TEOTWAWKI (The End Of The World As We Know It)

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Nechcem sa dotknut zien, demokratov, intelektualov proste nikoho. Sam som tak trochu baba, demokrat a asi aj intelektual :lol: .
Je mi jasne, ze cloveku dnesnej doby sa tazko rozmysla o tom co bude ked prideme o vymozenosti, ktore nam ponuka nasa doba. Ale... mame sa kde poucit. Vdaka historikom. Az to pride zabudnite na demokraciu, emancipaciu a vsetky ostatne ...cie, ktore tu dnes mame iba vdaka tomu pokroku, ktory uz mame v Europe za sebou. Pripadny krach spolocnosti nas vrhne o minimalne 500 rokov dozadu. Dnesny ludia vo svojej podstate nie su ini ako ludia z tej doby. Ziju len vo vyvinutejsej spolocnosti.
Zena a branna povinnost? Az dojdu naboje a to urcite dojdu, bude po rovnopravnosti ako ju pozname z dnesnych armad. Muz dohodi ostepom dalej, napne silnejsi luk a unesie hrubsie brnenie. No a tie problemy a PMS ?! Vcera som pozeral relaciu kde riesili problem s menstruaciou. V dnesnej dobe ked zeny rodia neskor ako ich matky a babky maju vraj tazsie formy menstruacie ako v minulosti. Mnohe su aj dva ci tri dni PN. A to si predstavte co to urobi s bojaschopnostou jednotky. Co ked vam takato baba odpadne na hliadke. Nie len, ze si nesplni povinnosti a ohrozuje tym celu skupinu, este sa o nu musi niekto postarat. Bojovym vycvikom by zeny samozrejme prejst mali ale urcite by som ich nestaval na roven muzom v boji.

Sorry pistolnicka ale ak budes chciet bezpecnost pre svoje deti budes musiet ist okopavat zemiaky a nie hliadkovat na hliadkovu vezu.
ALKAJ
prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa ALKAJ »

Keď tu už spomínate tú prácu na poli tak viete koľko roboty je dopestovať (bez, alebo s minimálnou mechanizáciou) dajme tomu 5 vriec zemiakov? To nie je robota len pre ženy. Pričom tých 5 vriec za rok v pohode spotrebuje 4-5 členná rodina.
Predstava že by sa dajme tomu 15 žien sa staralo o pole (aj keby sa jednalo len o zemiaky) nejakej väčšej komunity mi pripadá silne vtipná. :wink: To bude vyžadovať aj prácu mužov.
spart
občasný prispievateľ
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa spart »

Okrem toho zena taha efektivitu muzskeho druzstva prudko dolu.
Pochopte to, toto neni o zenach ale o chlapoch, nerad by som umrel preto ze sa vrham do nebezpecnych situacii, len preto ze je vedla mna samicka a musim zaposobit a byt rychlejsi silnejsi a nebyt srab :D
Mozete to popierat, ale su na to aj vyskumy, v akomkolvek kolektive ked sa objavi zena, chlapi sa predbiehaju v tom aby ju ocarili, ani ju nemusia chciet je to cisto podvedoma vec, ze sa chcu vytiahnut.

Armada to doteraz vedela, ale akosi jej to prestava dochadzat a zacinaju sa vytvarat bojove jednotky aj so zenamy.

Ja nepopieram ze zena sa dokaze vyrovnat chlapovi (i ked fyzicky v priemere tahaju za kratsi koniec), ale naozaj je toto to, co chceme my alebo ony?
Tak to nech chlapi rovno zacnu chodit s chlapmi a zeny budu len na plodenie deti :D a zeny zas nech sa vyrovnavaju chlapom, plnia si svoje sny v kariere a potom nech 40 rocne placu ze nestihli najst toho praveho a ze nemaju deti.

Predsa tie rozdiely ktore mame su na tom pekne a pohanaju nas dopredu.

Takych zien ako pistolnicka su hadam 2%, co rady strielaju hraju hokej, jazdia na motorke. Ostatne by sa do boja a na patroly vo velkom teda nehrnuli. I ked by som povedal ze zena dokaze byt pri ochrane svojich deti este razantnejsia ako muz. Ale to sme zase pri tych rozdiel ktore su super a bez nich si svet neviem predstavit.

Takze chlapi nelezte zenam do kapusty a naopak :D

Toto teraz neni o tom ci zeny maju mat volebne pravo a ci nie (jasne ze hej :D) ale o tom ze kazdy sme vytvoreny pre specialne ulohy a neni to len o tom ze zena dokaze vynosit a porodit dieta.
DUSO
častý prispievateľ

A to nehovorim o zenach a ich orientacnom zmysle :roll: .
Ale teraz poviem, vynimocne. Jeden priklad za vsetky. Poznam jednu co sa tratila na druhom poschodi zilinskeho Tesca. Nemohla najst vychod a podla jej slov ju zacala chytat panika. A to nie je ziadna hus z lazov. Pochadza z velkeho mesta.

Tak ako pise spart. Priroda zene a muzovi nadelila ine ulohy. Vybavila ich na ne roznymi schopnostami. Tisicrocia ich v nich zdokonalovala. Iba vdaka takemuto rozdeleniu uloh sme dosial prezili ako druh. Proti prirode sa bojovat neda. Iba sa prisposobit.
Používateľov profilový obrázok
pištoľníčka
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa pištoľníčka »

Ale mládenci, teraz sa už smejem hooodne nahlas. Duško, v piatok som išla z práce, keď sa moja rada pohla na semaforoch, začula som húkať sanitku, bola som už pri semafore ale samozrejme že som sa stiahla čo najviac vpravo, aj keď som nevedela odkiaľ ide. Šofér topvar dodavky predo mnou to celé odignoroval, vošiel do križovatky, to už som videla že sanitka ide spoza mňa, odbáčali spolu vľavo...po chvíli som pokračovala v jazde rovno, sanitka sa ešte stále húkajúc snažila vytlačiť toho paka z cesty, miesta vpravo bolo dosť, ale šofér nie a nie sa uhnúť.... Chlap. Že tá baba zablúdila v tescu? No to sa môže stať, ja som minule nevedela nájsť vstup do sauny...všetko zle označené :D Toto neni téma ktorá by niečo riešila. Ja mám názor že ak je jeden človek šikovnejší ako druhý, je jedno aké má pohlavie. Poznám pár neschopných žien a šikovných mužov, ale aj šikovných žien a babrákov čo majú len silné reči. Ak bude v teotwawki chcieť ísť na tú vežu chlap čo bude strieľať horšie ako ja, tak je jedno že je to nejaky alfasamec, na tú vežu nepojde, bude pekne okopavat tie zemiaky. Sme asi OT, tak trošku k veci: Toto by "nás", teda tých čo prežijú, mohlo vážne ohroziť. Boj o moc medzi "vlastnymi". Ak bude pri moci chlap, čo sa bude snažiť presadiť svoje šovinistické presvedčenie, ženy ako ja sa budú búriť. Apriori nemám nič proti tomu že budem niečo okopávať (aj keď radšej rýľovať), či variť (vraj varím chutne), ale ak bude nálada taká že moje práva budú potláčané, budem si ich brániť. Ak bude vládnuť niekto vyrovnaný a sebavedomý, nemám problém krotiť svoje ego a trebárs aj vychovávať deti ako hlavnú náplň. Ale moje slovo bude mať rovnakú váhu ako slovo bojovníka. Pretože tým bojovníkom som (akurát som šikovnejšia a dokážem okrem toho aj iné veci :P).

edit: nás, tých čo prežijú: myslím tým tých čo prežijú, neradím sa tam automaticky :) len teoretizujem
inspiring_satoshi

Príspevok od používateľa inspiring_satoshi »

No, takze.
Podla mna, je uplne zbytocne stavat tu zeny do roly slepice, ktora zabludi v tescu a z chlapov robit ignorantov, co neuhnu sanitke. Je to individualne. Stale sa najde daaky " slaby kus ", alebo aj slaba chvilka.
Urcite suhlasim s myslienkou, tradicnej delby prace medzi muzmi a zenami. Fungovalo to a funguje uz tisice rokov. To ale samozrejme nevylucuje to, ze v pripade potreby / co predpokladam v TEOTWAWKI by bola / sa vsetko muselo podriadit v prospech maximalizacii efektivity. To znamena, ze pokial daaky chlap nechce, alebo nevie narabat so zbranou a vedla neho je daaka s dobrou muskou, nie je co riesit. Zena dostane kver a chlap sa pojde starat o deti / schvalne som uz nepisal okopavanie zemiakov, aby sme si nemysleli, ze nic ine na praci nebude /. Myslim si, ze je treba kazdemu dat sancu, hlavne vtedy, ked na tom moze zalezat osud nie len nas, ale napr. celej spolocnosti.
DUSO
častý prispievateľ

:roll: Silvia, no teraz si mi ale nalozila. Trochu ma setri nabuduce, prosim :lol: .

K veci. Fajn netvrdim, ze nemas pravdu. Je to ale pravda, ktora plati len pre malu skupinu zien. Tych co sa nestratia v muzskom svete. Ved sa pozri kolko zien je tu na fore. Dlhodobejsie sa tu zdrzujes a prispievas len ty. Tesi ma, ze Ti to stoji za to. Ukazalo sa tu este par zien ale tie sa len ohriali a boli prec. Toto forum je typicka ukazka muzskeho sveta, ci chceme alebo nie. Rovnako svet po velkom prusere bude muzsky. Kedze take zeny ako Ty, su skor vynimka ako pravidlo, dovolim si tvrdit, ze vo vseobecnej rovine bude platit to co som pisal vyssie. Cest vynimkam.
pištoľníčka
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa pištoľníčka »

Dusko, to ze tu teoretizujeme, neznamena, ze mame patent na rozum.... Neviem ci sem chodia aj nejaki top strelci....na toto strelecke forum. Dufam ze toto forum neni typicka ukazka muzskeho sveta. Tak ako forum o vareni neni typicka ukazka zenskeho sveta :) Co ty vies, mozno sem chodi citat o prebijani a nastrelovani iks zien, akurat nemaju potrebu tu tliachat ako my, uz trosku mame take pivove reci, nezda sa ti? :wink:
DUSO
častý prispievateľ

8) OK, tak pokracovanie pri pive :lol: .
inspiring_zhukovsky

Príspevok od používateľa inspiring_zhukovsky »

Bol som veľmi rád, keď vznikla táto sekcia. Ale v tejto téme a aj v ostatných sa začínajú rozumné informácie strácať. Stáva sa z toho stoka, ktorú sa nechce preliezať ani mne, nieto ešte niekomu, kto by si o tom rád dačo prečítal trbárs o rok-dva... :evil:
Riešite tu blbosti, myslím si.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

mvalcek: Pre vysvetlenie - toto konkretne je tema TEOTWAWKI = teoreticka predstava toho ako mozno bude svet/spolocnost/rodina fungovat par rokov po nejakom velkom SHTF.

Ak hladas nejake konkretne rady ohladne pestovania obilia, hydroponie, energetickej samostatnosti, alebo usporiadania komunity, kludne sa spytaj. Ak ta zaujima nieco ohladne vyzbroje, vystroje, atd. na to mas ine temy v tejto sekcii. Kazdopadne ak hladas nejaku ucelenu prirucku prezitia tak tu na verejnom diskusnom fore nenajdes (mozno tak akurat odporucania alebo linky na stiahnutie v teme Literatura k SHTF :wink:

Ucelom a vyhodou verejneho diskusneho fora je prave diskusia, zvazovanie moznosti a nazorov, a ich konfrontacia, preto napriklad aj tato debata je podla mna dost dolezita a zaujimava. Je lahke v nejakej prirucke na prezitie napisat ze idealne by mali mat post-apokalypticke spolcenstva 50% muzov a 50% zien, vsetci vo veku od 20 do 35 rokov, ze ulohy zien budu take a take, a ze ulohy muzov zasa take, a bla bla bla. V reale je to utopia a sci-fi, navyse zatial co nejakemu 'utoku' sa clovek pri TEOTWAWKI bude musiet mozno ubranit raz za dlhy cas (ak vobec), kazdy jeden den bude treba riesit dennodenne problemy delby prace a povinnosti. To je casto problem uz dnes ked vsetko funguje ako ma, doma ma na to clovek x pomocnikov/spotrebicov, zije v relativne harmonickej rodine, atd. Teraz si zober ze 99% z toho ide do pr... prec, byvas v jednej vykurovanej izbe spolu so vsetkymi svokrovcami a x cudzimi ludmi, trpite nudzou a hladom, vsetko treba robit manualne a je to neskutocna makacka, manzelka zazera na x mladych/slobodnych co pokukuju po tebe a naopak, akonahle vytiahnes paty z domu tvoju zakonitu opaluju mlade ucha co zostali doma a nudia sa, postarsi sa do vsetkeho montuju a teenageri robia vystupy a trpia psychozami bez pristupu k netu, hram, mobilom a smskam, atd. A popri tom vsetci trpia ponorkovou chorobou, lezu si na nervy, neustale sa hadaju co kto spravil/nespravil/mal spravit inak, atd. Myslim ze popri tomto bude raz za cas nejaky utok zombikov alebo bad-guyov len malickym problemikom ktory bude sluzit skor na 'odreagovanie sa a zrelaxovanie'... :lol:

A co sa emancipacie tyka, take nieco sa neda vratit naspat, a tak ako sa samozrejme nebude dat ist na lodiach po otrokov do afriky (napriek tomu ze sa to po starocia robilo), rovnako sa nebude dat pasovat zeny do uloh v ktorych ich videla historia. Kym ma clovek obmedzene horizonty a znalosti, alebo je viazany davnymi spolocenskymi predstavami a dogmami, je mozne vyuzit/zneuzit to (co je aj dovod preco je napr. dodnes cenzurovany internet v cine, alebo v niektorych statoch arabskeho sveta), ale akonahle okusi slobodu a demokraciu (ci uz v takej alebo onakej forme) uz sa to viac vratit naspat neda (o tom by vedelo rozpravat vela ludi, od faraonov, cez cisarov az po kralov ci samozvanych despotov)... :roll: :lol:

A aj ak/az pride nejaky silny vodca ktory bude urcovat pravidla toho ktoreho spolocenstva, pokial toto nezoberie na vedomie a neprisposobi tomu dennodenne fungovanie, tak sa bud na svojom poste neudrzi alebo sa mu to cele rozsype pod rukami...

Gunslinger
inspiring_zhukovsky

Príspevok od používateľa inspiring_zhukovsky »

Kokšo, Gunslinger, klídek :) Len som chcel poukázať na to, že tie, už spomenuté, krčmové reči to tu fakt zbytočne upchávajú. Samozrejme možnosť diskutovať nikomu neodopieram. Len by sme si mali všetci rozmyslieť, či je ozaj zmysluplné to, čo chceme napísať.
Aj na off topic má každý právo. Ja len, že sa to miestami preháňa.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Btw, neviem, prečo toľko rečí, keď madkiller to povedal jasne a stručne. Ak bude chcieť tlupa maximalizovať svoje šance na prežitie, dá do rúk pušku tomu, kto s ňou zaobchádza najlepšie. Či je to muž alebo žena, nebude hrať úlohu. Ak to úlohu pri deľbe práce hrať bude, zníži to o nejaké to percento nádeje na prežitie celej skupiny.
:P
Už som to povedal skôr a nik mi toto presvedčenie nevyvráti: nie som žiadny veľký bojovník za práva žien, ale vzaté prísne logicky, ak by som sa raz dostal do sračiek, budem oveľa radšej, ak mi chrbát bude kryť šikovná a odvážna žena ako neschopná, predposratá, vytrasená paródia chlapa. Howgh!
8)
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Laci »

Z dlhodobého hľadiska zrejme budete musieť riešiť prebíjanie, nemám v tom skúsenosti, a ani nechcem aby ste mi to celkom objasnili, ale dá sa po "domácky" vyrobiť pušný prach slušnej kvality ktorá umožní používanie automatických zbraní?
a ako sa dá riešiť výrobu zápaliek do nábojov?

ps. stačí ak potvrdíte a s pár slovami opíšete 8)
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

mvalcek: ako napísal GUNS, treba sa pýtať, pozrieť už vytvorené témy. a k sekcii literatúra k wtshtf, pošlem tam celú svoju zbierku len čo admini zabezpečia prístup do vybraných tém len registrovaným.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"