Uloženie zbrane

inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

Panzer
a ked zasobnik XY najdem? Napr.naaahodou v lese? :D
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

to electron

Ak XYpsilona poznáš, tak mu ho vráť.

Ak pasuje do Glocka tak si ho zrejme necháš a postupuješ v zmysle vyššie uvedeného. Ak si "karakter" 8) tak ho odovzdáš na Polúcii a dovtedy ho ukladáš do trezoru alebo uzamykáš oddelene ako keby bol tvoj.

Ak ti nepasuje a nevieš koho je :cry: , tak ho až do odovzdania príslušným príslušníkom môžeš držať doma v kredenci alebo na poličke. Nie je to totiž odnímateľný zásobník zo zbrane, ktorú máš oprávnenie užívať.
inspiring_newton

aha, kvoli jednemu nebudem behat na urady, pocka v kredenci :wink:
Panzer
Administrátor

electron

Riadne pomaly mi to dochádza :oops:

Nebude ten zásobník náhodou z mrcasu? :wink: :D
inspiring_newton

Panzer
:D
Panzer
Administrátor

Jasné. Tak to je trochu iný režim.

Ak nájdeš vec s pomocou pána Detektora tak pre teba platí toto ustanovenie Občianskeho zákonníka:
§ 135

(1) Kto nájde stratenú vec, je povinný ju vydať vlastníkovi. Ak vlastník nie je známy, je nálezca povinný odovzdať ju príslušnému štátnemu orgánu. Ak sa o ňu vlastník neprihlási do jedného roka od jej odovzdania, pripadá vec do vlastníctva štátu.

(2) Nálezca má právo na náhradu potrebných výdavkov a na nálezné, ktoré tvorí desať percent ceny nálezu. Osobitný právny predpis môže inak upraviť oprávnenie toho, kto vec našiel alebo ohlásil.

(3) Ustanovenia odsekov 1 a 2 platia primerane aj na skryté veci, ktorých vlastník nie je známy, a na opustené veci.

Zásobník napr. z P-38 nájdený náááhodou v lese :D je vecou opustenou, keďže jej majiteľ buď ľahol pár metrov ďalej a už nevstal (lebo Ivan mal dobrú mušku), alebo utekal smerom k americkej demarkačnej línii a zásobník nechal s ostatnými vecami tam, kde si ich o pár desaťročí našiel.

Mal by si teda takúto vec odovzdať príslušnému štátnemu orgánu, keďže ide o opustenú vec.

Podstatné však vždy bude to, kedy si vec našiel a kedy si ju chcel odovzdať. Teda ak nájdeš takúto vec a je u teba orgánmi napr. polície alebo colnej správy alebo ja neviem koho náhodne zaistená, je potrebné vysvetliť týmto orgánom, že vec si včera, res. dnes našiel a na druhý deň si mal v úmysle ju odovzdať príslušnému štátnemu orgánu.

Trestného činu sa určite nedopustíš, pretože
§ 236
Zatajenie veci

(1) Kto si prisvojí cudziu vec malej hodnoty, ktorá sa dostala do jeho moci nálezom, omylom alebo inak bez privolenia oprávnenej osoby, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
Pochybujem totiž, že by zhrdzavený zásobník mal hodnotu presahujúcu 8.000,-Sk.
inspiring_newton

Panzer
za taky vyklad si zasluzis metal :D /alebo clanok z tanku
Panzer
Administrátor

Pre mňa je najväčším zadosťučinením Vaša spokojnosť a fotka pred naštartovanou vétrieskou :D :D :D
skemro
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa skemro »

Neviete prosim Vas niekdo link na ares co predaval trezory? Mali taky na 5 dlhych za dobru cenu okolo 7000Sk no neako si ich uz neviem vyhladat.
inspiring_vaughan

Príspevok od používateľa inspiring_vaughan »

nasiel som nieco taketo zda sa mi cena viac nez dobra ale nevidel som ho nazivo tak neviem aka je kvalita atd. http://www.manutan.sk/skrine-na-zbrane_ ... Variations[/url]
inspiring_kilby

Príspevok od používateľa inspiring_kilby »

tu sa vynara otazka: Aky je rozdiel medzi skrinov na zbrane a trezorom? Ci skrina je jednoplastova a trezor dvoj? ...potom ale naco mi je skrina na 5 zbrani ako vo vyssie uvedenom odkaze, ked v nom mozem mat podla zakona len jednu zbran? :?:
inspiring_vaughan

Príspevok od používateľa inspiring_vaughan »

aky je rozdiel ti nepoviem aj mna by to zaujimalo ,ale myslim si ze vtom mozes mat zbrani kolko xes ak neprekrocis 10kusov potom uz treba trezor aspon tak som poxopil zakon. to cislo ze je to na 5 zbrani je podla mna to kolko sa ich tam fyzicky vojde a to ze je to v cr certifikovane na 2 zbrane tak to je unich asi ine ale neviem nech sa vyjadri nejaky zakona znaly cloviecik :)
Panzer
Administrátor

BobMATHEWS napísal:Aky je rozdiel medzi skrinov na zbrane a trezorom? Ci skrina je jednoplastova a trezor dvoj?
Výklad týchto pojmov zákon, žiaľ, neobsahuje. Preto na túto otázku nepoznám relevantnú odpoveď. Podobný názor odoznel aj v časopise Obrana, ktorý vydáva MO SR.
časopis Obrana 5/2007 napísal: V paragrafe 55 ods. 2 zákona je uvedený pojem „uzamykateľný trezor“ a v paragrafe 55 ods. 3 zákona pojem „uzamykateľný skriňový trezor“.
Z obsahu pojmov nie je zrejmé, o aké trezory ide, akú STN pri aplikácií tohto ustanovenia je potrebné použiť, akú odolnosť by mal mať a podobne.
Nejasnosti môžu spôsobiť vážne problémy najmä držiteľom väčšieho počtu zbraní a streliva.
http://www.mosr.sk/archiv/obrana/07_05.pdf, článok Aplikácia zákona o zbraniach a strelive
Môj názor je, že trezor je každá uzamykateľná skriňa alebo skrinka vyhotovená z materiálu vylučujúceho jeho jednoduché (bezproblémové) prekonanie rozbitím alebo prevŕtaním. Nemci na to používajú výraz gepanzert. Po slovensky trochu kostrbatý preklad - pancierované.
BobMATHEWS napísal: ...potom ale naco mi je skrina na 5 zbrani ako vo vyssie uvedenom odkaze, ked v nom mozem mat podla zakona len jednu zbran? :?:
Ako správne píše Matuliq, tých 5 zbraní je len kapacita konkrétnej skrine. Ako som napísal na predchádzajúcej strane. Ak máš doma do jedenásť dlhých zbraní (napr. 8 poľovníckych pušiek plus 2 "kosy") a nemáš trezor (napr. ako ten vpravo dole http://www.trezor.sk/Catalog_Branch:5#) tak musíš mať pušky a kosy v jednej skrini a strelivo k nim v druhej skrini. Uzamykateľnej, samozrejme. Ak máš taký trezor, alebo pancierovanú skriňu na zbrane, tak tam môžeš držať súčasne tieto zbrane i náboje k nim.
§ 55
Zabezpečenie zbraní a streliva

(1) Fyzická osoba, ktorá drží menej ako 11 zbraní kategórie B alebo zbraní kategórie C alebo strelivo v počte do 10 000 kusov a na ich uloženie nepoužije trezor, je povinná zbrane a strelivo uložiť a uzamknúť ich oddelene. Ak strelivo nemôže uložiť v oddelenej uzamknutej miestnosti, skrini alebo debne, musí ho uzamknúť samostatným zámkom.
skemro
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa skemro »

Dakujem za prispevky, no skusim zavolat do ARESu a zistim ci ich este maju, lebo sa mi pacilo ze mal dvojite steny.
Panzer
Administrátor

skemro

Nechcem ti brať ilúzie, ale pred nedávnom som bral do väzby chlapíka, ktorý za pár minút flexkou prerezal vrchný plášť trezorovej skrine na zbrane istého podnikateľa v časti pri zámku, odkryl tak mechanizmus zámku a potom si ju elegantne otvoril a zobral z nej zopár pekných pušiek. Majiteľa zbraní skoro j*blo keď zistil, že flexku si pachoš nedoniesol zo sebou, ale si ju "požičal" z jeho garáže, cez ktorú sa dostal do domu :twisted: .

Bežne predávaný trezor, či trezorová skriňa je dobrá jednak pre splnenie zákonných podmienok na uloženie zbrane a druhák pre ochranu zbraní pred rodinnými príslušníkmi. Ak by si chcel skutočne zbrane ochrániť pred zlodejmi, tak by si musel poriadne zainvestovať. Napr. do trezoru, ktorý som prezentoval tu: http://www.webforum.sk/viewtopic.php?p=10953#10953 :D
Zamknuté

Návrat na "Zákon o zbraniach"