Vyklad zakona.

bus driver
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa bus driver »

Podla mna ani pri rozsirovani ZP o dalsie skupiny netreba novy posudok,pretoze ked som dostal "novy" ZP rozsireny o E,F, tak platnost kvazinoveho preukazu zostala ako na starom preukaze. Ked som sa opytal,preco "novy" ZP neplati 10 rokov, dostal som odpoved, ze to by som musel dokladat viac potvrdeni.Ale psychotesty som pri rozsirovani uz mal, pretoze som riesil 58-ku. Uz len dufam,ze po volbach tie psychotesty konecne zrusia.Ved ak dnes urobim testy,kde je zaruka,ze zajtra nedostane odo mna niekto po papuli.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Tak o tejto problematike tu bola už celkom rozsiahla debata. Treba si prečítať tému Situácia po novele zákona o zbraniach a tiež posledných pár strán témy Postup získania ZP skupiny A - návod. Asi sa o tom píše aj inde v sekcii Zákony, legislatíva.

A treba rozlišovať medzi ZP ako dokladom a ZP ako verejnou listinou. Pri zmene bydliska ti síce dajú nový doklad ZP, ale to je stále tá istá verejná listina, preto ostáva aj platnosť.
inspiring_zhukovsky

Príspevok od používateľa inspiring_zhukovsky »

OK, takže ak si rozširujem ZP o športové, majú nárok odo mňa pýtať psycháče? Veď ja si rozširujem, ja nežiadam nový preukaz. Má to niekde v zákone oporu? :evil:
inspiring_wu

Príspevok od používateľa inspiring_wu »

rozširovanie skupín je defacto schvaľovanie nového zbrojného preukazu. Určite budeš potrebovať psychotesty.
cubitko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years

Príspevok od používateľa cubitko »

MVALCEK: nie nebudu od teba vyzadovat psychotest (odo mna tiez nevyzadovali - rozsirene pred cca 2 mesiacmi)
BBPD: "§ 22 Rozšírenie zbrojného preukazu Policajný útvar, ktorý vydal zbrojný preukaz, vyznačí ďalšiu skupinu v zbrojnom preukaze na základe písomnej žiadosti, ak žiadateľ spĺňa podmienky ustanovené týmto zákonom na vydanie tejto skupiny zbrojného preukazu.

Kedze predpokladam ze zbrojak MVALCEK uz ma, na psychotesty ma cas, podla skupiny (ak ma A tak do aprila).
inspiring_tharp

bbpd,
Podľa tejto logiky by si mal dávať okrem psychologického aj lekársky posudok, pričom by nesmeli byť staršie ako 3 mesiace.
inspiring_zhukovsky

Cubitko, presne tak, ako vravíš, je to jasne napísané v zákone, lenže oni odo mňa DNES chceli psycháče na to, aby mi ROZŠÍRILI zbroják.

Ale teraz tá druhá vec - to je zasa čo za novinku, že ak mám áčko, musím do apríla mať testy? Veď doteraz sa hovorilo, že tie treba len, ak mám určitú skupinu zbraní, napr. vz. 58.

Už v tom mám úplný chaos!
inspiring_franklin

Príspevok od používateľa inspiring_franklin »

Samopalnici, vsetci musia mat urobene psycho do aprila. Ostatnym plati psycho do konca platnosti preukazu.
Preukaz moze skoncit platnost zmenou bydliska alebo aj rozsirenim opravnenia. Proste vzdy ked je vydany preukaz s novym ev. c. je to novy preukaz.
inspiring_zhukovsky

Ježiši kriste, ale veď to je práve tá DEBILINA!!! :evil: :evil: :evil:

Citujem cubitka:

"§ 22 Rozšírenie zbrojného preukazu Policajný útvar, ktorý vydal zbrojný preukaz, vyznačí ďalšiu skupinu v zbrojnom preukaze na základe písomnej žiadosti, ak žiadateľ spĺňa podmienky ustanovené týmto zákonom na vydanie tejto skupiny zbrojného preukazu."

Útvar vyznačí do EXISTUJÚCEHO ZP novú skupinu. Taký preukaz potom vyzerá tak, že platnosť ostáva, len máš pridané nové skupiny. Nič na tom nemení fakt, že to je celé napísané na novom papieriku a laminované. ZP je pred zákonom stále ten istý, nie nový! :idea: :!:
inspiring_tharp

Ak niekto robil ZP bez psychotestov, tak sa musí riadiť prechodnými ustanoveniami, tam je celkom jednoznačne napísané do kedy treba psychotesty spraviť.
§ 72d
Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. mája 2011

(1) Držiteľ zbrane kategórie A uvedenej v § 4 ods. 2 písm. b) alebo kategórie B uvedenej v § 5 ods. 1 písm. f) je povinný prvýkrát podrobiť sa posúdeniu psychickej spôsobilosti podľa § 20 ods. 3 do 30. apríla 2012; nesplnenie tejto povinnosti sa považuje za stratu psychickej spôsobilosti.

(2) Držiteľ skupiny B, D, E alebo F zbrojného preukazu alebo držiteľ skupiny C zbrojného preukazu, ktorý má vydaný zbrojný preukaz na výkon oprávnenia podľa osobitného predpisu, ktorý sa do 30. apríla 2011 nepodrobil psychologickému vyšetreniu v súvislosti s vydaním zbrojného preukazu, nového zbrojného preukazu alebo v súvislosti s preskúmaním zdravotnej spôsobilosti držať alebo nosiť zbraň a strelivo, je povinný pri vydaní nového zbrojného preukazu podrobiť sa posúdeniu psychickej spôsobilosti podľa § 20 ods. 3; to neplatí pre osobu, ktorá v čase podania žiadosti dosiahla 62 rokov.
martinr napísal:Preukaz moze skoncit platnost zmenou bydliska alebo aj rozsirenim opravnenia. Proste vzdy ked je vydany preukaz s novym ev. c. je to novy preukaz.
Pri rozšírení platnosť ZP nekončí, postupuje sa podľa § 22. Pri zmene bydliska (alebo iného údaju v ZP) zaniká platnosť ZP na základe § 25 písm 1 ods. e) pričom v ods. 2 je taxatívne vymenované čo treba spĺniť na vydanie nového ZP (fotky a poplatok, nič iné).
Naposledy upravil/-a inspiring_tharp v 16 Jan 2012, 16:37, upravené celkom 1 krát.
Peter Elektro
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 7 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Peter Elektro »

Presne tak.Pytaju to aj odomna.(rozširenie na E,F)Nedám.Idem sa hadat :twisted: s principu :twisted: :!:
inspiring_franklin

Netvrdim, ze to nie je pravda. Aj to, ze takyto vyklad, ze je to debilina, to ja tiez viem. Darmo aj kyvem hlavou, nic to na veci bohuzial nezmeni. Vrieskat po mne nikto nemusi, ja to NEOBHAJUJEM A TIEZ NESUHLASIM. Ale nacelnik za prepazkou ma vzdy pravdu bez ohladu na to, co si ja myslim, alebo ci budem topankou buchat po pulte. Vela stastia pri hadani.
inspiring_tharp

martinr napísal:Ale nacelnik za prepazkou ma vzdy pravdu bez ohladu na to, co si ja myslim, alebo ci budem topankou buchat po pulte.
No neviem či si to myslel len obrazne, ak nie, tak to je veľmi veľmi zlý prístup, a presne kvôli takému prístupu si niektorí načelníci myslia, že majú vždy pravdu.

Netreba samozrejme búchať topánkou po pulte, ale slušne a jednoznačne mu dať najavo, že sa nenecháš o.ebať. Niekedy je dobré v rámci diplomacie ustúpiť aby sme si zbytočne nenarobili nepriateľov, ale to, že niekto stojí za prepážkou ešte neznamená, že má vždy a vo všetkom pravdu.
inspiring_franklin

Policajt nie je sudca, pravnik, prokurator. Vylucime umyselne uvedenie v omyl a tiez hrubu neznalost zakona. Urcite mu niekto vysvetlil detaily zakona, a rozne situacie pri zmenach v doklade. Neverim, ze nemali niekde skolenie. Nevidim tiez dovod ani zmysel v tom, aby obcana policajt o.ebaval, nema z toho ziadny prospech. Ak je presvedceny do spiku kosti o tom, ze ma pravdu a ja som si isty ze nema pravdu, i tak nema zmysel sa hadat, lebo nie som v pozicii vyhadat sa, ale mozem poziadat o vyjadrenie inu vyssiu autoritu, rozhodnutie ktorej by musel akceptovat a zmenit aj tu svoju pravdu. Co v konecnom dosledku ak mi hori nejaky 7dnovy termin a ja nemam cas pisat ziadosti s 30dnovou lehotou na rozhodnutie pre kazdy stupen, nebrani spatne ziadat preplatenie zbytocne zaplatenych vydajov. Ci nie?
inspiring_wu

Príspevok od používateľa inspiring_wu »

je mi do smiechu a do plaču zároveň. nikto mi tu nemusí citovať zákon, ani ma poučovať, čo kedy treba a netreba. Osobne som bol za dvoma vedúcimi ODE pýtať sa na konkrétne situácie. Okrem toho sme ako klub ŠKP BB požiadali o prednášku na túto tému, pričom nám bola ochotne poskytnutá mimo pracovného času a mimo priestorov ORPZ, za čo sa chcem dotyčnému pánovi dodatočne poďakovať (vidno, že sú policajti, ktorým na ľuďoch záleží a vo svojom voľnom čase neodmietnu pomoc). To, čo som napísal, to platí (aspoň v okresoch BB a BR). Ak si zmenil adresu TP, nepotrebuješ psychotesty. ak rozširuješ skupinu, tak ich potrebuješ, takto boli vyškolení pracovníci ODE a takto nám to bolo podané. nič viac nič menej.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"