Sa vz. 58
-
parabellum
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 7 months
roman: Myslim, ze clovek ocakava od zbrane, ktoru vlastni maximalne moznu tercovu presnost (aspon pre mna to plati). Ked je moznost vyberu streliva, tak ja osobne pre taku zbran si vyberiem kvalitnejsie strelivo. Armada asi tuto moznost vyberu nemala a na vojenske ucely vyhovovalo. Strelecka uroven vojakov zakladnej vojenskej sluzby bola rozna, castokrat velmi zla a je to predsa len utocna puska, ktora moze strielat aj davkou a pre vojenske ucely sa teda asi pocita, ze aj ked nebude zrovna v super technickom stave, tak asi ten bojovy ucel splni a postacujuci bojovy ciel v ozbrojenom konflikte je vyradit nepriatela z boja, teda clovek nemusi s touto zbranou streli nepriatela na koren nosa a strielat 10-tky do malorazkoveho terca. Ja tuto zbran chcem pouzivat pre tercovu strelbu a teda mi na presnosti dost zalezi...myslim, ze ti genetrali teda nemuseli az tak riesit tuto otazku...pokial sa zbran opotrebovala a bola uz v dost zlom stave, tak ju jednoducho mali moznost vymenit, ved ich bolo na tony v skladovych zasobach...ja som nepovedal, ze sa mi zbran rozlozi po par vystreloch, ale ze nemam zaujem o strelivo, ktore dost nici lauf a teda aj zhorsuje presnost zbrane...ja nemam tony dalsich sapikov v skladovych zasobach...proste pre armadu bol ten naboj vyhovujuci a nebola ina volba, kedze ich boli miliony v skladoch a asi by ich nikto nesiel delaborovat kvoli ich negativnej vlastnosti...ja mam moznost aj inej volby... poznamku o korozivnosti zapalky som napisal nie preto, aby som sa ta dotkol, lebo sem chodi aj vela ludi, ktori sa o zbrane zaujimaju len velmi kratko a teda nemaju take hlboke vedomosti o zbraniach a strelive ako ty (uz som tu cital vela otazok, ktore pokladam za dost zakladne otazky, co aj chapem, ze nie kazdy je tu expert na zbrane ako ty)...tento naboj tu bol vychvaleny do neba a tak mi pripadalo korektne upozornit aj na jeho negativnu vlastnost, lebo som si zivo predstavil, ako nejaky cerstvy drzitel zbrojaku, ktory si vcera kupil Sa 58 po precitani prispevkoch o uzasnom naboji za super bezkonkurencnu cenu bude zajtra utekat si kupit plnu bednicku tychto nabojov a potom sa bude po nejakom cae pomerne dost cudovat (nie kazdy poklada vycistenie laufu za samozrejmost)...cize, asi mi das za pravdu, ze moj prispevok mal opodstatnenie
parabellum prosim ta co blaznis,hlaven je z tvrdochromu a ked aspon trocha cistis, tak ta 58 ti vidrzi dlho.
A prosim ta, presnost a 58 nedavaj do jednej vety. Tie zcivilnene naboje a 58 su si tak akurat rovne.
A ked vezmes pomer cena a kvalita tak 58 a zcivilnene naboje su super riesenie za velmi dobru cenu.
A prosim ta, presnost a 58 nedavaj do jednej vety. Tie zcivilnene naboje a 58 su si tak akurat rovne.
A ked vezmes pomer cena a kvalita tak 58 a zcivilnene naboje su super riesenie za velmi dobru cenu.
-
parabellum
- prispievateľ
skemro: To mi povedal puskar a cital som to na viacerych forach, na zakldade skusenosti drzitelov Sa 58, ze tie ortutove zapalky velmi intenzivne koroduju hlaven, staci trochu vlhkosti...a tvrdochrom ti nepomoze, kedze sa im to stalo...ja nehovorim, ze mi nevydrzi, aj keby som strielal s tymi vojenskymi nabojmi...ale preco mam nicit cast zbrane, ktora je podstatna pre presnost zbrane.
"A prosim ta, presnost a 58 nedavaj do jednej vety."
Kazda zbran ma urcitu presnost. Ja 58 neporovnavam s opakovacimi gulovnicami - tercovnicami. Ale kazdy, kto sa zaobera tercovou strelbou a je jedno ci je to sapik alebo odstrelovacka ti povie, ako sa zhorsi rozptyl, ked lauf nie je v poriadku.
"A ked vezmes pomer cena a kvalita tak 58 a zcivilnene naboje su super riesenie za velmi dobru cenu."
Ja nikomu neberiem, aby sa takto nesmel rozhodnut, len som upozornil drzitelov 58, ktori maju trchu narocnejsi pristup k svojej zbrani a nemaju tolko penazi, aby si kazdy rok kupovali novu 58, co ich moze cakat.
Videl som uz aj typkov, ktori sa podopierali o 58 a ustie laufu bolo na zemi
Pre mna za mna zaobchadzaj so svojou 58 ako len chces, je to tvoja vec.
"A prosim ta, presnost a 58 nedavaj do jednej vety."
Kazda zbran ma urcitu presnost. Ja 58 neporovnavam s opakovacimi gulovnicami - tercovnicami. Ale kazdy, kto sa zaobera tercovou strelbou a je jedno ci je to sapik alebo odstrelovacka ti povie, ako sa zhorsi rozptyl, ked lauf nie je v poriadku.
"A ked vezmes pomer cena a kvalita tak 58 a zcivilnene naboje su super riesenie za velmi dobru cenu."
Ja nikomu neberiem, aby sa takto nesmel rozhodnut, len som upozornil drzitelov 58, ktori maju trchu narocnejsi pristup k svojej zbrani a nemaju tolko penazi, aby si kazdy rok kupovali novu 58, co ich moze cakat.
Videl som uz aj typkov, ktori sa podopierali o 58 a ustie laufu bolo na zemi
Pre mna za mna zaobchadzaj so svojou 58 ako len chces, je to tvoja vec.
parabellum slohy pises pekne, ale cital si prispevky o neutralizacii negativnych (kyslych) vlastnosti ortutovej zapalky? Potom ma ten naboj len jedine negativum: malo sa mi ich zmesti do trezora...
A ad mnozsvo na sklade versus udrzba tak by ma zaujimal nazor arminia, ze ako vyzerali 58my pouzivane zakladakmi po 30 rokoch.
Inak skemro nahodou 58 je dost presna; roman daval jednou dierou aj s krivym cielnikom! Hoci to bolo na cca 12m
A ad mnozsvo na sklade versus udrzba tak by ma zaujimal nazor arminia, ze ako vyzerali 58my pouzivane zakladakmi po 30 rokoch.
Inak skemro nahodou 58 je dost presna; roman daval jednou dierou aj s krivym cielnikom! Hoci to bolo na cca 12m
-
inspiring_liskov
parabellum : nepovazujem sa za ziadneho experta, ZVS som absolvoval este v minulom tisicroci a nieco malo si o osetrovani Sa vz. 58 este pamatam, a to co som nevedel som sa docital napriklad aj v tomto vlakne a vo vlakne o nabojoch 7.62x39 , ktores i ty zjavne rehliadol, pretoze ortutove zapalky sa tam riesia uz asi tyzden.
Teraz skus dat nabok mudrosti od puskara a z internetu a pouvazuj sedliackym rozumom:
zbran a naboj boli vyvijane jedno pre druhe. Puska urcite nebola vyvijana ako spotrebak, tomu ver. Armada zdaleka nema vo zvyku vyradovat pusky len z nejakeho rozmaru, to uz skor nahradia zivu silu. Zivotnst pusky je ovela vacsia nez zivotnost vojaka
Presnost zbrane sa opotrebenim zbrane samozrejme meni, ale na to aby si spoznal zmeny po beznom strielani a cisteni by si musel pouzivat presne laborovane strelivo z trosku lepsieho laufu nez je kosa. Dovolim si tvrdit, ze nemas sancu na terci spoznat rozdiel medzi funglovkou a kosou co dala 10.000ran.
Po kazdej strelbe je potrebne zbran vycistit, pokial nie si uplny humusak, a znicit vojenskymi zapalkami tvrdochromovu hlaven sa da len tak ze vobec necistis...
Sam pises ako sa chces o kosu starat a za aku snajperku ju povazujes, takze toto by asi nemal byt tvoj pripad
Kludne do svojej kosy laduj hoci aj patrony od Lapua po 2e za kus , aj tak ti to bude strielat s presnostou daleko nad 1MOA , takze o nejakej serioznej tercovej strelbe radsej nehovor nech sa nestrapnujes.
Skratka kosa je urcena na kropenie , snajperka to nikdy nebude, pri primeranej (nenarocnej ) udrzbe je s vojenskymi patronmi neznicitelna a na bezne blbnutie primerane presna.
Teraz skus dat nabok mudrosti od puskara a z internetu a pouvazuj sedliackym rozumom:
zbran a naboj boli vyvijane jedno pre druhe. Puska urcite nebola vyvijana ako spotrebak, tomu ver. Armada zdaleka nema vo zvyku vyradovat pusky len z nejakeho rozmaru, to uz skor nahradia zivu silu. Zivotnst pusky je ovela vacsia nez zivotnost vojaka
Presnost zbrane sa opotrebenim zbrane samozrejme meni, ale na to aby si spoznal zmeny po beznom strielani a cisteni by si musel pouzivat presne laborovane strelivo z trosku lepsieho laufu nez je kosa. Dovolim si tvrdit, ze nemas sancu na terci spoznat rozdiel medzi funglovkou a kosou co dala 10.000ran.
Po kazdej strelbe je potrebne zbran vycistit, pokial nie si uplny humusak, a znicit vojenskymi zapalkami tvrdochromovu hlaven sa da len tak ze vobec necistis...
Sam pises ako sa chces o kosu starat a za aku snajperku ju povazujes, takze toto by asi nemal byt tvoj pripad
Kludne do svojej kosy laduj hoci aj patrony od Lapua po 2e za kus , aj tak ti to bude strielat s presnostou daleko nad 1MOA , takze o nejakej serioznej tercovej strelbe radsej nehovor nech sa nestrapnujes.
Skratka kosa je urcena na kropenie , snajperka to nikdy nebude, pri primeranej (nenarocnej ) udrzbe je s vojenskymi patronmi neznicitelna a na bezne blbnutie primerane presna.
PARABELLUM, chcel by som riešiť tvoje problémy pri zbrani za 200,- eur ...
Mám 58-čku, strielam z nej na pretekoch vojenským strelivom a dá sa s ním streliť na 50m na zelený vojenský terč poležiačky stovka. Zbraň po streľbe vystriekam Konkorom a v priebehu týždňa až dvoch ju potom doma vyčistím. 58-čke nič nie je. A môžem povedať, že to vojenské strelivo je lepšie ako nejaké Barnauly...
Keby si začal diskusiu o strelive do malorážky za 5000,- eur, ktorá "nežerie" všetky náboje a treba pre ňu nájsť vhodnú sériu vhodných nábojov, tak by som sa zapojil do diskusie. Ale na tento tvoj problém mám len jedno riešenie:
Strielam čo najlacnejším strelivom, aby som si užil a keď bude treba, tak si za dve stovky kúpim novú 58-čku...
Mám 58-čku, strielam z nej na pretekoch vojenským strelivom a dá sa s ním streliť na 50m na zelený vojenský terč poležiačky stovka. Zbraň po streľbe vystriekam Konkorom a v priebehu týždňa až dvoch ju potom doma vyčistím. 58-čke nič nie je. A môžem povedať, že to vojenské strelivo je lepšie ako nejaké Barnauly...
Keby si začal diskusiu o strelive do malorážky za 5000,- eur, ktorá "nežerie" všetky náboje a treba pre ňu nájsť vhodnú sériu vhodných nábojov, tak by som sa zapojil do diskusie. Ale na tento tvoj problém mám len jedno riešenie:
Strielam čo najlacnejším strelivom, aby som si užil a keď bude treba, tak si za dve stovky kúpim novú 58-čku...
-
inspiring_liskov
-
parabellum
- prispievateľ
duros: kazdy si pod strielanim asi predstavuje nieco ine a aj pod presnostou strelby si kazdy predstavuje nieco ine...ja nemam dovod nedoverovat ludom, ktori sa tomu trosku rozumeju...ked mi to povie puskar, ktoreho hlbku vedomosti som uz mal tu cest spoznat a uznava ho velmi vela ludi, co poznam a ked si to precitam aj na zaklade osobnych skusenosti viacerych ludi na forach, tak nemam dovod tomu neverit...ale OK...kosa nie je zas tak draha flinta, aby sa na tom muselo tak bazirovat...a ked nie je problem kupit dalsi novy, tak sa to da akceptovat...
Parabelum: ako sa vola ten tvoj puskar co ti povedal nieco taketo: ... a kazdy dalsi vystreleny naboj vtlaca tu hrdzu do materialu hlavne z predosleho...Rad by som to vedel nech sa mu oblukom vyhnem. Neboj sa vyzradit aj ty tym ziskas. Puskar bude mat viac casu na robotu pre teba ak k nemu nepridem so svojou zakazkou. A myslim to uplne vazne.
-
parabellum
- prispievateľ
DUSO: ja o jeho odbornych znalostiach nepochybujem, poznam ho uz roky, ale ak dovolis, na takychto forach dodrziavam istu diskretnost...inymi slovami, je tu vela ludi, ktori maju silne presvedcenie, ze sa rozumeju zbraniam, strelivu, puskarstvu mozno aj kvantovej fyzike a nevahaju urazat druhych, aj ked by sa ukazalo, ze sa mylili...taki "truhlikovia" k nemu nosia rozobrate pistole do srobika, aby im ich zlozil do povodneho stavu...ja nechcem, aby si tu niekto utieral topanky na niekom len z pocitu, ze je na anonymnom fore...ked si niekoho vazim, tak by mi to bolo dost neprijemne...ja ti neviem dat detailnejsi komentar k tomu, ze sajrajt z naboja je vtlacany do mikrostruktury povrchu vyvrtu...nie som ziadny puskar ani expert v tomto smere...ja len citujem niekoho, o kom som sa mohol presvedcit, ze toho vie viac ako my dvaja dohromady...takze len tolko...ver ci never, tvoja vec...
-
inspiring_liskov
dal som si tu robotu a v garazi so dnes kladivkom vyklepal 3 naboje vz 43 rozneho veku co som nasiel doma.
ANI JEDNA z 3 nahodne vybranych nabojnic nejavila znamky korozie zvnutra a vysypany prach bol cisty ako cerrstvy sneh.
Asi tolko k "zarucenym" informaciam.
co sa tyka pojmu "presnost strelby" ja si pod tym predstavujem to, ze ked si na 50m nastaviam 10 prazdnych nabojnic vz 43 tak 10 ranami dam 9 z nich dole. Alebo ked si do dier v stojane nastrkam vadne lugery , tak min 1 z 3 ran trafim zapalku a naboj na 50m odpalim.
To vsak dokazem so Suhlkou a nie s kosou... takze pozadovana presnost a kosa su u mna 2 znacne odlisne kategorie.
To ze na 50m trafim terc velkosti lavora nie je "presna strelba" ale kropenie
ANI JEDNA z 3 nahodne vybranych nabojnic nejavila znamky korozie zvnutra a vysypany prach bol cisty ako cerrstvy sneh.
Asi tolko k "zarucenym" informaciam.
co sa tyka pojmu "presnost strelby" ja si pod tym predstavujem to, ze ked si na 50m nastaviam 10 prazdnych nabojnic vz 43 tak 10 ranami dam 9 z nich dole. Alebo ked si do dier v stojane nastrkam vadne lugery , tak min 1 z 3 ran trafim zapalku a naboj na 50m odpalim.
To vsak dokazem so Suhlkou a nie s kosou... takze pozadovana presnost a kosa su u mna 2 znacne odlisne kategorie.
To ze na 50m trafim terc velkosti lavora nie je "presna strelba" ale kropenie
-
parabellum
- prispievateľ
roman: "zbran a naboj boli vyvijane jedno pre druhe."
To je uplne jasne. Avsak korozia vo vyvrte hlavne asi neboli vyvijane jedno pre druhe. Ale kolkoze maju rokov tie naboje? Vsetko ma zrejme istu expiracnu dobu, ked klesaju parametre nezavadnosti a asi to plati aj pre naboje. Skus si ich rozobrat a uvidis, kolko v nich bude hrdze. Ked ti to nevadi, tak pred kazdym vystrelom nasyp trochu piesku do hlavne, vsak naco sa zaoberat takymito problemami, nie? A pre "blbnutie" je to aj tak nepodstatne.
"Presnost zbrane sa opotrebenim zbrane samozrejme meni, ale na to aby si spoznal zmeny po beznom strielani a cisteni by si musel pouzivat presne laborovane strelivo z trosku lepsieho laufu nez je kosa."
Ano meni sa. Ale to plati, pokial strielas nezavadnym strelivom. Akykolvek problem s hlavnou sa ti prejavi v rozptyle, to sa opytaj akehokolvek skusenejsieho strelca. Mozes si urobit test s rozptylom, ked kupujes novu zbran tak, ze ju pevne upnes a potom hocikedy, ked budes mat pocit, ze nieco nie je v poriadku.
"Dovolim si tvrdit, ze nemas sancu na terci spoznat rozdiel medzi funglovkou a kosou co dala 10.000ran."
Nesranduj
10 000 ran bez zmeny rozptylu garantuje iba firma Krieger pre 6 mm BR Norma a mozno aj pre dalsie v takychto podobnych kalibroch
Mozno ty by si to nespoznal na sapiku, ale kazdy skusenejsi strelec alebo puskar asi ano.
Kedy som napisal, ze povazujem kosu za snajperku? Zrejme si stale nerozumieme.
"serioznej tercovej strelbe radsej nehovor nech sa nestrapnujes."
Podla teba sa neda pouzivat kosa na tercovu strelbu? Ved sa v tom robia aj sutaze. No a tam mi nie je jedno, ci strielam z kvalitneho kusu alebo s kusu s koroziou poskodenym vyvrtom a doskriabanym zo sajrajtu v naplni.
"Skratka kosa je urcena na kropenie"
Lenze ja ju mam na skupinu E, takze kropenie je vylucene a na sutaznu strelbu chcem kvalitny kus.
"na bezne blbnutie primerane presna"
Tak s tym suhlasim. Pokial budes pouzivat to vojenske strelivo, neostane ti nic ine, iba s kosou "blbnut". Ja zas nemam zaujem o "blbnutie".
To je uplne jasne. Avsak korozia vo vyvrte hlavne asi neboli vyvijane jedno pre druhe. Ale kolkoze maju rokov tie naboje? Vsetko ma zrejme istu expiracnu dobu, ked klesaju parametre nezavadnosti a asi to plati aj pre naboje. Skus si ich rozobrat a uvidis, kolko v nich bude hrdze. Ked ti to nevadi, tak pred kazdym vystrelom nasyp trochu piesku do hlavne, vsak naco sa zaoberat takymito problemami, nie? A pre "blbnutie" je to aj tak nepodstatne.
"Presnost zbrane sa opotrebenim zbrane samozrejme meni, ale na to aby si spoznal zmeny po beznom strielani a cisteni by si musel pouzivat presne laborovane strelivo z trosku lepsieho laufu nez je kosa."
Ano meni sa. Ale to plati, pokial strielas nezavadnym strelivom. Akykolvek problem s hlavnou sa ti prejavi v rozptyle, to sa opytaj akehokolvek skusenejsieho strelca. Mozes si urobit test s rozptylom, ked kupujes novu zbran tak, ze ju pevne upnes a potom hocikedy, ked budes mat pocit, ze nieco nie je v poriadku.
"Dovolim si tvrdit, ze nemas sancu na terci spoznat rozdiel medzi funglovkou a kosou co dala 10.000ran."
Nesranduj
Kedy som napisal, ze povazujem kosu za snajperku? Zrejme si stale nerozumieme.
"serioznej tercovej strelbe radsej nehovor nech sa nestrapnujes."
Podla teba sa neda pouzivat kosa na tercovu strelbu? Ved sa v tom robia aj sutaze. No a tam mi nie je jedno, ci strielam z kvalitneho kusu alebo s kusu s koroziou poskodenym vyvrtom a doskriabanym zo sajrajtu v naplni.
"Skratka kosa je urcena na kropenie"
Lenze ja ju mam na skupinu E, takze kropenie je vylucene a na sutaznu strelbu chcem kvalitny kus.
"na bezne blbnutie primerane presna"
Tak s tym suhlasim. Pokial budes pouzivat to vojenske strelivo, neostane ti nic ine, iba s kosou "blbnut". Ja zas nemam zaujem o "blbnutie".
-
parabellum
- prispievateľ
roman: "dal som si tu robotu a v garazi so dnes kladivkom vyklepal 3 naboje vz 43 rozneho veku co som nasiel doma.
ANI JEDNA z 3 nahodne vybranych nabojnic nejavila znamky korozie zvnutra a vysypany prach bol cisty ako cerrstvy sneh."
Tak zrejme zavisi od veku naboja. Ak niekto rozoberie par nabojov od Kolarms (waffen.sk) a budu v poriadku, tak sa mozno na to dam nahovorit a cistit lauf budem este na strelnici, kym bude hlaven zohriata
ANI JEDNA z 3 nahodne vybranych nabojnic nejavila znamky korozie zvnutra a vysypany prach bol cisty ako cerrstvy sneh."
Tak zrejme zavisi od veku naboja. Ak niekto rozoberie par nabojov od Kolarms (waffen.sk) a budu v poriadku, tak sa mozno na to dam nahovorit a cistit lauf budem este na strelnici, kym bude hlaven zohriata