Strelivo raze .22lr na nosenie (obranu) v pistoli

Je podla vas kaliber .22lr dostatocny na obranu/nosenie ?

Ano
27
26%
Nie
25
24%
Zalezi od toho, kam trafi utocnika
36
35%
Tato otazka snad nebola myslena vazne :)
16
15%

Celkom hlasov: 104

inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Lovely Equalizer napísal:Konkrétne v Hermese mi to odmietlli predať na krátku zbraň, u ostatných v pohode...
:roll: Hermes...
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

nechápem ten emotikon, predavač v Hermese aspoň ukázal že číta zákon (na rozdiel od množstva držiteľov ZP...)

v poslednej dobe sa na tomto fóre riešia ozaj čudné problémy
inspiring_panini

Predavač v Hermese číta zákon a vysvetľuje si ho po svojom, strelivo s expanznou strelou je pre krátke zbrane povolené pre športové účely. Neviem na akú skupinu zbrojného preukazu bola daná krátka zbraň zapísaná, ale aj keby rovno na A, tak môže to strelivo vystrieľať v rámci nejakej súťaže, takže podľa môjho názoru je ten emotikon na mieste.
inspiring_liskov

nevieš dokonca ani či to náhodou nebolo ešte počas platnosti predminulej verzie zákona, cca 16 mesiacov dozadu, takže než vynášať rýchle súdy radšej... ale čo, kašlem na to
inspiring_panini

Na druhej strane ja by som mohol napísať čokoľvek a aj tak by si s tým nesúhlasil...
duros
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa duros »

B71 nosim preto ze som ju dostal za par penazi, ak bola dobra mosadka mosadu na to aby snou kraglovali nepriatelov izraelu tak mne bude isto dobra, paci sa mi a az sa desim ked zabudam ze ju vobec mam, ja osobne by som 22jku nestel dostat, ostatne na velku vitalnu zver ju pitlaci stale radi pouzivaju, mala kapacita ??? Ako ak mi nebude stacit 8 ran tak je to uz cele v riti, celkovo u nas vypalite ranu v sebeobrane mate pruser veliky ak viac ako jednu este vacsi, 8 mi musi stacit. A inak nosim federaly champion s dutinkou, inak bol by som zvedavy na 22lr FMJ, lebo to som este nevidel!
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

duros:
Toto musia byť veľmi zažité dogmy, keď sa objavujú stále dokola.
Bolo by vhodné rozlišovať medzi zabitím (Mossad, pytliak) a zastavením (osobná obrana) oponenta, aby to malo nejaký zmysel.

Mne nevadí, keď niekto nosí 22-ku na obranu, je to každého osobná voľba. Ale prečo to obhajovať argumentami, ktoré už z pohľadu logiky kulhajú na obe nohy?

Roman, Zoid:
Aj podľa starej verzie 190/2003 bola strela s dutinou expanzná len vtedy, ak tá dutina spôsobovala zvýšenú deformáciu. Čiže sa vraciame s5 k mojej otázke z tretieho príspevku tejto témy.
Debatovať o tom, či v tomto prípade bol pán Hermesák chytrý a všetko vedel alebo práve naopak, to je asi donekonečna. Nechajte to tak.
inspiring_liskov

Duros: ako uviedol Yarco, sám si musíš zodpovedať, či nosíš zbraň na obranu alebo na tiché vraždenie.

Zbraň určená na osobnú obranu má útočníka podľa možnosti najskôr varovať/zastrašiť a na to je dierka s priemerom 5,6mm dosť málo presvedčivá. Dokonca by som si realisticky vedel predstaviť že ju niekde v kritickej situácii ukážeš a nejakého namachrovaného majstra sveta a on si bude myslieť že máš airsoftku alebo plynovku. Skrátka ten kaliber nevyzerá spredu seriózne a namiesto preventívne odstrašujúceho účinku môže celú situáciu eskalovať ešte rýchlejšie.
Druhým stupňom použitia krátkej guľovej strelnej zbrane na sebaobranu už ozaj môže byť jej použitie s cieľom zastaviť útočiacu osobu, spravidla na veľmi krátku vzdialenosť a s veľmi malým časovým priestorom. Nepopieram, že dobre umiestnená strela cal 22LR dokáže usmrtiť ale v čase kedy diskutujeme , či je z hľadiska stop efektu lepší kaliber 40SW alebo 45ACP je diskusia o one-stop by 22LR na smiech.

Yarco: áno, aj u kalibru 22LR dutinka v hrote ovplyvňuje expanznú deformáciu strely po dopade.

edit: ad deformácia, netuším, akú rýchlosť by stihli nabrať 22LR určené do pušiek v krátkej hlavni B71, ale predpokladám že to nebude veľa
Naposledy upravil/-a inspiring_liskov v 15 Nov 2011, 00:03, upravené celkom 1 krát.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

yarco: minule si tusim povedal, ze je rozdiel medzi obranou a vrazdou. som nad tym rozmyslal. ano, pri utoku budu mat obaja zucastneni pravdepodobno nejaky ten adrenalin, co by aj po zasahu mohlo predlzit ich bezprostrednu bojaschopnost. pokial viem tak tuto zbran pouzivali izraelci aj u marshallov v lietadlach a vraj s nou boli velmi uspesni. chcem tym povedat, ze unosca lietadla asi tiez nebol uplne v klude, ked uz spravil prvy krok.
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Duros:

kupil som ich u Kuruca na Vajnorskej v BA
cena 0,11€ za kus

Obrázok
Pena
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Pena »

Keď som ja kupoval mojej žene do kabelky Waltra P22, tak som si taktiež vypočul od policajtov, že to nie je vhodné na ZP "A" na osobnú ochranu, lebo to má slabý zastavovací účinok. Ja ale tvrdím, že keď sa bránim, tak mojou prioritou nie je zabiť útočníka, ale získať nad ním prevahu. A osobne si myslím, že budem utekať rýchlejšie ako niekto, kto má v kolene 11 dierok 5,6mm. A ďalšia výhoda je to, že v tom strese som si určite istejší pri výstrele z 5,6mm kalibru ako z deviny alebo nebodaj kal. ,45.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

luke napísal:tuto zbran pouzivali izraelci aj u marshallov v lietadlach
Možno si si sám odpovedal, prečo zvolili práve tento kaliber...

Pena:
'Získať prevahu' je široký pojem.
Ja sa držím toho, že prioritou pri obrane je útočníka zastaviť. Čo znamená, že on ukončí alebo aspoň preruší útok.
V danej sekunde mi môže byť úplne jedno, či sa on za 10 minút zasmeje spôsobu, akým som ho zastavil alebo či už bude po smrti. Ak ho nezastavím, asi sa to už nikdy nedozviem.

Predpokladať natvrdo, že pri obrane budem mať možnosť utekať niekam preč, je luxus, ktorý si ja radšej nedoprajem.

Ja viem, že si dobrý strelec, aspoň v mierenke určite, ale "11 dierok 5,6mm v kolene"? To beriem ako žart, i keď nie moc dobrý.

Ešte raz - nemám nič proti noseniu 22LR, kým do toho niekto nenúti mňa. Má to svoje pre a proti ako všetko, každý nech si to zváži sám.
Ale argumentáciu, ktorú nositelia 22-jok používajú na obhajobu svojej voľby, nechápem. Niekedy mi to príde až nebezpečné (pre nich), ako si možno nevedomky pripúšťajú len také obranné scenáre a okolnosti použitia zbrane, v ktorých sa nevýhody 22LR neprejavia.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

je uplne jedno preco si ju tam zvolili,ci kvoli tomu aby neprestrelili plast lietadla alebo kvoli inemu. podstatne je, ze aj na mozno adrenalinom naliateho unoscu, ktory v tom rpipade nie je az taky nepodobny utocnikovi z ulice to proste fungovalo.
boris
expert
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa boris »

vsetkym ktori sa rozhodnu nosit zbrane v razi .22LR si dovolujem pripomenut incident z Malaciek spred roka - dvoch, kedy jedenast zasahov strelami raze 7,65Br (cz83) do panvy a noh lupica nielen ze nezastavilo, ale bol schopny zavrazdit strielajuceho ochrankara a ako tak odkracat do cakajuceho auta pred bankou. zasah do panvy vykonnejsou razou by pravdepodobne pachatela zastavil. po tomto incidente som definitivne na nosenie vymenil 7,65Br za 38sp./357mag.

uvazovat nad nosenim .22LR na osobnu obranu mi pride scestne pokial nositel nie je velmi subtilna osoba resp. pokial nejde o nosenie divadelnej mikropistolky. argumentovat mosadom je podla mna tiez nemieste. agent mosadu s berettou 71 v .22LR si na obet pekne pockal a zo zalohy v momente prekvapenia strelil obet zblizka do hlavy. to je predsa celkom ina situacia ako osobna obrana...
sego13
prispievateľ
Registered for: 14 years 7 months

Príspevok od používateľa sego13 »

Boris,

citujem: "Na pojednávaní sa dnes čítali aj znalecké posudky. Z nich okrem iného vyplýva, že obžalovaný Vladimír B. dostal od strážnika sedem zásahov. Spolu na neho vypálil desať ráz. Naopak, obžalovaný trafil strážnika šiestimi ranami. Jedna, podľa lekárov mohlo ísť o prvú strelu, bola smrteľná. Tá strážnika trafila do tváre, zlomila mu sánku a preťahala krčnú tepnu."

Nikde som sa nedopatral aku zbran mal utocnik.

PS: mne osobne pride tiez vzduchovkovy naboj neprimerany na obranu.

PS2: To, ze niekto dokaze odkracat po 7 zasahoch kalibrom 7,65 odkracat, je naozaj na zvazenie kalibru zbrane na nosenie/obranu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"