Použitie zbrane

Používateľov profilový obrázok
wronski
prispievateľ
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa wronski »

Podla mna vacsina potencionalnych utocnikov,to znamena dementov,debilov a ina haved,nebude akceptovat buchacku ked ju zbada poodkrytim bundy.Chovaju sa pudovo s umyslom dostat sa ti co najskor na telo a ublizit ti.Nezastavi ich len pohlad na nejake zelezo ktore im ty ukazujes kvazi na vystrahu.Ich maly mozocek vyhodnoti tuto situaciu ako tvoju slabost a makkost vytiahnut to.Ked si ich pripustis k telu,ako keby si ani nemal zelezo pri sebe.Jedina moznost ako si tychto dementov udrzat od tela je vcelicka na vystrahu a potom bohuzial prichadza do uvahy ako krajna moznost aj ostra vcela.Samozrejme,ze sa vsemozne treba snazit aby takato situacia nenastala,ale clovek nikdy nevie,dnesny svet je uz raz taky.

Michal1 napísal:Juti presne to som mal namysli aj ja, len stym, ze by som samozrejme nestrielal v aute, ale by som vyskocil von.
Ale najprv by som volil teleskop stym, aby utocnik zbadal ze mam za pasom zbran a ak by utok pokracoval az potom by prisli k slovu moje vcielky.
Myslim ze v 90% pripadov, razantny vytas teleskopu spojeny s odkrytim bundy pod ktorou mas svoje zelezo je dostacujuci psychologicky aspekt nato, aby si to potencionalny utocnik rozmyslel.
:wink:
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

hosi buchackou by som sa na ceste moc neohanal. Panzer ma pravdu a k tomu ma dnes skoro kazdy mobil s kamerou a moze si natocit vas ako mu hrozite. Potom sa bude neskor tazko vysvetlovat ze vas predtym autom takmer zabil. Lepsie je si celu eksn redsej podla moznosti natocit na vlastny mobil, pripadne spolujazdec natoci cele riesenie situacie. Neskor z dobrym pravnikom prebrat ci vasa akcia bola koser a videjko ukazat policii.
V danej situacii by som vobec nezestavoval ak zastavim a ten dement vylezie na mna s bejzbolkou tak ho autom jednoducho zrazim. Na to staci aj electronov 1,2 liter. Ak niekoho strelite stane sa z neho obet, slusny podnikatel, otec troch nezaopatrenych deti. Svedkovia zabudnu co videli, policajny spis sa strati VY ste sialeny strelec. Podobne individua vlastniace dobre auto maju aj dost konexii dostat vas do problemov.
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Juti napísal:Panzer
v mojom prípade som situáciu zhodnotil (dodatočne) ako útok na moju osobu a dcéru. Ako by si si vysvetlil to, že niekto ťa obehne s jeepom, chce ťa vytlačiť z cesty a keď to ubrzdiš tak zastane aj on a otvorí dvere. Kľudne mohlo isť o prepadnutie (napr. si ma s niekym pomýlil). Ak by vystúpil z auta bol by útok pokračoval a trval a ak by som použil zbraň, tak na ochranu života a nie na riešenie priestupku. To je moje laické vysvetlenie, ale rád by som počul tvoj profesionálny výklad tejto konkrétnej situácie.
Teoreticky popisovaná situácia nasvedčuje tomu, že páchateľ sa dopúšťa trestného činu vydierania (§ 189 ods. 1 Tr. zák.), pretože ťa so svojim vozidlom núti zmeniť smer jazdy v úmysle ťa prinútiť zastaviť. Teda ťa núti, aby si niečo konal. A ak tak koná za použitia auta, teda so zbraňou tak to ešte zvyšuje nebezpečnosť jeho konania.

Preto si, podľa mňa, situáciu vyhodnotil správne a ak by si použil zbraň, bolo by to v súlade so zákonom. Dôležité je, že si chránil nielen seba, ale aj dieťa.

Toľko z teoretického hľadiska. Praktická stránka by už bola komplikovanejšia. Najmä ak by si nemal svedkov a dotyčný by mal v aute dvoch kamarátov. Tu by sa to veľmi ľahko mohlo obrátiť proti tebe. Ale to je problém akéhokoľvek použitia zbrane, nielen v doprave.

edit: presne ako píše AKI
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

V celkom zaujimavej diskusii k (pre mna) malo zaujimavemu clanku uviedol autor webu DFENS linku na veeelmi zaujimavy judikat Najvyssieho sudu CR spred 4 rokov, priamo sa tykajuci jednej situacie okolo NO.

Rozdiely medzi pristupom, logikou zdovodnovania a zavermi jednotlivych stupnov sudov tu nabrali az obludne rozmery. Panzer to tu uz sice velakrat spominal, ale takto napisane v kope ma to dost zaskocilo. Hnus, velebnosti.

Diskusia na DFENSovom webe:
http://www.dfens-cz.com/komentare.php?a ... 2008033102

Spominany judikat (dlhe, ale poucne):
http://www.nsoud.cz/rozhod.php?action=r ... 461%2F2004

Panzer:
Ak by si ten judikat cital a nasiel by si tam veci hodne upozornenia ohladne rozdielov SR a CR, budem ti vdacny (a urcite nie sam).
Vedel by si sem dat odkazy na zavery nasho NS v podobnych kauzach? Alebo radu, ako ich dohladat.
Dakujem.
Panzer
Administrátor

yarco

Vďaka za výborný judikát.

Závery tohto rozhodnutia sú v celom rozsahu použiteľné aj na slovenské pomery, nakoľko základné ustanovenie o NO mám s Čechmi rovnaké.

česká NO
§ 13 Nutná obrana

Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.
slovenská NO
§ 25
Nutná obrana

(1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený týmto zákonom, nie je trestným činom.

(2) Nejde o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu, miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu.
Ako je vidieť, my máme lepšie vyprecizované, čo treba chápať pod spôsobom útoku. Česi vychádzajú len z judikatúry.

Nad rámec českej úpravy máme u nás doplnené právo pri nutnej obrane "zazmätkovať", resp. sa zľaknúť. Dokonca môžeš konať v omyle, že útok hrozil a nebudeš trestne stíhaný pre úmyselný trestný čin:
(3) Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2, nebude trestne zodpovedný, ak konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia.

(4) Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti.

Čo sa týka vyhľadávania, už som to tu niekde písal, tak len krátko zopakujem.
http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/jaspiw_maxi_fr0.htm
Na tejto adrese si otvorte sekciu Judikatúra, do hľadaného textu zadajte napr. nutná obrana, v kolonke Autor dajte napr. Najvyšší súd SR, na spodku nechajte odfajknuté len Trestná a vyhodí vám judikáty k tejto otázke. Ak chcete širší záber, dajte si ako autora NS ČSSR, alebo NS ČSFR.
duri1
občasný prispievateľ
Registered for: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa duri1 »

pani, nahodou nemate niekto po ruke judikat k paragrafu 26 trestneho zakona? myslim, ze by nam to vsetkym dost pomohlo... vdaka
Panzer
Administrátor

to duri1

Žiaľ, je to príliš čerstvé ustanovenie (platí od 1.1.2006), takže naň ešte nebolo žiadne rozhodnutie NS SR.

To by najskôr musel rozhodnúť vo veci okresný súd, potom v odvolačke krajský a až keď by podal prokurátor alebo obžalovaný proti právoplatnému rozsudku mimoriadny opravný prostriedok (dovolanie), rozhodoval by vo veci NS SR. A tak by mohol vzniknúť judikát.
miro1
prispievateľ
Registered for: 19 years 1 month

Príspevok od používateľa miro1 »

toto som nahodou objavil....ak to tu už bolo ospravedlnujem sa :)

toto je z komentara k Trestnemu zakonu, k § 25 nutna obrana:

Podstatou nutnej obrany je odvracanie útoku človeka–útočníka na záujmy chránené trestným zákonom.

Čin inak trestný, pozri vysvetlivku k § 24. Konanie v nutnej obrane nie je protiprávne, nie je trestným činom. Ide o uplatnenie práva proti bezpráviu činom, ktorý by inak bol trestným činom.

Útok je vždy protiprávne konanie človeka proti záujmom chráneným TZ. O útok človeka ide aj vtedy, ak by došlo k napadnutiu poštvaným zvieraťom, ktoré je vlastne nástrojom v rukách útočníka. Útok má spravidla znaky trestného činu, ale nemusí (napr. pri menšej intenzite útoku na telesnú integritu človeka, keď nie sú naplnené znaky ublíženia na zdraví). Útok má väčšinou formu konania, ale môže byť tiež opomenutím (napr. neopustenie cudzieho bytu a zotrvávanie v ňom). Nevyžaduje sa , aby útočník bol trestne zodpovedný. Preto je nutná obrana prípustná aj proti útoku dieťaťa, osoby nepríčetnej alebo osoby, ktorá konala v skutkovom omyle.
Útok hrozí priamo, ak má nastať ihneď, bezprostredne, v najbližšom okamihu. Napadnutý pritom nemusí čakať, až útočník udrie prvý. Podstatné je, že iniciatíva musí vychádzať od útočníka. Preto nejde o nutnú obranu, ak bol útok vyprovokovaný.

Útok trvá, pokiaľ neskončilo nebezpečenstvo pre napadnutý chránený záujem. Ukončenie útoku nie je totožné s dokonaním činu (napr. nutná obrana je možná v prípade páchateľa, ktorý sa zmocnil cudzej veci a odchádza z miesta činu). Ukončenie útoku nastáva vtedy, ak nebezpečenstvo pre napadnuté záujmy pominulo alebo tieto záujmy boli už porušené a nehrozí nebezpečenstvo ďalších škôd.
Záujmy chránené trestným zákonom sú záujmy, ktoré vyplývajú z jednotlivých ustanovení trestných činov uvedených v osobitnej časti TZ, predovšetkým život, zdravie majetok, osobná a domová sloboda, česť, ľudská dôstojnosť a to aj vtedy, ak sa týkajú inej osoby než obrancu. Chránené záujmy ohrozuje i útok vyprovokovaný. O nutnú obranu preto nejde, ak je útok vyprovokovaný preto, aby mohol byť na útočníkovi spáchaný trestný čin.

Ods. 2. Obrana nesmie byť celkom zjavne neprimeraná útoku.
Túto podmienku treba hodnotiť vždy podľa všetkých okolností prípadu a podľa toho ako sa situácia javila v čase činu. Obrana musí byť tak intenzívna, aby útok mohla aj reálne odvrátiť. Aby bola účinná musí byť silnejšia než útok, intenzívnejšia, než iba „primeraná“. Nesmie však nastať celkom zjavný (hrubý) nepomer medzi intenzitou obrany a útoku (napr. úmyselné usmrtenie zlodeja pri krádeži peňaženky).

Celkom zjavné je to, čo je nepochybné, jasné, očividné najmä z hľadiska predstáv osoby, ktorá sa bráni (pozri R 41/1980). Slovami „celkom zjavne“ sa vyjadruje veľmi široká možnosť konať v nutnej obrane. Hranice obrany „nie celkom zjavne neprimeranej“ sú oveľa širšie než obrany „primeranej“. Kritériom celkom zjavnej neprimeranosti obrany sú všetky okolnosti konkrétneho prípadu, najmä však spôsob útoku (charakter útoku, proti akým záujmom útok smeruje, spôsob jeho vykonania, použité prostriedky), miesto a čas útoku (či k útoku došlo na osamelom mieste bez možnosti pomoci iného, v nočných hodinách), okolnosti vzťahujúce sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu (pomer fyzických síl, pomer pohlaví).

U nutnej obrany nie je podmienkou jej subsidiarita. Je právom občana či sa rozhodne pre obranu alebo pre iné východisko (napr. privolanie polície).

Ods. 3. Ide o rozšírenie podmienok uplatnenia nutnej obrany. Ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku avšak za situácie, že obranca konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia, zákon umožňuje nepovažovať takúto osobu za trestne zodpovednú. Pre posúdenie trestnej zodpovednosti bude teda dôležité v akom psychickom stave sa obranca v dôsledku útoku nachádzal, intenzita jeho rozrušenia sprevádzaná strachom, neistotou, preľaknutím sa, vzhľadom na moment prekvapenia, časovú tieseň, osobu útočníka. a ďalšie objektívne okolnosti. Rozhodujúcim podkladom bude pritom posudok znalca.

Ods. 4. Ide o prípady konania v omyle, keď útok nie je skutočný, avšak obranca sa mylne domnieva, že útok hrozí. Takéto konanie v domnelej obrane (tzv. putatívna obrana) sa posudzuje podľa všeobecných zásad ako keby išlo o skutočný útok. Ak bol omyl (skutkový negatívny) zavinený z nedbanlivosti (nevedomá nedbanlivosť) bude sa konajúci zodpovedať za spôsobený následok podľa ustanovení o príslušných trestných činoch z nedbanlivosti.

Omyl – pozri vysvetlivku k § 15.

Zavinenie z nedbanlivosti – pozri vysvetlivku k § 16.

Ak neboli dodržané zákonom ustanovené podmienky pôjde o tzv. vybočenie z medzí nutnej obrany (exces). Môže ísť o trestný čin dolózny i kulpózny a podľa § 36 písm. i) sa to posudzuje ako poľahčujúca okolnosť.

R 25/1976: Pri vybočení z medzí nutnej obrany nemožno vychádzať len z toho, či napadnutý zranil útočníka, pričom sám žiadne zranenie neutrpel, ak obrana bola v súlade s § 25 TZ. (upravené znenie)

R 9/1980: O nutnú obranu ide aj vtedy, keď osoba činom inak trestným odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok, ktorý je namierený proti telesnej integrite inej osoby. Nutná obrana je prípustná i proti útoku, ktorý smeruje proti domovej slobode spôsobom uvedeným v § 194 TZ. V takomto prípade trvá útok do tej doby, pokiaľ sa nepodarí útočníka, ktorý vnikol do obydlia iného s úmyslom vykonať tam násilie z obydlia vyhnať. (upravené znenie)

R 8/1988
: Okolnosť, že obranca prestal pred útočníkom utekať, zostal stáť a začal sa trvajúcemu útoku brániť, nevylučuje možnosť splnenia všetkých podmienok nutnej obrany.

R 36/1991: Pri použití dôvodov, ktoré vylučujú protiprávnosť podľa § 25 TZ o nutnej obrane, nemôže súd vychádzať zo záveru, že útok zo strany poškodeného „sa veľmi pravdepodobne neskončil“. Ak túto otázku nie je možné celkom bezpečne zistiť vykonanými dôkazmi, je nevyhnutné vychádzať zo zásady in dubio pro reo a z hľadiska skončenia či neskončenia útoku na záujem chránený TZ urobiť záver, že útok v čase činu obvineného, ktorý sa mu bránil, trval. (upravené znenie)

R 18/1996: Ak má byť nutná obrana úspešná, môže a niekedy aj musí napadnutý použiť intenzívnejšie konanie alebo účinnejšie prostriedky, než použil útočník. Nesmie ale ísť o konanie alebo prostriedky celkom zjavne neprimerané povahe a nebezpečnosti útoku.

Škoda spôsobená v obrane môže byť väčšia ako škoda, ktorú útočník spôsobil napadnutému alebo ktorá hrozila z jeho útoku. Nesmie však byť medzi nimi celkom zjavný nepomer. Skutočnosť, že si niekto pripraví na obranu proti hroziacemu a očakávanému útoku zbraň, nevylučuje záver, že ide o nutnú obranu.

Občan má právo výberu, či sa útoku vyhne inak, než použitím obrany alebo sa rozhodne brániť, lebo nikto nie je povinný ustupovať pred neoprávneným útokom na záujmy chránené Trestným zákonom. Riziko vyvolané útokom musí znášať útočník. (upravené znenie)
Panzer
Administrátor

miro1

Je fajn, že si to sem dal. Buď však taký dobrý a uveď k svojmu príspevku aj zdroj, odkiaľ si to skopíroval. Text je totiž skopčený z publikácie, resp. programu, ktorý je chránený copyrightom a stojí ťažké prachy. Tak nech zbytočne nemá admin problémy s autorským zákonom.
Admin
Administrátor
Registered for: 20 years 6 months

Príspevok od používateľa Admin »

:o Presne tak - aby bolo všetko podľa Autorského zákona, prosím, cituj zdroj.
miro1
prispievateľ
Registered for: 19 years 1 month

Príspevok od používateľa miro1 »

ospravedlnujem sa .... nemal som ani tušenie že je to z nejakej publikacie :)

našiel som to tu: http://www.hojko.com/nutna-obrana-t83501-15.html
friendly_saha

Príspevok od používateľa friendly_saha »

Ma zaujali skvelé prípady, ktoré ste pozažívali na cestách...
Zdá sa, že väčšina, ak nie všetci tuná vedia, že pri agresívnom vodičovi je akékoľvek riešenie nevyspytateľné, či už odhalenie zbrane, ktoré môže viesť k prestrelke, ak má zbraň aj on, alebo zotrvanie v aute, zamknutý a čakajúci na to isté, resp. postupné zdemolovanie. Ako sa ukázalo, aj riešenie Electrona aj ne-riešenie druhého kolegu na fóre malo rovnaký, náhodný výsledok - idiot ustúpil.

to Panzer: nemyslím si, že v spomenutom prípade (electron) išlo o priestupok, ak sa snažil ten dement naraziť vozidlom alebo sa snažil blokovať vozidlo, už je to na hrane útoku na bezpečnosť osoby v ohrozovanom vozidle a to so zbraňou. :) Chcel by som vidieť ksicht toho machra, keď kukal na G (predpokladám, že Glock, čo iné?).

ako vždy, všeobecné návody ako sa zachovať neexistujú...
spherixis
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

Premyslal som som nad takouto situaciou:

Kracam vecernym mestom, ked okolo mna prejde pesou zonou auto. Trosku si zanadavam, co je to za magora, a zabudam, ze ma je v nocnom tichu a cez stiahnute okienko celkom dobre pocut...

V aute sedia pan okolo patdesiatky a jeho zena. Zastavuju 20 metrov predomnou. Kracam rovnakym tempom svojou cestou - smerok k nim. Chalpik vystupuje a za hlasiteho nadavania vytahuje zbran, ktorou na mna mieri. Predpokladajme, ze to spravi tak, ze zial nestacim, tasit. Myslime si tiez, ze je triezvy no moje poznamky ho vytocili do nepricetnosti. Potom ako mu svato-svate odprisaham, ze som to nemyslel vazne a ze mi je to luto, ze mam zenu a male dieta (aj meno by som mu vymyslel), zasuva zbran do puzdra, otaca sa chrbtom a smeruje tych par krokov naspat k autu.

Uvazoval som takto: Ihned ako sa panko ku mne otoci chrbtom, tasim a velmi dorazne ho vyzvem, aby pomaly vytiahol svoju zbran, polozil ju na chodnik, sam si na naň lahol a dal ruky za hlavu. Damu v aute poziadam, aby sa k nemu pridala. Voalm policajtov a uz v telefonate velmi jasne vysvetlujem situaciu a dolezite detaily a teda najma, aby hliadka urcite vedela, ze mam zbran, k nej platny ZP a ze ten geroj ktory sa ohana buchackou na ulici som ja - ten kto ich zavolal - napadnuty a ti na zemi su utocnici.

Ked som si to tak to prehral v hlave, hned napadla ma jedna zasadna vec. Nemam svedka!!! Stara sa postavi za stareho, povie, ze zastavili, aby sa ma spytali na cas alebo podobnu kravinu. A mam na krku pruser ako hrom.

:shock: :shock: :shock:
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Jo, presne tak. :D Bolo ti to treba?
inspiring_lewin

Príspevok od používateľa inspiring_lewin »

Spherixis: Chlapík ktorý na Teba vytiahne zbraň len zato, že si si kus pohundral je podľa mňa dosť nevypočitateľný a nemôžeš vedieť či pri tvojej výzve aby položil zbraň a ľahol si na zem by tú zbraň neotočil proti tebe so slovami „ Ty hajzel“ (písal si,že by bol vytočený do nepríčetnosti) a Ty by si sa musel v zlomku sekundy rozhodnúť.
Potom keby si danú situáciu popisoval na súde neviem neviem ako by si obstál. Vyťahoval si zbraň
aj napriek tomu, že útok už skončil.
Nakoniec aj tá možná trestná zodpovednosť by asi nebola nič v porovnaní s tvojimi výčitkami ktoré by si mal a stále by si si vravel, že to bolo zbytočné nič Ti nehrozilo . Mohol si ho nechať ísť a Ty si mohol prísť domov porozprávať známym svoj zážitok, a časom na to zabudnúť . A vedel by si, že nabudúce si v podobnej situácii radšej zahryzneš do jazyka.
Aspoň ja by som to tak spravil.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"