Ekonomika

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
limo222
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa limo222 »

Kto vie, aky vyznam by mal v ramci shtf vlastny zdravy les....
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Ja tým myšlienkam o lesoch a pozemkoch moc nerozumiem, ok máš les a je SHTF... ľudia tam nebudú chodiť, nebudú sa tam skrývať, nebudú tam píliť stromy a zabíjať zver, pretože je tvoj?
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa aris »

:)
tak nejak, zoid.

da sa na to pozriet aj inak.

som v meste, je tu peklo, padam na vidiek. Tam je les, tam idem. Je nieci. No a co?

doplnim: les, pole, luka, je dobra vec pred total SHTF, pripadne po nom, ked viem svoje vlastnictvo dolozit. Tiez je to dobra vec v pripade jemneho a kratko trvajuceho SHTF.
limo222
častý prispievateľ

To aris
Presne tak som to myslel :)
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

aris napísal: Osobne si myslim, ze ceny pozemkov pojdu dole (vzhladom na hodnotu penazi)
aris takuto neurcitu odpoved som uz dlho necital :wink: .
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa Laci »

iba to je tvoje, čo si dokážeš ubrániť. To, či to zabečpečíš zákonom a políciou ako teraz (teoreticky :? ) alebo si to ubrániš so zbraňou v ruke (po kolapse systému) je podstatne jedno - aspôň čo sa týka výsledku. Ak začne upadať administratíva, tak aj jedna z najdôležitejších a legislatívne dobre zabezpečených inštitúcií pôjde do riti - katastrálny úrad. Tam nedostatočná kontrola v spojení s korupciou dokážu urobiť peklo pre "slabých" a pre tých čo nemajú za sebou nejakú formu sily.
Panzer
Administrátor
Registered for: 19 years 1 month

Príspevok od používateľa Panzer »

Panzer napísal:Ako vlastníka pozemku by ma zaujímalo, ako sa môže SHTF prejaviť na cenách pozemkov. Pôjdu hore? Alebo totálny prepad?
Zle som sa vyjadril. nemyslel som už samotné SHTF ale situáciu, ktorá reálne hrozí. Teda rozpad eurozóny, odchod eura etc.
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Co poviete ??
Propaganda alebo real ?

V Řecku je válka (videoreportáž ruské televize)
http://www.osud.cz/v-recku-je-valka-vid ... e-televize
ivo_PN
prispievateľ

Príspevok od používateľa ivo_PN »

to Panzer:
Ja osobne si myslim, ze pozemky resp. orna poda ako uchovavatel hodnot je dobra investicia z dlhodobeho hladiska (tak 50 rokov.)
Teraz kupis podu v okoli mesta alebo dediny a za 50 rokov bude velky predpoklad ze tvoja orna poda sa zmeni na stavebne pozemky... Takisto netreba zabudat ze poda patri z makroekonomickeho hladiska k jednym zo zakladnych vyrobnych faktorov. (poda, praca, kapital) Ak teraz ty nakupis podu, lesy, alebo pozemky, budu z nich profitovat s najvacsou pravdepodobnostou az tvoje deti. Ale nemusi to tak byt...
Druha stranka veci, je taka, ze ak pride k inflacii z kratkodobeho hladiska na pode asi prerobis. Proste nebude ju mat kto kupit a ak aj ano tak za cenu znehodnotenych peazi, teda podla trhovej ceny.
Druha vyhoda pody je ze ak mas podu s dobrou bonitou (kvalitou) tak mas si kde v pripade SHTF, alebo aj za normalnychokolnosti dopestovat zeleninu, zemaky... Otazka je ci budes schopny fyzicky a technicky podu obrabat a v pripade invazie zombikov (hladosov) urodu aj ubranit. Ale aj pestovat plodiny musis vediet...
Alebo ju mozes prenajat druzstvu...

Jednoducho si myslim, ze poda ma svoju hodnotu vzdy a bude striedavo rast a klesat. Teraz je cena relativne vysoka, (aj to cena klesla) nizsia bude tazko povedat kedy. Nevyhoda je ze ludia sa neradi zbavuju/predavaju podu.

Jeden zo vzorcov na vypocet ceny pody, je ze cena predanej pody (pri vklade tejto sumy do baknky) musi byt taka aby rocny urok z vkladu bol rovnaky ako rocna renta (cena za prenajom pody).

To znamena v reale ze vsetko zavisi od nadstavenia systemu urokov a renty... Dnes banka vyhlasi 0% uroky a zajtra ma poda hodnotu 0. Ale realne ti ju nikto nepreda, takze ked ju chces ma hodnotu velmi vysoku.

S podou to je komplikovane. Ak sa mylim opravte ma.

To BKSL: Aj ked je to dost OT ale dovolim si par vetami este zareagovat.
Vies, kupoval som si veci armani, jazdil som na vytunenom cervenom mitsubishi a zistil som, ze je to uplne zbytocne. Teraz sa snazim obliekat elegantne a lacnejsie- nie kosele za 200 evry... Jazdim na starej toyote corolle a je mi dobre, nikto nezavidi, nikto ma neriesi. Mam svaty pokoj.

Co sa bab tyka, ked vidim tie zlatokopky a naivne slepice, ktore vsetko robia pre to aby boli v zivote nestastne tak sa mi chce grcat. Riesit sprostosti, ze preco si mi nezavolal a preco si mi nezdvihol tel, a ty si urcite bol s inou ma ozaj uz nebavi. Teda nebavi a nemam cas na sprostosti.
Ale inak baby mam rad :lol: :lol: :lol:
Este som nestretol babu podobneho razenia jak som ja... teda ano ale mala 37 :wink: a dve deti, a muza a dari sa im...
Ak mate sikovne dcery, ktore su pekne a inteligentne tak sem s nimi :D :D :D

To rado74:
Ako uchovatel hodnoty by sompotencialne videl zlato/ platina mozno.
Uz len preto, ze zlato za posledne 3 roky zdrazelo o x percent (neviem o kolko presne). Ale ide o zlato na burze, neviem ako je to so sperkami...
Myslim si ze investovat do zlata sa opati, ale nie teraz, ked je cena vysoka. Moze ist aj o bublinu!!!

Tuto su grafy: http://izlato.sk/zlato/stranka/vyvojcenyzlata.html

Pozrite ten posledny :o :o :o

Teraz trochu z ineho pohladu ako ucovavatel hodnot:
Myslim si, ze sa oplati investovat do dobrej zabezpeky byvania, chaty v horach, elektrocentraly, kameroveho systemu, zbrani, zasob, a inych veci na prezitie. Ved napokon co ma vacsiu cenu ako vas zivot?

Ale vsetko je irelevantne ked nemas lowe (penaze)...
inspiring_kepler

Ta cena zlata pekne kopiruje inflaciu. Ti Americania tlacia moc tych banoviek. Cim vacsia inflacia tym realna hodnota dlhu klesa. Zeby tym nieco ti amici sledovali :lol: .

Ivo a vydate neries, len su unudene manzelstvom. Skutocna zabava je len so slobodnou nezadanou babou, tu mozes sulozit kde chces :wink: .
ivo_PN
prispievateľ

BKSL
Cena zlata kopiruje inflaciu... vidis takuto suvislost som si nespojil. (Myslim ze inflacia nebola taka vysoka ako rast ceny zlata v %... mozno sa vyvija paralelne s inflaciou... )
Totizto kingstonsky menovy system, ktory sa v amerike pouziva, vylucuje krytie penazi zlatom ako to bolo predtym (brettonwoodsky MS, kedy bol dolar vymenitelny za zlato- zruseny niekedy po 2sv. vojne). Peniaze (su defacto nekryte) a ich hodnotu reguluje mnozstvo penazi v obehu. Mnozstvo penazi- myslim virtualne, v pocitaci na uctoch aj vo forme obeziva.

k cene zlata:
Moze to byt tym, ze mena prestava byt doveryhodna... Cena zlata na burze stupa a asi este stupat bude. Mozno vsetci chcu teraz investovat do zlata- t.j. vysoky dopyt-- vysoka cena.

S tym zlatom si niesom isty. Je to moja dedukcia, netvrdim ze spravna.

A k tym zenskym... Len tolko, ze, nehaj tak :P O tom mozeme pokecat inokedy. nebudeme zapratavat forum :)

Tu je ten film- dokument, ktory som spominal. Je to o ekonomike, korporaciach, spoločnosti, teroristoch...
Myslim ze to treba brat s rezervou ale niektore veci su velmi krasne vysvetlene polopate a v sirsich suvislostiach, s takym nadhladom (co ja mam rad).
Odporucam stiahnut a pozret. Clovek zmeni pohlad na svet tvoreny iluziami...

http://www.ulozto.sk/3023879/zeitgeist- ... itulky-mp4
limo222
častý prispievateľ

Zeitgeist ma este jeden diel, odporucam si pozriet aj ten
Nemate pocit, ze natahovanie rokovani ohladom grecka suvisi s bojmi v libii? Ako by sa cakalo na investicie a dohody s povstalcami po dobyti krajiny. Samozrejme ti EU budu musiet popodpisovat vyhodne :) zmluvy o obnoveni zbombardovanej krajiny, priemyslu a tazbu ropy.....
ivo_PN
prispievateľ

Presne tak, najprv krajinu zbombardovat - teda nastolit demokraciu a potom krajinu znova budovat. Zmluvy a kontrakty za miliony USD. Ale mam pocit ze takuto politiku robi USA a nie EU.

Ten druhy diel o konspiracnych teoriach a ovladnuti sveta... neviem ale moc sa mi nepacil. Kto chce nech si pozre zeitgeist the movie...

http://www.ulozto.sk/3784291/zeitgeist- ... itulky-avi

a terz pri hladani som objavil este dalsi diel a ten som nevidel...
http://www.ulozto.sk/8662709/zeitgeist- ... dabing-avi
limo222
častý prispievateľ

Ten treti diel som ani ja este nevidel, dik za typ :)
Co sa tyka obmovy zbombardovanych uzemi a naslednych komtraktov s novou vladou by mohlo mat suvis so zapojenim sukromneho sektora do zachrany grecka a ostatnych krajin PIIGS, taliani to maju uz tiez nahnute a libia s jej boharsvom by im dosr pomohla...
Tolko ku konspiraciam :)
inspiring_kepler

ivo_PN napísal: k cene zlata:
Moze to byt tym, ze mena prestava byt doveryhodna...
Ja si tiez silno myslim ze je to v tomto. Saudska Arabia nedavno vymenila znacne zasoby dolarov prave za zlato - dolaru uz neveria.

http://slovak.ruvr.ru/2011/01/31/42086098.html

Pre lenivych len to zaujimave:

Podľa výsledkov roka 2010 viac zlata, ako Rusko, si nakupovala iba Saudská Arábia. Je to spojené s tým, že obe krajiny sú veľkými svetovým vývozcami ropy a nemajú veľké dlhy v zahraničí. (T.j. nemozu vyuzit shitne dolare lebo nemaju nimi co deblokovat. Ked mas dlh v "shitoch" tak ho aj v "shitoch" mozes vyplatit, na tomto sa USA zachrani, nevyplati dlh realnymi hodnotami ale novo natlacenymi "shitmy"). Je možné, že sa v tejto „súťaži“ bude pokračovať aj v tomto roku. V každom prípade Rusko počíta so zvýšením svojich zlatých zásob v prvom rade ako stabilizujúcich aktívov, spoľahlivého „bezpečnostného vankúša“.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"