Nákupné povolenie
ja osobne si myslim, ze nie.
restriktivnym vykladom zakona by ale organ mohol lahko prist k presnemu opaku a sice, ze si tam tie pismena vyznacit musis dat.
tym sa ale dostavame k dalsej kapitole problemov a sice:
ci teda mozes prebijat len do zbrane ktoru mas na D a/alebo E.
ci ked mas na zbrani vyznacene aj F ju nesmies nikdy nabit a podobne.
restriktivnym vykladom zakona by ale organ mohol lahko prist k presnemu opaku a sice, ze si tam tie pismena vyznacit musis dat.
tym sa ale dostavame k dalsej kapitole problemov a sice:
ci teda mozes prebijat len do zbrane ktoru mas na D a/alebo E.
ci ked mas na zbrani vyznacene aj F ju nesmies nikdy nabit a podobne.
-
inspiring_liskov
luke : sme uz sice silno OT ale podme sa na to pozriet...
ad prebijanie do zbrani zapisanych na ZP sk A:
§ 27
Oprávnenia držiteľa zbrojného preukazu
(6) Držiteľ skupiny D alebo skupiny E zbrojného preukazu môže prebíjať strelivo alebo jeho jednotlivé časti do zbrane, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane.
- prave ten koniec vety ma privadza k laickemu nazoru (skusku z prava mam 18rokov za sebou) ze sa v tomto bode myslia preukazy zbrane vydane na sk ZP-E, preto som si preventivne dal zapisat poslednu akviziciu na A+E
pokial ide o povinnost vymenit si preukaz zbrane po zmene skupiny ZP z B na A, prepokladam, ze sa na to vztahuje povinnost vymenit si doklady ak udaje na nich nezodpovedaju skutocnosti, co v pripade nesuladu skupin ZP nastane...
ad prebijanie do zbrani zapisanych na ZP sk A:
§ 27
Oprávnenia držiteľa zbrojného preukazu
(6) Držiteľ skupiny D alebo skupiny E zbrojného preukazu môže prebíjať strelivo alebo jeho jednotlivé časti do zbrane, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane.
- prave ten koniec vety ma privadza k laickemu nazoru (skusku z prava mam 18rokov za sebou) ze sa v tomto bode myslia preukazy zbrane vydane na sk ZP-E, preto som si preventivne dal zapisat poslednu akviziciu na A+E
pokial ide o povinnost vymenit si preukaz zbrane po zmene skupiny ZP z B na A, prepokladam, ze sa na to vztahuje povinnost vymenit si doklady ak udaje na nich nezodpovedaju skutocnosti, co v pripade nesuladu skupin ZP nastane...
- sundance.kid
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 15 years 3 months
uff, nejak sa to tu zamotava....
moj skromny nazor:
prebijat moze drzitel ZP sk. E,D do zbrani na ktore mu bol vydany PZ - povedal by som, ze vydany PZ znamena akakolvek skupina. zbranou drzanou na A je tiez mozne strielat sportovu strelbu a pouzit prebijane strelivo, ale nie ho nosit a pouzit pri obrane. potom by aj predajca bol povinny kontrolovat PZ pri nakupe komponentov na prebijanie (podobne ako pri nakupe hotoveho streliva) - vzdy chcu iba ZP
pri rozsireni ZP z B na A, musi byt vymeneny PZ, kedze je na nom uvedena sk. ZP a miesto ulozenia/drzania zbrane (pri A je to "nosenie zbrane") neviem ako by sa tvaril organ, keby take nieco nasiel v terene...
moj skromny nazor:
prebijat moze drzitel ZP sk. E,D do zbrani na ktore mu bol vydany PZ - povedal by som, ze vydany PZ znamena akakolvek skupina. zbranou drzanou na A je tiez mozne strielat sportovu strelbu a pouzit prebijane strelivo, ale nie ho nosit a pouzit pri obrane. potom by aj predajca bol povinny kontrolovat PZ pri nakupe komponentov na prebijanie (podobne ako pri nakupe hotoveho streliva) - vzdy chcu iba ZP
pri rozsireni ZP z B na A, musi byt vymeneny PZ, kedze je na nom uvedena sk. ZP a miesto ulozenia/drzania zbrane (pri A je to "nosenie zbrane") neviem ako by sa tvaril organ, keby take nieco nasiel v terene...
-
inspiring_swanson
V preukaze zbrane máš predsa uvedenú skupinu zbrojného preukazu (týkajúcu sa tej konkrétnej zbrane) a rovnako "Miesto držania/uloženia zbrane". Na skupinu B tam máš asi "v mieste trvalého pobytu a na strelnici", na skupinu A by si chcel zrejme niečo iné... takže asi budeš musieť meniť aj preukaz tej zbrane.Martin. napísal:luke: Takže, ak mám krátku guľovú zbraň napísanú na skupiny B a E. Rozšírim ZP o skupinu A.
Nemusím si meniť preukaz zbrane, aby som ju mohol nosiť ?
Toť môj subjektívny názor.
P.S. Vopred sa ospravedlňujem za OT, toto patrí do celkom iného vlákna... ale aj otázka!
dnes som sa o tom bavil s borisom, ktory je pravnik celkom dlho. dosli sme k tomu, ze ten zakon ma proste svoje diery, kde zalezi na vyklade. z logiky veci nebrani nic tomu ked mas zp.A, aby si nosil zbran pisanu na zp.B. restriktivnym vykaldom, to moze byt presny opak.
neda sa na to napisat 100% odpoved.
ak si chces byt uplne isty ze ta za to nik potom nepovozi, tak si tam chod dat dopisat aj zp.A do karty zbrane.
neda sa na to napisat 100% odpoved.
ak si chces byt uplne isty ze ta za to nik potom nepovozi, tak si tam chod dat dopisat aj zp.A do karty zbrane.
dnes som bol na zbraniach a trapil som otazkami policajtku.
podla ocakavani vykladala zakon restriktivne.
a sice, ze si mysli, ze ak zbran nie je evidovana na zp.A nemal by osm ju nosit, avsak so zbranou evidovanou len na zp.A mozem sportovo strielat, ale ze ak je zbran zapisana aj na zp.F, tak sa na mna vztahuje povinnost nemat zbran v stave umoznujucom okamzite pouzitie.
takto to posobi dost rozharanym pojmom, takze....
cca do 10 rokov by tieto problemy mohli odpadnut, pretoze na nove karty zbrane uz uvadzaju vsetky skupiny, ktore drzitel ma.
avsak stale neviem, ako je zbran v systeme evidovana, teda ci len na sport, alebo aj na sport a zberatelstvo, takze tato otazka je nedoriesena.
avsak nelamal by som si s tym hlavu, pretoze si myslim, ze konfliktne situacie s pismenami su problemom litery, ale z ducha zakona je to pomerne jasne.
podla ocakavani vykladala zakon restriktivne.
a sice, ze si mysli, ze ak zbran nie je evidovana na zp.A nemal by osm ju nosit, avsak so zbranou evidovanou len na zp.A mozem sportovo strielat, ale ze ak je zbran zapisana aj na zp.F, tak sa na mna vztahuje povinnost nemat zbran v stave umoznujucom okamzite pouzitie.
takto to posobi dost rozharanym pojmom, takze....
cca do 10 rokov by tieto problemy mohli odpadnut, pretoze na nove karty zbrane uz uvadzaju vsetky skupiny, ktore drzitel ma.
avsak stale neviem, ako je zbran v systeme evidovana, teda ci len na sport, alebo aj na sport a zberatelstvo, takze tato otazka je nedoriesena.
avsak nelamal by som si s tym hlavu, pretoze si myslim, ze konfliktne situacie s pismenami su problemom litery, ale z ducha zakona je to pomerne jasne.
Ja by som si dal kratku zbran stale napisat na A. Nakolko je podla mna logicky tato skupina nadradena skupine B a E (kedze je mozne zbran nosit a mat ju v stave okamziteho pouzitia). Z ktorou kolvek z tychto skupin je mozne zbran na strelnici pouzivat aj na sportovy ucel. A ked pouzivatel ma aj skupinu E zbrojneho preukazu tak moze prebijat pre vlasnu potrebu na sportovy ucel. Ine by to bolo ak ma niekto europsky zbrojny pas a chce zo zbranou cestovat ale toto sem uz nepatri ....
Takto si to aspon vysvetlujem ja ale ako pise luke zakon je napisany ako je a niektore veci nie su 100% zadefinovane.
PS: ak zbran nie je napisana na skupinu A tak ju nosit nesmes lebo ak by si mohol tak povedzme by si nosil na ochranu zivota a majetku vz.58
.
PS2: to ze v zbrojnom preukaze su uvedene ponovom vsetky skupiny je pravda ale neznamena to ze zbran mozes na tieto skupiny aj pouzivat. To na aku cinnost je umoznene zbran pouzivat je v kolonke miesto drzania/ulozenia zbrane
priklad:
Pre A je tam uvedene : nosenie
Pre E je tam uvedene : miesto trvaleho pobytu, sportove strelnice
Takto si to aspon vysvetlujem ja ale ako pise luke zakon je napisany ako je a niektore veci nie su 100% zadefinovane.
PS: ak zbran nie je napisana na skupinu A tak ju nosit nesmes lebo ak by si mohol tak povedzme by si nosil na ochranu zivota a majetku vz.58
PS2: to ze v zbrojnom preukaze su uvedene ponovom vsetky skupiny je pravda ale neznamena to ze zbran mozes na tieto skupiny aj pouzivat. To na aku cinnost je umoznene zbran pouzivat je v kolonke miesto drzania/ulozenia zbrane
priklad:
Pre A je tam uvedene : nosenie
Pre E je tam uvedene : miesto trvaleho pobytu, sportove strelnice