Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
d-s
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 10 months

Príspevok od používateľa d-s »

Emkac, vdaka. Je to karantena v ramci domacnosti...
Napriek tomu ze zijeme od marca medzi ludmi iba v respiratoroch sa pri pribuznych v zdravotnictve tomu clovek uplne nevyhne :(

Ked ide clovek po 7 dnoch na PCR test tak je aj v pripade ze nema ziadne priznaky riziko false negative male?
Používateľov profilový obrázok
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa emkac »

d-s napísal: Ked ide clovek po 7 dnoch na PCR test tak je aj v pripade ze nema ziadne priznaky riziko false negative male?
Pri PCR neexistuje false negative a false pozitive. PCR sa povazuje za uplne presne.
Ano, su vynimky, obcas zachytene v novinach. Resp najma v prvej vlne boli.
A ano, PCR moze vykazovat nepresnosti na konci choroby (aj preto sa vo svete upustilo od kontrolneho testovania, ci si sa vyliecil a uz staci, aby preslo x dni a bol si oficialne povazovaneho za zdraveho).
Vo vseobecnosti sa ale PCR testy povazuju za presne a ja by som im uplne veril.
Ubik
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 7 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Odporucam prehodnotit takyto nazor. Pravdepodobnost false negative na den 8 je podla tejto studie 20%:

https://www.acc.org/latest-in-cardiolog ... of-reverse
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

False negative výsledok PCR testu dostaneš velmi ľahko už len nesprávnym odberom, ktoré sám vidím pomerne často, takže ich počet môže byť veľmi vysoký. Falošne pozitívny výsledok môžeš dostať aj u kvalitných PCR testov až na úrovni 2%.
pietro32i
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa pietro32i »

emkac napísal:plati take vseobecne zovseobecnenie, ze potencionalne nakazlivy si 2-3 dni po stretnuti s chorym a cca 14 dalsich dni si este rizikovy

preto sa na test chodi 5 dni po stretnuti s nakazou a potom musis byt este 10 dni v karantene

plus minus to do seba zapada.....

vynimky su, ale su vynimocne
Myslím, že tých desať dní sa ráta od dátumu posledného kontaktu s pozitívnym, nie od dátumu testu. Platí to v prípade, že je test negatívny a človek nejaví žiadne príznaky.
mondo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa mondo »

greenie napísal:Rychlotesty vo Viedni ...
Zo 106 pozitivne testovanych rychlotestom sa len 45 potvrdilo PCR-testami ...

Pevne verim, ze tie, co zaobstarali "nasi" boli lepsie. :D
Na slovensku bolo plošne testovanych 3 625 332 testovaných, 38 359 pozit. 1,06%.
Pri špecifitite 99,2% je 0,8% falošne pozitívných 29 000.
38 359 -29 000 = 9359 skutočne pozitívných , a pri 76,6% spoľahlivosti ostalo falošne negatívních 2859.
Ak som dobre počítal, vychádza mi to obdobne ako v AT.
Rasto
expert
Registered for: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa Rasto »

mondo napísal:
greenie napísal:Rychlotesty vo Viedni ...
Zo 106 pozitivne testovanych rychlotestom sa len 45 potvrdilo PCR-testami ...

Pevne verim, ze tie, co zaobstarali "nasi" boli lepsie. :D
Na slovensku bolo plošne testovanych 3 625 332 testovaných, 38 359 pozit. 1,06%.
Pri špecifitite 99,2% je 0,8% falošne pozitívných 29 000.
38 359 -29 000 = 9359 skutočne pozitívných , a pri 76,6% spoľahlivosti ostalo falošne negatívních 2859.
Ak som dobre počítal, vychádza mi to obdobne ako v AT.
Počítal si zle, lebo si neaplikoval 99,2% i na plošne testovaných a to ti trosku poskočia výsledky.
mondo
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa mondo »

Veď som to práve aplikoval na plošne testovaných. 3 625 332 testovaných × 0,8% je cca. 29000.
Neviem či by netrebalo zo všetkých testovaných odpočítať skutočne pozitívnych.
Ale môžem to cele chápať zle.
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa emkac »

takto, povodna otazka d-s znela:
d-s napísal: Otazka na znalych...
Ako dlho po kontakte s covid pozitivnym je clovek "rizikovy" (samozrejme ked nema ziadne priznaky)?
Je 7 dni dostatocne povedzme na 95%?
ja som to bral tak, ze sa dotycny sa nakazil od pozitivneho ale nema priznaky
pietro32i napísal:Myslím, že tých desať dní sa ráta od dátumu posledného kontaktu s pozitívnym, nie od dátumu testu. Platí to v prípade, že je test negatívny a človek nejaví žiadne príznaky.
ano, toto plati, ak sa nenakazil

takze to napisem este raz a uplne jasne:

ak si bol v kontakte s pozitivnym, musis ist do karanteny
a na piaty den ist na PCR test
- ak je negativny, musis dokoncit 10 dnovu karantenu od stretnutia s pozitivnym
- ak je pozitivny a nemas priznaky, musis byt v karantene 10 dni od zistenia (nie je uplne jasne, ci odber a ci vysledok)
- ak je pozitivny a mas priznaky, tak citujem:
"Ak máte klinické príznaky, izolácia sa môže ukončiť najskôr ôsmy deň po ich začatí a najskôr štvrtý deň po ich vymiznutí. V prípade závažného priebehu ochorenia, alebo u osôb s vážnou poruchou imunity sa môže doba izolácie predĺžiť. "

snad su uz teraz pokryte vsetky kombinacie ;)
bbfh
prispievateľ
Registered for: 8 years 8 months

Príspevok od používateľa bbfh »

K vypoctom:

nech

tn = true negative - cize negativni, ktorych aj test spravne oznacil ako negativnych
fn = false negative - cize pozitivni, ktorych test nespravne oznacil ako negativnych
tp = true positive - cize pozitivni, ktorych aj test spravne oznacil ako pozitivnych
fp = false positive - cize negativni, ktorych test nespravne oznacil ako pozitivnych

potom specificita testu sp sa rata ako:

(1) sp = tn / (tn + fp) (ak to chceme v percentach, tak vysledok este vynasobime 100-kou)

a senzitivita testu se ako:

(2) se = tp / (tp + fn) (ak to chceme v percentach, tak vysledok este vynasobime 100-kou)

Pre nase cisla potom:

celkovy pocet testovanych: 3 625 332
tn, fn, tp, fp: su nezname - nevieme tie hodnoty, lebo sme nic (teda neda sa ani aproximovat) neoverovali PCR-kom, ale vieme sucty:

(3) tp + fp = 38 259

(4) tn + fn = 3 625 332 - 38 259 = 3 587 073

Vztahy (1), (2), (3) a (4) su jednoducha sustava 4 rovnic o 4 neznamych (tn, fn, tp, fp), ktorych riesenim pre predpokladanu znamu specificitu a senzitivitu je (cisla su zaokruhlovane na jednotky):

Specificita 99,8%, senzitivita 91,4%
vyrobcom testu deklarovane hodnoty (overovanie sa robilo na vzorke ludi, ktori bud dosli do kontaktu s infikovanymi, alebo rovno mali priznaky, z ktorych podla PCR bolol 140 pozitivnych a 445 negativnych, cize vyrazne inej vzorke ako v pripade naseho testu a samozrejme aj test aj overovanie bolo vykonane v laboratornych podmienkach - tieto cisla pravdepodobne (hlavne pokial ide o senzitivitu) nie su presne - viacere komparacne studie vykazovali nizsie cisla, navyse nespravne vykonavanie testov (napr. kvoli zlej prevadzkovej teplote) u nas ich moze este zhorsit):

tn = 3584150
fn = 2923
tp = 31069
fp = 7183

Zaver 1: ak by sme verili specificite a senzitivite udavanej vyrobcom, tak nase plosne testovanie by nespravne poslalo do karanteny 7183 ludi a nespravne "na slobodu" 2923 ludi.

Specificita 100%, senzitivita 67%
To su hodnoty namerane v "Motolskej studii" - ta (pokial je mi zname) ako jedina namerala 100% specificitu. Horsia specificita znamena vyssi pocet nespravodlivo posielanych do karanteny. Horsia senzitivita moze viest k vyssiemu poctu ludi, ktori uveria, ze su OK, aj napriek tomu, ze su pozitivni (false negatives):
tn = 3568229
fn = 18844
tp = 38259
fp = 0

Zaver 2: ak by sme verili specificite a senzitivite udavanej "Motolskou studiou", tak nase plosne testovanie by nespravne poslalo do karanteny 0 ludi a nespravne "na slobodu" 18844 ludi.

Specificita 99,8%, senzitivita 30%
To len pre uplnost - s takymto predpokladom sa islo do akcie (predpokladala sa len 30% senzitivita - specificitu som ponechal ako uvadza vyrobca, kedze si nevspominam, ze by sa o nej nieco pesimisticke predpokladalo):
tn = 3514654
fn = 72418
tp = 31036
fp = 7043

Zaver 3: ak by sme verili specificite udavanej vyrobcom a pesimistickej predpovedi o senzitivite, s ktorou sa do plosneho testovania islo, tak nase plosne testovanie by nespravne poslalo do karanteny 7043 ludi a nespravne "na slobodu" 72418 ludi.

Ratal som to narychlo - snad som to zratal dobre - ked tak to este niekto overte pls.
vydriduch
častý prispievateľ
Registered for: 7 years 10 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Bez dalších komentárov, len posuniem pozoruhodnú informáciu:
Astra Zeneca nadviazala spoluprácu s rusmi :idea:
https://www.france24.com/en/live-news/2 ... -in-trials
greenie
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa greenie »

vydriduch
častý prispievateľ
Registered for: 7 years 10 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Germicidne lampy s UV-C svetlom su zname davno, urcite sa pouzivali na sterilizaciu aj u nas este za byvaleho rezimu. Dnes su beznou sucastou domacich cisticiek vzduchu. Tieto vlnove dlzky okolo 253nm zabijaju vsetko zive, aj u cloveka mozu vyvolat zasadne poskodenia ako rakovinu koze, poskodenie sietnice atd.
Z praxe: pozor co kupujete. Videl som v inzeratoch vela fejkov, co sa predavali ako germicidne a pritom sa jednalo o obycajne diskotekove UV-A lampy s vln.dlzkou 320-400nm a tie germicidne nie su. Zial nepoznam sposob, ako to rozoznat v domacich podmienkach. Minimalne je nutne objednat si testovacie karty z Ebay za 10usd. Plus obecne by malo platit, ze original germicidna lampa na sterilizaciu priestorov je pomerne draha a ma na sebe velke upozornenia, ze sa nesmie pouzivat za priomnosti ludi ani zvierat.
ALKAJ
prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa ALKAJ »

Rozdiel medzi UV-A a UV-C žiarivkou je zrejmý na prvý pohľad. UV-A je vo vypnutom stave tmavofialová a UV-C je úplne číra.

Germicídne žiarenie sa bežne používa aj na dezinfekciu vody. Lekári uzavretý typ (má dezinfikovať vzduch aj počas prítomností ľudí v miestnosti) používali už dávno pred "dobou covidovou", otvorený typ sa používa na dezinfekciu miestností ešte dlhšiu dobu.
Pokiaľ je mne známe všade sa používajú žiarivky, nie LEDky. LED UV-A je úplne bežná. LED UV-C som zatiaľ nikde okrem čínskych obchodov nevidel. Aj z toho dôvodu by som ja osobne nekupoval LED germicídny žiarič. Ďalší dôvod je že postaviť si doma "UV-C dezinfikátor" so žiarivkou nie je ani zložité a ani drahé.
R
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa R »

Bazos je plny starych ziaricov od chirany, za sociku takzvane horske slnka. Spalia aj kytky v miestnosti...
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"