Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa matus69 »

Ako sa správa personál, keď ide o urgentný prípad? Predčasný pôrod a tak? Tam je čas na nejaký test? 30 minút, dáme kávu, pacientka a dieťa zatiaľ v ohrození, ale rozkaz je rozkaz, rozkaz znel jasne: test na covid sa spraviť musí.
reagoval som na toto, ale kedze sa nesmie citovat predchadzajuci prispevok, tak som necitoval.

k ostatnemu som sa nechcel vyjadrovat, kedze nemam informacie, ale skusim takto: ked sa ti rodi dieta, v prvom rade chces (keby si bol ty ta rodiaca zena) aby to dieta dostalo 100% starostlivost, narodilo sa ti zdrave a ty ako rodicka aby si co najmenej trpela. Prvorodicka ani nevie do coho ide, nevie co ju caka aj ked ma napozerane fejsbuky a tiktoky.

Mne to preto pride cudne, ze mlada pani mala cas vysedavat na telefone a hasterit sa s personalom... kvoli tomu, ze si nechcela nechat strcit tycinku do nosa - lebo v den porodu do nej este budu strkat kadeco a nie raz...

Cize toto nema nic s tym, ze vo vseobecnosti povazujem toto plosne testovanie za blbost a pre zdraveho cloveka riziko (ak sa vzorky odoberaju v interieri). Jednoducho treba zvazovat momentalnu situaciu a okolnosti. Pre mna ako zdraveho je akykolvek test blbost. Pre rodiacu zenu nie je 30s vyter nosa ziadne riziko a hlavne je to nic v porovnani s tym, co ju caka...
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa arminius »

aris napísal:Obuli ste sa do toho dievčaťa,
Ani nie tak do nej, skôr do právničky. Taký Daňo alebo Vaský v ženskom vydaní.

Právnou zástupkyňou čerstvej mamičky je advokátka Adriana Krajníková, ktorú nedávno musela justičná stráž vyviesť z budovy súdov, lebo napriek výzvam sudkyne aj predsedníčky Okresného súdu Košice-okolie si odmietala nasadiť rúško.
https://kosice.korzar.sme.sk/c/22518463 ... ml?ref=trz
matus69 napísal: Prvorodicka ani nevie do coho ide, nevie co ju caka aj ked ma napozerane fejsbuky a tiktoky.

Mne to preto pride cudne, ze mlada pani mala cas vysedavat na telefone a hasterit sa s personalom... kvoli tomu, ze si nechcela nechat strcit tycinku do nosa - lebo v den porodu do nej este budu strkat kadeco a nie raz...

Pre rodiacu zenu nie je 30s vyter nosa ziadne riziko a hlavne je to nic v porovnani s tym, co ju caka...
Mne osobne to prichodí tak, že mladá nevie, kde je sever...a podľa mňa bola solídne ovplyvnená práve tou právničkou už dávno (obrazne povedané, právnička bola možno už aj pri plodení).
Kuwa...ja viem, ide o nejaký ten princíp, ALE riskovať svoj život a život dieťaťa pre jeden drbnutý test je solídne psycho.
To mi prichodí, ako keď ide rodič na demonštráciu, prípadne na futbal a sadne si medzi ultras.
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 21 years 1 month

Príspevok od používateľa lovec »

Proste dve pridrbané vyrobili problém. Samozrejme, keďže detaily sa presne nedozvieme, tak je vhodné predpokladať, že aj personál má svoj podiel na eskalácií - tiež som za tie roky postretal exempláre s mentálnou úrovňou, ktorá sa popisuje zľudovelými nadávkami idiot, debil atď.
Toto bola špecifická situácia, navyše skomplikovaná výskytom vírusu, avšak človek by tak nejako čakal, že dotyčná bude mať na zreteli predovšetkým zdravie svojho budúceho dieťaťa. Nie, kktská retardácia v podobe odmietania všetkého, čo je dnes tak veľmi "in" popierať a odmietať dostala prednosť.
Nemocnica sa určite poučila a snáď si pripraví postup, keď sa takáto situácia bude opakovať. Pretože pri intenzite šírenia informácie po soc. sieťach je asi zrejme len otázkou času, kedy sa nájde ďalšie podobné teľa.
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa emkac »

Takze ludi tam nahnali ako dobytok na jatky. Ty vole.

Skusim na par veci reagovat ale potom to asi vzdam. To fakt nema vyznam.
Gunslinger napísal:Odchytime par percent, dalsich par percent ale neodchytime, a dalsich x percent dokonca nakazime. Este aj u tych co akoze 'stiahneme z obehu' neplati ze su skutocne mimo hry, pretoze ti co ziju s rodinami ich mozu nakazit aj v karantene, a ti co ziju sami sa pravdepodobne aspon raz ci viackrat 'vytratia' do obchodu si nakupit aspon nejake zakladne potraviny, takze aj ked snad budu opatrnejsi (vediac ze su pozitivni), stale to mozu sirit dalej.
Cize teraz sa zachytilo viac ako 5000 ludi. Ti ludia maju sediet doma a nesirit to dalej. Hm, mozu niekoho nakazit v rodine, mozu porusit karantenu, ale nebyt testu tak tych 5000 ludi chodi do prace, cestuje casto MHD ci vlakom, chodi do obchodu bezne alebo navstevovali pribuznych vratane rizikovych skupin.

Ano, nejaki ludia sa neodchytili, mozno matematicky rovnakych 5000 ks. Ale bez testovania by robili iba to iste, co by robili teraz.

A o nakazeni pomlcim, to su obycajne spekulacie a strasenie.
Gunslinger napísal: Smutne je ze na tlacovkach to vyzera akoby sme ozaj uspesne vyslali misiu na Mars, vsetci sa tam potlapkavaju po pleciach a vzajomne chvalia, a pritom sa len posparali v nosoch ludi ktorych tam donutili ist, a este sa tvaria ze taka vysoka ucast ludi je hlavne vdaka ich spolupatricnosti a zodpovednosti... :P
Cize ked ste pred testovanim vraveli, ze sa to NEDA zvladnut, tak po relativne uspesnom zvladnuti vravite, ze to nic nie je. OK.
Gunslinger napísal: Rovnako je smutne ze nikde som nezachytil ani len naznak varovania ze idu do vysokorizikoveho a vysokoinfekcneho prostredia, a aspon nejake upozornenie aby ludia boli pri testovani a cakani (ci uz pred testovanim alebo cakani na vysledky) co najopatrnejsi, aby si podla moznosti cerstvo vysterilizovali ruska skor nez tam pojdu, aby si dali aspon rukavice (ked uz stat nema par centov na to aby im ich aspon na to testovanie dal), a aby opat sterilizovali ruska ked pridu z testovania domov a pozorne si vsimali ci sa u nich nezacnu objavovat nejake symptomy.
Tusim si kazdy pred vstupom na odber a aj po odchode musel dezinfikovat ruky. Aspon tak to bolo na ejakom videu, samozrejme netusim, ci to tak bolo vsade. Ale akoze sorry, preco by zasa mali davat kazdemu rukavice? Naco?
A noviny aj FB boli plne info o tom, ze ludia, negatovny test neznaci, ze ste negatiny naozaj, aj tak sa spravajte zodpovedne.
Gunslinger napísal: Proste tam tych ludi nahnali ako dobytok na jatky, a ludia tam sli pretoze nemali moc na vyber, pokial nechceli prist o pracu alebo chodit sportovat o 3tej v noci. Spusta z tych ludi si aj teraz mysli ze vdaka tomu ze tam sli teraz nepride lockdown, a ze cisla zacnu klesat, a nerozumeju sirsim suvislostiam (ze tam museli ist pretoze ti hore zanedbali pripravu posledne mesiace, pretoze trasovanie u nas je fraska, pretoze stale nie sme schopni denne urobit dostatocny pocet testov, pretoze stale nemame dostatok ochrannych pomocok ani len pre nasich zdravotnikov a inych ludi v prvej linii, atd.).
Lenze tie cisla zacnu klesat. Je zakaz vychadzania, par tisic ludi sa stiahlo z obehu navyse, cisla pojdu dole.
A stale omielane trasovanie. Okrem styroch europskych krajin sa to stale zhorsuje a zhorsuje.
Aj to Nemecko, co zvladlo pripravu, posilnilo trasovacie timy, aj tomu idu cisla furt hore a aj tam sa sprisnuju opatrenia.
Aj keby SK v lete na to nekaslalo (a ja viem ze kaslalo, nemusis ma presviedcat), tak to na veci nic nezmeni a sme v tomto istom bode, len o tyzden neskor.
K ochrannym pomockam som uz minule pisal, ale napisem kludne znova. NIE JE znamy ziaden pripad, kedy by sa lekar nakazil v nemocnici. Ano, mozno sa jeden ci dvaja nakazili, ako si pisal, ze to nikdy nevies. Ale vacsina sa nakazila mimo nemocnice a az potom nasledne nakazili kolegov, ktorych by bez ohladu na ochranne pomocky nakazili aj tak.
Gunslinger napísal: Protiustavne vyhrazky sankciami pre tych co test nepodstupia verejne odsudila len prezidentka, ale bezni ludia si zjavne ani neuvedomili ze niekto podupal po ich zakladnych ludskych pravach v ramci 'verejneho blaha' (a zviditelneniu sa v zahranicnych mediach...), a tak ako ich teraz stat 'dokopal' do toho aby sa sli testovat, tak ich rovnako dokope do toho aby si dali pichnut nejaku neoverenu rusku, cinsku, alebo akukolvek inu vakcinu (ak sa vobec nejaku podari zohnat) ak to o par tyzdnov zacne ist prudko dolu kopcom :evil:
Juchuuu, podme strasit vakcinou. Lebo to je fakt uplne to iste, ako urobit ster, ze?
Sorry, ale ak si myslis, ze rovnako donutia ludi na neoverenu vakcinu, tak si naivny.
Ano, nemam k rychlovakcinam doveru a nedam sa zaockovat. Ale to co pises je obycajne strasenie a prognozovanie rovnakch bludov, ako miliarda mrtvych v Cine.
Gunslinger napísal: Rovnako mi nejak unikla druha cast tohto genialneho planu - cakal som ze uz po vysledkoch prveho dna nechaju okamzite zasadnut pandemicku komisiu a krizovy stab, a ak uz nemali urobene plany A, B, C (pri vysledkoch X, Y, a Z), aspon zacnu rychlo planovat co dalej, pretoze tie cisla su ozaj velmi zle. Zjavne sa ale bude dalej cakat na buduci tyzden (neviem na co, ked aj dalsie dni potvrdili v podstate tie iste cisla ake vysli uz prvy den), a dalej sa bude robit potemkinovo a alibisticky mrhat casom.
Mame zakaz vychadzok. Co este chces? Ake mrhanie casom? Plus ako uz pisal peterson, dnes budu vyhodnocovat vysledky a riesit, co dalej. A toto bolo zname dopredu. Plus neviem ci si zachtyil, ale Igor uz pisal, ze cisla su tak zle, ze sa bude riesit, co dalej. A medzi riadkami sa dalo najst, ze sa mozno opatrenia zhorsia.
Gunslinger napísal: Mimochodom, cesi v poslednej dobe testuju cca 40,000 ludi kazdy jeden den a nepotrebuju k tomu ani armadu, ani manevre, a ani vyhrazky. Navyse Cesko zverejnuje kvantum udajov, grafov, a tabuliek kde je presne vidiet co robia, preco su tam kde su, a rozne scenare kam to moze najblizsi mesiac smerovat podla toho ci sa urobia opatrenia A, B, alebo C, zatial co u nas stale drzime ludi 'v tme', aby sa naivne spoliehali ze vsetko maju ti hore pod kontrolou. A k tomu trasovaniu, tu su napriklad ceske udaje za posledne dni:
Ktori cesi? Ti co su najhorsi na svete? Ano, robia testy a volaju, ale je im to prd platne.
Ked budu kaslat na zdravy rozum a budu sa stale grupovat a odmietat pravidla (zle a neskoro zavadzane), tak tie cisla budu mat zle.
Gunslinger napísal: Bolo by asi velmi zaujimave vidiet nase cisla (vratane vikendovych...), ale pochybujem ze sa toho niekedy dozijeme :evil:
A naco zasa? Co by to pomohlo? Cesi trasuju, nemci trasuju, cisla rastu.
Bez zodpovedneho spravania (a aj vynuteneho) sa cisla nezlepsia.

Ano, je kopec veci, ktore by sa mohli robit inak. Ano, mohlo sa lepsie pripravit v lete, ale moc by to nepomohlo. Ano, mohli by sme mat lepsie zdravotnictvo, ale to sa pozrime spatne 30 rokov.
Ano, antigenove testy nie su 100%. Ale vid moj predchadzajuci prispevok, kde som uz pisal, ze sa zachytili ti najviac infekcni. Plus PCR testy v pocte 1-2 milionov kusov nedame. A neda to ani ospevovane Cesko. To je fakt.
Pozor, ja nevravim, ze je vsetko idealne a nasa strana a vlada robi uzasne veci. Nie. Kopec veci dokaslala, ja stale nadavam na niektore obmedzenia, lebo prisli neskoro (party a oslavy) a niektore su zbytocne (ruska vonku mimo vaicerych ludi, sportoviska). Ale toto plosne testovanie ako druhy krok je super vec. (prvy krok su niektore obmedzenia, treti krok bude rychlotestovanie vo velkych firmach ci na hraniciach (hypoteticky) ci na niektorych inych miestach, kam by sa to mohlo zaviest. (divadlo, sportove podujatie a pod.)

A na zaver si precitajte https://dennikn.sk/2107114/infektolog-j ... o/?ref=mpm
Celkom pragmaticky napisane. A od cloveka, ktory je na tom odborne 100x lepsie ako ja ci guns.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

aris: Zvycajne mame podobny alebo rovnaky nazor, ale tentokrat s Tebou musim bohuzial nesuhlasit. Pri porode moze nastat tisic komplikacii, tym viac ak by bol predcasny, moze byt nutny cisarsky rez a pod., cize tato jedna nespolupracujuca pacientka mohla ohrozit spustu lekarov, sestriciek, a ostatnych zien a ich deti. Tym viac kedze sa da ocakavat ze ked si to rusko nechce nasadit ani pri vstupe do nemocnice, tazko ocakavat ze ho doteraz nosila na verejnosti ci pri nakupoch detskych veciciek a pod. Predstav si ze by to nebola tehotna zena, ale opity bezdomovec, ktory by sa domahal nieze osetrenia, ale defakto 'operacie' a naslednej niekolkodnovej hospitalizacie na oddeleni spolu s inymi pacientmi, ale odmietal by nasadit si rusko, odmietal by podstupit akykolvek test, dokonca by odmietal aby ho osetroval zdravotnicky personal v ruskach pretoze ho tym vraj 'stresuju', a odmietal by sa dokonca co i len bavit s lekarom a sestrickami a pchal by sluzbukonajucemu lekarovi pod nos nejaky spinavy mobil tvrdiac ze ten hlas v nom je jeho 'pravny zastupca' a ze ten im to vysvetli preco na neho ziadne nariadenie, opatrenie, ani vnutorna smernica nemocnice neplati. (a tym dovodom je ten ze to povedal sam HA-RA-BIN...)

Z dostupnych info to zatial vyzera tak ze ta tehotna dievcina bola len zblbnuta matkou a jej kamaratkou/pravnickou (ktora je teda podla vsetkeho ozaj riadny exot, povedane slusne). Ak si pocul tie zvukove zaznamy, asi uznas ze jej arogancia a drzost sla dost do extremu. Nejednalo sa o ziadny urgentny pripad, to 'vyjednavanie' tam trvalo hodiny a hodiny a dievcina nakoniec porodila az na druhy den.

Jedna vec je nesúhlasiť s opatreniami. Ďalšia nesúhlas s postupmi. Ale celkom iná vec je popieranie ochorenia, obetí, rizika a existenciu pandémie ako takej. Čo sa tým vyrieši? Prečo táto mama odmietla jednoduchý test na Covid-19? Prečo skomplikovala celú situáciu? Ktorá mama a budúca mama v záujme seba a dieťaťa odmietne usmernenia, ktoré môžu ochrániť ju, jej dieťa, ale i ostatných okolo?... Všetkým online hrdinom, online diskutérom a bojovníkom bez reálnej skúsenosti, by každá jedna mama i otec, ktorí bojujú o zdravie svojho dieťaťa odkázali, že jeden COVID test a rúško na tvári nie je až taký problém, ak by ste sa zrazu ocitli v situácii, kedy vaše dieťa bojuje o život, a potrebuje vážnu liečbu, vyšetrenie, transplantáciu, operáciu, čokoľvek, čo sa mnohým aj v tejto chvíli deje - ale nemôžu sa toho dočkať len preto, lebo sú preplnené nemocnice.

Kazdopadne v tomto pripade to bolo docela jasne tak ako napisal erebos: 'pripad kedy nejaka krava odmieta respektovat pravidla vstupu a chovania sa v zdravotnickom zariadeni pocas pandemie....'.

Inak, ak si bol pri porodoch svojich deti tak asi vies ako to tam vyzera, a predstav si ze by si tym osetrujucim lekarom/porodnikom bol Ty, co by si urobil? Nevies kam skor skocit, na cakacke mas dalsie tri zeny v kontrakciach a dve uz lezia na sale, a nejaka tapa sa s Tebou a Tvojimi sestrickami hodiny a hodiny natahuje kvoli nejakym hoaxom a zneuziva to ze je tehotna. Ja by som hliadku na zdokumentovanie priestupku zavolal okamzite, a s nejakym hlasom na telefone by som sa vobec nevybavoval. Dievcine poskytol zakladnu lekarsku starostlivost (ale s respiratorom alebo aspon ruskom na tvari bez ohladu na to ako ju to 'vizualne stresuje'), a s nejakymi dalsimi ukonmi pokracoval az ked by zacala spolupracovat.

Ale Blaha uz bluzni o sikane, o gestapakoch v nemocnici, o odoberani deti matkam, o cipovani, a noseni zltej hviezdy na kabate, a zjavne stale nechape ze prava jedneho cloveka koncia tam kde zacinaju prava ineho (od osetrujuceho personalu az po toho novorodenca).

Stay grey and frosty,

Gunslinger
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa aris »

To je fajn
nemusíme mať na všetko rovnaký názor. Nič som neobhajoval, ani nezatracoval. Len som v tom videl bordel.
Navyše, položil som len pár otázok.
A nedostal min. na tieto odpoveď:
Aký zmysel mal antigénový test pre človeka bez príznakov?
A aký zmysel mal nátlak v podobe hrozby odobratia dieťaťa, ktoré nosila vo svojom tele?

A doplním ešte jednu otázku: mali zasahujúci policajti urobený test na covid? Predpokladám, že sa hýbu oveľa častejšie medzi kadejakými ľuďmi ako žena v 9. mesiaci tehotenstva.
peterson
expert
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa peterson »

policajti určite nemali a asi už ani nebudú mať žiadny test. Uvažuje sa totiž, že PZ bude vyňaté z povinnosti byť testovaný...
Sme proste "zocelení hoši"- a nič sa nám nemôže stať. PO nás asi z testovania vyjmú zdravotníkov, aby neoslabovali nemocnice a to už bude asi bod, kedy sme dosiahli raj na zemi... (grcajúci smajlík)
Ubik
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 7 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Pozeral som ako je to s pravidlami inde vo svete a co na to WHO. Nasiel som odporucanie aby covid pozitivne matky nosili rusko pri kontakte s novorodencom. Nikde ani slovo o tom, ze by dieta mali od matky izolovat. To pise WHO. Pri porode, v druhej dobe som nevidel nikoho pozadovat rusko, niektore nemocnice to podmienuju negativnym testom.

Bol som na dvoch porodoch a myslim, ze rusko v druhej dobe by mohlo sposobit peknu psychicku traumu. Ta matka podava riadny vykon a rusko jej rozhodne neprida. Su clanky o tychto traumach, ale tam uz je tazko rozlisovat medzi realitou a trebars feminisrickym aktivizmom.

Myslim, ze v dnesnej dobe je uplne legitimne pozadovat od pacientov test a podla vysledku (ci absencie vysledku) k nemu aj pristupovat.

Zda sa, ze tu ide skor o agendu pravnicky a matku mohli instruovat aj ovela pozitivnejsie a slusnym jednanim by dosiahla viac. Ako ostatne vo vsetkych sferach zivota. Myslim, ze nech uz matky vnimaju testovanie akokolvek, pri porode je tak vela infekcneho materialu, ze by urcite mali podstupit test - sestry a lekari, ktori nemusia nosit 3 vrstvy PPE budu asi ustretovejsi.
lovec
častý prispievateľ

Gunslinger napísal: ....
Smutne je ze na tlacovkach to vyzera akoby sme ozaj uspesne vyslali misiu na Mars, vsetci sa tam potlapkavaju po pleciach a vzajomne chvalia, a pritom sa len posparali v nosoch ludi ktorych tam donutili ist, a este sa tvaria ze taka vysoka ucast ludi je hlavne vdaka ich spolupatricnosti a zodpovednosti... :P Rovnako je smutne ze nikde som nezachytil ani len naznak varovania ze idu do vysokorizikoveho a vysokoinfekcneho prostredia, a aspon nejake upozornenie aby ludia boli pri testovani a cakani (ci uz pred testovanim alebo cakani na vysledky) co najopatrnejsi, aby si podla moznosti cerstvo vysterilizovali ruska skor nez tam pojdu, aby si dali aspon rukavice (ked uz stat nema par centov na to aby im ich aspon na to testovanie dal), a aby opat sterilizovali ruska ked pridu z testovania domov a pozorne si vsimali ci sa u nich nezacnu objavovat nejake symptomy. Proste tam tych ludi nahnali ako dobytok na jatky, a ludia tam sli pretoze nemali moc na vyber, pokial nechceli prist o pracu alebo chodit sportovat o 3tej v noci. Spusta z tych ludi si aj teraz mysli ze vdaka tomu ze tam sli teraz nepride lockdown, a ze cisla zacnu klesat, a nerozumeju sirsim suvislostiam (ze tam museli ist pretoze ti hore zanedbali pripravu posledne mesiace, pretoze trasovanie u nas je fraska, pretoze stale nie sme schopni denne urobit dostatocny pocet testov, pretoze stale nemame dostatok ochrannych pomocok ani len pre nasich zdravotnikov a inych ludi v prvej linii, atd.). Protiustavne vyhrazky sankciami pre tych co test nepodstupia verejne odsudila len prezidentka, ale bezni ludia si zjavne ani neuvedomili ze niekto podupal po ich zakladnych ludskych pravach v ramci 'verejneho blaha' (a zviditelneniu sa v zahranicnych mediach...), a tak ako ich teraz stat 'dokopal' do toho aby sa sli testovat, tak ich rovnako dokope do toho aby si dali pichnut nejaku neoverenu rusku, cinsku, alebo akukolvek inu vakcinu (ak sa vobec nejaku podari zohnat) ak to o par tyzdnov zacne ist prudko dolu kopcom :evil:

Rovnako mi nejak unikla druha cast tohto genialneho planu - cakal som ze uz po vysledkoch prveho dna nechaju okamzite zasadnut pandemicku komisiu a krizovy stab, a ak uz nemali urobene plany A, B, C (pri vysledkoch X, Y, a Z), aspon zacnu rychlo planovat co dalej, pretoze tie cisla su ozaj velmi zle. Zjavne sa ale bude dalej cakat na buduci tyzden (neviem na co, ked aj dalsie dni potvrdili v podstate tie iste cisla ake vysli uz prvy den), a dalej sa bude robit potemkinovo a alibisticky mrhat casom.
Ja to vidím trochu inak.
Za použitia vzhľadom na objem ľudí pomerne malej námahy a a nákladov (akokoľvek sa dalo hocičo z toho lepšie pripraviť...), sa stiahli z obehu tisíce jedincov, ktorí by jednak na PCR testy nešli a aj pri relatívnom dodržiavaní tamojšej formy karantény by boli pre svoje okolie infekčný a tým pádom nebezpeční. V tom je hlavná výhoda antigénových testov popri všetkých ich prepieraných nedokonalostiach - rýchlosť. Mňa osobne prekvapil ten dosť veľký záujem, pri tom všetkom kuvikaní by človek čakal, že sa tam premelie možno zopár stoviek a zvyšok bude trucovať niekde v ústraní.
Niekde som skopíroval pár čísiel, ktoré beriem ako hrubé a orientačné, ale výpovednú hodnotu určite majú:
V 4 okresoch -Bardejov, Tvrdošín, Dolný Kubín a Námestovo) je trvalo prihlásených 217052 ľudí, z toho vo vekovej kategórii10-65 rokov - 162128 a do 10 a nad 65 rokov - 54924.
Ofiko výsledky: 136904 otestovaných, z toho 5298 pozitívnych, t.j. z počtu testovaných 3.87%. Účasť na testovaní bola teda 63.07% z celkového počtu tamojších obyvateľov bez ohľadu na vek, alebo ak to prepočítame na kategóriu 10-65 roční, tak potom by bola účasť 84.44%.
Čo je celkom solídne množstvo, v aktuálnych podmienkach a možnostiach SR absolútne nerealizovateľné PCR testmi.
Nejdem špekulovať nad tým aké budú ďalšie kroky, to nie je moja parketa. Plánovanie takisto nechám na zodpovedných, moja zodpovednosť je v rámci možností max. chrániť rodinu a seba. Pre toto moje právo a zodpovednosť sú najväčšou hrozbou ignorantskí popierači, kktskí špekulanti, ktorí míňajú energiu len na to ako vydrbať so systémom - viď návod toho kkta DJ-a, ktorý organizoval svadby všade možne mimo regiónu Orava, najjednoduchšie v Poľsku a ďalší iní, príkladov takýchto jednoduchých, primitívnych jedincov je iste dosť.
Len skonštatujem, nepoznám problematiku, ale tak nejako predpokladám, že aj keď by sa od jari začalo, tak ani dnes by sme formou PCR nedokázali testovať 50 tisíc a viac ľudí denne. Neviem, možno materiálne by sa to dalo, ale personálne pravdepodobne nie, keď ani obyčajných pomocníkov na strkanie paličiek do nosa sa horko-ťažko našlo na jednu, alebo jeden a pol regionálnej akcie. Kde ešte vziať špecializovaný personál do labákov... a to je len jeden moment. Druhý je ten, že niekedy skoro nebolo koho testovať - lebo peniaze, lebo ja to určite nemám, aj keď som z najzasiahnutejšieho regiónu atď., nájde sa milión dôvodov - tu musí nastúpiť nejaká forma donútenia zo strany štátu, inak v našich reáliách nevidím spôsob, ako otestovať dostatočnú množinu ľudí a čo najviac ich stiahnuť z obehu. To znovu vracia do hry antigénové testy a hromadné testovanie. Pretože darmo sa vyhlási tvrdý lockdown, keď nakazený budú ďalej, v rámci toho povoleného minima, šíriť nejakým svojim spôsobom nákazu ďalej. Lockdown všetkých nezavrie doma. Pozitívne testovaných by mala doma udržať karanténa a v rozpore s vyhláseniami zodpovedných by naopak mala Polícia intenzívne kontrolovať jej dodržiavanie.
Neviem celkom presne o aké práva a slobody všetci prišli a prichádzajú, môj jediný diskomfort je to, že nemôžem využívať strelnice podľa svojej chuti. Možno sa však mýlim. Ale z toho čo tak všeobecne vnímam, je najzásadnejší problém mnohých to, že nemôžu "žiť". V preklade slopať po krčmách a baroch, zrejme sa mnohým rúca život bez pár dní, alebo týždňov bez návštevy fitka, sauny atď.
Asi už starnem a transformujem sa z idealistu a optimistu na hundroša, ale mám pocit, že jednoducho si mnohí neuvedomujú ako relatívne dobre a ľahko sa nám žije (výnimky nie je potrebné spomínať, snáď to každý aspoň mierne inteligentný jedinec chápe...) a ako ľahko o to môžeme aj nadobro prísť, ak si sami trošku "nepristrihneme krídla", čiže sa neuskromníme a budeme stavať do popredia tie práve nie najpodstatnejšie veci.
lovec
častý prispievateľ

peterson napísal:policajti určite nemali a asi už ani nebudú mať žiadny test. Uvažuje sa totiž, že PZ bude vyňaté z povinnosti byť testovaný...
Sme proste "zocelení hoši"- a nič sa nám nemôže stať. PO nás asi z testovania vyjmú zdravotníkov, aby neoslabovali nemocnice a to už bude asi bod, kedy sme dosiahli raj na zemi... (grcajúci smajlík)
To je tiež dobrá píčovina. Ktorý génus prišiel s touto vskutku brilantnou a novátorskou myšlienkou?
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa emkac »

lovec, plne suhlasim

a smutne je to s tym odrbavanim.... moj bracho a komplet rodina jeho zeny su pozitivni... lebo rodinna oslava, co uz...
ale co je este horsie, tak ked dostali od epidemiologov poziadavku na kontakty, viete ake boli reakcie ludi?

"mna nenahlasuj, ja nemozem byt v karantene, ja musim chodit do prace"

dokonca to povedala mojej svagrinej upratovacka, ktora chodi do x domacnosti vratane rizikovym skupinam

pokial ludia nebudu uvedomeli (co nebudu), tak isty natlak zo strany statu plus tvrdsia kontrola ma vyznam
lovec
častý prispievateľ

emkac napísal:...
pokial ludia nebudu uvedomeli (co nebudu), tak isty natlak zo strany statu plus tvrdsia kontrola ma vyznam
Nebudú, pretože ako kolega "R" napísal pred pár stranami, jednou zo základných čŕt prevažnej väčšiny ľudí je odrbávanie, často aj na vlastnú škodu. O ujme druhých ani nehovoriac.
peterson
expert
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa peterson »

Kto? nooo, kedže poväčšine sú opatrenia z dielne UVZ alebo UKŠ- tak niekto od nich. Musel to byť každopádne veľký vizionár ak navrhol toto.
V nemocniciach Covid postupne napáda čoraz viac personálu a ak bude PZ participovať na opatreniach v teréne- tak vidím podobný scenár...

Ako som už písal dávnejšie- krajina sa aktívne premoruje, len to kkti politici a odborníci nechcú povedať nahlas
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa aris »

Považujem za veľmi pravdepodobné, že do 5-6 týždňov najneskôr tu máme tvrdý lockdown. Celoštátny.
V takom prípade bude množstvo hlasov, ktoré budú kritizovať váhanie s jeho vyhlásením.
A v takom prípade sa bude javiť najväčšia logistická operácia všetkých čias ako mrhanie prostriedkami a najmä časom.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

aris: Teraz uz s Tebou opat suhlasim :wink:

peterson: Nechcem radsej konkretne menovat ktore, ale viacero nemocnic na zapadnom slovensku od testovania lekarov upustilo uz pred tyzdnom (napriek jednoznacne preukazanym 'blizkym kontaktom s infikovanym pacientom'), pretoze sa obavaju ze by nemal na oddeleniach kto sluzit.

emkac: Aspon narychlo - ak by sme trasovanie robili poriadne, v karantenach na Orave a v Bardejove by uz bolo daleko viac ludi nez len 5,000. Pises ze o riziku nakazy pri tom testovani sa nemusime bavit lebo su to 'obycajne spekulacie a strasenie'. Lenze uzavrety priestor kde stovky ludi bez rusky musia na povel kaslat a smrkat na jednom a tom istom mieste by bolo vysokoinfekcne dokonca aj keby SARS-CoV-2 virus vobec neexistoval. To Ti potvrdi este aj 'odbornik' Bukovsky :lol:

- Nikto tu netvrdil ze to testovanie sa NEDA zvladnut, pokial viem pisali sme tu o tom ze casovo to nevychadza a hlavne ze sa to za takychto podmienok neda bezpecne zvladnut, a to je rozdiel. Ci sa casovo a kapacitne bude uz len fyzicky dat zvladnut 79 okresov uvidime az o tyzden. A nie, ani tieto 4 okresy co boli testovane to teraz nezvladli tak ako to bolo planovane (za dva dni a pri povodnych organizacnych poctoch ludi). Museli tam nakoniec poslat daleko viac vojakov, pridat policajtov, dobrovolnikov, a stiahnut aj ludi z okolitych okresov, a aj tak im to trvalo tri dni a nie dva, a i tak mnoho z ludi cakalo dlhe hodiny namiesto planovanych 30-40 minut.

- Dezinfekcia ruk davkovacom je velmi slaba nahrada skutocnej 'dezinfekcie' ruk. Postup poriadneho umytia si ruk asi poznas, a to cvrknutie si par kvapiek nejakej gebuziny na ruky je len nudzove/nahradne a nie idealne riesenie, ale je to aspon cosi. Na druhej strane rukavice ktore po testovani zahodis su jednoznacne daleko vhodnejsie a bezpecnejsie riesenie (asi ako respirator vs ruska), a ak aj zrovna nie nejake kvalitne latexove alebo nitrilove, minimalne take tie lacacke ako su v obchodoch pri zelenine (a ktore nestoja ani cent) na tych testovacich miestach kludne mohli byt.

- Pises ze cisla pojdu dole lebo par tisic ludi sa stiahlo z obehu, mno, lenze ak mame v populacii povedzme ozaj 'len' tych cca 3-4% AKTIVNE nakazenych, vravime o vyse 150,000 ludoch, z ktorych sme 'stiahli z obehu' len 5,000 a teraz budeme dalsi tyzden cakat nez zacneme nejako riesit ten zvysok. A ak by ostatne okresy Slovenska na tom boli radovo lepsie nez Orava a Bardejov a mali sme tu povedzme len 2% nakazenych, stale to mas vyse 100,000 ludi. Pohyb je uz sice obmedzeny, ale uz tu mame komunitne sirenie, navyse je tu kopec vynimiek, takze nechajme sa prekvapit, ale ja tomu ze do dvoch tyzdnov cisla zacnu padat proste neverim. Krivku to mozno mierne splosti (dufajme), ale dost pochybujem ze ju testovanie samotne otoci nadol.

- Pises ze 'NIE JE znamy ziaden pripad, kedy by sa lekar nakazil v nemocnici.' Zaroven ale predpokladam suhlasis s tym ze sa NEDA 100%ne zistit kde sa kto nakazil, takze len tipujeme ze sa pravdepodobne nakazili bud doma alebo v praci. Lenze v Cechach sa momentalne kazdy den nakazi cca 1,000 zdravotnikov, lekarov a sestriciek, co je tak extremne vyrazny nepomer v prepocte na ostatne povolania ze len slepy clovek by nevidel ze to asi nie je nahoda.

- Pises ze Ty sa nedas zaockovat. Ano, nemusis, nikto Ta 'nenuti', ale pojdes na neplatene volno (kym Ta zamestnavatel po par tyzdnoch nevyhodi), a na pohovor do noveho zamestnania pojdes medzi 1nou a 5tou v noci, vsakze... Von budes moct ist len do najblizsich potravin alebo vyvencit psa, atd. Ako dlho takto vydrzis? Tyzden? Dva? Mesiac? Rok? A ak tam pridaju len neodkladnu zdravotnu starostlivost (ako sa vyhrazali), tak myslim ze bude stacit aby Ta uz len rozbolel zub a pichnes si aj tri vakciny len aby Ta zubar zobral... :roll: :lol:

- Pises ze mame zakaz vychadzok. Mno, na papieri ano, v reale tam mas tolko vynimiek ze efektivita tychto nariadeni je dost slaba. Tieto prve dni este ludia ako tak sedia doma, ale o tyzden uz vsetkych budu mrle zrat a uz teraz vela ludi spekuluje ako to obist lebo oni potrebuju alebo chcu toto alebo tamto :wink: Zavrete obchodne centra, kina, kostoly, stadiony, a pod. su spravnym krokom, ale obavam sa ze bude trvat minimalne mesiac nez sa to zacne nejako stabilizovat.

- Ten rozhovor s tym infektologom len potvrdzuje to co tu piseme, nevidim tam ziaden opacny nazor ani protirecenie s tym co tu pisem ja alebo ini ludia. A ak robis v oblasti urgentnej mediciny a sledujes najnovsie clanky a studie na Lancete a v inych medicinskych databazach, tak urcite budes v obraze daleko viac nez niekto kto sice v tom odbore atestoval ale nesleduje to. Kazdopadne tento pan Jarcuska pise k veci, a mozem s nim len suhlasit.

- Pises ze je fakt ze milion PCR testov nedokazeme urobit. Podla mna to ziaden fakt nie je, pokial by sme tie testy mali a navysili kapacitu labakov na aspon 40,000 testov denne (tak ako v Cesku a inde), tak dnes sme uz mohli mat naozaj presne/PCR vysledky aj z Bardejova aj z Oravy.

Stay grey and frosty,

Gunslinger
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"