Sutaze SZVvZ - Slovenský Zväz Vojakov v Zálohe

marksman2
prispievateľ
Registered for: 20 years 11 months

Príspevok od používateľa marksman2 »

BALISTIK napísal:To nie len tak na pyrojame buum :roll:
...no pán Boh nám pomáhaj ak je to pravda. Ale munícia do sapíku v jame, neviem neviem.
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Ano v jame. Hovoril mi to chlap s pyrotechnickym vycvikom. Urobis z plastiky gulu a do nej napichas naboje. Zapalkou do gule. Vznikne taka jezovka. Potom uz staci len rozbuska a bum. A na sutazi nie je cim strielat :evil: .
Pena
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Pena »

DUSO: Choď do nejakého army-shopu alebo na www.zelenysport.cz a tam si kup potrebnu suciastku za par korun novu. Mozno sa tym sice zvysi kadencia tvojho sapiku z bum bum na ratata, ale to je nepodstatne ... :twisted:
DUSO
častý prispievateľ

Najhorsie je, ze neviem ktoru kupit :roll: . Ked ani skuseny puskar neprisiel na chybu :evil: .
Používateľov profilový obrázok
BALISTIK
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

V jame koncia,sapikovce,makarano,longrifle vsetko :evil:
sano2
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

BALISTIK napísal:Keby ste vedeli co armada robi s nabojmi,vlasi si trham :cry: oni ich likviduju,nemozu ich predat lebo kto nemaze ten nejede. :evil:
no to by ma ako muničiara celkom zaujímalo
sano2
častý prispievateľ

DUSO napísal:Ano v jame. Hovoril mi to chlap s pyrotechnickym vycvikom. Urobis z plastiky gulu a do nej napichas naboje. Zapalkou do gule. Vznikne taka jezovka. Potom uz staci len rozbuska a bum. A na sutazi nie je cim strielat :evil: .
a ten chlap aj dostal papiere? skus mi napísať do PM jeho meno som zvedavý, na margo toho som dnes obvolal asi siedmich pyrotechnikov a zisťoval som si to. :wink:
sano2
častý prispievateľ

BALISTIK napísal:V jame koncia,sapikovce,makarano,longrifle vsetko :evil:
to máš odkiaľ ? naposledy skončilo na jame u vás v sklenom v piatok či vo štvrtok cca 66 kg tritolu (čo je inak viac ako povoľuje norma) ale naboje určite nie (naboje = pechotné od 22LR po 14,5 PZSV).
sano2
častý prispievateľ

Chalani, aj keby bolo munície (aspoň tej, o ktorú tu máte taký záujem) ozaj dosť, tak likvidácia na jame (aj keď je technicky možná) by bola neskutočne drahá. Ako tu niekto spomínal ježka z plastiky, no koľko napicháš do pol kila plastiky tých nábojov ešte k tomu dnom? Preženieme, nech 25 kúskov na pol kila plastiky, vieš koľko stojí plastika? A koľko by si sa na makal aby si zlikvidoval povedzme sériu, ktorá obsahuje 500000 kuskov? Šak by si sa ošalel s toľkých ježkov, dá sa to na jame aj jednoduchšie a efektívnejšie.

Ale nie toto som chcel. Chalani, som pri koryte čo sa týka munície v armáde a verte neverte (hlavne nepočúvajte reči starých zbrojnošov po troch pivkách a nepozerajte toľko TV novín) ja neskutočná kríza, žiadne nahnilé zásoby po bratoch sovietoch, ani praskajúce sklady. Niektorý máte doma zásoby zrovnateľné s mojimi zásobami v sklade pre celý prápor. Chalani realita je krutá, nič sa nikde nezakopáva ani nelikviduje, šetríme a dosť kruto. Dokonca aj série, ktoré neprešli skúškami sa skladujú ďalej a nič sa s nimi nerobí!
DUSO
častý prispievateľ

No dufam, ze si to s tym jezkom pamatam dobre. Pocul som to tak pred dvoma rokmi. Este som s chlapikom v kontakte. Overim to a dam ti vediet. Ak som kecal tak sa verejne ospravedlnim za sirenie dezinformacii. Nedavno prebehlo mediami info, ze Afganistan odmietol od nasej vlady dar cca 20 tis. sapikov a ak si dobre pamatam 1 mil. nabojov vz. 43. Plus nejake rakety do Gradu alebo podobneho raketometu.
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

Hosi s likvidaciou municie ste tu OT. Pride zeleny cloviecik a vymaze vas.
sano2
častý prispievateľ

Nie je sa začo ospravedlňovať, cez médiá sa ozaj šíri veľké množstvo nepodloženýcha nepochopených deinformácií, ktoré potom tvoria všeobecnú mienku. Ale ani v armáde sa informácie nešíria reálne ale skreslené. Keď niekto pracuje s ponožkami alebo s technikou nemá informácie o tom čo sa deje v novákoch alebo v dubnici a potom niekto niečo počuje a podá ďalej a je to.

Hromadne sa pechotina likviduje v oprávarenských závodoch ako nováky kde sa toho už teraz robí pomenej, ale majú na to mašinku, tuším sa to volá tnejaká tormentačná pec alebo tak nejak, je to miešačka pod určitým uhlom, je vyhrievaná a náboje sa pomaly posúvajú z jednného konca a zahrievajú, pri určitej teplote sa krčok nábojnice roztiahne, strela uvoľní a prach zhorí ale nie je to výstrel ale také neškodné znehodnotenie náboja. Toto som na vlastné oči nevidel ale tak mi to popísali chalani v novákoch, zajtra tam idem ta sa spýtam ako sa to robí presne ak tam budú kompetentný.

Nepopieam, že sa dajú likvidovať náboje aj na jame, ale je problém s maximálnym množstvom, problém so spoľahlivou likvidáciou a potom s kontrolou či niečo v zemi neostalo. Zväčša sa menšie množstvá (zlyhané náboje po streľbách a pod.) likvidujú pri výcviku pyrotechnikov ako praktická ukážka a skúška a to tak, že sa k náložke priložia náboje (presne ako si popísal ty) zápalkou a potom sa náložka odpáli. Dá sa to aj tak, že sa do jamy poukladajú náboje do šupinkového tritolu (skúšali aj celú bedničku) ale nie to košer likvidácia.

Ale už sme dosť OT... Za to sa ospravedlňujem ale ešte jedna poznámočka, určite v armáde nie sú žiadne obrovské množstvá starej munície a už určite sa nelikvidujú ako nadbytočné.
BALISTIK
moderátor

Nejdeme širit nejake zavadzajuce informacie :!: ale skoda ze spolky v SR,nemozu lacno kupit strelivo.Sano2,chces aby po mna prisli,ked pises ....obec,pojdem v zamkoch na ruky :oops:
sano2
častý prispievateľ

BALISTIK napísal:Sano2,chces aby po mna prisli,ked pises ....obec,pojdem v zamkoch na ruky :oops:
máš to v profile :wink:
BALISTIK
moderátor

Hned to rusím :oops:
Napísať odpoveď

Návrat na "Súťaže"