7,62x39 pre vz. 58

Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Na dne má razený kaliber takže vojenský nie je... :?
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

sak mu zavolajte on vam povie co to je a mate po krizovke :twisted:
pietro32i
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 10 months

Príspevok od používateľa pietro32i »

Tak ako to vlastne je? Prešiel som si celé vlákno, ale jednoznačnej odpovede som sa nedočítal. Môžem vlastniť tieto náboje (pár ks na ZP sk. F), ak sú ešte z obdobia, keď sa nečipovali? Sú to teda ešte staré dobré vojenské náboje, bez samozápalných striel. V inom threade na tomto fóre mi tvrdili, že tieto "svietiace" strely sú zakázané. Tu tvrdíte opak, že nie sú zakázané - je tu dokonca link na zakúpenie si týchto nábojov na civilnom trhu. Vie niekto ako to teda je? Nie, že si myslí ako by to malo podľa neho byť...
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Pietro, len taký detail: nie je to "čipovanie", ale "cipovanie" - opatrenie značkou CIP.
:wink:
pietro32i
častý prispievateľ

OK, nevyznám sa v tom, ďakujem za upresnenie :oops:. Nič to ale nemení na mojej pôvodnej otázke, či tie necipované môžem mať doma.
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Pietro neviem ci si dostal ZP nahodou, alebo si si zakon i precital?
Ulahcim ti to, skus si pozriet zakon, alebo nebudem riskovat, ze sa budes pytat dokola to iste tak to sem radsej zavesim :roll:

Citácia zákona:
(3) Zakázaným strelivom je
a) strelivo s priebojnou, výbušnou alebo zápalnou strelou,
b) strelivo do krátkych guľových zbraní s expanznou strelou, s výnimkou ich použitia na športové účely,
c) strelivo so strelou dodatočne upravenou,
d) strela s elektrickým impulzom, e) špeciálna strela.
vanto
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa vanto »

Zo zakona nevyplyva priamo, ze necipovane je zakazane. Na to je iny predpis, ale to sa tu uz rozoberalo.
pietro32i
častý prispievateľ

Hm, díky za vyčerpávajúce a hlavne jednoznačné info...:?
To Rasto: zákon poznám, nemusel si to citovať, ale zopakovať si to nezaškodí samozrejme :wink:. Celkom by mi stačilo, keby si to napísal ako vanto v prvej vete. Aj tak ďakujem.
To vanto (druhá veta): v tomto vlákne som to nenašiel alebo som to nepochopil. Ktorý predpis to rieši a ako vlastne?
Aby som to zhrnul: Rasťo mi zrejme chcel naznačiť, že podľa zákona môžem tieto náboje vlastniť, pretože nie sú zakázaným strelivom. Platí to však aj ak sú s tzv. svietiacou, resp. samozápalnou strelou? Pár postov vyššie je link na možnosť zakúpenia si takých nábojov na civilnom trhu. Vysvetliť si to viem len tak, že samozápalná nie je zápalná...
Vanto mi prvou vetou celkom jasne napísal, že to zákon explicitne nerieši, druhou vetou to však hneď zahmlil a "znejasnil" mi to.
Možno vyzerám ako "prudič", čo vás len chce naštvať, ale nie je to tak. Mám v tom nejasno a chcel by som si to pokiaľ možno čo najviac ujasniť. Poznať zákon(y) teoreticky je jedna vec, chápať však všetky súvislosti s jeho(ich) aplikáciou v praxi je vec druhá. Keďže som čerstvým majiteľom ZP, tak tie normy síce ovládam teoreticky relatívne dobre, nemám však žiadne skúsenosti s ich fungovaním. Preto sa pýtam skúsenejších, aby som trochu zmúdrel. Ak vás to dráždi, tak s tým samozrejme prestanem a budem si hľadať iné zdroje.
vanto
častý prispievateľ

Zakon o obhodovni s vojenskym mterialom by to mal upresnovat. Resp. zakazovat obchodovat s voj. materialom bez patricnej licencie, a teda necipvoane vojenske strelivo je vojensky material...
pietro32i
častý prispievateľ

Už mi to začína byť jasnejšie. Takže teoreticky by som ich mohol mať, keďže nie sú vyslovene zakázaným strelivom, ale prakticky by som ich nemal mať, keďže obchodovanie s vojenským materiálom nie je dovolené. Myslel som, že aspoň na zberateľské účely by som mohol mať jedno balenie...:? Díky.
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Zaujímali by ma dve veci, aké sú sankcie za obchodovanie s vojenským materiálom a dá sa koncový spotrebiteľ považovať za obchodujúceho ?
vanto
častý prispievateľ

Nuz pravdupovediac ja tiez sa v tom na 100% nevyznam a neviem to presnejsie specifikovat, len viem, ze je aj taky predpis. Ono najlepsie je asi ziadat ministerstvo o stanovisko, ze co a preco.
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

to Pietro:
Na zberatelske ucely hovori jasne co mozes mat vynos min hospod 1/2012, kt vykonava zakon c. 392/2011, ktory nahradza zrusenu 179/1998 v zneni neskorsich predpisov.
Len v skratke: ano treba na to povolenie, resp. rozhodnutie, kt. sa povoluje tato cinnost.
Pls, nabuduce citkaj forum pozornejsie, nech sa neopakujeme http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t= ... c&start=15 :wink:
Dik
pietro32i
častý prispievateľ

Vďaka za info, celkom dobré počteníčko a uznávam, áno som slabý "hľadač" - už to viac nerozmazávajme, pls :roll:
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"