MFS +P o ktorých sa tu bavíme sú Liberty +P výstrel z 5" hlavne vyzerá takto:
Pocitovo je to slušná šupa, no včera som 250grs strelu podsypanú 5,5grs Ba9 prehnal cez hradlá a to až bola kanonáda - priemer 270m/s robí cca 560J, 6grs laborácie som radšej delaboroval
1) treba si ujasniť, či sa bavíme o strelive Liberty, alebo MFS, lebo Liberty je výrobok Americký, takže tam to "+ P" byť môže, MFS je výrobok Maďarský, tam to "+ P" byť nemôže. Ak koncern Ruag má nejakú obchodnú dohodu s firmou Liberty, o čom ja ani len netuším a ich strelivo sa predáva v balení pod hlavičkou muničky MFS, pričom táto nápisom na obale tvrdí, že strelivo je CIP-ované, tak je to potom poriadne zavádzanie a aj dosť nebezpečné zavádzanie.
2) bujny, nepomýlil si sa? 270 m/s = 885.83 fps, factor = 221.46, zodpovedá 230 gr. a rýchlosti 962.86 fps, teda 293.48 m/s. S množstvom a typom strelného prachu, ktoré si uviedol to nemôže vyjsť. Prakticky si sa dostal na úroveň fabrických Hornady 230 gr. XTP + P (230 gr./955 fps), ale oni tam "sypú" Hodgdon CFE pistol, ktorý v množstve 6.8 gr. dáva 934 fps, takže na 955 fps je tam koľko toho prachu? 7 grainov? Hodgdon je podľa mňa vyššia kvalita ako Ba9, takže len nahlas uvažujem, ako si sa s horším prachom a v množstve len 5.50 grainov dostal na ich výkon...
SperkyB: a, Čierne krabičky MFS obsahujú strelivo Liberty +P. Ako, kto a s kým to má doriešné to už neviem ale predávajú sa už nejaký ten rôčik. Norinco to žralo v pohode, presnosť bola fajn, ja som ich dal vystrieľať juniorovi - strašne sa mu páčil ten dvadsať centimetrový plameň z laufu. Ak to udrží 12 ročné dieťa určite to extra +P nebude.
b, Tak ukázal merak, pre kontrolu som meral aj 7,62x51, 9L dva druhy striel, 400Corbon tri druhy striel a finále tri druhy 45ACP s dvoma druhmi prachu a rôznymi navážkami. Strieľal som včera na Rohačke, vzdialenosť hradla cca 5m, teplota do 10 stupňov.
9x19 124grn MFS, cierno-seda krabicka, dnove znacenie nabojnice +P, mali na hradlach priemernu rychlost 1130fps a priemerny PF 138-140, merane z kratkej hlavne HK P30
to bujny: nespochybňujem tvoje merania, len či si sa nepomýlil v hmotnosti prachu, či si ho tam nemal 7.5 grainov, lebo s 5.50 gr. nie je šanca, kukni: http://www.hodgdonreloading.com/data/pistol.
9 mm Luger štandardný tlak, 124 gr. projektil, 4 " hlaveň: 1130 fps,
9 mm Luger, + P, 124 gr. projektil, 4 " hlaveň: od 1180 fps, hornady dáva bežne až 1200 fps.
Takže žiadne + P sa páni nekoná, ide o bludné nápisy na nábojniciach.
Vychádzal som z týchto tabuliek http://www.lhs-germany.de/uploads/media/45ACP.pdf
Minimálna navážka 6,2 grs pre 250grs olovenú strelu (druhá tabuľka odzadu), lenže ARES 250grs strely sú tlsté jak prase a nechceli my vojst do komory ani zásobníka tak som musel skracovať na OAL 29mm, načež som prešiel v tabuľkách na ťažšiu strelu (posledná tabuľka) a spravil 10 kúskou s 5,5grs a 10 s 6,0grs Ba9. Každopádne stále som dlhý (alebo je strela kalibrovaná na viac ako .452), lebo strela sa zarezáva do drážok, ešte ked nieje dovretý záver - niektoré náboje som musel nabíjať na dvakrát alebo doraziť záver rukou. Ba10 som už aplikoval podľa ťažšej strely s počiatočnou navážkou 3,1grs a to bolo celkom príjemné postrieľanie aj keď 3,6grs mi dávalo 230m/s čo je o dosť viac ako by malo.
Ahááá, tak už je diagnóza jasná! Zmenil si OAL z 32.39 mm na 29 mm? Fuch, nebezpečné, zmenšil si plochu na ktorej sa rozkladá sila vznikajúca pri horení prachu. Tlak je veličina len sprostredkovaná, nedá sa namerať, len spočítať, ako pomer sily a plochy, teda F/A (merať sa potom dajú len "prejavy" sily, teda deformácie, pretvorenia, atď. cez tensometre - transducers). Zmenšil si OAL, teda si zmenšil veličinu v menovateli vzorca, čím si nebezpečne zvýšil tlak vo vnútri nábojnice, z toho tie pecky potom už pri navážke 5.50 grainov.
Jednoduché: plocha podstavy + vnútorná plocha plášťa = A1 + A2; zmenil si vnútornú výšku o cca 10.5 %, takže vnútorný obvod*vnútorná výška plášťa (zmenená v dôsledku zmeny OAL) dalo menšiu plochu A2 a teda aj celkovú plochu A´, ako je pôvodná A pri OAL = 32.3 mm.
Z 30,50 na 29mm. Bral som však do úvahy už len ťažšiu 260grs strelu, ktorá je plášťovaná oproti mnou použitej, a tým že je holow point aj nejakú desatinku mm dlhšia ako ARES. 5,4grs je štartovacia navážka, maximum je 6,5grs, tak som dal 5,5grs a 6grs. Po delostreleckej paľbe včera som 6,0grs navážku už delaboroval. Na druhej strane Ba10 sa na štartovacej navážke 3,1grs aj následnej 3,6grs choval príjemne, aj rozptyl rýchlostí bol veľmi konzistentný.
Roman: Robí - 45Colt - 250 RN FP BB kalibrácia .452 a to vlezie do 45ACP. Len mám pocit že je to skalibrované na kosoštvorec, lebo je to buclate a ide mi až na drážky. Dôjde mi zajtra kalibračná matrica .452 tak ich pretlačím čo to vlastne výjde.
Panzer: Sorry že sme sa oftopic rozohnili. Podľa svojej úvahy to prípadne presuň do Prebíjanie 45 alebo inej relevantnej témy.
Prehnal som strely cez kalibračnú matricu a .452 nemali ani nehodou. Nemám poriadnu šubleru aby som to zmeral ale môj odhad je poctivých .454 ako pre .45LC aj ked ponúkajú len kalibrácie .451 a .452.
Ja len tak n aokraj k lugrom od MFS zo 115 grainovou strelou dodam, ze priemerna rychlost cez hradla DAA sa rovnala +- 1270 fps, energia 550 J. Cize rana z nich bola nielen pocitovo, ale naozaj silnejsia.
Je to to strelivo o ktorom hovori Peterson a je vskutku velmi stiplave, povedal by som ze priam vhodne na pouzitie do karabin a samopalov v kalibri 9x19.
Pri strelbe tejto municie CZ 75 SP01 Shadow sa znizovala zivotnost zachytu zaveru a buferu vratnej pruziny na uroven pod 5000 ran, jeden odisiel uz po 1500ks a u K100 Mk6 to spolahlivo a rychlo odfajcilo ten plastovy doraz pri luciku - kolicek? (ospravedlnujem sa za pripadnu nepresnost terminologie, ale K100 Mk6 a starsie som videl iba zrychlika, ako som od kamarata z jeho skusenosti pocul, tak podavam)