Zmeny v pravidlách cestnej premávky

Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

yarco: asi vies, ze ja sam nie som velkym zastancom restrikcie, skor naopak. ale velmi prisne postihovat jazdu pod vplyvom alkoholu sa mi nezda ako restrikcia. o tom si neviem predstavit debatu ci clovek jazdi lepsie opity alebo triezvy, takze zjavny, len negativny ucinok je myslim neodskriepitelny. nebavim sa teraz o nejakom alkacovi, ktory musi dorovnat hladinu, aby sa mu netriasli ruky a podobne.
ako to chces trestat ty? vies v akej krajine zijeme, a ako sa tu da vsetko zjednat, uplatit a ukecat. ja si skratka zelam, aby ten kto soferuje pod vplyvom z toho mal velky pruser a aby ho stalo velmi vela usilia, penazi a nervov to ututlat, ak to je ten typ.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Luke, len povedz mi, prečo ich máme živiť my z našich daní? Oveľa viacej sa mi pozdáva trest povinnej práce. Myslím si, že ho využívame vo veľmi malej miere a súdy by ho mohli ukladať práve v takýchto prípadoch flagrantného porušovania pravidiel cestnej premávky.
Na druhej strane, chcelo by to niekoľko zásadných systémových opatrení, vlastne bolo by treba celý systém výkonu trestu povinnej práce i dohľadu nad jeho výkonom postaviť od základov. V čase, keď má ministerka spravodlivosti úplne iné priority a minister vnútra fašizoidné sklony, je to asi len utópia.
Vám sa snáď nepáči tá predstava, ako holohlavci so zlatými šajbami okolo krku kopú kanály a top manažéri čistia járky pri ceste?
:D
Pritom - aspoň vonku to tak je - by sa ušetrili prostriedky za zdĺhavé súdne konanie a následné odvolacie konanie (veď kto pôjde dobrovoľne sedieť?), zrýchlil by sa celý proces, keď by od objasnenia priestupku (resp. prečinu) po uloženie trestu mohlo rádovo prejsť pár hodín a od uloženia trestu po jeho výkon pár dní. Mne sa to páči. Ale vravím, dnes asi len utópia.
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Laci »

dobrý nápad by bol, ale zrejme by chodili namiesto nich iný za prachy, pokial by nebol systém postavený tak aby to bolo vylúčené (čo je zrejme už utópia utópie)
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Laci: Takemu niecomu sa da lahko zabranit, vid ako to funguje za velkou mlakou - staci si pozriet ako si paparazzovia zgustnu na celebritach co s metlou v ruke zametaju chodniky alebo s handrou umyvaju graffiti :lol:

Tiez som za takuto formu trestov za urcite priestupky, financne tresty pre mnohych nemaju ziaden vychovny ucinok, a taketo nieco by hlavne u niektorych ludi mohlo byt ozaj ucinne. Preklasifikovanie na trestne ciny nevyriesi nic podstatneho, len bude zivit viac pravnikov a zbytocne este viac zatazi nas pravny system dalsimi odvolaniami a prietahmi.

Gunslinger
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

luke napísal:vies v akej krajine zijeme, a ako sa tu da vsetko zjednat, uplatit a ukecat.
Toto je problém, ktorý treba primárne riešiť, nie súčasný dopravný zákon. Navrhovaná novela tomuto v ničom nepomôže.
Čo sa akceptovateľnej miery reštrikcií týka, myslím, že sme na jednom člne :wink:

Guns:
Čo iné sú úsekové merače než dodatočné zdanenie vodičov v rámci hesla "Pomaly je bezpečne, rýchlo je nebezpečne"? Obzvlášť, keď sú "vhodne" umiestnené na rovných a prehľadných úsekoch.
Koľko ľudí bude potom predbiehať v štýle "kamión s tempomatom" rýchlosťou +2 km/h kvôli obave z prekročenia rýchlostného priemeru?
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Niekde v škandinávii dávajú pokuty /aj/ podla príjmu vyčíslené v percentách z ročného príjmu.

Nútené práce majú dnes aj socky, a vedia sa z toho vykrútiť aj oni. V každom prípade by to bol veľký kolotoč veľkej skupiny ludí.
Gunslinger
moderátor

Kapo: Mhm, lenze pri 'oficialnych' prijmoch niektorych nasich celebrit ci politikov by platili ozaj drobne, pripadne by sme sa im mozno na pokuty museli dokonca poskladat my, kedze nic nevlastnia a aj obycajnu jachtu ci vilu na pobrezi si musia poziciavat od kamaratov... :roll: :lol: Na druhej strane spravit tie verejne prace ozaj ucinne by nebol az tak velky legislativny problem, a siroka slovenska verejnost by si ozaj zgustla uz len na kravatakoch s metlami, nieto na nejakych rosnicko-moderatorskych-celebritkach a pod. :lol: A namiesto rimskeho chlieb a hry, by nam ti hore servirovali muku a verejnoprospesne prace 'celebrit'... :twisted:

yarco: Chapem ako to myslis, a ja si napriklad za morom tiez casto trham vlasy ked v troch pruhoch idu predo mnou tri kamiony s rozdielom 1mph... Na druhej strane pokial tak idu vsetci alebo aspon naprosta vacsina, vsetci pekne na tempomate MPRka, ziadne mysickovanie, obiehanie zprava, vytrubovanie a vyblikavanie, atd. tak tych par sekund ci minut co by clovek rychlou jazdou ziskal je vyvazene uplnou pohodou za volantom a daleko vyssou bezpecnostou pre vsetkych.

Fyzika tiez nepusti a naozaj je to tak ze cim vyssia rychlost, tym je jazda nebezpecnejsia. Clovek moze mat x prvkov pasivnej a aktivnej bezpecnosti a auto za x milionov, jedine styri body kontaktu s vozovkou su pneu, a napriek pokroku v technologiach sa v tomto ohlade zmenilo len minimum. A aj pri ozaj dobrych pneu a idealnom stave vozovky je ten nepomer znacny (napr. zmena brzdnej drahy z povedzme 130kmh vs 160km je cca 83m vs 126m = o 50% dlhsia brzdna draha pri len 23% zvyseni rychlosti - pouzity kalkulator: http://www.csgnetwork.com/stopdistcalc.html). Samozrejme aj moznost reagovat sa znacne skracuje pri vyssich rychlostiach. Za volantom pritom nesedia roboti s dokonalymi reakcnymi casmi, ale ludia - casto nevyspati alebo unaveni ci vystresovani z prace, mozno s placucimi detmi vzadu alebo s hands-free na uchu, pripadne s cigaretkou alebo kavickou v ruke, atd.

A komu nestaci sedliacky rozum, aj tie krepe statistiky jednoznacne potvrdzuju ze rychlost ma silny podiel na nehodovosti.

Auta s radarmi su u nas skor na pobavenie, pocet umrti na cestach tazko ovplyvni nejaka zdialky jasne badatelna ofoliovana biela fabia (a to aj bez infoservisu z radia) ci audina zdrzujuca premavku a ako jedina iduca presne 130kmh... :roll: :lol: Stacionarne radary nie su o moc lepsie, navyse u nas su momentalne nepouzitelne - legislativa neumoznuje efektivne postihnut hriesnikov. Zato usekova kontrola funguje ozaj ucinne. A i ked aj ja v tomto ohlade tiez 'vodu kazem a vino pijem', tym viac si uvedomujem ze je obrovsky rozdiel medzi tym ako jazdim tu a ako jazdim vonku. Koniec koncov to je jasne viditelne uz len za hranicou v Hainburgu - tam clovek nevidi nejakeho 'tunera' co by so skripajucimi gumami valil 90kou po uliciach, a aj luxusne bavoraky a audiny s papalas-on-board tam povacsinou jazdia predpisovo (a ak nadabis na nejaku vynimku a dobehnes/obehnes ho, zvycajne za volantom nesedi 'typicky' rakusak :wink:. A odkedy opat spojazdnili tie sekcne/usekove merace na ich dialniciach, pokial clovek napriklad vali cez rakusko po nejakom rychlom rakusakovi, ani nemusi sledovat znacky a presne vie kde sekcna kontrola je a kde nie...

Cize zaviest usekove kontroly na tych par dialnic u nas (plus hlavne tahy cez mesta a dediny) by v kombinacii s postihnutelnostou piratov podla mna malo obrovsky vyznam a efekt.

Gunslinger
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Kapo, len na vysvetlenie. Nebavíme sa o tom istom. Je v tom je trochu rozdiel. Socky dobrovoľne a za určitú peňažnú odmenu vykonávajú tzv. aktivačné práce alebo verejnoprospešné práce. Ja ale hovorím o treste povinnej práce.
:wink:
Náš TZ pozná trest povinnej práce ako alternatívny trest, ktorý spočíva vo výkone súdom určenej pracovnej povinnosti, ktorú musí vykonať odsúdený osobne, vo svojom voľnom čase a bez nároku na odmenu.
:arrow:
Sú tam podmienky, ako napríklad povinnosť odsúdeného vykonať trest do jedného roka od nariadenia výkonu trestu. Tiež je možné premeniť zvyšok trestu povinnej práce na nepodmienečný trest odňatia slobody, ak odsúdený zavinene nevykonáva práce v určenom rozsahu alebo nevedie riadny život, pričom platí, že za každé dve hodiny nevykonanej práce si musí odsedieť deň natvrdo.
:!:
Podmienkou je ale súhlas páchateľa s takýmto trestom. A tiež rozsah je limitovaný (ak sa nepletiem) od 40 do 300 hodín.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Kapo:
Touto poznámkou tu asi nebudem populárny, ale ...
... ak chceme dobre zarábajúcich trestať úmerne výške ich oficiálneho príjmu, sme ochotní im na druhej strane prisúdiť aj služby štátu v kvalite úmernej ich daniam a odvodom? Zdravotníctvo, štátna a miestna správa, ...
Lebo práva a povinnosti, odmeny a tresty by mali byť v určitej úmere...

Gunslinger napísal:podla mna malo obrovsky vyznam a efekt.
Význam a efekt by to rozhodne malo. Len si vôbec nie som istý, že by to bol pozitívny efekt z pohľadu bezpečnosti a nehodovosti na cestách.
Ale ok. Ja skrátka len nezdieľam tvoju dávku optimizmu. :wink:
Gunslinger
moderátor

yarco: Aspon v niecom pozitivny/optimisticky byt musim, ci nie? :wink: :lol:

Az bude benzin stat 12eur za liter, alebo bude na pridel, bude stacit dat na billboardy pri ceste:

VASA SPOTREBA PRI 50kmh... 5,6l
VASA SPOTREBA PRI 70kmh... 6,8l
VASA SPOTREBA PRI 90kmh... 8,1l
VASA SPOTREBA PRI 140kmh... 14,3l

a nebude treba ani 'usekove kontroly' a pod. :wink: :roll: :evil:

Gunslinger
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"