Použitie zbrane

Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

BKSL napísal:Chcem vediet miesto kde ho zasiahnem tak aby som mu sposobil co najmensie zranenie ale zaroven take zranenie z ktoreho by bolo pre dotycneho jasne ze ide o ostru zbran a bol by tam dobry zastrasujuci stop-efekt.( to myslim ze dotycny sam od seba upusti od nevhodneho konania a nie ze mu prestrelim miechu a uz sa sam nepohne)
T.j. keby doslo k "lamaniu chleba" a NO by sa nevydarila 100 percentne dokazat, aby doba liecenia agresora bola co najkratsia a samozrejme aj nasledky co najmensie.
Na odpoveď by asi bol potrebný lekár.

Zo svojich skúseností môžem povedať, že také miesto asi neexistuje. To čo u jedného spôsobí hladký priestrel stehenného svalu, u druhého zasiahne stehennú tepnu o 2mm ďalej a páchateľ vykrváca do príchodu RZP.

Mal som prípady, kedy traja kopali na hlavu a otras mozgu. A v ďalšom prípade jeden kopol dvakrát na hlavu a ochrnutie. Je to o šťastí, kondícii obete a ďalších asi 100 faktoroch. :? Nehovoriac o tom, že v strese si nevyberáš miesto na ktoré strieľaš, ale páliš na hmotu pred sebou. To nie je našťastie osobná skúsenosť, ale poznatok z mojej praxe.

Môj názor je, že keď už ťaháš zbraň, tak zrejme ide do tuhého. A vtedy už môžeš osr...kašlať, či to bude neskôr posúdené ako NO alebo nie. Ide ti o krk a vtedy fungujú atavizmy. Teda zabi alebo budeš zabitý. Verím, že takúto situáciu nebudem musieť riešiť.

BTW: zopár borcov zo Strelectvi.cz radí strieľať na panvu. Tam je vraj najviac reálna šanca zasiahnuť tepnu a spôsobiť poranenie, ktoré spôsobí vyradenie útočníka z boja. No neviem, či je to najšťastnejšie riešenie...
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

BKSL: asi by som sa snažil trafiť od kolena dolu, ak aj trafíš tepnu dá sa lepšie zaškrtiť jak stehenná, ak trafíš kosť ide dole okamžite. Pred súdom to bude tiež vyzerať lepšie. Otázne je či bude čas na premýšlanie a mierenie...
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

to R

Bojím sa, že času veľa nebude...
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Chlapi je jasne ze ked sa na mna niekto vyruti priamo "face to face" tak ho podvedome stihnem tak strelit do brucha a pod.

Ide mi ale o takuto situaciu.
Chlapik vie ze mam zbran (nie je mi ju vediet ale jednoducho to vie) a z dajme tomu zo 4 metrov zacne do mna pic.vat, ze si myslim ze ked mam zbran ze som boh a podobne sprostosti.
Je to bitkar a pomaly sa ku mne priblizuje, uz vidim aky je "predsponovany" aby mi dal jednu "uvadzaciu" pravackou. Cely jeho pomaly postup ku mne je len testovanie cu tu zbran vytiahnem alebo nie. Ak nie tak je velky predpoklad ze mi da nakladacku.
Kedze som uz "dost dolepeny" hned na zaciatku jeho postupu, vytasnem zbran, obtiahnem a vyzvem ho aby nerobil pic.viny.
A popritom mierim, ale kam mam mierit aby ho pripadny vystrel presvedcil ze to bolo z jeho strany naozaj pic.vina, ale zaroven som ho minimalne zranil. Napada ma sval nad klucnou kostou i ked tam je velke nebezpecenstvo ze by to mohla chytit hlava.
Este to spominane lytko v strednej vyske, mimo kost by nemuselo byt take najhorsie. Popripade chodidlo.

Uuuf ale tie opletacky potom, radsej nech sa mi to ani neprihodi :-)
Simoo
prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa Simoo »

Tak ty si riadny ostrostrelec :wink:
R
častý prispievateľ

BKSL: bitkári (nevedomí že máš zbraň) zásadne nepindajú zo 4 metrov, nahrnú sa čo najrýchlejšie pred teba bez slov a až potom robia ramená, postrkávajú atď. Bez základov sebaobrany v tomto momente už večšinou nemáš šancu tasiť. Tí čo vedia že máš kvér sa na to pripravia. A ver tomu že hajzlíci majú aj dobré znalosti zákona, takže ak si sám a jedného prípadne oboch postrelíš máš problém. Najlepšou prevenciou je vyhýbať sa miestam kde sa podobné idivíduá zdržujú.
inspiring_kepler

To mas pravdu, ze ti co nevedia ze mam zbran idu bez problemov ku mne telo na telo, ale ja hovorim o takych co vedia ze mam zbran.
Tam je velky psychologicky zlom, vie ze mam zbran aj tak zacne do mna vyskakovat. Bezny bitkar ked vie ze mas zbran ostane ako tak kludny.
Ale ked niekto vie ze mas zbran a ide sa hrat na hrdinu je schopny zautocit na teba s nozom,teleskopom a to uz nie je sranda.
Tam je velky predpoklad, ze budem musiet vystrelit ak budem moct.
Zaroven nechcem chodit ovesany ako vianocny stromcek a mat zo sebou zbrane s postupnou zvysujucou sa mierou poskodenie zdravia.
Chcel by som mat zbran maximalne iba na zastrasenie. Ano najlepsie sa je do ziadneho konfliktu nedostat, ale to by som musel byvat sam na inej planete.
inspiring_kepler

Simoo napísal:Tak ty si riadny ostrostrelec :wink:
Simoo s natiahnutou zbranou si schopny zo skryteho nosenia (trigovica)do jednej sekundy dat ranu do vitalnej oblasti (mierenie ukazanim).
Pri tom miereni na lytko, rameno, klucnu kost je to mierenie na 2 az 3 metre. Predstav si, ze by sa k tebe agresor pomaly priblizoval. Ty by si pri tom mohol pomaly cuvat. Tu ide o hru na macku a mys. On ked pozna trochu zakony pojde k tebe kludne, ziadne agresivne pohyby. to si necha az na koniec. Ale kedze ty nie si IQ- tak ti to uz dopredu dojde ako by to vyzeralo keby sa k tebe dostal moc blizko. Hukas po nom aby sa ukludnil ale on stale ide k tebe. Ujst sa neda, co urobis ?
Simoo
prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa Simoo »

No pokiaľ nebude mať v ruke nič čím by ma ohrozil tak by som mu ručne stručne vysvetlil za čo som dostal čierny pás. Keby išlo do tuhého a on by teda bol telo na telo zároveň by ma ohrozoval nožom alebo niečim podobným tak mu ranu ktorú zasadí vykryjem a potom už môžeš strieľať z priloženej zbrane k jeho telu. Teda pokiaľ si taký rýchli ako píšeš. Bol som už v rôznych situáciach a poviem ti že ak útočník na teba zaútočí (tak buď budeš kurva rýchli alebo posraný) a nepomôže ani hrozba namierenou zbraňou (psychika útočníka) pôjde aj cez mŕtvoly len aby ti spôsobil ťažký následok prípadne smrť. Vtedy ti pomôže len zastavovací účinok a to 9mm v čele protivníka. Traf ho do nohy, ruky, do prsta to je jedno... možno ho zastavíš len čakaj to že nabudúce až ho stretneš tak bude na teba pripravený lepšie ako ty! Hlavne netreba panikáriť a zachovať chladnú hlavu, buď vždy o krok pred ním!
inspiring_kepler

Vidis Simoo ja cierny pas nemam, jedine co mam natrenovane je rychla pudova strelba a citim agresiu utocnika len sa mna pozrie. Hned mi telom prejde triaska ked nieco taketo podvedome zistim.
Konflikt sa naplno z relativne "nicoho" rozbehne aj do sekundy.
Zazil som na vlastnej kozi. Potom je to fakt cisto pudova zalezitost, na racionalne uvahy je cas az "potom". A ako sa hovori po boji je kazdy general. Hlavne je aby si to prezil bez ujmy na zdravi a potom mozu aj ti ostatni.

Ono clovek ked trenuje a je so sebou relativne spokojny tak je to vidiet uz len na jeho chodzi a pohyboch, ze s nim budu problemy.
Prevencia je jedno z najlepsich rieseni v oblasti bezpecnosti.
I ked prave ta viditelna prevencia moze v niektorych pripadoch niekoho (utocnika) vyhecovat este k lepsim vykonom pri utoku.
R
častý prispievateľ

BJSL: no pokial na teba ide nožom alebo teleskopom potom už nemusíš riešiť či do nohy alebo ruky, útočník má zbraň, ide ťa zabiť. Takže jedna na hrudník a uvidí sa či sa ujme alebo nie, súd by v takomto prípade mal uznať NO aj keď to neprežije. Dôležité je ale dohliadnuť na to aby niekto z kumpánov zbraň nestopil, potom máš problém. Takisto netreba nič prikrášlovať pri výpovedi, vela vecí sa dá dokázať z trajektórie a mohlo by sa to otočiť proti tebe...No a pokial je bez zbrane ale blíži sa tak teoreticky je dobrý aj varovný výstrel, tak z metra aby lauf smeroval šikmo kolo jeho hlavy, hluk, záblesk plus splodiny rozhodia jeho pozornosť, (potrebuješ niečo výkonnejšie, aspoň 9L). Po výstrele máš sekundu na výpad a masáž útočníkovej hlavy kvérom.
inspiring_kepler

To znie dobre len neviem ci by som sa bol schopny prepnut hned do takej agresivnej odozvy. Tak rychlo sa mi hadam asi ani adrenalin nevyluci do krvi. Ale postup je fakt zaujimavy. Osobne nechcem nikoho zranit a toho koho zranim tak co najmenej. Chcel by som docielit aby si to dotycny uvedomil ze to nie je spravne mlatit ludi. Vela krat sa mi to aspon pre danu situaciu podarilo bez vacsich zraneni, ale raz sa mi stalo ze ma aj odviezla sanitka v bezvedomi (kopanec zo schodov), druhy krat tiez som letel zo schodov a vyrazilo mi to dych a pod. Nebol som v tom uplne nevinne (promile) ale dotycni to trochu prehnali. Teraz je to uz sranda ale vtedy to tak nevyzeralo. Keby ste to videli aku som mal otlacenu tenisku na bielom tricku :-) Aaach jaj.
duros
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa duros »

Na margo týchto záležistostí si predstavujem seba v situácii priatela, ktorý pri jazde po hlanej ceste musel zabrzdiť, lebo sa mu z vedlajšej cesty nasypala pred nos A8mička... a pokračovala jazdou 20km/h. On až po jeho pomalej jazde na neho zatrubil. Chlap zastavil .. jasne, že namal krk a kráčal smerom k jeho autu, on nečakal na to, že ho bude ťahať z auta a šlapol na plyn a obišiel ho .. popri tom sa ale chlapík zahnal rukou po aute tak, že päsťou trafil C stĺpik na just nie v strede, ale tak na kraji kde už konči, tak že už skoro udrel aj do vika piatych dverí. Podľa veľkosti preliačeniny je jasne, že tresol dobre ... a podľa miesta kde trafil je jasne, že si parádne natĺkol ruku .... otázka znie .... nebolo toto najlepším riešením konfliktnej situácie ? jednoducho ujsť bez následného prenasledovania ? Asi áno, ale stále mi vŕta v hlave možnosť brániť sa legálne držanou zbraňou. Ale Myslíte si, že ju on nemal tiež ? myslím si len ja, že to bude zase jeden z tých čo na evidencii vozidiel nečaká v rade ale ide do predu a tlapká sa s priatelmi polišmi po pleci a pod.. ? akú by tam človek mal šancu ? Nemyslím ani na pofidernu spoločnosť z akej pochádza .. Myslím, že bolo štastím, že známy nemal ZP, ani zbraň na nosenie a ani veľké ego .
inspiring_kepler

Ked mam konkretnu A8 (namiesto cisla na EC napr. "miky1") patrim k nejakej "skupine" alebo "legalnej" SBS. Som z toho kraja kde sa mi stane takato situacia, musim jednoznacne demonstrovat silu ked vidim ze je tam velka sanca na uspech. I ked je to jednanie na hranici zakonnosti, ale zivim sa mlatenim ludi a vyberanim penazi - musim vzbudzovat prirodzeny respekt. Pre normalneho cloveka je to nenormalne ale pre konkretne typy je to "bezna" prax. Zaklad pre takehoto cloveka je mat dobry prehlad o ostatnych takychto ludoch v regione aby nesposobil zbytocne problemy a narusenie "mierumilovneho" biznisu - hazard, lichva, drogy , prostitucia, sprava pozemkov atd. Kazdy by chcel pokojny biznis ale ked ludia chcu mat viac a viac, nakoniec aj tak musi prist k demonstracii sily a vplyvu tej ktorej skupiny voci inej skupine.

Ked sa vam po konflikte s takymto typom ludi podari vyviaznut bez zranenia tak je to uspech ale este vacsi, ked vam potom daju pokoj.
inspiring_kepler

duros napísal: Myslím, že bolo štastím, že známy nemal ZP, ani zbraň na nosenie a ani veľké ego .
Praveze tvoj kamarat sa zachoval velmi hrdinsky a duchapritomne. Ak odvtedy nemal s dotycnym ziaden problem, tak ten konflikt vyriesil perfektne.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"