Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa arminius »

Ubik napísal: Co sa tyka pribalovych letakov, v dnesnej dobe je celkom dobre rozpisana zavaznost a pravdepodobnost vedlajsich ucinkov.
Som zabudol pri predchádzajúcom príspevku ešte na jedno, včul si mi pripomenul.

Osobne si myslím, že príbalový leták je v podstate pre pacienta na dve veci...na trt a na nič. Tu ide skôr o to, že farma firmy chránia v prvom rade seba pre prípad komplikácií.
Veď ak si vezmeme, že je pacient hospitalizovaný, tak mu v špitáli dajú prečítať, čo všetko dané lieky obsahujú a čo môže očakávať ?
No nie, nedajú...samozrejme, že výnimky existujú, napr. pri onko ochoreniach pacienta informujú, čo ho čaká. Lenže v tomto prípade je to aj tak šuma fuk, pacient sa chce hlavne vyliečiť.
dirty harry
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

Manželka priviezla z Prahy ďalší podobný prípad. Jej kolega z druhej budovy bol aj so svojou manželkou lyžovať v Rakúsku v marci, po návrate on ochorel , horúčky a všetky typické príznaky, manželka s ním ostala doma v izolácii aj s deťmi, starala sa o neho až kým sa nevyliečil, o 3 týždne bol zdravý, manželka ani deti opäť záhadne neochoreli.
O tomto sa prečo nepíše? Vyzerá to tak, že podobných prípadov nie je málo.
Otázka na rúška ale aj na karanténu ako takú, či už nedokonalú štátnu, ale aj domácu.
d-s
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 10 months

Príspevok od používateľa d-s »

Spravne tomu rozumiem ze na zaklade toho ze sa niekto nenakazi (resp. neochorie) spochybnujes uzitocnost rusok a karanteny (potencialne) chorych ludi?
Naposledy upravil/-a d-s v 19 Jún 2020, 10:15, upravené celkom 1 krát.
s0m3body
prispievateľ
Registered for: 10 years 1 month

Príspevok od používateľa s0m3body »

Urobili manželke a deťom test na protilátky, a žiadne nemajú? Alebo ako?
dirty harry
častý prispievateľ

Neviem, len to som napísal, čo sme včera večer pri kávičke preberali. Vraj z celej ich banky bolo chorých niekoľko ľudí, ale všetci sú už teraz na svojich oddeleniach, a pri obede v kantíne a na kávičkách medzi rokovaniami sa aj tieto veci okrajovo premelú. Podstatné je, že nikto y tých čo ochoreli nemusel byť hospitalizovaný, ani napojený na prístroje na JIS apod. A podstatné je aj to že sa nenakazili členovia ich rodín.
Nikto z jej kolegov tejto téme nevenoval taký čas a energiu, aby zisťoval detaily, len sa o tom sem tam čosi povie. Keď boli mesiace doma na home office, nestretávali sa a nemali o tomto žiadne info, to sa zmenilo pred týždňom, keď už musia chodiť všetci poctivo na svoje oddelenia a stretávajú sa krížom krážom po všetkých svojich budovách a oddeleniach.
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa emkac »

Dirty harry, podobnu otazku, preco sa nenakazia vsetci, som tu kladol uz viackrat.... ci uz na pripade Diamond Princess, ci uz na pripade ucitelov z Ruzinova, ci davnejsie pri diskusii
Moje laicke vysvetlenie som uz tiez dal - virus skratka nenakazi kazdeho, pripadne ak nakazi, tak len tak slabo, ze sa nevytvoria ani protilatky (cize nenakazi :mrgreen: ).
Aj toto povazujem za hlavny dovod, preco nemam z buducnosti take obavy, ako vacsina inych na fore.

ALE

Ale to ani v najmensom neznaci, ze opatrenia na zabranu sirenia virusu su zbytocne, ze sa nemame chranit, davat si pozor a pod. Lebo my nevieme, koho to nakazi a koho nie.

47ronin: ten text pisal greenie, nie ja. CIze reagujes na neho. Ja len aby ma tu niekto nelyncoval za nazory, ktore nie su moje. Staci ze ma lyncuju za nazory, ktore moje su. :mrgreen: :mrgreen: (just kidding)

greenie: Nejde o cool alebo necool.
Konšpiračná teória alebo sprisahanecká teória je názor na ľubovoľnú tému, ktorý tvrdí, že istá skupina ľudí vedome a tajne (konšpiračne) pôsobí v neprospech inej skupiny ľudí alebo celého ľudstva.

Cize ak niekto povie, ze sa robi panika z corony kvoli peniazom za ockovanie, je to konspiracia. A nie, necitim sa cool. Len hovorim svoj nazor. A to plne suhlasim, ze farma firmy zarabaju miliardy a v liekoch a ockovaniach su tazke prachy.
theplaky
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa theplaky »

dirty harry: tie pripady ked sa v spolocnej domacnosti zena od muza nenakazi mozno vysvetluje to, ze Covid vo vseobecnosti (statisticky) postihuje vo vacsej miere muzov nez zeny. Aj priebeh ochorenia byva u muzov intenzivnejsi.

70% obeti v Cine boli muzi, v Europe je to 63%. V New Yorku boli 2/3 nakazenych muzi. V Taliansku zomrelo 8% hospitalizovanych muzov, zatial co len 5% zien.
(https://www.healthline.com/health-news/ ... ne-systems)

Od zaciatku sa tu prezentujem ako zastanca nazoru, ze cely Covid je len chripka B, respektive ucelovy oyeb (a stale si to myslim) - ale priznam sa ze tento nepomer (muzi/zeny) si v ramci nazoru ktory zastavam vysvetlit nedokazem*.

Ako tu uz bolo omielane nespocetnekrat, metodika prostrednictvom ktorej toto ochorenie parametrujeme je "divoka" avsak mne to stale cele silno zavana "*matemagiou".
47ronin
prispievateľ
Registered for: 7 years 8 months

Príspevok od používateľa 47ronin »

emkac: sorry, to bola technicka chyba pri citovani, uz som to opravil... :oops:
a neboj sa, ak pocitim potrebu reagovat na Teba (a ako Ty vravis "lyncovat" Ta), neujdes tomu.... :wink: :mrgreen: (also just kidding)

nechcem preberat retoriku Gunslingera, ale v poslednych dnoch s velkou nevolou sledujem pomer nakazenych / vyliecenych u nas a v okolitych statoch a uz teraz sa hrozim toho, co bude cca o tyzden, ked uplynie 14 dni od uplneho otvorenia hranic (dalsi genitalny napad nasich "lodivodov"...)

BTW, len tak na okraj, toto mi nedavno zdielal jeden kamos:
Prílohy
bez komentara
bez komentara
Ubik
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 7 months

Príspevok od používateľa Ubik »

arminius napísal:
Ubik napísal: Co sa tyka pribalovych letakov, v dnesnej dobe je celkom dobre rozpisana zavaznost a pravdepodobnost vedlajsich ucinkov.
Som zabudol pri predchádzajúcom príspevku ešte na jedno, včul si mi pripomenul.

Osobne si myslím, že príbalový leták je v podstate pre pacienta na dve veci...na trt a na nič. Tu ide skôr o to, že farma firmy chránia v prvom rade seba pre prípad komplikácií.
Veď ak si vezmeme, že je pacient hospitalizovaný, tak mu v špitáli dajú prečítať, čo všetko dané lieky obsahujú a čo môže očakávať ?
No nie, nedajú...samozrejme, že výnimky existujú, napr. pri onko ochoreniach pacienta informujú, čo ho čaká. Lenže v tomto prípade je to aj tak šuma fuk, pacient sa chce hlavne vyliečiť.
Suhlasim s tym, ze je to ochrana pre firmy, rovnako ako sa chrania dokumentami ine vztahy. Problem je, ze sa to nediskutuje pri predpisovani a tak sa predpise a zaplati nieco, co potom leti do kosa. Ked uz, tak sa maximalne riesia alergie a interakcie s inymi liekmi ( ajbacsi potencial na pruser, suhlasim), taka je skusenost z mojej rodiny.
dirty harry
častý prispievateľ

Mám pocit že aj mna už osvietil Duch svätý!!
Napadlo ma totiž, že teraz keď nie zrovna lacná aplikácia na domácu karanténu nemá v podstate využitie, alebo naozaj len minimálne, nebolo by od veci, keby náš jediný pán osvietený vodca a spasiteľ našiel zmysluplné využitie tejto aplikácie napríklad pre monitorovanie dlhodobo práceneschopných, ktorí zneužívajú sociálny systém celé mesiace a flákajú sa po krčmách alebo rylujú a okopávajú svoje záhradky... Tu by sa apka dokonale využila a možno by aj maródov ubudlo.
Sorry ak som trošku OT.
theplaky
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa theplaky »

dirty harry: aplikaciu uz mame - teraz treba zohnat len nejaku chorobu :D
Zlomizub
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Ubik napísal: Problem je, ze sa to nediskutuje pri predpisovani a tak sa predpise a zaplati nieco, co potom leti do kosa.
Sa to neriesi lebo ja ako laik mam obmedzene moznosti zvazit riziko. Mimochodom pribalovy letak volne dostupneho paralenu:
Možné vedľajšie účinky:poškodenie pečene, ktoré môže viesť k akútnemu zlyhaniu pečene.
A tlaci to do seba kde kto.
PS: Letiet to ma do lekarne, v kosi hrozi ze sa to dostane do zivotneho prostredia.
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa emkac »

Pocujte.... na margo tychto velkych lokalnych nakaz:

- banici v Polsku - https://www.webnoviny.sk/polsko-ma-reko ... a-nemieni/
- masokombinat v Nemecku - https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ja ... 182251_ada
- trh v Pekingu - https://svet.sme.sk/c/22426750/situacia ... visko.html
- nocne bary v Juznej Korei - https://svet.sme.sk/c/22426750/situacia ... visko.html

Skoro vsetci su z jedneho miesta... priamo zamestnanci alebo navstevnici. Ale rodinni prislusnici minimalne. Mi to tak pride, akoby bolo iba par silnych bacilonosicov, ti nakazili svojich kolegov a ti potom uz nenakazili svoje rodiny ci znamych.

Je mozne, ze nakazeni coronou su naozaj len vynimocne aj nakazlivi? Ze mozno iba mizivych par percent chorych dokaze nakazit niekoho ineho?
Pri klasickej chripke je tusim nakazlivy kazdy, nie? Nemoze to byt pri corone inak? Ale ze uplne inak?
Preco by inak neboli nakazeni vseti blizki tych chorych?

To sa iba tak nahlas zamyslam a spekulujem nad dalsimi dovodmi, preco nie je este nakazeny cely svet.
d-s
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 10 months

Príspevok od používateľa d-s »

Tiez som uz nad tym premyslal. Odpovede samozrejme nemam, len jednu spekulaciu...

Co ak nakazlivost vyrazne kolise od pripadu k pripadu, napr. podla toho kde v tele "si virus sadne".
Co ak je trebars iba 1 z 10 nakazenych silne nakazlivy.
V takom pripade vo vacsom kolektive k rozsireniu nakazy pride, lebo sa tam budu vyskytovat "silne nakazlivi".
Ale v rodine sa potom nakazi iba 1 rodina z 10.

Edit:
A kratky google search ukazuje ze mozno nie som uplne mimo:
https://www.technologyreview.com/2020/0 ... rspreader/
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa matus69 »

D-s
Výsledky mnohých zahraničných štúdií potvrdzujú, že SARS-CoV-2 sa v populácii šíri najmä superšírením. Mnoho infikovaných chorobu na druhých neprenesie, ale približne 10 percent nakazených zapríčiní 80 percent všetkých infekcií. To sú takzvaní superšíritelia, respektíve ide o superšíriace udalosti.

https://dennikn.sk/1939518/na-slovensko ... 9/?ref=mpm
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"