Skryte nosenie zbrane

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Agger, ja som sa síce zaoberal len ZP sk. C, ale asi áno, asi to možno rozšíriť aj o prípady, ktoré spomínaš.
:arrow:
Podľa toho, čo som písal, by to malo vyzerať asi nejak tak, že zamestnanec MsP môže zbraň nosiť počas služby hocikde, ale len skryte, naproti tomu pracovník SBS (ak nemá aj ZP sk. A) môže zbraň nosiť (aj neskryte) len v objekte, kde zabezpečuje fyzickú ochranu. Teda ju v pravom zmysle slova nenosí, ale skôr drží (hoci, môže ju takto "držať" v stave umožňujúcom okamžité použitie?). Ak je tých objektov viac, zbraň by medzi nimi mal prevážať podľa ustanovení zákona o zbraniach a strelive a určite by ju nemal mať viditeľne kdesi v púzdre na taktickej veste.
:!:
Ako... mne ten zákon v niektorých častiach skrátka príde zle napísaný, lebo umožňuje aj takýto výklad. Hoci si myslím, že zámer zákonodarcu bol iný a mal bližšie k dnešnej bežnej praxi.
mazzi
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa mazzi »

Jack, ja by som ta len poopravil, ze paragraf 27 ma od poslednej novely trochu odlisne znenie, a to by mohlo menit skutocnosti, o ktorych pises.
Jack
moderátor

Mazzi, máš pravdu, kým obvykle robím s aktuálnym znením zákona, ktoré si otváram online, dnes som pracoval so znením, ktoré mám uložené v PC snáď od skúšok na ZP.
:?
A ešte jedna vec, ktorú som popoludní zabudol napísať. Ja som hľadal analógiu v nosení zbrane zamestnancom MsP a civilom. V skutočnosti je možno akurátnejšia analógia medzi zamestnancom MsP a príslušníkom PZ SR. Neviem, sám si to musím doštudovať, ale dnes som jednoducho nemal čas.
:arrow:
Preto znovu opakujem, že v tejto veci sa nikomu nesnažím vnucovať môj názor, lebo v tomto prípade vôbec nemusí byť správny. No... ruku do ohňa by som zaňho nedal. Ale keď už to Zoidberg spomenul, chcel som trochu rozprúdiť diskusiu.
:wink:
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Opäť urobím reklamu Legisu, pretože ani na stránke ministerstva vnútra nie je možné stiahnuť aktuálne znenie zákona 190/2003 so zapracovanou Kaliňákovou novelou, toto je jediný zdroj, o ktorom viem, že je tam najnovšie znenie zákona vo formáte .pdf - http://www.legistelum.sk/images/marksma ... 0_2010.pdf
mazzi
prispievateľ

Príspevok od používateľa mazzi »

Ja som kdesi stiahol uplne znenie so zapracovanymi vsetkymi novelami. Mam ho vo formate .doc.
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

borci, www.justice.gov.sk (sekcia JASPI) ma vzdy aktualne znenie a ak je to cerstve, tak novelizovane znenie byva farebne odlisene, zapracovane v texte.
friendly_lichterman

Príspevok od používateľa friendly_lichterman »

A čo situácia keď SBS-kár z prevozového auta v taktickej veste s kverom v puzdre taktickej vesty, ide do samoobsluhy nakúpiť salám a 3 rohlíky na desiatu a takto tam pobehuje medzi regálmi. Je to OK?
Jack
moderátor

:D Para, už som naznačil, že v praxi je to bežné a nikto to nepostihuje. To je podstatné. Ostatné je len verbálne cvičenie a hranie sa s rôznymi postupmi pri výklade zákonov. :wink:
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Para tu si myslim ze je skor dolezitejsie ci je v praci alebo nie.
T.j. ci to vykonava pocas pracovneho casu alebo nie (co sa tyka ZP sk C).
I ked pocas prace by si pravdepodobne nemal nakupovat desiatu.
T.j. ked mam v aute velke peniaze tak uz z taktickeho hladiska by som nemal ist nakupovat rozky do samosky. Mal by som sledovat rozpis cesty a v tej asi nebude naplanovany nakup rozkov v samoske.
Takze teoreticky by ani nemal nastat stav ze ozbrojeny SBS co vozi peniaze by sa vyskytol v samoske viditelne ozbrojeny. Vzdy by vlastne mal porusit bud internu smernicu prevoznej firmy alebo zakon statu vid. ZP pre sk. C. - t.j. odovzdat zamestnavatelovi zbran po ukonceni prace.
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Myslím, že SBS-kár nič neporušuje, samozrejme ak to nemá zakázané vnútornými smernicami fy.

Podľa § 90 ods. 1 Zákonníka práce, pracovná zmena je časť ustanoveného týždenného pracovného času, ktorý je zamestnanec povinný na základe vopred určeného rozvrhu pracovných zmien odpracovať v rámci 24 hodín po sebe nasledujúcich a prestávka v práci.

Čiže prestávka v práci je súčasťou pracovnej zmeny a preto nie je potrebné, aby pracovník zbraň niekomu odovzdával, pretože zmenu neukončil, ale ju vykonáva vo forme prestávky v práci.
telra
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa telra »

som vo dvore rodinneho domu. Na dvor nie je z ulice ci z okolitych pozemkou jednoducho vidiet (da sa to ak pridete k plotu a postavite sa na spicky ci z vedlajsieho domu z 1veho poschodia z okna a pod). Ak na danom dovre mam za pasom puzdro zo zbranou, nemam nic na tom skratke je to de facto open carry, islo by o porusenie CCW?
dirty.harry
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa dirty.harry »

ak striktne, tak ano, lebo zakon nerozlisuje nosenie zbrane na verejnom mieste a na mieste nepristupnom verejnosti, ale logickym vykladom prídes k tomu, ze nie

inak toto je ale perlicka, zakaz viditelneho nosenia zbrane dostava zabrat vaznejsie, naposledy parkujem pre tat a tam na tom kvazi parkovisku sa prechadza panko s fobusom a g19 v nom, triko samozrejme zakasane a v ruke dve flase vina :twisted:
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

ak je to tvoj dom a pozemok, tak sa tam podla mna ani nejedna o nosenie.
ak si u niekoho na navsteve, tak voci ostatnym by si skryte nosenie dodrzat mal, vo vztahu k ludom na pozemku, nie tym co pozeraju cez plot.
inak, celkom absurdna otazka.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Tak čo, kto z vás je tento frajer? Keď nie pištoľ tak aspoň púzdro, odfotené dnes na pumpe OMV neďaleko Soravie.

Obrázok
inspiring_montalcini

Príspevok od používateľa inspiring_montalcini »

Nechcem byt za debila, ale zatial nieje zakazane nosit viditelne puzdro na zbran (bez zbrane) :wink: .

To ze tym panacik dava celemu okoliu najavo ze nejaku striekacku vlastni, je uz vec druha a musi si to uvedomit sam...
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"