Pokial nezanikly dovody vydania ZP policajt nema pravo ti ho odobrat (samozrejme pokial stale splnas podmienky uvedene v zakone).
Problém s A-čkom, predvolanie na políciu
-
inspiring_proskuriakova
Bezo napísal:Zákon nestanovuje podmienku, že nemôžeš byť nezamestnaný.
Blade napísal:Pokial nezanikly dovody vydania ZP policajt nema pravo ti ho odobrat ...
A co ak ako zdovodnenie potreby nosenia zbrane doniesol potvrdenie od zamestnavatela. Akonahle zostal nezamestnany nezanikli nahodou dovody vydania Acka? Chlapi, skor ako sa zacnete ohanat inspekciami a podobynmi vecami, skuste pouvazovat nad suvislostami. Toto spravanie skor pripomina hystericke panicky ako svojpravnych vlastnikov zbrani.
gewehr: Ak pri ziadani o ZP doniesol potvrdenie od zamestnavatela a jeho dovody na ziskanie ZP sa vztahovali na jeho pracovny pomer tak dovody zanikli rozviazanim pracovneho pomeru. Tak som to myslel aj predtym.
Na druhej strane:
§ 25
Zánik platnosti zbrojného preukazu
(1) Platnosť zbrojného preukazu zaniká
a) uplynutím doby platnosti zbrojného preukazu,
b) oznámením jeho straty alebo odcudzenia,
c) rozhodnutím o odňatí zbrojného preukazu (§ 26),
d) ak je taký poškodený, že zápisy v ňom uvedené sú nečitateľné alebo je porušená jeho celistvosť,
e) ak obsahuje údaje nezodpovedajúce skutočnosti,
f) skončením pobytu jeho držiteľa na území Slovenskej republiky,
g) ak jeho držiteľ zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho,
h) dňom vrátenia zbrojného preukazu policajnému útvaru, ktorý zbrojný preukaz vydal.
§ 26
Odňatie zbrojného preukazu
(1) Policajný útvar rozhodne o odňatí zbrojného preukazu alebo skupiny zbrojného preukazu držiteľovi, ktorý
a) bol pozbavený spôsobilosti na právne úkony alebo ktorého spôsobilosť na právne úkony bola obmedzená, 23)
b) stratil zdravotnú spôsobilosť,
c) prestal spĺňať podmienky bezúhonnosti (§ 19 ods. 1) alebo spoľahlivosti (§ 19 ods. 2),
d) je mladší ako 21 rokov a je držiteľom skupiny D alebo E zbrojného preukazu a prestal spĺňať podmienky uvedené v § 18 ods. 2 alebo 3,
e) prestal byť držiteľom platného poľovného lístka, ak ide o skupinu D zbrojného preukazu,
f) prestal byť členom streleckej organizácie, ak ide o skupinu E zbrojného preukazu.
§ 28
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
l) oznámiť policajnému útvaru, ktorý vydal zbrojný preukaz, stratu podmienky bezúhonnosti, spoľahlivosti alebo zdravotnej spôsobilosti, ukončenie miesta pobytu na území Slovenskej republiky, zánik oprávnenia podľa osobitného predpisu pri skupine C zbrojného preukazu, zánik členstva v poľovníckej organizácii pri skupine D zbrojného preukazu alebo zánik členstva v streleckej organizácii pri skupine E zbrojného preukazu do siedmich dní odo dňa, keď táto zmena nastala,
Ja tu nevidim nic ohladom zaniku platnosti ZP sk.A ak zaniknu dovody, ktore ziadatel uviedol pri ziadosti. Nemas ani povinnost to oznamit PZ. Ak to chapem dobre, ak si pri ziadosti o ZP sk.A preukazal potrebu nosit/drzat zbran, PZSR ti nema pravo po dobu platnosti ZP tento odnat z dovodu zmien v dovodoch vydania sk.A.
Na druhej strane:
§ 25
Zánik platnosti zbrojného preukazu
(1) Platnosť zbrojného preukazu zaniká
a) uplynutím doby platnosti zbrojného preukazu,
b) oznámením jeho straty alebo odcudzenia,
c) rozhodnutím o odňatí zbrojného preukazu (§ 26),
d) ak je taký poškodený, že zápisy v ňom uvedené sú nečitateľné alebo je porušená jeho celistvosť,
e) ak obsahuje údaje nezodpovedajúce skutočnosti,
f) skončením pobytu jeho držiteľa na území Slovenskej republiky,
g) ak jeho držiteľ zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho,
h) dňom vrátenia zbrojného preukazu policajnému útvaru, ktorý zbrojný preukaz vydal.
§ 26
Odňatie zbrojného preukazu
(1) Policajný útvar rozhodne o odňatí zbrojného preukazu alebo skupiny zbrojného preukazu držiteľovi, ktorý
a) bol pozbavený spôsobilosti na právne úkony alebo ktorého spôsobilosť na právne úkony bola obmedzená, 23)
b) stratil zdravotnú spôsobilosť,
c) prestal spĺňať podmienky bezúhonnosti (§ 19 ods. 1) alebo spoľahlivosti (§ 19 ods. 2),
d) je mladší ako 21 rokov a je držiteľom skupiny D alebo E zbrojného preukazu a prestal spĺňať podmienky uvedené v § 18 ods. 2 alebo 3,
e) prestal byť držiteľom platného poľovného lístka, ak ide o skupinu D zbrojného preukazu,
f) prestal byť členom streleckej organizácie, ak ide o skupinu E zbrojného preukazu.
§ 28
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
l) oznámiť policajnému útvaru, ktorý vydal zbrojný preukaz, stratu podmienky bezúhonnosti, spoľahlivosti alebo zdravotnej spôsobilosti, ukončenie miesta pobytu na území Slovenskej republiky, zánik oprávnenia podľa osobitného predpisu pri skupine C zbrojného preukazu, zánik členstva v poľovníckej organizácii pri skupine D zbrojného preukazu alebo zánik členstva v streleckej organizácii pri skupine E zbrojného preukazu do siedmich dní odo dňa, keď táto zmena nastala,
Ja tu nevidim nic ohladom zaniku platnosti ZP sk.A ak zaniknu dovody, ktore ziadatel uviedol pri ziadosti. Nemas ani povinnost to oznamit PZ. Ak to chapem dobre, ak si pri ziadosti o ZP sk.A preukazal potrebu nosit/drzat zbran, PZSR ti nema pravo po dobu platnosti ZP tento odnat z dovodu zmien v dovodoch vydania sk.A.
Tak napriklad ak mu zanikla platnost (z roznych dovodov vymenovynch v zakone) a siel si po novy, tak v sulade s paragrafom 24 (kde je exaktne napisane preverovanie ci dovody trvaju) mu ho mohli odmietnut vydat... proste ked nepoznam suvislosti, nebudem hnes kricat, ze nezamestnanemu nedali... to je hodne tak Noveho casu.
S tym plne suhlasim. Ak sa taka vec stane a clovek vie, ze ma pravdu, treba policajtovi "jemne" pripomenut (napr. staznostou, ziadanim o pisomne odovodnenie), ze jeho konanie musi mat vzdy oporu v zakone. Obcan moze robit vsetko, co mu zakon nezakazuje, zatial co policajt (a kazdy statny uradnik) len to, co mu zakon povoluje a mam dojem, ze niektori policajti na to zabudaju 
-
inspiring_swirles
Na čo tu o tom špekulujete, na čo je pre boha 21 ročnému "mužovi" zbraň na nosenie? Ja sa tým fízlom nečudujem, to už jako ozaj podla vás majú dať tú pišol každému? Ja mám 26, som živnostník, konateľ s.r.o., pracujem aj pre SBS, mám skupiny D,E,F takže nie som žiadny pacifista, ale zatiaľ necítim potrebu chodiť všade podvesený. Ak má niekto strach alebo komplexy, tak na to sú pirule a nie zbrane. A na machrovanie po intráku to tiež nie je extra šťastné riešenie. Takže jednoznačne neuznávam tie kadejaké umelé dôvody a tie rady ako s tým vybabrať. Lebo dnes je taký ten svetoví trend, že puberťákovi na školskej chodbe treskne v palici z nešťastnej lásky vytasí železo a vyšľahá polovičku učiteľského zboru, nejakých tých neobľúbených spolužiakov a už je dobre.
-
inspiring_ganguly
-
inspiring_agnesi
Argonix:No tvoja reakcia ma dosť prekvapuje. Ja mam 21 rokov,( prepáč nemám 26 a niesom taký veľký muž ako ty),mam A-čko, požiadal som o to najmä o to, že žijem na mieste ako žijem a dostal som sa v minulosti do problémov z ktorých som NASTASTIE vyšiel bez väčšej žiadnej ujmy. Ale? čo keď nabudúce to tak nebude? svoj život si cenním, zaujímam sa o zbrane, bavia ma, baví ma streľba tak prečo nepožiadať o A-čko, keď na to mam právo? A povieš mi tie zázračné pirule ktoré mi zachránia život?
-
inspiring_proskuriakova
Naco je podnikatelovi co zaraba zbran? Nech si zaplati ochranku. Dnes je taky trend, ze podnikatel skrachuje a vystriela svoju rodinu. Ja sa ani necudujem, ze policajti nechcu vydavat zbrojaky!Argonix napísal:Na čo tu o tom špekulujete, na čo je pre boha 21 ročnému "mužovi" zbraň na nosenie? Ja sa tým fízlom nečudujem, to už jako ozaj podla vás majú dať tú pišol každému? Ja mám 26, som živnostník, konateľ s.r.o., pracujem aj pre SBS, mám skupiny D,E,F takže nie som žiadny pacifista, ale zatiaľ necítim potrebu chodiť všade podvesený. Ak má niekto strach alebo komplexy, tak na to sú pirule a nie zbrane. A na machrovanie po intráku to tiež nie je extra šťastné riešenie. Takže jednoznačne neuznávam tie kadejaké umelé dôvody a tie rady ako s tým vybabrať. Lebo dnes je taký ten svetoví trend, že puberťákovi na školskej chodbe treskne v palici z nešťastnej lásky vytasí železo a vyšľahá polovičku učiteľského zboru, nejakých tých neobľúbených spolužiakov a už je dobre.
-
inspiring_swirles
Ja nespochybňujem opodstatnené dôvody. Ale tvrdím že treba zodpovedne triediť žiadateľov a nedostatočne odôvodnené žiadosti jednoducho zamietať. Zakladateľ tejto témy v prvom článku napísal že do žiadosti uviedol ako dôvod: ziadam o skupinu tu a tu . teda iba o A . V januari som mal 21. Teda neviem ako vy ale ja v tomto texte dôvod na vydanie ZP skupiny A nevidím.
Ja som mal 21 v marci. No a?
Keď bývam niekde kde si situacia vyžaduje dbať na svoju bezpečnosť, tak samozrejme...
Ale veď ja si myslím že máme dosť dobrí zákon o zraniach ktorý to zrozumiteľne upravuje.
Ja som mal 21 v marci. No a?
Keď bývam niekde kde si situacia vyžaduje dbať na svoju bezpečnosť, tak samozrejme...
Ale veď ja si myslím že máme dosť dobrí zákon o zraniach ktorý to zrozumiteľne upravuje.
-
inspiring_proskuriakova
kebyze das policii ako dovod to, ze byvas v nebezpecnej stvrti, posle ta do prdele... a ked mas to stastie, ze si student, ktory nebol napadnuty, nezodpovedas za ziadny zvereny majetok a ani nie si podnikatel ci zivnostnik, jednoducho ZP sk. A v mnohych pripadoch nedostanes... zalezi na ustretovosti policajta
Uprimne, dnes ta zpichnu aj za 5 centov, ale nie je to len o tom, ze ty mozes byt obetou utoku, ale casto je to o tom ze ty mozes byt svedkom utoku a so zbranou sa lahsie rozhoduje, ci pomozem, alebo si pre svoje dobro nic nevsimam
a ano, som student a mam ZP. sk. A ... a nosim to, lebo by som si nikdy neodpustil, ze mam tu moznost, mam tu schopnost, ale pre vlastnu pohodlnost som zbran nechal doma
Uprimne, dnes ta zpichnu aj za 5 centov, ale nie je to len o tom, ze ty mozes byt obetou utoku, ale casto je to o tom ze ty mozes byt svedkom utoku a so zbranou sa lahsie rozhoduje, ci pomozem, alebo si pre svoje dobro nic nevsimam
a ano, som student a mam ZP. sk. A ... a nosim to, lebo by som si nikdy neodpustil, ze mam tu moznost, mam tu schopnost, ale pre vlastnu pohodlnost som zbran nechal doma