WTSHTF - všobecne

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
rado74
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa rado74 »

Clovek je odpociatku lovec a masozravec takze je proti prirode zrat mrkvove salaty ak ma niekto moralne zabrany zozrat nieco co nedavno este behalo niekde po bitunku nech navstivy dobreho psychiatra. Treba to brat tak ze keby sme neboli na vrchole potravinoveho retazca tak aj nas ludi by niekto zral na obed :lol:
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

to čistenie vody chce čisto vedecký prístup: http://englishrussia.com/index.php/2009 ... r-machine/
White Wolf
občasný prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa White Wolf »

prebehol som to iba zbezne ale ujco tam mal hadic za pol domu :) to potom v jednom opevneni budes byvat a v druhom budes iba vodu cistit pre pol mesta....
2weird2die
častý prispievateľ

:D to samozrejme že nie, len som chcel poukázať na to, že aj na kolene sa dá niečo také a účinné zmajstrovať. tak Katadyn, SteriPen a iné výmysli nemusia prežiť nešetrné zaobchádzanie počas WTSHTF a neviem či pokryjú spotrebu. chcelo by to nejaké primitívne filtračné zariadenie z PET fliaš, starý hrniec od dedka so špeciálnou pokrievkou na destiláciu a ďalšie PET flaše naplnené rôznymi kameňmi na mineralizáciu...celý systém vyrobený s outputom na presný počet osôb v skupine...any solutions?
//jedine toto zariadenie od katadyn vyzerá trošku odolnejšie Katadyn expedition...lenže tá cena - cca 1000 -1300 USD
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Neviete inac ako to je s tymi antibakterialnymi ucinkami striebra ?
Ci je to iba fama ?

dik
2weird2die
častý prispievateľ

White Wolf
občasný prispievateľ

no ja som teraz cely den nad tym dumal a cumel som na ten graf kde je znazornene co aky filter cisti...podla mna by bolo najvhodnejsie na cistenie vody takyto proces (nieje overeny ani som ho neskusal a ani nemam nic z pristrojov kt opisujem ale teoreticky by to malo fungovat):
1) vodu zobereme a nahrubo prefiltrujeme bud cez hocijake fusakle alebo cez nejaku vojensku handru kt je na to urcena (vid link daval niekto o par prispevkov vyssie, ak nebudete lenivy tak to najdete) toto by nam malo odstranit nejake to blato a najhrubsiu spinu(da sa kupit aj filtracny papier ale cez by sa filtrovalo deci vody aj hodinu-overene)
2)preziarime UV lampu (vid zasa linky hore) to by malo zabit vsetky bakterie a virusi
3)prepumpujeme to cez toto http://www.mall.sk/vodne-filtre-outdoor ... mic-filter to by malo odstranit organicke necistoty chlor a pesticidy a aj zbytkovu spinu-ale filter nechceme zasierat aby nam to prezilo dlhsie tak sme to na zaciatku prezenieme cez tu fusaklu (u specnackarov pisali ze je tato masina tutovka)
4)este raz to preziarime UV lampou (preistotu ak by tam boli este nejake bakterie-nechceme byt predsa chori...pri wtshtf by sme ani nemuseli mat pri ochoreni potrebne lieky )

teraz by sme mali mat teoreticky cistu vodu (mozno trochu arzena a olova- :) nikdy nemozme mat vsetko) mozno by sme mohli este vodu prevarit ale ak sme to uz neprecistili cez filter z uhlia a uv svetlo tak to var asi nezabije a ani nevycisti...
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

White Wolf napísal:
2)preziarime UV lampu (vid zasa linky hore) to by malo zabit vsetky bakterie a virusi

4)este raz to preziarime UV lampou

no za predpokladu ze budes mat energiu na tu lampu ale ak nie tak potom uz len to slniecko ako som tu cital :D
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Fuha, 4 strany novych prispevkov :shock: Nejak sa to tu po dlhom case rozbehlo :lol:

Filtracia vody je ozaj na dlhu debatu, ale aspon v skratke:
Moj setup je Katadyn Pocket + par Aquamira flias (Katadyn sice prefiltruje skoro vsetko, ale v niektorych ozaj zavadnych vodach sa mozu vyskytovat aj mensie virusy, a tie potom zlikviduje Aquamira). Aj ked Katadyn Pocket napriek svojmu menu nema zrovna 'vreckovu' velkost ani hmotnost, nie je zasa az tak velky/tazky, a jeho filter ma kapacitu cez 50,000litrov (ciste teoreticky to je 4 litre na den na 35 rokov...). Aquamira flase maju daleko mensiu kapacitu, ale namiesto nich sa da pouzit prevarenie vody alebo ju proste nechat odstat na slnku ako sa tu uz spominalo (a uplne prinajhorsom by som to riskol len cez Katadyn).

Nevravim ze Katadyn Pocket je naj, ale ja som donho siel pretoze je jednoznacne najspolahlivejsi (konstrukcia, trvanlivost, atd.). Su aj lacnejsie a zaroven ucinnejsie (Lifesaver a pod.), ale akonahle clovek zlomi plastovu packu, alebo s tymi plastovymi o nieco buchne, kopne do neho, a pod. tak je game over (bez ohladu na to kolko nahradnych filtrov ma). Na Katadyne je citlivy len ten keramicko/strieborny filter (pri jeho cisteni by nemal cloveku padnut niekde na kamene, a nemal by v nom clovek nechat zamrznut vodu), ale inak je to proste masivny a funkcny mechanicky filter, ktory je na trhu uz desiatky rokov a na ebay clovek najde aj kusy ktore su v prevadzke uz desiatky rokov.

Ten Steripen je v podstate dobry, ale jeho funkcnost/ucinnost je dost obmedzena, da sa pouzit len na 'cistu vodu' (akykolvek zakal znacne znizuje ucinnost, navyse aj v napohlad cistej/cirej vode su casto okom neviditelne sedimenty/pevne castice s PCBckami a pod.), UV tiez nefiltruje pesticidy, kovy, a pod., a samozrejme s ne/chutou vody tiez nerobi nic. Ten bateriovy model ma odradzal svojou funkciou (ako sme tu uz preberali, akakolvek elektronika/cokolvek co potrebuje baterie nie je moc vhodne na SHTF), tento novy sice eliminuje potrebu baterii ale stale je tam elektronika (plus rozbitelna ziarovka).

Ono, vseobecne, vodu treba najskor prefiltrovat 'nahrubo' (x moznosti, od ponozky, vreckovky, ci kavovych filtrov, cez specialne filtre ako je Katadyn Pocket alebo Lifesaver, az po obycajny system nadob), a potom 'najemno' (od bakterii a virusov - opat x moznosti - od roznych organickych filtrov a roznych chlorinovych/jodinovych tabliet cez UV svetlo az po obycajne prevarenie).

Akakolvek dostatocna kombinacia 'hrubeho' plus 'jemneho' prefiltrovania by mala vyprodukovat pitnu vodu (pricom ale v pripade pouzitia niektorych org.filtrov ci UV casto zostava 'nevyfiltrovana' pachut, a naopak pri tabletach taka ta tiez nie moc prijemna 'bazenova' pachut).

Kazdopadne voda je velmi dolezitym prvkom na prezitie (vid 3-kove pravidlo prezitia = 3 minuty bez vzduchu, 3 dni bez vody, a 3 tyzdne bez jedla...), a v pripade vacsej SHTF je najst/vytvorit dobry zdroj vody prioritou cislo 2 (pre uplnost: 1ka je bezpecny ukryt, 3ka je ohen a 4ka jedlo).

Gunslinger
White Wolf
občasný prispievateľ

doplnil by som 5 zbran
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Gunslinger napísal: akakolvek elektronika/cokolvek co potrebuje baterie nie je moc vhodne na SHTF
Pri tomto ma napadlo toto, neviem či sa to tu už rozobralo, nenašiel som, ale baterka na mechanicky pohon. http://www.winduptorch.co.uk/ mám to doma, je to fajn.
fakestring
prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa fakestring »

to je mraziva tema, brrr :), ale realna.

Suhlas s predchadzajucim arisovym prispevkom.

Ale co sa tyka tej upravy vody - nie je to zbytocne komplikovat vselijakymi zlozitymi zariadeniami, lampami... Nestaci vodu jednoducho prefiltrovat cez ponozku a potom ju prevarit? Co chyba takto upravenej vode? A zapalky a kovovu nadobu je lahsie aj prenasat, ako nejake aparatury. Samozrejme v oddovodnenych pripadoch - ak by bol zdroj zamoreny napr. nejakou chemickou latkou to ma zmysel (radioaktivity sa asi v amaterskych podmienkach zbavit neda ani tymi osmopumpami ?). No a este niekde, kde nie je mozne z nejakeho dovodu naklast ohen, ale inak - nie je najjednoduchsi a najucinnejsi sposob upravy prevarenie?
-Tommasino-
prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa -Tommasino- »

aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

coca cola?
keksy?
wtf?

kopec srotu tam ma

inak dobra vec, akurat najst rovnovahu medzi dobou spotreby a realnou moznostou to priebezne likvidovat vlastnou spotrebou. Inak su to vyhodene prostriedky
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Ak by mala takú špaizu väčšina domácností, tak sa nemáme čoho obávať.
A stačilo by si zaviesť v tom trochu systém a dalo by sa to v pohode zvládať. Najlepšie, ak by potraviny boli v regáloch zoradené podla dátumu spotreby.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"