Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

tycho28
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years

Príspevok od používateľa tycho28 »

..
Naposledy upravil/-a tycho28 v 26 Júl 2013, 21:51, upravené celkom 1 krát.
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

skor som mal namysli ze to bola taka klasicka odpoved, lebo nic nove tu uz snad nevymyslime... ale okolnosti vylucujuce protipravnost mam momentalne v popise studia, tak zopar razi na tyzden nad tymi vecami rozmyslam :lol:
tycho28
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years

Príspevok od používateľa tycho28 »

..
Naposledy upravil/-a tycho28 v 26 Júl 2013, 21:51, upravené celkom 1 krát.
lenochod
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Teoreticky pouzitelne. ale nezabudnut bezodkladne nahlasit na policii, akonahle drban uvidi, co mas. Moze sa prist vyplakavat ako prvy a to urcite nemoze dopadnut dobre.
Používateľov profilový obrázok
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

Lord_Summoner_sk napísal:...potom klasika, vyzva, hrozba, varovny vystrel, strelba...
len si treba dat pozor, aby ta ten, koho najskor vyzyvas a potom mu hrozis neposlal do nemocnice, kde ti pride k polohovacej posteli pan v siltovke oznamit, ze ta vdaka varovnemu vystrelu obvinuju zo vseobecneho ohrozenia. :lol:
eager_morse

Príspevok od používateľa eager_morse »

rotwailerka napísal:ak tomu dobre chapem takže v rámci KN a lesneho požiaru je to tak že voči osobe ktorá by chcela založiť požiar tak možem použiť zbraň?
nie nemozes pouzit zbran ani v KN ani v NO !!!
eager_morse

C08R4 napísal:Jack, Kapo a spol: Jedna sa o NO. A podla tohto ustanovenia útok na majetok trva vtedy, ak je majetok (nemusi byt len tvoj) odcudzovany. Teda mas pravo aj strielat, podla § 25 Tr. zák. o NO . Ale treba samozrejme zvazit vsetky dalsie moznosti, lebo strielat hned po cloveku za nejaku hmotnu vec nieje zrovna najlepsie riesenie. Skusil by som ho obmädzit najprv na osobnej slobode, zistil ci sa nejedna o majitela nehnutelnosti, alebo tej "kradnutej" veci a privolal hliadku a atd atd.

nemas pravo konat ani v NO ani v KN a v podstate nesmies pouzit ani zbran.skor ako pises obmedzit, ale riesil by som to skor tak ze by som volal policiu a sledoval ho kde ide a hlasil to 158, mozeme kludne predebatovat
inspiring_bose

Príspevok od používateľa inspiring_bose »

...mimochodom ani v BA a ani SN a v inych okresoch.... :lol:
eager_morse

werewolf napísal:Chcem sa Vás opýtať, že kto z Vás by strieľal na unikajúceho páchateľa, ktorý má batoh z klenotmi, ak by to klenotníctvo nebolo Vaše? Ja by som nad takýmto použitím zbrane ani neuvažoval a bolo by mi to takpovediac jedno, pokiaľ nejde o môj majetok(ak by tam bol ohrozený niekoho život, tak je to iná vec!). Cením si svoj ZP a "slobodu" a určite by som neriskoval nevyspytateľnosť nášho súdnictva, kvôli dákym klenotom ap.

musim s tebou suhlasit, da sa skor obmedzit ho na slobode, pripadne volat 158 a sledovat ho - zbran jedine vtedy ak by po mne strielal
eager_morse

Jack napísal:
rotwailerka napísal:prajem pekný večer , potrebovala by som pomôcť okolo skúšok na ZP skupiny A - nosenie zbrane a v kútiku duše dúfam že sa tu nájde nejaký dobrák čo by mi mohol poradiť ohľadom nejakých vecí - otázok , pretože nechcem na tej skúške vyzerať ako úplný idiot . Za ochotu vopred ďakujem. :oops: :oops:
Polucias, teraz už azda vidíš dôvod, pre ktorý rotwailerka založila toto vlákno. Neber to osobne, ale neviem, prečo sa každý tvoj príspevok - hoci chceš často povedať aj čosi iné - musí zákonite niesť v duchu "my cvičíme ICS, mierime na seba ostrými, nad nás nie je".
:?
Ja som sa vybujačil s air-softkami, takže už nepotrebujem cvičiť zatýkacie techniky a mieriť nabitou ostrou kamarátovi na alfa-zónu. A keď mám pocit, že treba pridať nové skills (technika a taktika), využijem služby skúseného policajného inštruktora. To mi dáva viac ako kukať videjká a potom sa hrať na cowboyov a indiánov. Nikomu pritom nevnucujem, že to má robiť rovnako, lebo inak to robí zle. Všetko, čo som tým chcel povedať je, že občas neuškodí kúsok pokory.
:wink:
Chlapi, neviem ako vám, ale mne príde trochu úsmevné prísť do vlákna, kde sa riešia srandovné teoretické situácie, aké si vypočuješ na skúškach a musíš na ne odpovedať podľa predstáv komisie (toť ten dôvod, prečo rotwailerka založila vlákno) a tvrdiť, že v reále to aj tak bude všetko inak. Veď mi ukážte jediného z fóristov, ktorý by tvrdil opak!
:roll:
mam stiahnute vypracovane otazky v PDF ohladom ZP. sk A
ale v podstate som si to vypracoval sam :D
eager_morse

rotwailerka napísal:prajem pekný večer , potrebovala by som pomôcť okolo skúšok na ZP skupiny A - nosenie zbrane a v kútiku duše dúfam že sa tu nájde nejaký dobrák čo by mi mohol poradiť ohľadom nejakých vecí - otázok , pretože nechcem na tej skúške vyzerať ako úplný idiot . Za ochotu vopred ďakujem. :oops: :oops:
pytaj sa ak budem vediet odpoviem
eager_morse

Lord_Summoner_sk napísal:Jack, pouzit zbran, jasne... ale KN?
urcite nemozes pouzit zbran , kvoli comu?
Ze si myslis ze konas v KN?
ohrozuje ta nejako?
Zastrelis ho kvoli peniazom? ktore su v nepomere k zivotu cloveka?

V NO? je tam nejaky priamo hroziaci utok?

vies ani 158 to nema az take jednoduche, varovne vystrely....atd...

moj nazor
eager_morse

C08R4 napísal:Jack, Kapo a spol: Jedna sa o NO. A podla tohto ustanovenia útok na majetok trva vtedy, ak je majetok (nemusi byt len tvoj) odcudzovany. Teda mas pravo aj strielat, podla § 25 Tr. zák. o NO . Ale treba samozrejme zvazit vsetky dalsie moznosti, lebo strielat hned po cloveku za nejaku hmotnu vec nieje zrovna najlepsie riesenie. Skusil by som ho obmädzit najprv na osobnej slobode, zistil ci sa nejedna o majitela nehnutelnosti, alebo tej "kradnutej" veci a privolal hliadku a atd atd.
A nejedna sa ani o NO ani KN !!!
nemas pravo pouzit ani zbran - chytak 158 - pachatel predpokladam ze uteka asi neozbrojeny a keby bol aj ozbrojeny , tak by si na neho strielal od chrbta? :-(

keby to bolo tak ze ta ohrozuje v klenotnictve - prepad , bolo by to otocene zase inak

suhlasim s tebou ze pouzitie zbrane , strielat kvoli peniazom zabit cloveka, nie je bohvieco :(
eager_morse

dirty harry napísal:
pištoľníčka napísal:Hmmm, KN, NO...
Ja som pred mesiacom mala na skúške príklad že sused sa mi vyhráža kvôli sporom o pozemky že ma zastrelí (vyhrážal sa aj v minulosti), hádame sa cez plot, on ukazuje zbraň a kričí na mňa... Že či môžem použiť zbraň. Moja odpoveď? ÁNO. A všetci sa začali krútiť, chytať za nosy a robiť grimasy že to nie je také jednoznačné... ale trvala som na svojom. A našťastie neboli ješitní.
Jeden policajt mi povedal že ak ma niekto okradne so zbraňou (alebo aj bez) napr.vo firme, vezme mi tržbu a uteká preč, ja vyberiem moju lásku a napálim to doňho, pôjdem do basy, lebo on už utekal a bolo to od chrbta- rada od neho- mám ho naháňať, predbehnúť a strieľať face to face :lol: Myslím že ak by bolo povolené strieľať na odchádzajúcich zlodejov, nedostal by ten poľovník čo ho okradli v tých zberných surovinách basu. To už časom nebudú ani utekať, zaujímavé pravidlá...

strielať na utekajúceho ozbrojeného lupiča môžeš, ale nie do chrbta, treba mieriť na dolné končatiny s úmyslom zabrániť mu v úteku a páchať daľšiu trestnú činnosť so zbraňou...ak trafíš do karmenádle alebo do zátylku, si jasná...ak trafíš do stehna a nedajbože vykrváca s tepny, máš šancu že to ustojíš...ale každý konkrétny takýto prípad je špecifický a záleží najmä na tom, ako vypovedá ten, ktorý naposledy strielal, čo mal v úmysle ked zbraň použil, toto je vždy najpodstatnejšie, viac ako výsledok streľby, pamätaj.
Nehovorím že ja by som strieľala...fakt neviem.
158 sa chytala za nos preto, lebo to je na posudzovani
mal pravdu v tom ze ked to do neho napalis tak pojdes sediet , mal ti skor poradit zavolat 158 a sledovat ho kam uteka, ide, ake auto pozil na utek...atd...

este nieco stal sa pripad ze chlap chcel znasilnit zenu si ty ako iny obcan opravneny pouzit zbran?
Ako?

opravneny si pouzit, aj zadrzat ho,dokonca je to aj povinnost spolu z odvratenim pokusu o vrazdu, ublizenie na zdravi, ale co spravis ked nebude tam chciet ostat do prichodu 158?

urcite by som po nom nestrielal
eager_morse

733thunder napísal:Tak ma napadlo,ako to je v pripade ze hrozi utok,teda vidim ze niekto ma v ociach iskru spikovat ma,slovne sa vyhraza,ale este neutoci?Smiem siahnut na zbran,odopnut puzdro a ukazat zbran bez toho aby som ju tasil?Nemoze to byt brane ako zastrasovanie alebo nieco podobne?Pretoze ked sa proti mne niekto rozbehne,nejaky cas naozaj trva kym nahmatam pracku na puzdre a uchopim zbran.

nemozes sa mu vyhrazat zbran nakolko sa ti len slovne vyhraza, navyse mas nosit skrytu zbran !!!

lebo sa moze stat ze ju pouzije voci tebe :(
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"