Je zakonne nosenie streliva s olovenou strelou ?
Chlapi sami tu pisete na polovne a sp0ortove ucely
Vy povazujete sebeobranu za sport? Mozno by ste to ukecali, keby vas niekto napadol strelbou pri rieseni parkuru a by ste sa branili opatovanim inac nie.
Kludne sa spytajte Aresu na ake ucely vyraba strelivo a inu odpoved ako na sportove a polovne nedostanete.
PS k svini donesiem pifko
Vy povazujete sebeobranu za sport? Mozno by ste to ukecali, keby vas niekto napadol strelbou pri rieseni parkuru a by ste sa branili opatovanim inac nie.
Kludne sa spytajte Aresu na ake ucely vyraba strelivo a inu odpoved ako na sportove a polovne nedostanete.
PS k svini donesiem pifko
Rasťo, zákon riadne rieši zakázané strelivo, olovené tam nie je. Prečo by si ho nemohol nosiť. A prečo by si nemohol nosiť aj svoje prebíjané strelivo na vlastnú ochranu. Pokiaľ ho neupravíš tak, že spĺňa vlastnosti zakázaného streliva, tak ti na to nikto nič nepovie. A keby si mal doma len strelivo napríklad na slony v afrike, a napadol by ťa niekto, a nemal by si inú možnosť len sa brániť, tak v NO KN ho použiť môžeš. Budeš riešený za priestupok ale nič viac. Budeš žiť. Keď niekto nosí na vlastnú ochranu malorážku, tak tiež bude mať olovenú strelu. Čo nie je zakázané je dovolené. Zakázané je len zakázané strelivo. 
-
inspiring_blackburn
podla mna je to ucelom pouzitia dostatocne vymedzene a slovo "len" sa tam nevyzaduje.scar napísal: 1. prebíjané strelivo – laborované strelivo pre vlastnú potrebu len na športové alebo poľovné účely za použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa používajú nové alebo už použité komponenty. ...uz je to o inom.
roman: expertiza keu zisti podla mna minimalne to, ze tvoja strela vynata z tela sa nebude zhodovat s krabickou vyrobenou v arese, alebo inym vyrobcom, respektive myslim si, ze budu schopny najst rozdiely.
tolko k prebijanym nabojom, skusim sa na to este opytat ludi co by to mohli vediet presne.
olovena strela je podla mna bez zbytocnej diskusie jasna ako povolene strelivo.
Neviem ako vam, ale mne sa to zda dost jasne.
1. Olovene strely jednoznacne nie su zakazane, nikde v zakone nie je o niecom podobnom ani zmienka.
2. Zakon sa zjavne snazi prebijanie vymedzit len na sportove a polovne ucely - pise o tom hned na 2 miestach:
- §2 d) 1. - definicia prebijaneho streliva
- §27 ods.6 - Opravnenia drzitela ZP
3. Nevidim dovod, preco by sportovec alebo polovnik nemohol nosit vlastne prebijane strelivo. Vyrobil ho predsa v sulade so zakonom (za ucelom sport/lov). Zakon mu nikde nezakazuje ho aj nosit a neprikazuje mu pred kazdou cestou na strelnicu/revir alebo spat prebijat ine strelivo.
4. A kto nie je sportovec alebo polovnik, tiez mu to podla mna moze byt jedno.
- Nepocul som este o tom, ze by hliadka pri nahodnej kontrole isla do detailov typu 'povod streliva'. Samozrejme, ak to strelivo nie je uz na prvy pohlad zakazane - HP, narezana spicka a pod.
- A ak na to aj pride KEU po nejakom NO/KN incidente (nedajboze), nezavazny priestupok v oblasti zbrojneho zakona je myslim dost zanedbatelny v celej tej torture, ktora bude pravdepodobne nasledovat po NO/KN.
Ziva by bola na jedenie aj tak dost tuha
1. Olovene strely jednoznacne nie su zakazane, nikde v zakone nie je o niecom podobnom ani zmienka.
2. Zakon sa zjavne snazi prebijanie vymedzit len na sportove a polovne ucely - pise o tom hned na 2 miestach:
- §2 d) 1. - definicia prebijaneho streliva
- §27 ods.6 - Opravnenia drzitela ZP
3. Nevidim dovod, preco by sportovec alebo polovnik nemohol nosit vlastne prebijane strelivo. Vyrobil ho predsa v sulade so zakonom (za ucelom sport/lov). Zakon mu nikde nezakazuje ho aj nosit a neprikazuje mu pred kazdou cestou na strelnicu/revir alebo spat prebijat ine strelivo.
4. A kto nie je sportovec alebo polovnik, tiez mu to podla mna moze byt jedno.
- Nepocul som este o tom, ze by hliadka pri nahodnej kontrole isla do detailov typu 'povod streliva'. Samozrejme, ak to strelivo nie je uz na prvy pohlad zakazane - HP, narezana spicka a pod.
- A ak na to aj pride KEU po nejakom NO/KN incidente (nedajboze), nezavazny priestupok v oblasti zbrojneho zakona je myslim dost zanedbatelny v celej tej torture, ktora bude pravdepodobne nasledovat po NO/KN.
Tak zozen mrtvu svinuscar napísal:...ja mam rad zvieratka![]()
Ziva by bola na jedenie aj tak dost tuha
-
inspiring_haslett
No nech ma radsej šiesti sudia a nakoniec mi uznaju opravnenu NO (Teda dufam, ak by k niecomu nedajboze doslo), ako by mal nejaky pravnik na mna neskor vytiahnut, ze som pouzil nehumanne zakazane strelivo s velkym ranivym ucinkom, co by mi asi skor k dokazovaniu NO z mojej strany pritazilo a nakoniec by ma este aj odsudili za nel. ozbrojavanie, dakujem zato mi to teda nestoji.fugaga napísal:Takže nakoniec keď je to teda zanedbateľbé pri všetkých tých poťahovačkách vyplívajúcich z použitia zbrane, by bolo najlepšie použiť strelivo s HP strelou...radšej nech ma šiesti súdia ako majú štyria niesť.
- Yuri the GUN NUT
- prispievateľ
- Registered for: 17 years 1 month
Počujte páni, ja som síce pomerne čerstvý majiteľ zbrojného preukazu (cca skoro 1 rok) a dosť ma prekvapilo napr. že vraj sú na sebaobranu povolené len FMJ náboje, tuším v zákone nie je presne vymedzené akými nábojmi sa môže majiteľ krátkej guľovej zbrane brániť, alebo sa mýlim a nedával som pozor pri učení zákona o zbraniach? A hlavne čo sa chcem spýtať je - sú na sebaobranu povolené náboje typu SP čiže poloplášťované? Ak sa to už niekde na fóre riešilo tak ma prosím ospravedlnte, ale ja som si to nikde nevšimol.
Máš pravdu, v zákone nie je priamo definované, akým strelivom sa smieš brániť a aké smieš nosiť. Ale máš jasne definované, aké strelivo je zakázané a tiež, že prebíjané strelivo sa prebíja na športové a poľovné účely. Továrenské strelivo s olovenou (neplášťovanou) strelou je teda na nosenie OK, rovnako ako strelivo SP. A ak sa striktne držíme litery zákona, tak aj strelivo EFMJ, i keď tam isto narazíš na rôzne názory.

Myslím si , že ti je búchačka na nič ako vec na sebaobranu, pretože ak tu teraz riešiš takúto pipovinu tak nechcem vedeť čo budeš riešiť keby si zvažoval použitie zbrane, asi by si tam stál do dnes a rozmýšlal či je to v medziach zákona a čo dalšie expertízi... nenahnevaj sa nemyslim to zle ani tendenčne, proste je to irelevantné, keď raz na niekoho vystrelíš toto bude detail, skôr by som sa bavil asi o vyššej ranivosti olova oproti FMJ, takže olovo ..... aby ťa ten strelený a špatne trafený nevláčil do konca života po súdoch.
verím tomu, že je tu len veľmi málo ludí čo by sa v prípade NO zachovali tak ako tu píšu... a či by sa neposrali skôr
verím tomu, že je tu len veľmi málo ludí čo by sa v prípade NO zachovali tak ako tu píšu... a či by sa neposrali skôr
- Yuri the GUN NUT
- prispievateľ
- Registered for: 17 years 1 month
V pohode, len som si chcel utvrdiť čo je v našej drahej republike košer
, teda čo sa týka streliva do krátkej zbrane na sebaobranu
A naozaj je ťažké sa vyjadriť k situácii, ktorá sa ešte nestala a mohla by sa - je tam veľa premenných na to, aby sa človek len tak vyjadril, že "áno vystrelil by som najprv výstražne do vzduchu" alebo "áno rozstrieľal by som toho parchanta, čo na mňa vyskočil s mäsiarskym nožom, na sračky"
alebo jednoducho "nie, nestrieľal by som KEBY sa dalo ujsť" alebo "volal by som najprv políciu keby mi niekto vtrhne do bytu uprostred noci a potom by som vytiahol búchačku a "obmedzil páchateľa na osobnej slobode" do príchodu polície" - je to skrátka celé o tom, že chcem mať jasno v tom, čo môžem podľa zákona a za čo by som si mohol priťažiť - čiže nepovolené strelivo v páchatelovej polomŕtvej riti
(skôr dúfam, že ak by som už musel strieľať tak by to nebola len polomŕtva riť, ale skôr mŕtvola) - pretože taký človek čo dokáže napadnúť druhého si jednoducho nedá pohov po tom, čo si odsedí svoje či už za pokus o vraždu, ublíženie na zdraví, alebo krádež. Samozrejme berte to všetko s tým, že viem čo a ako si podľa zákona môžem dovoliť a tie "chrumkavé" poznámky sú len na pobavenie
a ešte raz ďakujem za osvetlenie tejto témy
A naozaj je ťažké sa vyjadriť k situácii, ktorá sa ešte nestala a mohla by sa - je tam veľa premenných na to, aby sa človek len tak vyjadril, že "áno vystrelil by som najprv výstražne do vzduchu" alebo "áno rozstrieľal by som toho parchanta, čo na mňa vyskočil s mäsiarskym nožom, na sračky"
-
inspiring_haslett
C08R4: No ono keby bolo keby a nastal by dôvod k použitiu zbrane, človek by siahol po čomkoľvek len aby sa z tejto situácie dostal.....na humánnosť použitej zbrane či streliva nehľadiac vôbec....ak by sa to stíhalo samozrejme. Ono ani stlačenie spúšte nebude asi humánne nie? Sú to sekundy a to že som sa dopustil priestupku na úseku zbraní a streliva by ma trápilo ako posledné....
Alebo teda scény z akčných filmov keď hlavný hrdina odhadzuje zbraň, lebo bojuje férovo a zbrane nepotrebuje....necháva ich ponabíjané za sebou a ničoho sa neobáva
. Ale to je už OT.
Yuri, ja naopak beriem, že ťa trápia otázky typu, či je SP povolené na nosenie. Ber to tak, že čo ti predajú v obchode je povolené, lebo aj v prípade, že by to tak nebolo, tak sa môžeš brániť, že si kúpil v dobrej viere, že kupuješ povolené strelivo - teda nie zakázané, keďže si nekupoval na výnimku alebo ilegálne. Toto sa ale týka hlavne bežne dostupného streliva do krátkych s vyššou E ako povoľuje zákon.
Pokiaľ ide o prípadné použitie zbrane, dúfam, že tam máš všetky otázky už vnútorne zodpovedané a vyriešené.

Pokiaľ ide o prípadné použitie zbrane, dúfam, že tam máš všetky otázky už vnútorne zodpovedané a vyriešené.