Podla mna ich musis pustit. Samozrejme mozes odmietnut, ale pravdepodobne by si bol rad ak by to bol iba priestupok s pokutou. A bol by som zvedavy ako by sa ti velmi vysmiali do tvare pri predlzovani zbrojaku
Uloženie zbrane
-
inspiring_jang
Výkon dozoru sa riadi základnými pravidlami podľa osobitného predpisu. Tým osobitným predpisom je v tomto prípade zák. č. 10/1996 Z.z. o kontrole v štátnej správe. Podľa znenia § 11 ods. 1 tohto zákona:electron napísal:zakon 190/2003
DOZOR
§ 67
(2) Výkon dozoru sa riadi základnými pravidlami podľa osobitného predpisu. ) Pri výkone dozoru sú orgány dozoru uvedené v odseku 1 oprávnené
a) požadovať predloženie zbrane a streliva a príslušných dokladov na kontrolu,
b) vykonávať kontrolu bezpečného používania a bezpečného uloženia zbrane a streliva.
Oprávnenia a povinnosti pracovníkov kontroly
(1) Pracovníci kontroly sú pri výkone kontroly oprávnení v nevyhnutnom rozsahu
a) vstupovať do objektov, zariadení a prevádzok, na pozemky a do iných priestorov kontrolovaných subjektov, ak bezprostredne súvisia s predmetom kontroly; nedotknuteľnosť obydlia nesmie byť dotknutá výkonom tohto oprávnenia.
Preto treba odlišovať vstup do obydlia podľa trestného poriadku, ktorý upravuje postup OČTK v rámci trestného stíhania od postupu policajného orgánu, ktorý na úseku zbraní a streliva vykonáva kontrolnú činnosť v intenciách vyššie uvedeného zákona.
-
inspiring_lehmann
ufff, no pekne, tak predsa maju pravo to kontrolovat...
Este ze mam tu skrinu.
Dakujem Panzerovi a electronovi za odborny pohlad na vec. Panzerovi asi na Jeziska poslem krabku nabojov 5,45x18 do IZky
Napadla ma jedna teoreticka otazka, keby som mal zbrojak sk. B a prisli by ku mne policajti na kontrolu. Logicky som pocas kontroly doma a mam zbran nabitu v nocnom stoliku vedla postele. Ked som doma, tak ju predsa nemusim mat ulozenu a moze byt nabita, ci nie? Stacilo by na posudenie bezpecneho ulozenia moje tvrdenie, ze ked doma nie som, tak je zbran zamknuta v jednej izbe a naboje a zasobniky byvaju zamknute v druhej izbe? Myslim to tak, ze v izbe, do ktorej su zamknute dvere.
Dakujem Panzerovi a electronovi za odborny pohlad na vec. Panzerovi asi na Jeziska poslem krabku nabojov 5,45x18 do IZky
Napadla ma jedna teoreticka otazka, keby som mal zbrojak sk. B a prisli by ku mne policajti na kontrolu. Logicky som pocas kontroly doma a mam zbran nabitu v nocnom stoliku vedla postele. Ked som doma, tak ju predsa nemusim mat ulozenu a moze byt nabita, ci nie? Stacilo by na posudenie bezpecneho ulozenia moje tvrdenie, ze ked doma nie som, tak je zbran zamknuta v jednej izbe a naboje a zasobniky byvaju zamknute v druhej izbe? Myslim to tak, ze v izbe, do ktorej su zamknute dvere.
-
inspiring_tu
To:Panzer
Ďakujem za upresnenie,ja som odmalička taký"zvedavec-teoretik"-čo už.
Jasné že by som "benga-boys" dnu vpustil,veď som z chlapcami celkom kamarát...
A nemám čo skrývať...Len som taký "teoretik".
A ešte jedna otázka na teba Panzer-dúfam že ti to už nelezie na nervy
(1) Pracovníci kontroly sú pri výkone kontroly oprávnení v nevyhnutnom rozsahu:
vstupovať do objektov, zariadení a prevádzok, na pozemky a do iných priestorov kontrolovaných subjektov, ak bezprostredne súvisia s predmetom kontroly. Nedotknuteľnosť obydlia nesmie byť dotknutá výkonom tohto oprávnenia.
Panzer prosím ťa čo presne zahrňuje tá"nedotknuteľnosť obydlia"-je to niečo ako nemožnosť vstupu do obydlia bez súhlasu toho čo v ňom býva,alebo ako...?
Vopred vďaka za odpoveď.
Ďakujem za upresnenie,ja som odmalička taký"zvedavec-teoretik"-čo už.
Jasné že by som "benga-boys" dnu vpustil,veď som z chlapcami celkom kamarát...
A nemám čo skrývať...Len som taký "teoretik".
A ešte jedna otázka na teba Panzer-dúfam že ti to už nelezie na nervy
vstupovať do objektov, zariadení a prevádzok, na pozemky a do iných priestorov kontrolovaných subjektov, ak bezprostredne súvisia s predmetom kontroly. Nedotknuteľnosť obydlia nesmie byť dotknutá výkonom tohto oprávnenia.
Panzer prosím ťa čo presne zahrňuje tá"nedotknuteľnosť obydlia"-je to niečo ako nemožnosť vstupu do obydlia bez súhlasu toho čo v ňom býva,alebo ako...?
Vopred vďaka za odpoveď.
panzer dakujem za ochotuPanzer napísal:Pretože ma pred časom cez SZ poprosil peto543 o zistenie, kedy a ako často sa vykonávajú kontroly uloženia zbraní, zisťoval som to dnes na našom OR PZ-tku.
Takže. Kontroly sa vykonávajú námatkovo a podľa interného predpisu by sa mali vykonať min. raz za 10 rokov. Teda počas doby platnosti ZP. Jednoznačne sa kontrola má vždy vykonať pri predlžovaní platnosti ZP. Rovnako sa kontrola vykonáva pri rôznych na to zameraných bezpečnostných akciách alebo aj mimo nich v prípade, ak je podozrenie proti konkrétnemu držiteľovi zbrane, že s ňou nakladá protizákonným spôsobom. Teda že ju nedrží doma ale vláči na opasku, hoci má len B (teda držanie), alebo príde udanie, že poľovník má pušky zavesené v garáži na klinci a pod.
K oprávneniu vykonať kontrolu už podal pregnantné vysvetlenie electron.
Takže netreba sa spoliehať, že k vám neprídu policajti na kontrolu len preto, lebo kamarát má zbroják 100 rokov a za ním ešte neboli ani raz. Náhoda je blbec a preto je treba mať zbrane a náboje k nim uložené v intenciách zákona.
Čo sa týka trezoru. Bežnému držiteľovi krátkej zbrane, resp. dvoch troch zbraní úplne stačí uzamykateľná skrinka v nábytkovej stene na oddelené uloženie zbrane a nábojov, resp. zásobníku. Na druhej strane určite nie je príjemná predstava, že hocijaký trotl, ktorý vám vlezie do bytu, sa so skrutkovačom dostane k vašim zbraniam. Pre pokoj duše je preto lepší vstavaný trezor, ktorý so sebou bytár nemôže odniesť, resp. sa poriadne potrápi kým ho v byte otvorí, čím ale vzrastie šanca, že bude prichytený pri čine.
este ma napadlo : vyssie niekto spomenul, ze ak ja niesom doma , policia nema narok kontrolovat ulozenie bez mojej pritomnosti je to tak ?
Všetko tu preberáme len v teoretickej rovineICE napísal:To:Panzer
Ďakujem za upresnenie,ja som odmalička taký"zvedavec-teoretik"-čo už.A ešte jedna otázka na teba Panzer-dúfam že ti to už nelezie na nervy
Tou nedotknuteľnosťou sa myslí presne to, čo písal igoros. Teda, že musíš byť počas kontroly doma, či už náhodou alebo na základe predchádzajúcej výzvy policajta. Takže neprichádza do úvahy žiadne odvŕtavanie zámku či vykopávanie dverí za účelom kontroly uloženia zbraníICE napísal:Oprávnenia a povinnosti pracovníkov kontroly
Len pre upresnenie citácia z čl. 21 Ústavy SR.
(1) Obydlie je nedotknuteľné. Nie je dovolené doň vstúpiť bez súhlasu toho, kto v ňom býva.
-
inspiring_tu
-
friendly_albattani
sparc napísal:otazka: ako je to s ulozenim zbrani, ked v dome/byte su dvaja drzitelia zbrani, mozu pouzit spolocny trezor alebo musi mat kazdy ulozene zbrane zvlast bez toho aby mal ten druhy k nim pristup. asi zvlast co
Nech čítam zák. o strelných zbraniach a strelive (190/2003) ako čítam, nikde som nenašiel povinnosť ukladať osobitne zbrane dvoch držiteľov. Preto musí prísť k slovu výklad ustanovení zákona, ktoré upravujú zabezpečenie zbraní a streliva. Teda ust. § 55.
Základnou podmienkou, aby bolo možné hovoriť o zabezpečení zbrane a streliva, je použitie trezoru, kedy nemusia byť náboje a zbraň uložené oddelene ale môžu byť v spoločne v trezore so zbraňou (§ 55 ods. 1). Alebo v druhom rade je možné spomínané oddelené uloženie a uzamknutie. Ďalšou z podmienok je, že ku kľúčom od skrinky, kde sú zbrane alebo strelivo sa nesmie dostať nepovolaná osoba (§ 55 ods. 8). Kto je nepovolanou osobou zákon nedefinuje, ale dá sa z jednotlivých ustanovení dedukovať, že to bude osoba, ktorá nemá oprávnenie konkrétne zbrane držať.
Z uvedeného, podľa mňa, vyplýva, že ak máte napr. s bratom trezor, nič vám nebráni mať svoje zbrane v jednom trezore. Ak trezor nemáte a teda zbrane a strelivo uzamykáte, mali by ste ich mať uložené oddelene, pretože vo vzťahu k zbraniam toho druhého ste nepovolanými osobami a pred takými musia byť kľúče od uložených zbraní, streliva a zásobníkov zabezpečené.
Uvedomujem si, že na prvý pohľad to nevyzerá práve najlogickejšie, ale tak je formulovaný zákon.
Preto jednoznačne odporúčam trezor a máte po probléme.
Ked sa bavime o ulozeni zbrani, v zakone je trochu divne pristupovane k zasobnikom. V Zakone sa vPanzer napísal: Preto jednoznačne odporúčam trezor a máte po probléme.
V § 55 sa pise v ods. 1
Fyzická osoba, ktorá drží menej ako 11 zbraní
kategórie B alebo zbraní kategórie C alebo strelivo
v počte do 10 000 kusov a na ich uloženie nepoužije
trezor, je povinná zbrane a strelivo uložiť a uzamknúť
ich oddelene. Ak strelivo nemôže uložiť v oddelenej
uzamknutej miestnosti, skrini alebo debne, musí ho
uzamknúť samostatným zámkom.
Z toho mi vyplyva, ze ak mam trezor tak mozem mat vsetko pokope (zbran, strelivo), ale zasobniky nie su spomenute.
Ale v ods. 7 sa hovori
Ak má zbraň odnímateľný zásobník na náboje,
zásobník sa ukladá oddelene od zbrane a musí byť
uzamknutý samostatným zámkom. Zásobníky môžu
byť uložené spolu so strelivom. Zásobník môže byť
uložený so zbraňou len vtedy, ak ide o zbraň určenú
na predaj v rámci podnikateľskej činnosti a výrobca
zbraň zabalil spoločne so zásobníkom.
Nie je to rozpor? Ak mozem zasobniky ulozit so strelivom a v pripade ze mam trezor strelivo mozem ulozit so zbranou, ako mam chapat ze zasobnik musi byt VZDY ulozeny oddelene? Zujimal by ma Tvoj vyklad, Panzer.
-
friendly_albattani
to add
Máš pravdu, že je to riadne zamotané! Ale len na prvý pohľad.
Má to logiku, pretože je dôvodný predpoklad, že do trezoru sa len tak hocikto nedostane a tak nie je dôvod nemať uložené zbraň aj strelivo spolu.
Na druhej strane do obyčajnej skrinky v nábytkovej stene sa dostaneš s páčidlom či sekerkou a preto je potrebné sťažiť nepovolanej osobe zmocnenie sa zbrane a streliva k nej.
Máš však pravdu, že sa hovorí len o zbrani a strelive a zásobníky nie sú spomínané. Ich uloženie rieši tebou spomínaný § 55 ods. 7.
Teda
Z uvedeného, podľa mňa, jasne vyplýva, že oddelené uzamknutie zásobníku sa musí realizovať opäť len v tom prípade, ak nie je zbraň uložená v trezore. Ak by zákonodarca chcel dosiahnuť povinné ukladanie zbraní a zásobníkov oddelene bol by formuloval toto ustanovenie inak. Teda napr. takto: Ak má zbraň odnímateľný zásobník na náboje, zásobník sa ukladá oddelene od zbrane a musí byť uzamknutý samostatným zámkom bez ohľadu na to, či fyzická osoba uvedená v ods. 1 na uloženie zbraní a streliva použila trezor.
Preto som presvedčený, že v trezore je zákonné mať zbraň, strelivo k nemu i zásobník.
Nakoniec si treba uvedomiť jednu zásadnú vec - celé toto ustanovenie rieši uloženie zbrane keď bez nej odchádzam preč z domova (ak máš samozrejme skupinu A), resp. sa doma okrem mňa pohybujú aj tzv. nepovolané osoby (manželkyňa, decká a pod.). Ak som doma sám a mám Ačko tak môžem mať zbraň v stave umožňujúcom okamžité použitie, teda aj s vloženým zásobníkom, hoc aj pod vankúšom. Alebo ako Čak Noris, ktorý vraj spáva s vankúšom pod pištoľou
.
Máš pravdu, že je to riadne zamotané! Ale len na prvý pohľad.
Z tohto jednoznačne vyplýva, že ak máš trezor uložíš tam zbraň aj strelivo. Ak nemáš trezor, ukladáš a uzamykáš strelivo oddelene.Fyzická osoba, ktorá drží menej ....a na ich uloženie nepoužije trezor, je povinná zbrane a strelivo uložiť a uzamknúť ich oddelene (§ 55/1)
Má to logiku, pretože je dôvodný predpoklad, že do trezoru sa len tak hocikto nedostane a tak nie je dôvod nemať uložené zbraň aj strelivo spolu.
Na druhej strane do obyčajnej skrinky v nábytkovej stene sa dostaneš s páčidlom či sekerkou a preto je potrebné sťažiť nepovolanej osobe zmocnenie sa zbrane a streliva k nej.
Máš však pravdu, že sa hovorí len o zbrani a strelive a zásobníky nie sú spomínané. Ich uloženie rieši tebou spomínaný § 55 ods. 7.
Teda
Výraz ...musí byť (zásobník) uzamknutý samostatným zámkom... je totožný ako v § 55 ods. 1 - Ak strelivo nemôže uložiť v oddelenej uzamknutej miestnosti.... musí ho uzamknúť samostatným zámkom.Ak má zbraň odnímateľný zásobník na náboje, zásobník sa ukladá oddelene od zbrane a musí byť uzamknutý samostatným zámkom.
Z uvedeného, podľa mňa, jasne vyplýva, že oddelené uzamknutie zásobníku sa musí realizovať opäť len v tom prípade, ak nie je zbraň uložená v trezore. Ak by zákonodarca chcel dosiahnuť povinné ukladanie zbraní a zásobníkov oddelene bol by formuloval toto ustanovenie inak. Teda napr. takto: Ak má zbraň odnímateľný zásobník na náboje, zásobník sa ukladá oddelene od zbrane a musí byť uzamknutý samostatným zámkom bez ohľadu na to, či fyzická osoba uvedená v ods. 1 na uloženie zbraní a streliva použila trezor.
Preto som presvedčený, že v trezore je zákonné mať zbraň, strelivo k nemu i zásobník.
Nakoniec si treba uvedomiť jednu zásadnú vec - celé toto ustanovenie rieši uloženie zbrane keď bez nej odchádzam preč z domova (ak máš samozrejme skupinu A), resp. sa doma okrem mňa pohybujú aj tzv. nepovolané osoby (manželkyňa, decká a pod.). Ak som doma sám a mám Ačko tak môžem mať zbraň v stave umožňujúcom okamžité použitie, teda aj s vloženým zásobníkom, hoc aj pod vankúšom. Alebo ako Čak Noris, ktorý vraj spáva s vankúšom pod pištoľou