Použitie zbrane

inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

mne sa stalo nieco podobne na mimourovnovke smer Tesco-vyjazd na Presovsku smer Tahanovce.
Je tam sirka pre jedno auto ,idiot sa tlacil z boku,blikal,dorazal.
Situaciu som vyhodnotil asi tak: on auto pouzil ako zbran,tak som mu zamaval z G . Dobre-zle vyhodnotena situacia? Neviem,ale chlapec sa ukludnil a slusne zaradil.
peto543
prispievateľ
Registered for: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa peto543 »

electron - super 8)

co v pripade ze obe auta zastali - ty sedis v aute(zamknuty) a magor ti zacne napr teleskopom mlatit do bocneho okienka....strielali by ste ?
Používateľov profilový obrázok
Michal1
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Ochrana osoby a majetku. :wink:
Nenecham predsa zabit moje dieta a mna nejakym neurotickym, agresivnym fanatikom.
Ale urcite by stacilo pustit jednu do luftu a dat ho na zem a pockat na policiu.
Ak by utok pretrvaval strelba na nohy.
Ine je o tom hovorit spoza monitoru a ina spoza volantu. :wink:
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Juti - myslím, že si urobil to najlepšie čo si v tom okamihu mohol a celá situácia ešte dopadla skvele! Mňa sa kedysi jeden taký exemplár v čiernom offroude následne pokúšal vytlačiť z cesty, blokoval v jazde a nakoniec skúsil vyprovokovať kolíziu tak, aby som boj ja vinný - prudko brzdil predo mnou... v tom čase ale už manželka mala na dráte operačného na 158 a komentovala jeho počínanie. Aspoň pre prípad, keby sa ozaj niečo stalo... Polícia tam potom prišla asi o 15 minút, takže spoliehať sa na ich pomoc je absolútne zbytočné! Ak si v tiesni, pomôž si sám, ale oznám polícii, že konáš!!! A kedže operačný má nahrávku, si z obliga...
igoros
moderátor
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa igoros »

pani, policia nemoze byt vsade, preto mame vlastne zbrane. Mozno v tom momente riesia iny, mozno zavaznejsi pripad. A to ze prisli do 15min. si myslim, ze nieje az taky zly vykon
Na margo michala1: strelba do vzduchu spoza volantu? Ty mas kabriolet? :lol:
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Juti:
suhlasim s Igrlikom, podla mna spravna reakcia.
Az ma zarazilo, ze pred par rokmi sa mi stalo v podstate to iste (BA, krizovatka pocas rannej spicky). Zatrubil som na auto predo mnou po jeho "mysicke". On zastavil, takze som musel aj ja, otvoril dvere, vylozil nohu - a po malej pauze nohu stiahol, zatvoril a odfrcal.
Mozno je to taky trik na zdvihnutie sebavedomia. Kedze motor nevypol, mohol kedykolvek ujst, keby sa z auta za nim vyvalilo nieco hrozive (teda nie ja :))
Nepamatam si presne, ci vedla seba nemal aj spolucestujucu, to by tuto teoriu len podporilo. Velky statocny "mucko" by sa v jej ociach mozno zachoval ako drsny hrdina a nasledne by prejavil milosrdenstvo kralov :lol:

electron:
No neviem, zda sa mi to prilis riskantna reakcia. V tomto pripade sice zabrala, ale mohla vyvolat dost neocakavanu reakciu.
Chlap sa podla mna zbytocne skoro (z pohladu konfliktu) dozvedel, ze mas zbran. Jazdil agresivne, ale tazko povedat, ze by vyslovene utocil, resp. ci by to aj sudca takto bral.
Naopak, ak by ta napr. okamzite vytlacil z cesty alebo inak zautocil, mohol by neskor tvrdit, ze len reagoval na priamu hrozbu zbranou. A to by mu uveril asi kazdy, kedze inak by o tvojej zbrani nemal ako vediet.

Ale to je len taka dodatocna uvaha o situacii, bez vplyvu adrenalinu, casovej tiesne a pocitu ohrozenia.
inspiring_newton

nemam auto ala US army ,uhnut nebolo kde,zabrzdit v tom momente = ista zrazka.Pridat,ujst s 1,2l motorom?-prudka akceleracia nemozna
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

yarco napísal:Juti:
...
Mozno je to taky trik na zdvihnutie sebavedomia. Kedze motor nevypol, mohol kedykolvek ujst, keby sa z auta za nim vyvalilo nieco hrozive (teda nie ja :))
...
Možno som sem už niekedy písal - zážitok z časov študentských - čakali sme na šalinu na Račku. Po (vtedy) Februárke smerom do mesta zastalo na červenú nejaké autíčko, možno Fiat - nepamätám presne. A za ním plachtová liazka. Z tej vyskočil chlap v montérkach a okamžite začal ziapať na toho v autíčku, otváral mu dvere a sápal sa na neho... Keď ho vytiahol von - resp. ten chlapík sa dal vytiahnúť - začal sa narovnávať až bol o hlavu vyšší ako ten z nákladiaku. Z voleja mu ubalil jednu strašnú facku - počuť to bolo aj cez ten hluk v križovatke ako výstrel - monterkáč sadol na zadok, chlapík sa nasúkal za volant, skočila zelená a on odjachal... v križovatke zostala liazka, šofér sa zberal zo zeme, zozadu trúbili autá a na zastávke sme mali kabaret!!! :P
inspiring_jang

Príspevok od používateľa inspiring_jang »

Tak to je dobreééé :lol:
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

electron napísal:Situaciu som vyhodnotil asi tak: on auto pouzil ako zbran,tak som mu zamaval z G . Dobre-zle vyhodnotena situacia? Neviem,ale chlapec sa ukludnil a slusne zaradil.
Tož neviem, neviem. Bolo to na hrane 8) . Lebo ak by to bol nejaký cvok, tak do tebe narazí a bude sa brániť, že si mu hrozil zbraňou, zľakol sa a preto sa ti snažil v použití zbrane zabrániť. Ty by si sa bránil tým, že išiel ako pako, lenže... Lenže on sa riskantnou jazdou dopúšťal len priestupku a vtedy je používanie zbrane na odvrátenie priestupku dosť problematické.

Pamätám sa na prípad môjho známeho (hovorme mu Jaro), ktorý takmer prišiel o miesto v polícii pre niečo podobné, aj keď on zbraňou nehrozil, ale ju rovno použil.

Stál na križovatke v kolóne, keď v tom zozadu narazilo do auta stojaceho za ním iné auto a to drclo do jeho auta. Keď značne nasrdený vystúpil a zisťoval, čo za pako to neubrzdil, zbadal na sedadle vodiča-páchateľa chlapa, ktorý bol na blato! Inak povedané spitý jak snop. Keď videl prichádzať Jara, tak sa radšej zamkol. Jaro vytiahol preukaz, ukázal mu ho a žiadal ho v mene zákona, aby vystúpil. Že nie, krútil hlavou ožran. Tak Jaro vybral z púzdra 75ku a zaťukal mu na okienko, že len poď. Ožran, že predsa len radšej nie a začal cúvať. Tak mu Jaro prestrelil prednú pneumatiku. Cúval ďalej. Zadnú pneumatiku! Cúval ďalej. Obehol auto a pre istotu mu už prestrelil obe gumy! Nič! Chlapík vycúval, otočil sa a zmizol jak gáfor! Jaro si ale zapísal číslo zavolal hliadku a tá o krátky čas vytiahla chlapíka z domu, pred ktorým stál jeho tátoš s vyfučanými pneumatikami. Mal niečo pod 3 promile.

Že koniec dobrý, všetko dobré? Figu! Markíza odvysielala príspevok o streľbe na križovatke a tak sa do veci hneď obuli aj ďalšie médiá! Padali otázky typu - čo to máme za policajtov, čo streľbou riešia priestupky? Našťastie Jaro bol dlhoročný a veľmi dobre hodnotený policajt, takže sa ho nadriadený zastal a nemal z toho väčšie problémy. Predstavte si však, keby sa tak niektorý z projektilov odrazil od karosérie alebo cesty a zasiahol dieťa idúce po chodníku?

Preto hovorím, keď nejde o život, nejde o nič. Kým ma nevyťahujú z auta, je zbraň v puzdre. A aj vtedy mám ako prvý v ruke svoj teleskop a až keby išlo do tuhého tasím.
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Len pre doplnenie môjho predchádzajúceho príspevku.

Podľa § 2 ods. 2 zák. č. 372/1990 Zb. o priestupkoch

2) Priestupkom nie je konanie, ktorým niekto odvracia

a) primeraným spôsobom priamo hroziaci útok na záujem chránený zákonom alebo
b) nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému zákonom, ak týmto konaním nebol spôsobený zrejme rovnako závažný následok ako ten, ktorý hrozil, a toto nebezpečenstvo nebolo možné v danej situácii odstrániť inak.

A tu môže vzniknúť problém. Priestupok je delikt menšj nebezpečnosti pre spoločnosť a teda aj možnosť jeho odvrátenia je menšia než v prípade trestných činov.

Preto neodporúčam priestupky na úseku dopravy riešiť zbraňou, ale radšej stiahnutím sa a použitím zbrane až pri ohrození seba alebo osôb vám blízkych. Život nie je krimifilm so Schimmanskym, kde po sebe pália z áut kriminalisti a živani. Ak vystrelíš po niekom, kto jazdí ako prasa, máš problém ty, nie prasa :? .
inspiring_newton

Panzer
nestrielam v uzavretom priestore,nechcem v mladom veku nosit strojcek :D
V aute som nebol sam,kazdy svedok sa pocita.Nenecham sa dokalicit iditom,ktory nevie co so sebou.Utok hrozil,dokonca trval.
Tvoj kamos to riesil razantejsim sposobom.
friendly_gates

Príspevok od používateľa friendly_gates »

Panzer
v mojom prípade som situáciu zhodnotil (dodatočne) ako útok na moju osobu a dcéru. Ako by si si vysvetlil to, že niekto ťa obehne s jeepom, chce ťa vytlačiť z cesty a keď to ubrzdiš tak zastane aj on a otvorí dvere. Kľudne mohlo isť o prepadnutie (napr. si ma s niekym pomýlil). Ak by vystúpil z auta bol by útok pokračoval a trval a ak by som použil zbraň, tak na ochranu života a nie na riešenie priestupku. To je moje laické vysvetlenie, ale rád by som počul tvoj profesionálny výklad tejto konkrétnej situácie.
Michal1
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Juti presne to som mal namysli aj ja, len stym, ze by som samozrejme nestrielal v aute, ale by som vyskocil von.
Ale najprv by som volil teleskop stym, aby utocnik zbadal ze mam za pasom zbran a ak by utok pokracoval az potom by prisli k slovu moje vcielky.
Myslim ze v 90% pripadov, razantny vytas teleskopu spojeny s odkrytim bundy pod ktorou mas svoje zelezo je dostacujuci psychologicky aspekt nato, aby si to potencionalny utocnik rozmyslel.
:wink:
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Michal1: Neviem, zrejme máš pravdu, no trápi ma tých zvyšných desať percent.
:P
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"