WTSHTF - všobecne

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

rodičia pravidelne kupujú popradskú kávu... pravidelne k tomu dávajú takéto plechové dózy.
Obrázok už sa ich nazbieralo pár tuctov. sú veľmi praktické a skladné. plánujem do toho nachystať denné dávky, proviant. čo by bolo najvhodnejšie? tak aby to bolo výživovo vyrovnané a trvanlivé? následne zapečatím voskom a pridám štítok s dátumom plnenia/plánovanou trvanlivosťou...mali by to byť zásoby pre prípad rýchleho opustenia domu.
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Na konzervovanie by bolo vhodnejšie vákum, ako vosk.
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

kapo, technicky jednoduché riešenia :) nepotrebujem, aby mi to v špajzi (panic room) vydržalo dva roky.
-Tommasino-
prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa -Tommasino- »

Tak to už rovno utiahni izolepom a máš to aj pevné a aj zakonzervované :)
Ale nerátaj, že to bude mať bohvie akú životnosť (ked tam dáš konzervu tak áno :D )

Minule som sa stretol s dost praktickym strojom na vakuove balenie potravin, bolo to niečo takéto.

http://www.mojavitalita.sk/obchod/vakuo ... cky-2.html

Najblizsie si to asi zaobstaram

Tommasino
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

2weird2die napísal:rodičia pravidelne kupujú popradskú kávu... pravidelne k tomu dávajú takéto plechové dózy.
U priateľky na chate používajú také plechové z IKEA na uskladnovanie potravín na zimu proti myšiam a hmyzu, s izolepou je to fajn na tento účel, aj sa to ľahšie skladuje(cestoviny, múka,...), môžem odporučiť.
-Tommasino- napísal: Minule som sa stretol s dost praktickym strojom na vakuove balenie potravin, bolo to niečo takéto.

http://www.mojavitalita.sk/obchod/vakuo ... cky-2.html
Keď som brigádoval v hoteli sme tam mali takú priemyselnú..no to bola šupa pozerať ako to funguje...verím že v tom potraviny dlho vydržia, dobrý nápad to je :)
Kapo
častý prispievateľ

Ja som
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa Ja som »

Petra Staneka mam rad aj ked ho ludia vnimaju kontroverzne. Trocha sa mi akorat nepaci, ze sa jeho clanky objavuju v extraplus popripade na prop.

OT: kedysi bol Peter Stanek hostom na STV myslim ze v relaci "vecer na temu" a diskutovalo sa o strategii rozvoja slovenskej spolocnosti a vedomostnej ekonomike. Neviem to ale najst, nakolko ma pri hladani google odkazuje na tuto relaciu: :http://www.stv.sk/relacieaz/dvojka/volna-tribuna-2010/.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, vcelku dobre zhrnute, i ked do nejakych konkretnych/presnejsich predpovedi sa napriek svojej povesti (ci vdaka nej?) moc nepustal...

Ohladne zasob - odporucam uvazovat 'two is one and one is none' (podla moznosti robit backup/zalohu, a idealne mat aj zalohu zalohy). Co sa tyka jedla, v zavislosti od umiestnenia zasobarne je vhodne zvazit mozne poskodenie poveternostnymi vplyvmi (zaplava, extremne mrazy, atd.) ako aj hlodavce a zver vseobecne.

Ohladne hyperinflacie - aj ked existuje malicka sanca ze by sa dlhy dali vdaka hyperinflacii lahsie splatit, moc by som sa na to nespoliehal, a mysliet si ze sa bankovy system z historie nepoucil by bolo naivne. Tiez som sice len nedavno predlzoval fix na hypoteke, ale v reale napriek 'fixacii' urocenia je vo vsetkych sucasnych/beznych uverovych zmluvach tolko specialnych podmienok a klauzul typu force majeure ze banky su uz kryte docela dobre. Navyse kedze su v pozadi vyssej politiky, mozu hrat aj legislativnu hru. Tak ci onak, urcite sa nezohnu po mydlo (=nenechaju si splatit uvery hyperinflacnymi peniazmi), ale namiesto toho sa da cakat bankovy cut-off na transakcie nasledovany vypovedanim uverovych zmluv a pozadovanie okamziteho splatenia/uplatnenia si naroku na zabezpeku (domy, auta, ...). O scenari ako by to mohlo vyzerat by sa dal napisat prispevok na tri strany, ale v skutocnosti nikto nevie ako presne to bude prebiehat (posledna hyperinflacia sa v 'zapadnom svete' udiala pred skoro 100 rokmi v nemecku, a je to fascinujuce a mrazive citanie - napr. robotnik dostaval vyplatu trikrat za den, manzelka za nim vzdy prisla a bezala hned do obchodu kupit nejake potraviny, pricom cena chleba sa niekedy zvysila aj pocas tych par minut co bola v obchode...). Odvtedy ale ubehlo vela casu a svet sa dost zmenil. Hyperinflacie co sa udiali v afrike ci juznej amerike (chile, argentina, ...) zasa boli trochu ineho razu a ineho priebehu, a to co caka nas bude opat odlisne a bude zavisiet od x faktorov. Kazdopadne zatial co pad dolara by mal (bude mat?) vcelku predvidatelny priebeh (da sa celkom dobre predvidat cela naslednost udalosti ukoncena nahradenim meny a odrazenim sa od dna), s EURom je to daleko komplikovanejsie kvoli strukture europskej unie ako takej (rovnake ci podobne ekonomicke SHTF by pre europu/nas bolo radovo/nasobne horsie).

Turbiak: Hahhahha, mno, kde budem ja pri SHTF bude zavisiet od toho co za SHTF to bude, ci este budem nazive, a ci budem mat moznost presunu, urcite ale neplanujem byt na ziadnej adrese so mnou bezne ci oficialne asociovanej... :wink:

Gunslinger
White Wolf
občasný prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa White Wolf »

neska som zbehol potraviny a kupil si jednu popradsku kavu v plechovici (mam ich zopar na chate ale tam sa dostanem najskor cez vykend) a skusim spravit do zasoby zopar balickov s potravou. Zatial je moja predstava takato: nejake cestoviny nejake pašteky sol a mozno nejake polystyrenove chlebicky + nejaka pamlska-cokolada na posilnenie ale pri tej este musim poziret datum spotreby. Finalnu verziu balicka (minimalna trvanlivost by mala byt cca +- 4 roky) opisem a pofotim (to by mohlo byt cca koncom buduceho tyzdna)...

:) inak nemohla by tato tema WSHF dostat na tomto fore nejaku vlastnu rubriku pod kt by patrilo vsetko od toho ako filtrovat vodu a po to ako pripravit zasoby aku plynovu masku kupit alebo ako si postavit ukryt (taka surivalovo apokalipticka rubrika pre fajnsmekrov)

+ este jeden clanok http://www.aktuality.sk/clanok/180123/s ... enim-z-eu/ :) v jednom sme sa zhodli a to ze euro padne, takze by mozno ani nebolo zle keby opustime EU a euro...ci nie...
-Tommasino-
prispievateľ

Príspevok od používateľa -Tommasino- »

Wolfy, dobre že si to spomenul. ;)

Plynova maska, vyznate sa v tom dakto?
Ebay je ich plny ale väčšinou sú z vojenských skladov a pod. - tie necham airsoftakom !
Padla mi však jedna do oka.

link

Aj značka je podľa toho mála čo som našiel profesionalna + manik k tomu dava NBC filter, s expiráciou do 2023. Cena je super až na to, že poštovné vyjde skoro rovnako :D

Moja otázka znie: Filter ku tejto maske je so 40mm závitom, čiže malo by to sedieť s NATO štandardom... Bude tam aj reálne sedieť takýto NATO filter?

Tommasino
Kapo
častý prispievateľ

To Biely vlk: taká téma tu už je. Preberalo sa to tu http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t= ... v%FD+batoh

Tí, ktorý majú bunker pre prípad svetovej katastrofy mimo trvalého bydliska, by mali mať pri posteli núdzový batoh.
My, čo ho máme pod domom, tak máme pri posteli len papuče a brokovnicu.... :lol:
Ja som
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa Ja som »

White Wolf napísal:+ este jeden clanok http://www.aktuality.sk/clanok/180123/s ... enim-z-eu/ :) v jednom sme sa zhodli a to ze euro padne, takze by mozno ani nebolo zle keby opustime EU a euro...ci nie...

mozes mi verit ze Slota s tym vysiel na verejnost len kvoli tomu aby nahanal politicke bodiky, urcite o tom neni ani on sam presvedceny a co som pocul zvukovy zaznam jeho vyjadrenia, tak posobil ze o tom vie s prepacenim velke hovno, resp mu to niekto napisal, predzul a on to iba precital.. Verim ze Slota ma dobre informacne zdroje, ale tie sa skorej zaujimaju o trochu ine oblasti ako toto.

to len tak btw, sorry ;)
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Tommasino: Tiez si uz moc nepamatam, ale masky sme tu uz tusim spominali/preberali, kazdopadne aspon v skratke: Scott je na masky celkom dobra znacka. 40mm (tzv.'NATO') je najbeznejsi/najuniverzalnejsi rozmer (vynimocne zjednoteny pre staty aj europu), cize ten je ok. Len este dodam:

- ak zvazujes moznost ze raz budes musiet strielat pri noseni masky, je lepsie si zohnat masku ktora ma bocne pripojenia na filter (filter nedavas zpredu, ale zboku, zvycajne su vstupy na oboch stranach, pricom ale logicky - kvoli miereniu - pravak si nahodi filter na lavu stranu a naopak).

- vo vseobecnosti sa nove masky delia na klasicke ('gumove') a silikonove (pohodlnejsie/prijemnejsie, ale tusim voci dlhodobejsiemu vplyvu horcicneho plynu su menej odolne). Ochranny ucinok (tesnenie) tiez moze byt znizeny ak chodis zarasteny alebo nosis bradu.

- ak potrebujes okuliare vyber masku kam sa da dat dioptricka vlozka (a podla moznosti si ju daj spravit)

- ak mas male deti, s maskami pre nich je to dost problem, ale existuju (zvycajne vyzeraju ako plastove vrece ktore ide cez celu hornu polovicu tela, a maju nutenu/bateriami pohanu vymenu vzduchu cez filter)

- skladovanie a vek masky je dost podstatne, cize podla moznosti kupovat masku co najnovsiu/v najlepsom stave = vacsine tych roznych 'ex-vojenskych' a pod. v armyshopoch alebo na ebayi sa vobec neda doverovat (a maske clovek zvycajne doveruje so svojim zivotom, cize...)

- detto filtre, kvalitne filtre zvycajne ale nemaju az taku velku zivotnost (najcastejsie max 5 rokov). Ta co je v tom inzerate ma sice zivotnost dlhsiu, ale za cenu schopnosti filtracie. Otazka je co vsetko povazujes za mozny hazard, cim lepsi filter, tym je drahsi (a zvycajne sa aj cezen o malicko tazsie 'dycha'). Ja osobne preferujem Drager 620/A2-B2-E2-K2-Hg-P3 (ktory vykryva skoro vsetko), ale to je mozno az overkill.

WhiteWolf: Mhm, tiez si myslim ze to je len nahananie politickych bodikov. Aj ked EURo dlhodobo nema ziadnu sancu, prechod naspat ku korune by bol (bude?) velmi problematicky (kto by uz len kupoval nase statne dlhopisy denominovane v korunach??? :roll:) a 'dobrovolne odstupenie' od EURa by malo dalekosiahle a extremne negativne nasledky (este horsie nez ked sa nechame spolu s ostatnymi unasat dole prudom s EURom... aj ked je to smerom k niagarskym vodopadom... :shock: :lol:

Gunslinger
miro1
prispievateľ
Registered for: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa miro1 »

Otazka k plynovym maskam....predpokladajme nejaky vyraznejši kolaps, všade plno mrtvol, a čo čert nechcel prave pečie +40°C. Vie ta plynova maska odfiltrovat aj smrad ? či len zabrani prenosu roznych bakterii a pod. ?
kriznik
prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

Staru OM10 som uspesne pouzil proti fekalnemu smradu, nebudem rozpisovat detaily, ale fungovala :lol: A kedze smrad je aerosol, tak by mala fungovat kazda plynova maska. Aj ked pri SHTF s hromadami mrtvol bude smrad asi posledna vec, ktoru budes riesit.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"