Chystaná novela zakona o zbraniach

Používateľov profilový obrázok
LtTT
prispievateľ
Registered for: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa LtTT »

Prisiel som, videl som, nechavam tak ... :D cas ukaze ...
C08R4
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Ja to budem riesit tak, ak by som chcel v buducnosti kupovat dalsiu samonabijaciu gulovnicu na sport, tak tam pripisem, ze splna pravidla pre zbrane urcene podla IPSC, desciplina puska a to bud Semi-Auto Open, alebo standart.

A co si striela SSZ podla pravidiel ISSF, nemam o to zaujem.
inspiring_wu

Príspevok od používateľa inspiring_wu »

takže podľa vyjadrenia p. Lehovca pre národnú disciplínu VPi Open nie sú povolené ani Sa24 ani Sa26. treba sa skôr poobzerať, či sa pre tieto zbrane nenájde uplatnenie vrámci IPSC - puška. ale to už iba strieľam naslepo.
momentalne anonymny
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 10 months

Príspevok od používateľa momentalne anonymny »

C08R4 napísal:Tu mate kontakt na legislativca z MV: petrulak@minv.sk, ktory dava dokopy tuto novelu. Ja osobne sa mu pokusim napisat (A ak bude treba, tak aj poslancom z vyboru pre obranu a bezpecnost), pretoze sa mi nepaci ako zneprehladnili E ZP, nieje na prvy pohlad vôbec jasne o aku zbran je mozne ziadat v NP na tuto skupinu, taktiez sa mi absolutne nepacia podmienky za akych sa vydava ZP sk. A. No a este z akeho dôvodu preklasifikovali perkusne predovky z kat. D zbrani na kategoriu C.
aka bola reakcia na mail?

lebo v mat. predlozenom dalej nic nevidim ohladom perkusov.
C08R4
častý prispievateľ

Ja som zatial este nic neposielal, lebo to riesi SSZ, ohladom per. pusiek. Ale nechcem to tu dalej rozpytvavat, lebo si to nepraju :). Iba tolko, ze je to alarmujuce, taky je stav. Avsak predovkari, este nezlozili zbrane :D.
inspiring_lehmann

Príspevok od používateľa inspiring_lehmann »

Nasiel som na webe Uradu vlady, ze v stredu schvalila vlada navrh zakona, ktorym sa meni a doplna zakon o zbraniach a strelive, tu je navrh zmien:
http://www.rokovania.sk/appl/material.n ... Zdroj.html

Pochopil som to tak, ze vsetky perkusaky uz budu kat. C, cize bude treba zbrojak. Prechodne ustanovenie vyzera takto:

Zbraň uvedenú v § 6 ods. 1 písm. f) alebo súčasť zbrane, na držanie ktorej nebolo do 27. júla 2010 potrebné mať zbrojný preukaz a od 28. júla 2010 sa na držanie takejto zbrane zbrojný preukaz vyžaduje, možno do 30. júna 2011 držať bez zbrojného preukazu príslušnej skupiny.

Je to podla nejakej smernice EU sa mi vidi.
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Dosť významný otáznik vidím hneď v definícii zbrane §2 ods.1 písm. a), kde je za zbraň považovaná aj súčasť zbrane. Súčasťou zbrane sa rozumie podľa písm. c) "...prvok alebo náhradný diel osobitne skonštruovaný pre zbraň a podstatný pre jej funkciu, vrátane hlavne, rámu...". Chýba tu však kategorizácia takejto "zbrane". Do akej kategórie bude zaradený bicí kohút, spúšť, tlačidlo vypúšťania zásobníka, páčka manuálnej poistky? Bude to A-čko, ak sa rovnaká spúšť používa na vojenskej zbrani? Alebo B-čko a pôjdeme si pre nákupku na vratnú pružinu? Možno C-čko a stačí ísť zaevidovať a nechať si vystaviť preukaz zbrane na mikrometrický cieľnik a druhý na tunelovú muchu! Nechcem tu teraz rozoberať celý návrh, ale strašne smrdí amatérizmom!!! Ako keď psíček a mačička piekli tortu... :cry:
(Ak chcel autor zaradiť komponenty vymenované v prílohe ako súčasti zbrane, nemal použiť slovo "vrátane" ale "menovite"... okrem toho hlaveň už raz ako zbraň má, podľa písmena b) ako hlavnú časť zbrane!)
momentalne anonymny
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 10 months

Príspevok od používateľa momentalne anonymny »

no a v dovodovej sprave k tomu nic nepisu?
asi tie sucasti budu ako zbran kategorie D a hlavne csati v tej kategorii, kde zbran sama, co tiez prinasa iste nejasnostiale potom uz len v otazke hlav. casti a nie sucasti.
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

Igrlik ma pravdu

zial, neprekvapuje to. Amatercina z tejto vlady priam krici.
inspiring_nobel

Príspevok od používateľa inspiring_nobel »

Co sa tyka perkusov, je to hnus velebnosti.
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Takže ak to prejde, tak prerábam perkus na kresadlo. Aj tak som ju vždy chcel mať kresadlovú... :wink:
inspiring_snyder

Príspevok od používateľa inspiring_snyder »

nechcem Ta strašiť, ale stále by to bola "dlhá jednovýstrelová palná zbraň", čiže po novom kat. C. :cry:
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Ak sa začnú prihlasovať všetky tieto vodovodné trubky, tak po incidente z výbušninou v Írsku a obrovským nárastom ozbrojovania, nás začlenia medzi elitné tenoristické štáty.... :evil:
....aby nám sem amíci nezačali sypať napalm a pozáručné thomahawky...
C08R4
častý prispievateľ

Vlado nestras:
jednovýstrelová zbraň je palná zbraň bez zásobníka alebo iného podávacieho zariadenia, u ktorej sa opätovné nabitie vykonáva ručným vložením náboja do nábojovej komory, hlavne alebo nábojiska,
:lol: :lol:

Sice perkusna predovka bude na ZP v kat c. zbrani, zato predovky na inom systeme (priklad: kresadlovy, kolieskovy, luntovy zamok a pod.) budu stale v kategorii D. Cize pre mna to je uplne nepochopitelne, aby to bolo na ZP ( V Cechach to je kat. D a uz podla dokonca aj tej smernice, ktoru maju teraz zakomponovanu v ich zakone a podla ktorej sa ide momentalne nas zakon novelizovat). No toto beriem skor ako nejaky nepodareny zart od legislativca a dufam, ze sa to nejako opravi :?. Lebo zbytocne kriminalizovat a pripravit ludi o prostriedky vynalozene na kupu zbrane na takomto systeme, mi pride jednoznacne zbytocne, vid vyssie.
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

dá sa nejak kontaktovať autor toho návrhu ? Ak by mu prišlo dosť pripomienok možno by prehodnotil svoj zámer.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"