Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa greenie »

Guns: Pises tu prispevky, ktore spravidla povazujem za rozumne a spravne. Jednako si dovolim drobnu poznamku k Tvojmu predchadzajucemu prispevku.
Nehovorim nic konkretne, len vo vseobecnosti:
je "milion" dalsich vyhod a roznych inych "benefitov", ako len a len "igelitky s proviziami" ...
Verim, ze mi rozumies. :wink:
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

greenie: Vdaka, a mhm, rozumieme sa a suhlasim s Tebou :wink:

Stay grey and frosty,

Gunslinger
greenie
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa greenie »

27 Feb 2020 som tu v tomto vlakne napisal otazku:
http://www.webforum.sk/viewtopic.php?p=286918#p286918

Spomenul som si na nu dnes, vlastne uz vcera, ked som pozeral spravy na JOJ-ke, kde v case 23:38 hovorili o tom, ze: "Veterinarom sa vsak na zaklade odberu vzoriek much podarilo dokazat, ze prenasacom smrtelnej infekcie moze byt lietajuci hmyz". Bola to reportaz o prasacej chripke.

Tak ako, mozu muchy prenasat aj koronavirus na COVID 19 ?
Na jar vela much nebolo. Ale teraz v lete je ich dost. A uz je dost aj nakazenych ludi, ktori generuju ten koronavirus ...
A co komare ako prenasace ? Tych je teraz viac, ako dost a ludi maju radi ...
dirty harry
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

Dnes mi opäť príde manželka z Péčka, pricestuje plným autom priamo z Prahy až domov.
Rozhodol som sa, že nevyprázdnim garáž ani suterén, že jej nedám do garáže gauč a kanister dezinfekcie do práčovne v suteréne, ani jej nezoberiem kľúče od domu a ovládač od garážovej brány. Ani jej nebudem hrabľami postrkovať potraviny popod pootvorenú garážovú bránu, ani tade nebudem vyťahovať hrabľami každé ráno kýbeľ s jej extrementmi.
Počkám na ňu na dohodnutom mieste, cestou domov sa zastavíme vo Velice na zmrzlinu a na kávu a potom spolu strávime celých 5 dní než opäť odcestuje na front do Prahy.
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa Laci »

Nezodpovedný asociál a odľahčovateľ !! :lol:
Gunslinger
moderátor

dirty harry: Rob ako uznas za vhodne... :wink: A naozaj Ti prajem aby si o par tyzdnov nelutoval ze ste si tu kavu nedali radsej doma...

Ale ako vravievali moja stara mama: Ked je medvedovi dobre, ide na lad tancovat...

K tym detom a ich ACE2 receptorom, Florida otvorila skoly pred dvoma tyzdnami. Dnes tam maju 9,000 nakazenych deti, ktore to samozrejme siria dalej na svojich rodicov a starych rodicov. Celkovo nakazenych uz maju vyse 600,000 ludi, z ktorych viac nez 10,000 zomrelo (medzi nimi aj len 6 rocne dievcatko par dni dozadu). Asi tolko k dristom niektorych mudr/csc/phd ze Covid sa deti netyka...

A to nevravime o Pakistane alebo Irane, ale o malom americkom state ktory poskytuje spickovu zdravotnu starostlivost, testuje nakolko sa im da, ma dostupne najnovsie a najlepsie pristrojove vybavenie a ochranne pomocky, ako i vsemozne lieky vratane hydrochloroquinu, remdesiviru, atd. A ano, je to sice 'daleko' od nas, a ked to neni vo vecernych spravach na markize tak si niekto moze mysliet ze nas sa to netyka a u nas sa to nemoze stat, ale to su dost naivne predstavy.

Mudry clovek sa uci na chybach inych, hlupak sa uci na vlastnych, akym smerom ideme my vidime vsetci...

greenie: Pokial viem, prenasanie hmyzom (ci uz muchami alebo komarmi) preukazane zatial nebolo, naprosta vacsina pripadov sa da contact-tracingom vysledovat k inemu nakazenemu, a tych par pripadov kde povod nejde zistit zvycajne predstavuje komunitne sirenie. U nas je ale oznacenie 'komunitne sirenie' strasiak ktoremu sa vyhybame (pretoze potom by bolo potrebne zaviest prisnejsie opatrenia), preto sa to v mediach oznacuje ako 'sporadicky vyskyt' co znie daleko prijemnejsie a vacsina ludi ani nechape o co tam ide. :roll:

Stay grey and frosty,

Gunslinger
Zlomizub
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Mna prekvapil test na Zapadonislku horucku pri darovani krvi ...
Co je zaujimave hlavne kvoli tomu, ze na COVID sa netestuje automaticky(aspon otom neviem) pricom ho tu mame mraky a o zapadonilskej horucke (prenos komarmi) malokto vobec pocul a predsa to testuju.
Gunslinger napísal:U nas je ale oznacenie 'komunitne sirenie' strasiak ktoremu sa vyhybame (pretoze potom by bolo potrebne zaviest prisnejsie opatrenia)
Dnes hlasili komunitne sirenie v BA.
dirty harry
častý prispievateľ

Viem že mi nepraješ ništ zlé.
Okolo seba registrujem niekoľko prípadov, kedy moji spoluobčania strávili nie jednu, ale viacero teplých dovoleniek, dokonca mimo Europu. Vrátili sa a o mesiac hajde na druhý koniec zemegule.
V porovnaní s týmito mi príde pendlovačka mojej manželky Praha - Trenčín - Praha vcelku banálna z pohľadu epidemiologického.
Rozhodne na ľade netancujem, ani do divadla či na koncerty či do kaviarničiek alebo na diskotéky medzi stovky ľudí sa nechystám.
Ale odmietam žiť v strachu a v strese, vtedy sa do tela vylučuje celý rad škodlivých látok, ktoré majú negatívny vplyv na našu celkovú imunitu.
Dnes som bol ráno na kávičku a jablkový koláčik v bistre, keď som si bral svoje dobroty s táckou od pokladne a išiel si sadnúť ku stolíku, osopil sa na mňa práve vstupujúci zamaskovaný sedemdesiatnik že čo si to dovoľujem nemať rúško, pokorne som mu odvetil, že ak dovolí, zjem si v pokoji svoj koláč a vypijem kávu asi 2 metre od pokladne a od miesta odkiaľ na mňa práve cez masku chrlí svoje ponosy a následne aj hrozby. Pánko si čosi zaplatil a stratil sa, no nie na dlho. Po tom ako som aj ja opustil bistro, stretol som ho ako striehne vonku a sleduje nahnevane na chodníku 10 metrov od bistra zlým jastrabím okom všetko dianie dnu aj vonku.

Odporučil by som jemu aj všetkým dôchodcom, aby nesedeli celé dni pred obrazovkami TA3 a nenechali sa neustále už šiesty mesiac denno denne stresovať správami o Covide, ale aby nezabudli žiť a tešiť sa z každého nového dňa a zo svojich vnúčat, chodiť do lesa na hríby a s kamarátmi na pivo či na ryby.
Bolo by už na čase, aby niekto na Slovensku rovnako ako Babiš v Česku povedal ľuďom zopár ukľudňujúcich slôv, namiesto toho čo sa tu opäť začína naplno roztáčať.

Ešte by som doplnil podotázočkou: Kedže si všetci myslíme že osobná letecká doprava je počas pandémie košééééér...Podľa tu prítomných , ako sa asi Covid rozšíril po celom svete za tak krátky čas? Nebolo to ani lodnou, ani kamionovou, ani vlakom či balónmi. Bola to práve osobná letecká doprava ktorou sa toto po všetkých svetadieloch razťahalo. A tým, že sa osobná letecká doprava v marci pridusila a v podstate mesiace nefungovala, tým sa šírenie Covidu spomalilo až do chvíle, kedy múdri pánkovia zase lietanie povolili, veď predsa dovolenky a leto je a treba do teplých krajím si zaletieť :D :D
bbfh
prispievateľ
Registered for: 8 years 8 months

Príspevok od používateľa bbfh »

greenie napísal: Tak ako, mozu muchy prenasat aj koronavirus na COVID 19 ?
Niekde som cital - uz neviem kde, ale ked budes moc chciet, skusim dohladat (bol to nejaky clanok v AJ) - ze sa jeden coronavirus uz testoval na prenosnost hmyzom - konkretne muchami. Nebol to ale SARS-CoV-2, ale nejaky iny. A v labaku im vyslo, ze to mozne je. Ide o tzv. mechanicky prenos, cize virus sa "nalepi" na telo hmyzu, nie o prenos sposobeny bodavym hmyzom (ako napr. v pripade malarie, ci trypanozomy). Pisali tam o radovo jednotkach hodin, pocas ktorych ten virus prezival na tele much. Ale ako uz pisal Guns - zatial sa nic take v suvislosti so SARSom nepotvrdilo.

K tmu komunitnemu sireniu - urcite ste zachytili Tour de BA v podani poslanca Berku - a urcite nebude jediny, co sa takto sprava. To sa potom tazko contact-tracuje, takze komunitne sirenie musi prist (mozno uz prislo davnejsie, len sa o tom nepisalo).
Gunslinger
moderátor

dirty harry: Ver mi ze Ta chapem a v podstate s Tebou suhlasim, aj ked to mozno tak nevyzera. Ja chapem ze sa neda niekde zakopat a zit v uplnej izolacii kym nepride vakcina ci aspon lieky (respektive da sa to, ale taky zivot za moc nestoji :lol:

Ten virus tu je, a vyzera to ze este dlho bude (a mozno prezije aj ludstvo samotne), a aj ked stale nemame vakcinu ani lieky, nejakym sposobom s nim musime koexistovat, to znamena najst taky nejaky rozumny kompromis rizik ktore sme ochotni podstupit bez toho ze by nasa kvalita zivota bola prilis narusena. Preto aj rozumiem tomu ze Tvoja zena musi 'pendlovat' z Prahy a ked pride domov ani Ty ani ona nechce byt zavreta v nejakej karantene, pokial to riziko nakazy je (zatial) stale take nizke. Ja napriklad nemam najmensi problem so zmrzlinou na terase, ale zasa na druhej strane to sedenie na kavickach v uzavretych priestoroch je napriklad nieco co ja osobne si momentalne radsej odpustim (ale nie je to ziadna velka obeta kedze takemu niecomu som neholdoval ani pred 'koronou'). Kazdopadne je na rozhodnuti kazdeho z nas ake rizika este prijat chceme a ake momentalne povazujeme za zbytocny hazard / kopanie hada bosou nohou :wink:

Co sa tyka leteckej dopravy, suhlasim s Tebou, tiez myslim ze hlavne 'vdaka' nej sa ten virus tak rychlo a tak masivne rozsiril, a obnovovanie letov kym nemame dostupne okamzite testy povazujem za dost velke riziko, tym skor ze tolko ludi ten virus moze sirit bez symptomov. Az nebude treba cakat na vysledok dva dni ale budu dostupne tie izreaelske (ci ine) parsekundove testy, myslim ze nam vsetkym dost odlahne, a az budu dostupne aj ucinne lieky, opat to bude vsetko daleko lepsie a to aj bez ohladu na vakciny a dlzku ziskanej imunity. A tajne dufam ze casom bude Covid len dalsim otravnym a neprijemnym virusom proti ktoremu sa bude treba dat minimalne raz za rok ockovat (no napriek tomu si asi vyberie kazdorocne krutu dan).

Kazdopadne rychlejsie a lepsie testy, lieky, aj vakciny sa dufam uz behom par mesiacov zacnu objavovat, takze nevyzera to az tak zle, ide len o to ako prekonat toto obdobie medzitym, bez toho aby padli ekonomiky a zaroven aby sa nezahltili zdravotne systemy. Nie je to teda ze uz nikto z nas nikdy Chorvatsko ci vobec more neuvidi, bavime sa len o tohtorocnej sezone a jednej dovolenke, preto ma trochu zaraza ze napriek tomu vsetkemu statisice nasincov na tie dovolenky do zahranicia toto leto odislo :roll: A ano, aj medvedi aj medviedata aj kozy si na lade mozu zatancovat a nic sa im nemusi stat, rozdiel je len v tom ze zatial co tie zvieratka ohrozuju len sami seba, tito dovolenkari a ich deti mozu v najblizsich tyzdnoch a mesiacoch ohrozit nas vsetkych vratane tych co si tu dovolenku v zahranici toto leto odpustili...

Stay grey and frosty,

Gunslinger
dirty harry
častý prispievateľ

bbfh:

Ten šľak sa šíri všetkými smermi, uhlami, azimutmi aj súradnicami krížom krážom po celom svete a komunity? Každá jedna rodina je komunita, rovnako ako každá obec, každé pracovisko, každá reštaurácia či knajpa, každý autobus MHD aj medzimestský, každý vlak aj každé lietadlo, každý Lidl či Tesco......nie je podstatné slovo "komunitné"
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa arminius »

"Martin Jakubec

Stop špachtlám do nosa ktoré Vám prepichnú najdôležitejšiu membránu v tele na zastavenie vstupu cudzích infektov a vírusov vrátane COVID19, po ktorej vzniká autoimúnny proces získania vírusu pomocným narušením filtra z ktorého vznikajú závažné komplikácie u pacienta a štatistické body pre poisťovňe, farmaceutické spoločnosti obchodujúce s ľudským zdravím.... "
https://www.topky.sk/cl/100313/1958199/ ... iD3byxSW74

Tak toto je už iný materiál... 8) :lol: :roll:
Ubik
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 7 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Zlomizub napísal:Mna prekvapil test na Zapadonislku horucku pri darovani krvi ...
NTS na svojej stranke roky publikuje instrukcie ohladom zapadonilskej horucky.
dirty harry
častý prispievateľ

arminius napísal:"Martin Jakubec

Stop špachtlám do nosa ktoré Vám prepichnú najdôležitejšiu membránu v tele na zastavenie vstupu cudzích infektov a vírusov vrátane COVID19, po ktorej vzniká autoimúnny proces získania vírusu pomocným narušením filtra z ktorého vznikajú závažné komplikácie u pacienta a štatistické body pre poisťovňe, farmaceutické spoločnosti obchodujúce s ľudským zdravím.... "
https://www.topky.sk/cl/100313/1958199/ ... iD3byxSW74

Tak toto je už iný materiál... 8) :lol: :roll:
Nie som anatóm, takže neviem, ale ja osobne si špachtlu do hlavy cez nos nenechám narvať, mám na to dôvod. 2 x som absolvoval septorinoplastickú operáciu nosa v UVN, ani teraz nemám 100% priechodné dýchanie cez nos, takže na mne budú musieť vyskúšať niečo iné, niečo naozaj revolučné.
peterson
expert
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa peterson »

EMDŽEJ alias Martin Jakubec nemusí mať vôbec žiadnu obavu, že by v jeho dutinách výterová tyčinka niečo prepichla. On tam totiž nemá nič, čo by mohlo byť poškodené. Mal by viac času venovať výterom Božankiných dutín a otvorov, nakoľko čas ukrutne letí. Ako povedal M.Žitný- máme jar- a zrazu je tu zima. Tak rýchlo čas letí. 8)
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"