9L je raz ktora je primarne urcena na sebeobranne ucely a tomuto ucelu sa podraduju aj parametre tohto streliva: na prvom mieste je teda VYKON - ktory musi byt postacujuci na ucinnu obranu proti hrozbam "velkosti cloveka".
VYKON a PRESNOST vsak byvaju casto vnimane ako protichodne veliciny, ktore zvyknu posobit jedna na ukor druhej
- ak sa o tovarenskych 9L bavime vylucne v kontexte PRESNOST, tak mne sa najviac osvedcilo podzvukove strelivo = ten koncept
tazka pomala gula na tento ucel funguje.
Moju skusenost vsak popiera skutocnost, ze poznam jedneho
velmi dobreho mierenkara, ktory striela vyhradne tovarenske Fiocchi Black Mamba (100gr strela pre ktoru je uvadzana v0=435J a E0=614J) - a ten chlap s tym ďobe stredy
Ako pise Mesi vyssie, nieje dovod na to aby bolo (kvalitne) tovarenske strelivo vyslovene "nepresne". Ak by som sa mal pokusit tu hranicu presnosti tovarenskeho streliva nejak kvantifikovat, tak sa domnievam ze:
- dobry strelec by sa mal s
akymkolvek tovarenskym strelivom udrzat na medzinarodnom terci 50/20 v ciernom (10 ran, obojruc, 25m, vlastna zbran)
- vyborny v osmickovom kruhu.
Ak su strelcove schopnosti na urovni ze chce lovit desiatky, snazi sa tomu prisposobit aj schopnosti zbrane a streliva = prebija.
(bavime sa o mierenke, nie IPSC ktore nieje moja parketa a tam si mozu ludia pod pojmom "presnost" predstavovat nieco ine..).
Ako clovek ktory si prebija strelivo na
mierenkarske ucely vnimam prinos prebijania vylucne v suvislosti s:
- konzistenciou prachovych navazok (a to ani nie tak ze by mal kazdy tovarensky naboj inu navazku, ale skor ze v ramci tych 50ks ktore su v krabicke "mozu" byt jednen ci dva "malinko inak" podsypane)
- moznostou prisposobit si OAL konkretnej komore (pretoze strela by od drazok vyvrtu nemala byt "daleko" a tovarenske strelivo byva vo vseobecnosti vzdy trolinku kratsie aby bola zaistena nabijacia schopnost vo vsetkych systemoch s komorou v rozmeroch podla CIP normy)
- moznostou osadit si naboj takou strelou ktora mi v danej zbrani najlepsie funguje (pretoze nie kazda strela na trhu je presna v kazdej zbrani)
- moznostou ist s vykonom dolu (pretoze spatny raz sa potom prejavuje menej intenzivne)
- moznostou ist s ustovou rychlostou pod uroven rychlosti zvuku (pretoze sonicky tresk moze strelu destabilizovat)
= inak niektore z kriterii ktore uvadzam vyssie splna prave aj ten tovarensky subsonic