o cosi posuva 'detonacnu senzitivitu'). RDX a PETN maju skoro identicke 'explozivne' ucinky (brizanciu/rychlost/atd.), rozdiel je len ze RDX je o cosi hustejsi, je o malicko stabilnejsi a malicko menej senzitivny (vsetko idealne vlastnosti pre armadne ucely), ale zato je o dost drahsi, cize priemyselne trhaviny vyrabane vo vychodnej europe (alebo napr. niektori ex-zakaznici sucasnej ceskej Explosie na blizkom vychode) zvycajne obsahovali ako ucinnu zlozku lacnejsi PETN (do ktoreho pridali par percent RDX), a vyssie obsahy RDX boli urcene pre uzivatelov (ci uz armadnych alebo inych) ktori rozdiel rozpoznat vedeli/mohli... (heh, o tomto moc ludi nevie, len dufam ze rano nenajdem pod autom pozdrav z Pardubic... :shock: :lol: Ale spat k teme:

- v tej 'vzorke' nebol Semtex A1 - podla farby to mohol byt alebo takzvany 'Semtex 3' (sedy prasok), alebo cisty RDX... Ja sam som si povodne myslel ze sa jednalo o niektory zo Semtexov, a v mediach to minister aj vsetci ostatni oznacuju za RDX len aby sa zbytocne neplasila verejnost ('semtex' nie je dobra kombinacia s 'lietadlo' :lol: lenze v mediach som 'Semtex' nevidel spomenuty tusim nikdy, a kedze sa da predpokladat ze aj irovia robili minimalne par overovacich testov u nich aby potvrdili ze sa naozaj jedna o tu 'uniknutu vzorku' (minimalne plynovu chromatografiu v kombinacii s ECD - RDX ma pri izbovej teplote len 0.006 ppb, cize samotnym ECD by ho nemuseli zdetekovat), takze nie je dovod tomu neverit a naozaj sa jednalo o RDX (pripadne Semtex 3 s vysokou koncentraciou RDX bez pridavnych 'stopovych' prvkov).

Ad senzitivita/teplota - RDX samotny je senzitivny na tlak ako aj na naraz, a ako som uz pisal - pod bodom mrazu (-4C) sa krystalizuje / stava nestabilny a MOZE explodovat (alebo zacat horiet) aj bez detonatora.

Ad stabilita: Semtex, C4, a stovka dalsich plastickych trhavin miesaju RDX a PETN s x stabilizujucimi latkami aby bola ta zmes tepelne/narazovo/... odolnejsia. Cize ano, 1Ackovy Semtex mozes v tuhej zime kludne pouzit na pecatenie, a ver ci never, s C4kou by si si dokonca mohol aj zakurit aby si sa zohrial... Staci z nej urobit male gulicky ktore normalne zapalis zapalkou, a postupne prikladas dalsie. Amicki veterani si tak kedysi varili kavu (dost drahe kafe - v tych casoch u.s.army nakupovalo C4ku za $180 za kilo...)

Ale aby som neodbocoval - ad mnozstvo - Let PanAm 103 ktory nechvalne predstavil cesky Semtex svetu buchol a padol na Lockerbie (aj s 270 pasaziermi) 'vdaka' 312 gramom Semtexu napchanych do Toshiba kazetaku... Na postove/listove bomby a pod. sa Semtex a ostatne plasticke trhaviny vyuzivaju casto, a na vybuch ktory by usmrtil cloveka staci par gramov. Mimochodom, teroristicke 'claymore' zvycajne pouzivaju cca 85 gramov Semtexu a par stoviek guliciek z lozisk...

Neviem ci ma vyznam to rozoberat dalej (a nerad by som sem daval nejake info ktore by mohlo sluzit ako akykolvek navod), kazdopadne ak v tom lietadle bolo cca 90 gramov RDX v obycajnom plastovom sacku, bez pochyb to bolo znacne bezpecnostne riziko.

Gunslinger
scar
prispievateľ

...no nakoniec ani presne nevieme co tam vlastne bolo-aka trhavina,tak ze debata co keby-to keby :lol:
...vo veci legislat.ma tango predbehol je to totiz pre psovoda najjednoduchsi , najlacnejsi a najefektivnesi sposob ako udrzat psa v pozadovanej kondicii.....len dodam ,ze radsej si vzorku zalozim sam , aby som ju potom nasiel.... :wink: :lol: :lol:
Gunslinger
moderátor

tango: Heh, myslel som ze si to precitas medzi riadkami, ale kludne to mozme prebrat aj 'na plnu hubu' :lol:

aka je hodnovernost tvojho zdroja, vysetrovatel ci kto?

Mojim zdrojom su irovia, ver tomu ze keby to bol 'cierny semtex' (alias 'Semtex 10' alias 'PETN10' alias..., chemicke zlozenie tusim cca 84,5% PETN, a 15,5% plastifikator, stabilizator, a tagger), bolo by poriadne rozmazane v mediach, v bezpecnostnych spravach, a na x inych miestach. Taketo nieco by si nenechali ujst a poriadne si na tom zgustli (a dosah nasich tam hore na irsku policiu a labaky irskych ozbrojenych zloziek nesiaha). A vdaka IRA maju dost skusenosti s roznymi variaciami (ci uz origos alebo kopii) Semtexu na to aby vedeli rozlisit medzi RDX a PETN (pricom Semtex 10 RDX neobsahuje). A len ako perlicka - RDX bol vyvinuty pred vyse 100 rokmi prave na ostrovoch...

A ano, nase ozbrojene zlozky zvycajne pouzivaju tu najlacnejsiu 'plastelinu' (ktora neobsahuje kvalitny RDX ale lacacku alternativu - PETN), ale napr. v RAZORoch co sa pouzivaju na dvere pri vnikoch je aj PETN aj RDX, a rovnako je RDX zastupene (v malych objemoch) aj v x dalsich plastelinach ktore sa kupovali/kupuju z ciech. Kludne sa na to spytaj brachu, ak robili overovacie testy povie Ti aj presne aktualne percentualne rozdelenia tychto dvoch (a RDX aj PETN su oficialne oznacenia aktivnych zloziek).

Inak, aby aj ostatni rozumeli tomu rozdielu:
ak hovorime o RDX (standardne prasok) ten pod -4C krystalizuje a je tlakovo senzitivny
ak hovorime o PETN (standardne kvapalina) tiez pod -4C krystalizuje a je este viac tlakovo senzitivny
ak hovorime o Semtexe a inych plastickych trhavinach - tieto zmiesavaju RDX a/alebo PETN s plastifikatormi (ktore z toho spravia 'plastelinu'), stabilizatormi (ktore umoznia teplotnu odolnost od -XX C do +XXX C, a znizia senzitivitu na tlak a ine fyzicke vplyvy), a taggermi (latky ktore umoznuju lahku identifikaciu)

Ak zoberies akykolvek zo Semtexov alebo inych plastickych trhavin, mozes ich zmrazit, hodit do ohna, dupat po nich (mno, po niektorych), atd. a nic sa nestane. Ak ale zoberies cisty RDX alebo PETN bez primesi, tak tam to je uz hodne nebezpecne a neodporuca sa nic z hore uvedeneho. Preto je v tom taky velky rozdiel - 90g semtexu bez detonatoru nie je ziadne extremne bezpecnostne riziko, 90g RDXu ale je. Navyse ak by to bol cierny semtex, muselo by to byt nejake uzasne sprisahanie aby vsetci klamali (nasi aj iri) a bolo by dost nelogicke, kedze 90gramov cierneho Semtexu bez detonatora by v lietadle bolo rozhodne daleko bezpecnejsie nez 90g RDXu (a nejaka zima v Dubline by ciernemu semtexu tiez vobec nevadila).

Len tak mimochodom, ten 'shoe bomber' co ho na vianoce chytili na letisku v statoch (a kvoli ktoremu som skoro zmeskal lietadlo v Parizi kedze bezpecnostne previerky sa docasne ztrojnasobili a checkovali uplne vsetko), chcel pouzit 80g tekuteho PETN, ale zlyhal mu detonator...

Ohladne lietadiel, zalezi od typu (ci ma kontajnerovane kargo, alebo volne, ci je tlakovane/klimatizovane/vyhrievane, atd.), vo vseobecnosti je tam teplota okolo 0C (v zime o cosi nizsia), niektore lietadla maju aj oddelenia s vyssou teplotou (kam sa davaju napr. psi a mazlickovia ktori nejdu do kabiny) a zvycajne je tlakovane, pricom rozdiel voci vonkajsiemu tlaku v 11km vyske je znacny - napr. na rozdiel od toho co clovek vidi vo filmoch, dvere sa otvorit nedaju (okrem niektorych zadnych specialnych/bezpecnostnych 'plug-door' na niektorych lietadlach).

Ked spravis lietadlu do trupu do nakladnej casti dieru v 11tich km tak sa nic asi nestane ked je tam rovnaky tlak,ci?

Mno, praveze ten rozdiel v tlaku a teplote tam je, cize stane - od tzv. explozivnej dekompresie, po ekvalizaciu teplot (vonku je okolo -55C), atd. atd. atd. (zjednodusene povedane je to ako ked si otvoris okno na aute pri 130kmh, a potom to skusis pri 930kmh, a to tam nemas ani tlakovy a teplotny rozdiel... :shock: :wink:

Heh, ale nech trochu odlahcime temu, na pobavenie som nasiel prepis rozhovoru medzi letiskom a vezou, a vezou a pilotom, ... proste neuveritelne... :shock: :lol:
http://krimi.cas.sk/clanok/146270/prepi ... tocna.html

Gunslinger

P.S.: Naozaj tu niekto veri aj tomu ze ten pes/psovod tu 'vzorku' nasiel, len ju tam zabudol lebo niekam odbehol ?!? :lol:
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Chlapi, vás dvoch čítať... to mi vždy zdvihne náladu. Ako osoba neznalá problematiky výbušnín neviem, ktorý z vás je v tomto prípade bližšie k pravde, ale fakt obom skladám kompliment.
8)
Sorry za OT.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

kua, obaja tak vzdelani, obaja tak fundovani!
z pohladu citatela, ktory nerozumie technickym aspektom debaty zostava len jedine vysvetlenie, ako by povedal velky ace ventura.
gunslinger je tango, tango je gunslinger!!!!!
MASH4077
prispievateľ
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa MASH4077 »

aris napísal:este som nevidel, aby psovod kladol stopu.
ako ti odpovedal scar
hovorí sa tomu presnejšie vlastná stopa

ibaže táto téma je dosť o iných stopách(pachových)

edit
aris ako bývalý zväzarmovský kynológ by si takéto elemetnárne veci mal ovládať
Naposledy upravil/-a MASH4077 v 24 Mar 2010, 02:15, upravené celkom 1 krát.
MASH4077
prispievateľ

teraz trochu faktov k téme:

-psovod zabudol vzorku zastrčenú (založenú) v bočnej kapse ruksaku poškodeného (lebo bol odvolaný na "ostrú" prehliadku iného letu)

-následne (v rámci súčinnosti) informoval ne/kompetentných (nielen z PZ)

-výsledok ne/kompetentných (žeby len zo strany PZ?) je, že lecino odletelo...

-to, že minister vnútra (je jedno či Kali,Pali,Padi,Šimi...) niečo prehlási...

-tento spôsob výcviku (aj keď podľa mňa dosť nedomysleným spôsobom)sa používa v EÚ určite (zatiaľ nikto s efektívnejším neprišiel)

:?: žeby len pre tento lapsus (to už opakujem asi týždeň starú otázku) určitá letecká spoločnosť zredukovala lety z Popradu :?: :D :D :D
Gunslinger
moderátor

Heh, tu poslednu otazku beriem spat - video vidim prvykrat:

http://www.cas.sk/clanok/146521/exkluzi ... sniny.html
http://www.cas.sk/clanok/146511/video-p ... sninu.html

tango tango:

"za cely svoj kurz aj prax som nikde nepocul zeby nejaka trhavina bola citliva na nizky atmosfericky tlak vplyvom nizkej vonkajsej teploty" sefinstruktor pyrotechnikov UOU

Pytal si sa ich nejake zvlastne otazky - ved som Ti odpisal ze podpalubie je tlakovane (je tam rovnaky tlak ako v kabine s cestujucimi), a kedze je tlakovane, je uplne jedno aka je teplota vonku... A uz treti krat opakujem ze ja pisem o RDX (ucinnej zlozke trhaviny bez stabilizacnych latok). Spickovy pyrotechnik by medzi tymto mohol poznat rozdiel, ale na druhej strane tiez nemusel (slovenski pyrotechnici maju zvycajne do cinenia len s hotovymi plastelinami z VCHZ/Explosie a Chemka ci Istrochemu), a ked ani ten slovensky sudny znalec v oblasti trhavin nevie aky je rozdiel medzi 'primary' (RDX) a 'safe' trhavinou (Semtex, HBX, C4...) a rozprava hexogen sem, hexogen tam... :roll: :lol: odkial to potom ma vediet pyrotechnik, ktory na kurze studoval skripta a manualy pisane nim a jemu podobnymi ?

Len pre zaujimavost, Strba sa k tomu vyjadril takto: Slovenský odborník na výbušniny a sudny znalec Ján Štrba: “K výbuchu by mohlo dôjsť pri teplote pod mínus päť stupňov, ale to by sa musela mechanicky zlomiť a zároveň by muselo dôjsť k rozpadu kryštalickej štruktúry.” :roll:

Inak, zrovna som si pozrel co o Hexogene a RDX pise sk/cz wikipedia, a aspon uz viem kde na niektore kombinacie chodia novinari, a preco v tom maju gulas aj ludia co by o tom mali cosi vediet.

A nebavili sme sa o atmosferickom tlaku, ale rozpravali sme sa o teoretickej situacii ked na trupe lietadla v 11km vyske vznikne diera/trhlina (tento scenar si nahodil Ty :-) a co to spravi s 90 gramami RDXu v plastovom vrecusku (ktore je v batohu lietajucom v 'hurikane' vnutri cargo priestoru lietadla pri sucasnom vyrovnavani sa tlaku a poklesu teploty o -50 stupnov Celsia)

Aby sme to teda rozriesili, skus sa tychto Tvojich odbornikov spytat toto:

1. Ak vystavis RDX (nie semtex) teplote -5C, zostane stabilne alebo sa stane nestabilnym ?
2. Co sa stane ak ho vystavis teplote -50C ?
3. Je mozne aby RDX (nie semtex) explodovalo aj bez detonatora ak ho vystavis znacnemu tlaku ? (pri silnom naraze, alebo napr. pri nudzovom pristati na brucho ked sa uplne zdemoluje batozinovy priestor)

Som naozaj zvedavy co Ti na toto odpovedia, aj ked na toto by Ti lepsie vedeli odpovedat ludia ako Gazda, Zeman, Stolcova alebo Dimun (odbornici ktori na tuto temu robili zaciatkom 90tych rokov par vnutropodnikovych studii pre Istrochem a Chemko v spolupraci s oddelenim teorii a technologii vybusnin pardubickej univerzity). A kludne sa spytaj aj na tie veci co si spominal Ty o stranu dozadu a s ktorymi som nesuhlasil (ze RDX sa u nas vonkoncom nepouziva, ze aby doslo k vybuchu musi byt Semtex A aspon o hmotnosti cca +/- 1 kilogram... naloziva nizsiej hmotnosti nevybuchnu, nebude dostatocna koncentracia vybusnej hmoty aby iniciovala... atd.)

"jj... a potom ti na letisku zmrazenu batozinu rozmrazuju v mikrovlnke a davaju ju na pas, co je na praskoch? "

Odkedy batozina mrzne pri 0C? Co viem, tak na 737-400 je vyhrievana len najzadnejsia sekcia, a ten batoh bol v sekcii '3 alebo 4'. Ked ho nakladali tak bolo v Poprade okolo nuly, a kedze bol cely cas v nevyhrievanej casti (sice s okolitou teplotou do -50C, ale bol v natlakovanom priestore) odhadol som ze tam bolo okolo nuly mozno par do minusu. Co sa mu na tom nezda a preco ma uraza ze som na praskoch???

Nabuduce odporucam pytat sa na take veci ludi ktori sa vyznaju o cosi lepsie - napr. tu:

http://www.airliners.net/aviation-forums/tech_ops/

Mimochodom, ja mam to info od sefmechanika oprav a servisu Boeingov DHL, rozpraval som sa s nim o tom v Ohiu tyzden po 'incidente', ale to je jedno.

Mna uz tato debata tiez zacina dost unavovat, vacsina tych informacii co som spominal sa da lahko overit viacerymi serioznymi zdrojmi (ci uz na nete, alebo v odbornych knizniciach), a uz sa mi s tymto nechce zabijat cas.

Aby som to teda uzavrel: jednalo sa o uplne neskodnu pachovu vzorku pre psa v mnozstve 10 az 90 gramov, nepredstavovala absolutne ziadne bezpecnostne riziko (nemá to ako ten mechanizmus, bez toho to nemože buchnúť, hej, je to zabalené, len mi to tam ostalo...), irovia su uplni tlci ze sa nad tym vobec nejako vzrusovali, a ti irski armadni a policajni experti na trhaviny su uplni blbci v porovnani s nasimi specialistami. atd. atd. atd.

Out,

Gunslinger
MASH4077
prispievateľ

chlapi
WARNING EXPLOSIVE :!: :D :D :D
scar
prispievateľ

Gans:..dufam ze si sa neurazil,ale ja zase z tvojich prispevkov citim toto"Iri su bohovia a ostatni cocoti"...myslim si ,ze si prihriali polievocku bohuzial na nas ucet a priklanam sa viac k tangovi.
..a nepodcenuj psov,venujem sa aj sluzobnej aj polovnickej kynologii a niekedy zasnem co dokazu. :D

edit:...tezaz bezi na CT1 serial o leteckych katastrofach....doporucujem pozriet
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"