yarco napísal: ↑31 Jan 2023, 12:01
... Fú už som pomaly ako Guns - len pár postrehov a pol strany popísanej
Hahhahha, yarco, beriem to ako nepriamy kompliment
Budem sa teda velmo krotit a tiez pridam len par kratkych postrehov:
- na rozdiel od kolimatora ci baterky ma laser okrem osvetlovacej/zameriavacej funkcie aj funkciu psychologickeho zastrasenia/odradenia. Videl som kdesi par studii ktore to naozaj potvrdzovali - utocnik ktory ma na hrudi (ci medzi ocami) cervenu bodku zvykne znacne ubrat z agresie ci dokonca v prekvapivom percente pripadov uplne upusti od utoku. Je to cisto psychologicka zalezitost (preto aj - trochu ironicky a hlavne vdaka hollywoodskym filmom - sa mi zda ze cerveny na toto 'funguje' lepsie nez zeleny, napriek nizsej svietivosti). A aj ked v takej situacii clovekom lomcuje adrenalin a udrzat tu bodku napriklad medzi ocami utocnika by bolo dost tazke, no na druhej strane ak mu ten laser zasvieti do oci, nastane podvedomy reflex ked utocnik automaticky zavrie oci alebo odvrati hlavu, rozhodi ho to z konceptu (dokonca to v mysli utocnika moze vyvolat paniku - "
laser mi zasvietil do oci, co ak teraz oslepnem? co by som mal rychlo urobit aby som neoslepol? ako dlho bude trvat kym oslepnem?" atd., proste ten nalinkovany scenar a postup ktory si utocnik pripravil zrazu dostane necakanu trhlinu a ak nic ineho minimalne ho to rozhodi, zdrzi, a narusi jeho koncentraciu). Samozrejme s beznymi civilnymi lasermi ani pri zasvieteni priamo do oka utocnik neoslepne, maximalne sa mu chvilku bude mihotat pred ocami, a Zenevske konvencie v takej situacii samozrejme neplatia, pricom z pravneho hladiska by to predpokladam nebolo vnimane ako forma neprimeranej obrany.
- vela modernych gunlights maju laser uz priamo integrovany v baterke (na mojich oblubenych Olight Baldir-och su dokonca zabudovane priamo v reflektore), cize nemenia/nezvacsuju profil/telo baterky a pokial uz clovek zainvestuje do EDC podvesenej baterky, tak osobne odporucam si priplatit za integrovany laser (pokial to svetlo tu moznost ma). Slovami klasika - radsej mat a nepotrebovat, ako potrebovat a nemat.
- vo viacerych mojich Glockoch mam LaserMaxy (laser schovany vo vodiacej tycke pruziny). LaserMax nemeni profil zbrane, netreba menit puzdro, baterie vydrzia cca pol roka, bodka je 'mihotava' (cize lepsie viditelna), atd. Nie je lacny, ale je to jednoduchy upgrejd ktory pridava funkcnost. A samozrejme weaver zostava volny pre baterku a pod. A ak clovek pouzije napr. baterku BaldrIR, tak ma v jednej zbrani baterku, cerveny laser, a infracerveny laser (s ktorym je mierenie s nocnym videnim daleko jednoduchsie), pricom kludne moze navrch buchnut kolimator (moj oblubeny je Holosun 508T, "inteligentna" automaticka regulacia podsvietenia, solarny backup baterie, eotech-ovy kruh s bodkou, dlha vydrz, shake-awake, atd., a clovek nemusi hned frezovat zaver ak nema MOS, ale kludne sa da osadit aj na podkladovu dosticku zasuvanu do vyrezu pre zadne mieridla - da sa kupit napr. na amazone ci uz pre Glocky, CiZy, Sigy a x dalsich).
- DeSade spomenul 9moa bodku na EDC kolimator, co znie rozumne, hoci ja osobne preferujem co najmensiu (IPSC Open som kedysi strielal s 3moa kolimatormi), ale Holosuny (teraz hovorim o pistolovych 507/508/...) su v tomto unikatne hlavne tym svojim zamernym obrazcom (vyzera to ako eotech, pricom ten 'kruh' sa v rychlosti da pouzit podobne ako 9moa bodka a stredova 1moa bodka zasa na presne odmierenie ked je cas). Najnovsie Holosuny dokonca ponukaju aj ACSS chevron reticle (cize namiesto bodky alebo eotechoveho obrazcu maju 'sipku' smerujucu nahor, ktoru vela strelcov preferuje - telo sipky funguje ako velka bodka, a zasa hrot sipky sa da pouzit na presne odmierenie).
- Dalsou zaujimavou a uzitocnou funkcionalitou je strobe (funkcia stroboskopu) ktoru uz ma vacsina gunlights/podvesenych bateriek, a aj ked podvesena baterka sice zvycajne vyzaduje specialne alebo custom-made puzdro, ale pokial je malicka a lahka (napr. Baldr Mini) tak dava zbrani znacnu pridanu hodnotu (ak clovek nenosi EDC samostatnu baterku, teoreticky si s tou podvesenou clovek moze prisvietit aj ked v noci meni defekt na aute

. A co sa tyka spominanych 'nevyhod' podvesenej baterky a preferencie pouzitia samostatnej EDC baterky v ruke, nic cloveku nebrani ich kombinovat (= clovek v noci pocuje kroky hore schodmi, tak EDC baterku polozi na stol aby osvetlovala dvere a polovicu miestnosti, zatial co v tmavom kute caka so - zatial - vypnutou podvesenou v Strobe rezime a pod.).
Cize moj nazor je ze tieto veci sa nevylucuju ale daju sa lubovolne kombinovat, pricom kazda funkcionalita navyse (pokial nezavadzia pri taseni a nepridava prilis velku hmotnost alebo zlozitost) je len a len plusom.
Stay safe,
Gunslinger