Subsonic

inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

majac napísal:Berserker, tu otazku si polozil trosku nestastne. to je ako pytat sa, ze zi je lepsie auto typu mercedes alebo benzinove.

aj subsonic mozes osadit ogivalnou strelou, rovnako ako do P+ naboja mozes osadit poloplast s tupum nosom. cize kombinacii mas vela.

ale ak si myslel, ze ci je subsonic osadeny poloplastom s tupym nosom schopny odovzdat cielu viac energie ako hypersonic s FMJ tak potom urcite ano.
No otazka bola polozena fakt trochu nepresne. :D Nazov temy je iba "Subsonic" ale hned prvy prispevok uvadza S&B, aj ked len ako priklad. Kedze ja som mal tiez na mysli S&B, tak som to nespecifikoval, kedze S&B ma iba plochy subsonic. Mas pravdu, mal som to napisat.

Som rad ze sa celkom ozivila tato stara diskusia. A tiez som rad, ze mate rovnaky nazor ako ja. Takze S&B subsonic ostava v zasobniku. 8)
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Tiež som to bral tak, že riešime SB (s ktorými mám aj osobné skúsenosti). No... šak hlavne, že sme si rozumeli.
:D
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

majac napísal:ale zratane to nemam :)
Mno, ani som nepredpokladal, ze po nociach odpalujes neprisposobivych obcanov a skumas na nich zastrely a priestrely roznej municie :wink:
V situacii, ked FMJ preleti a Sub zostane vnutri, nie je co riesit, rozdiely v pociatocnej energii su zanedbatelne. Problem je, ze nevieme odhadnut, ake su tie rozdiely v pravdepodobnosti zastrelu/priestrelu.

Hlavne som chcel vediet, ci nevies o vysledkoch nejakej studie, ktora by sa touto temou profesionalne alebo aspon amatersky zaoberala.

Btw. majac - pri dalsich "popravach" katalogov :) by ste mohli skusit porovnat bezne FMJ so Subsonikmi (prip. aj s olovenymi Aresmi) a dat vediet, ako to dopadlo.
majac
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

jasne, ved na to ich mam odlozene. daju sa vlastne subsoniky kupit bezne v obchode? alebo ich treba vyrobit doma?
spherixis
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

Presne na to ich mam aj ja este zopar. :D Krabicku som kupil sice mastne, ale normalne.
BALISTIK
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Mne ich kupil kamarat od Frana s Nitry za 6.70kus,a klsicke 7.5g mosadzne za 5sk,brali tam veci za ela penazi tak na klasiky im dal cenu.
inspiring_tharp

U Frana v BA som kupoval S&B subsonic za necelych 10 Sk/kus.

majac -- pokial si dobre pamatam, na tie katalogy ste strielali v Jarovciach. Mohol by som sa pridat? Aj tak som mal v plane tam ist. :)
majac
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

dobre si pamatas. bolo to v jarovciach. katalogov je este dostatok, otazne je ci bude dalsie testovanie v jarovciach. skor by som to videl na castu.
ked to bude na programe, si samozrejme vitany.

dufam, ze sa nam to podari ponat trosku viac odborne ako naposled.
inspiring_tharp

Dnes som buchol na strelnici doteraz najviac S&B Subsonic-ov na jeden sup -- 16 (tolko nosim, v konfiguracii 15+1), a potom este 3 dvojite rany, cize dokopy 22. Doteraz som vystrelil tak maximalne 2-4 naraz.
Je to uplna krasa. Spatny raz prijemny a lahko kontrolovatelny aj jednou rukou. A boli samozrejme velmi tiche. :D
Este k tomu je teoreticky mensia sanca priestrelu, alebo aspon projektil ma mensiu zostatkovu energiu po prerazeni ciela.

Kludne sa da trenovat s lacnou municiou, ak to clovek zvladne, tak urcite nebude mat problem so subsonic-om pri pripadnej strelbe.

Takze pre mna jednoznacne najlepsi bezne dostupny naboj na nosenie v kalibri 9 Luger. :) Ak by som bol bohaty, nic ine by som nekupoval. 8)
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

berserker: Tak ako pises, pouzitie kvalitneho/spolahliveho subsonickeho streliva ma viacero vyhod (mensi spatny raz, mensie ohrozenie okolia, atd.), ale podla mna ten najpodstatnejsi rozdiel je to ze vystrel ta ohlusi daleko menej (vyhnes sa supersonickemu tresku). Rana je (zvukovo) stale dost silna na to aby mala efekt na utocnika aj pri varovnom vystrele, a rovnako zburcuje aj okolie, a na druhej strane ten rozdiel v decibeloch a fyziologickom ucinku na sluchovody je znacny.

majac: Az budes mat moznost to otestovat, tiez budem rad ak sem napises ako to dopadlo. Myslim ze vysledky budu 'prijemne prekvapive' (rozdiely budu len male), ale rad to uvidim kvantifikovane a podlozene nejakymi konkretnymi cislami z testov s municiou u nas bezne dostupnou.

Gunslinger
yarco
moderátor

Tiez pomaly zbieram katalogy a chystam na leto drobny test. V tej suvislosti mam 2 otazky:

1. majac - do cca akej max. hlbky sa v Jarovciach dostali Lugery? Aby som neurobil prilis tenke, ale zase ani zbytocne hrube baliky.

2. gunslinger - ake kvalitne/spolahlive SS strelivo sa da u nas zohnat? Zatial som v predajniach okrem S&B hadam ani ziadne nevidel (nemal som donedavna 9L, tak som zase az tak nepatral).
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

yarco: Okrem S&B sa u nas daju zohnat Magtechy (tusim 147gr) a Fiocchi (158gr), bezne na pultoch ich najdes malokedy, ale na objednavku to zvycajne ide. Videl som tusim aj nejaku dalsiu znacku, len si neviem spomenut co to bolo.

Gunslinger
inspiring_tharp

Magtech ma iny tvar strely ako S&B. Je to akoby ogival s ustipnutym kocnom. S&B ma vacsiu plochu, takze podla mna z hladiska predania energie cielu je na tom lepsie.
Fiocchi ma klasicku ogivalnu strelu, cize S&B je asi lepsia volba aj tu.

Ak vsak dana zbran ma problem so spolahlivym podanim naboja s plochou strelou do komory, tak sa oplati vyskusat Magtech, a ak ani ten neide, tak Fiocchi.
lenochod
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Tak som sa nechal zlakat na SB subsonic, ale nejak mi nesedia. Zhruba kazdy 4 naboj s G19 zasek pri nabehu do komory. Hoci su kludnejsie ako standard FMJ, tie zadrzky sa mi vobec nepacia.
Mozno nejak spatne drzim Gcko, ale skusil som aj SB 6,5g poloplaste, ktore maju tiez zrezany kuzel(troska "chudsi" ako subsonic), tam zas opacna skusenost - rana poriadna, ale zatial bez jedinej zavady.

Este mam 5 skatul subsonikov, tak s nimi skusim potrenovat, mozno pridem na to, ako na ne.
yarco
moderátor

lenochod:
Prip. skus aj subsoniky od Aresu, su to 154gr celoplaste s plochou spickou.
Prijemne kludna strelba, nie su to prebijance.
V mojom G26 ziadne problemy so spolahlivostou. Ale pravdou je, ze ja som nemal problemy ani s SB subsonikmi.
V sekcii 'Strelivo' niekde najdes aj ich foto.

Ak by si chcel, vymenim ti krabicku za tie SB-Sub, mozes vyskusat.
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"