Technický rozbor materálu -záver Glock 17

Používateľov profilový obrázok
Michal1
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Ja som ho videl.

Hned som hovoril ze je to na zamyslenie.
Zvar samotny moze byt ok, ale aj tak pochybujem ci to niekto röntgenoval.
Pri zvarani sa meni struktura okoliteho materialu tzv. Tepene ovplyvnena oblast a ta potom moze narobit galibu.

Ja by som stoho nestrielal.
Jeden prdnuty naboj a myly byvaly predseda je bez oka. :wink:

To su ale jeho starosti. :wink:
BALISTIK
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

ak mu glock hrdzavel,nuz co treby vyvarat ako škodovečku. :twisted:
inspiring_wu

Príspevok od používateľa inspiring_wu »

no pomaly nadobúdam dojem, že väčšina členov WF a teda strelcov pochádza z mojej alma mater. Hned mi bolo jasné, že sme elita vysokého školstva :)
marksman2
prispievateľ
Dátum registrácie: 20 years 11 months

Príspevok od používateľa marksman2 »

ku tomu zvarenému záveru: netreba sa toho báť ak bola použitá vhodná technológia. Dôležité je len v akom mieste bol ten materiál tepelným príkonom zo zvárania narušený. Vzhľadom na to, že štruktúru ovplyvnenej časti materiálu v tomto prípade nieje možné tepelným spracovaním homogenizovať (čo by všetko vyriešilo) je dôležité, aby bola oblasť spoja namáhaná počas streľby len v únosnom smere. Najväčšie zaťaženie preberá predsa komora. Áno ten zvar tam síce pôsobí ako štruktúrny vrub a materiál o ňom vie ale to je tak všetko. Ten záver som nevidel ale ak naďalej fachá tak mu síce z veľkou pravdepodobnosťou porastie ďalšia únavová trhlina v okolí TOO zvaru ale žiadny ohňostroj to sprevádzať nebude. Ten záver si isto kontroluje a podchytí to včas. Potom by som to však už samozrejme neopravoval.

Mňa by viac zaujímala objektívna príčina vzniku toho defektu. Kde urobili súdruhovia od Gastona chybu.
friendly_wiles

Príspevok od používateľa friendly_wiles »

No, pokial vychadzame z toho, ze ten zaver uz raz praskol a potom ho zavarili bez nejakeho nasledneho tepelneho spracovania, tak je predpoklad hraniciaci s istotou ze TOO bude slabsia ako povodny material. Z toho mi vychadza len to, ze to skor ci neskor popri tom zvare praskne znova. Ktovie cim a ako to chlapci zvarali. Ak by to zvarili dobre a s vhodnym pridavnym materialom, tak by to chcelo vyzihat, znova zuslachtit a nanovo karbonitridovat. Urobit to na jeden zaver by stalo urcite viac ako novy origo zaver, alebo by clovek musel mat tych spravnych znamych, ale ja teraz nemam cas. Ja osobne by som z toho nestrielal, nie je to sranda a nestoji to zato.
marksman2
prispievateľ
Dátum registrácie: 20 years 11 months

Príspevok od používateľa marksman2 »

colgate napísal:...by to chcelo vyzihat, znova zuslachtit a nanovo karbonitridovat. Urobit to na jeden zaver by stalo urcite viac ako novy origo zaver
presne to som myslel pod vetou : ...v tomto prípade to nieje možné tepelným spracovaním homogenizovať (čo by všetko vyriešilo) ... Tepelné spracovanie je tu nerentabilné.

colgate napísal:Ja osobne by som z toho nestrielal, nie je to sranda a nestoji to zato.
Opakujem bolo by vhodné vidieť miesto kde sa trhlina šírila a potom sa vyjadrovať.
Inak ak je jasné o aký materiál a po akej úprave ide potom je voľba PM závislá len od možnosti zvárača. Ak bude potrebovať nejaký Inconel istotne nebude kupovať kôli 5 mm húsenke celé balenie. Skôr sa obávam, že tam použili čo mali a to by mohol byť väčší problém. Ale napísalo sa tu jasne, že to po oprave už dlhšie fachá takže to bude len nejaká iniciácia z defektu v štruktúre materiálu. Ak to praskne znovu tak mu to bude kopírovať TOO a šírenie trhliny uvidí v dostatočnom predstihu. Za predpokladu, že si to medzi streľbou kontroluje samozrejme. Ja by som sa pod takú opravu nepodpísal ale ak už je urobená treba to s ňou skúsiť.
Michal1
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Ja som ten zvar videl a nebola to ziadna mala husenica. :wink:
Ziadne dodatocne tepelne spracovanie tam nebolo.
Akurat tak zvar prebehol s kabinou aby to zabrusili. :lol:
Ja by som stym nestrielal.
AKI
expert
Dátum registrácie: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

Ak tam bola jedna prasklina tak tam mozu byt aj ine, male mikroskopicke a na zavaznejsich miestach. Chcelo by to fluxnut a mozno by bol nemilo prekvapeny. :shock:

STU MTF - je ako chobotnica. Zdravim vas kolegovia. :wink:
maros15
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa maros15 »

Tiez som sa tam vyskytoval,ale na FOS. :wink:
friendly_wiles

sa to tu zvrhlo na MtF forum. Uz vieme o dvoch prasknutych zaveroch a elektronovej vydutej hlavni,vie niekto nieco o nejakych dalsich nehodach?
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Ale to su vsetko prebijance a v silnejsich kalibroch ako Luger.
friendly_wiles

a ine pistolky netrha? Prebijancami sa krmia nielen glocky.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

colgate
:D ona nie je vyduta,len Jaro to tvrdi :lol:
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Colgate, trhá aj iné, ale nie je známych toľko prípadov. Na druhej strane, vyšší počet nehôd treba asi vnímať aj vzhľadom na rozšírenosť mlokov. Ale praskajúce závery napr na HK alebo Sigoch často nevidno. Teda, aspoň taký je môj pocit z toho, čo vidím a čítam na nete. Hm...
:idea:
Napísať odpoveď

Návrat na "Glock"