.45acp vs .40s&w

thrash
prispievateľ
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa thrash »

Kapo napísal:Fakt pekná a zaujímavá téma. :wink:

Ale myslím, že pre väčšinu tu prítomných je kaliber, strelivo a zbraň viac o pocitoch a pôžitkoch, ako o potrebe strielania do ludí.

A ak by k tomu malo už prísť, tak vám to bude už jedno, z čím vás zastrelia. :lol:
vystihol si to asi najlepsie :)

ale BKSL ma pravdu tiez :lol:
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Gunslinger napísal:Kazdopadne naprosta vacsina tych tzv. 'one shot stopov' ktore najdes v statistikach su psychologickeho a ineho razu...
To je len sukromna domnienka alebo sa niekomu podarilo toto hodnoverne spracovat? Ak ano, poprosim o linku.
mamaro
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa mamaro »

yarco čo nepozeráš filmy zo segalom.čo rana to one shot stop. :P
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Aby nedoslo k nedorozumeniu - moja sukromna domnienka sa zhoduje s tou Guns-ovou, len si ju nemam cim podlozit/vyvratit. Preto hladam info.
boris
expert
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa boris »

cela otazka "one shot stop" efektu je podla mna vyvolana skor pod dojmom filmov a TV. v reali treba z kratkej gulovej stfielat kym sa oponent hybe a znamena hrozbu. amici maju heslo "if it's worth shooting, shoot it twice". preto si myslim ze rozhodujuca je spravna volba pomeru kapacity a vykonu a tam niekde by som videl priestor na debatu. je lepsie mat k dispozicii 10 x luger alebo 6 x .357? a sme pri tom, ako vzdy je vsetko silne individualne, komplikovane "ponasatelnostou" zvolenej zbrane, jej ovladatelnostou pri pouzitom strelive a samozrejme nikdy nevieme ako vlastne obranna situacia prebehne. povodne som si myslel ze mi staci pomerne nizkokapacitna menej vykonna zbran, cim dalej tym viac o sebe zistujem, ze mojim streleckym (ne)schopnostiam lepsie sedi vykonnejsi subkompakt typu G26. bavime sa o kazdodennom noseni. obcas sice idem na ulicu aj s kratkym SAA, sice sa to da zniest ale nie je to prilis pohodlne a tazko sa maskuje...
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

yarco: Pozri vysvetlenie 'mytusu OSS - One Shot Stopov':

http://www.greent.com/40Page/general/oss.htm

a preco su napr. Marshall-Sanowove statistiky mimo realitu sa rozobera napr. aj tu ('Are there any reliable one shot stop statistics ?'):

http://www.thehighroad.org/showthread.php?t=153955

Ako je aj tam uvedene, statistiku co hladas/hladame vlastne neexistuje lebo nemoze - uz len z podstaty odlisnosti vsetkych vstupnych kriterii (aj ak by ta statistika zahrnala vsetko, nikdy to nebude sediet, lebo napr. OSS nerovna sa 'kill', tak ako 'kill' nerovna sa OSS, a odlisnosti v zadani tiez sposobuju nerovnomernost - napr. vyber kalibru tiez nie je uplne nahodny - zacinajuci strelec alebo zena si asi nebude volit na nosenie 5ranovy .44Mag, a da sa cakat ze strelec ktory ho nosi je pravdepodobne uz ako tak skuseny a ma cosi odstrielane, atd.)

Inak, Marshalla-Sanowa uplne na suciastky rozobera tento link:

http://www.firearmstactical.com/afte.htm
(staci si pozriet zdroje aby clovek vedel porovnat doveryhodnost...)

a co je podla mna uplne zakladne citanie (ktore eliminuje 90% mytov a nespravnych predpokladov v debatach ako je tato) je TOTO:

FBI FIREARMS TRAINING: Handgun Wounding Factors and Effectiveness

http://www.firearmstactical.com/pdf/fbi-hwfe.pdf

Na tom je zalozene aj to co som napisal: ...naprosta vacsina tych tzv. 'one shot stopov' ktore najdes v statistikach su psychologickeho a ineho razu... pretoze fyziologicky jedna rana na torzo jednoducho nemoze sposobit okamzitu inkapacitaciu (este aj dokonala rana na srdce velkym kalibrom utocnika fyziologicky nezastavi a nejaky cas este stale moze fungovat, strielat naspat, hybat sa, atd.)

Ten zaver odtial je myslim velmi poucny a jasny, skusim aspon narychlo volne prelozit par podstatnych veci:

ZAVER: Fyziologicky ziadna strela alebo kaliber nezarucuje okamzitu inkapacitaciu utocnika, pokial nie je zasiahnuty mozog. Fyziologicky niektori jednotlivci mozu byt inkapacitovani aj miernym zranenim, alebo zranenim sposobenym malym kalibrom. Jednotlivci ktori su stimulovani strachom, adrenalinom, drogami, alkoholom, a/alebo cirou snahou prezit, nemusia byt inkapacitovani dokonca ani ked su smrtelne zraneni.

... Okrem zasahu na mozog, JEDINY sposob nutenej inkapacitacie je sposobit dostatocnu stratu krvi aby subjekt nemohol dalej fungovat, co vsak nejaky cas trva. Dokonca aj ak je srdce okamzite znicene, v mozgu je dostatok kyslika aby stacil na plne a uplne dobrovolne fungovanie na dalsich 10-15 sekund.

Kineticka energia nezrani, docasna kavita nezrani. Casto diskutovany 'sok-efekt' sposobeny narazom strely je slaby a precenovany, a 'knock-down power' je mytus. Kriticky a najdolezitejsi element je penetracia. Strela MUSI prejst cez velke krvou zasobene organy a musi mat dostatocny priemer aby sposobila rychle krvacanie.

... Akakolvek strela ktora nedokaze dostatocne penetrovat cez vitalne organy z nie priamo optimalnych uhlov je nepripustna (pre LEOs/FBI agentov)...

Poznamka: toto je cista a kruta realita zalozena na dlhorocnych vyskumoch a skusenostiach ludi co o tom cosi vedia. Pisem 'kruta', pretoze ak niekto chce brat ohlad na okolie a obava sa overpenetracie (a vybera alebo slabsi kaliber alebo specialne strelivo), bez ohladu na to ako sa ta ktora strela fragmentuje v tele utocnika, pokial nim nepreleti (a nesposobi krvacanie na oboch stranach) tak jej fyziologicka ucinnost bude znacne znizena a tym padom bude znizena aj schopnost inkapacitovat utocnika / zastavit utok...

Neviem ci k tomu treba este nieco dodat...

Gunslinger
inspiring_gagarin

Príspevok od používateľa inspiring_gagarin »

.40tku mam uz 7 rokov a striela sa mi z nej velmi dobre. Zbrane v .45 acp su vacsinou uz o nieco tazsie,hrubsie a vacsie/pokial porovnavame rovnake velkosti zbrani v roznych kalibroch/a su s mensou kapacitou nabojov v zasobniku. Zastavovaci ucinok bude medzi .40 a .45 asi velmi podobny,aj ked .45-tkou asi o nieco ucinnejsi,ale u mna prevysuje .40-tka z tychto dovodov:je to moderny naboj, vykonny, osobne sa mi z nej striela lepsie a presnejsie, zbran je o nieco lahsia a v zasobniku ma o nieco viac nabojov. Preto nosim Glock 22. Su to samozrejme moje subjektivne pocity.
Wildcat_Hendrix
prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa Wildcat_Hendrix »

Zdravim kluci..

Spekulujem nad kupou glocku a mam velku dilemu ci 40SW alebo 45ACP..
Ale len z toho dovodu ze co ma vacsi spatny raz 40SW alebo 45ACP?
Ja by som najradsej 45ACP len pre potesenie ze je to riadny elegan:)

dakujem
telra
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa telra »

podla mojho skromneho nazoru..... pre potesenie a eleganciu v 45 jedine nejaky kvalitny klon 1911, mozno hardballer...... o prispevok vyssie pise kolega vyhody 40sw na nosenie oproti 45ACP (rozmery, kapacita, ovladatelnost - ubjektivne)
Moj nazor(ak je to 45 vs 40SW):
Nosenie - 40SW Subkompakt (tu stale dufam ze bude P11 v 40SW)
Hocico ine- 45ACP klon 1911/Hardballer
inspiring_gagarin

Príspevok od používateľa inspiring_gagarin »

Treba si ich na strelnici vyskusat, obidve raze a sam zistis,co Ti viac vyhovuje. Niekomu subjektivne kope .45 o nieco menej,niekomu opacne. Nenapisal si este, ci chces zbran full size,ci kompakt,subkompakt. Cim mensia a vacsi kaliber,tym viac kope oproti full size. Takto je to tazko spekulovat,treba vyskusat a urcite aj medzi znackami zbrani su rozdiely. Mne napr. Glock 36,kopala trosku viac,ako g27. Oproti g22 full size kopali o dost viac. Neviem,ci som Ti pomohol,je to aj o subjektivnych pocitoch kazdeho z nas.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Je to naozaj subjektívne, mal som možnosť vyskúšať Heckler&Koch USP v oboch kalibroch (vlastne v troch ak rátam aj 9 luger) a ten vývin spätného rázu je iný. Netrúfam si povedať ktorý je príjemnejší/nepríjemnejší - o 45ACP sa hovorí, že nekope ale tlačí a niečo na tom možno bude. Keby som chcel 1911, tak jedine v 45 ACP, ale inak by som sa priklonil (a aj som sa :D ) k 40S&W. Ale nikomu to nenútim, mne sa proste 40S&W viac páči aj pre dôvody ktoré vymenoval telra.
Wildcat_Hendrix
prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa Wildcat_Hendrix »

Chcel by som G21 len kvoli tomu ze mam velku dlan a prsty a ze je sirsi o 2,5mm ze by mi riadne sadol do ruky.Popripade v 40SW G22..

Zbran chcem pouzivat len na odreagovanie na strelnici a obcas si dat mierenku.
inspiring_blackwell

Príspevok od používateľa inspiring_blackwell »

videl som frajera ktory s remington 1911 - 45acp strielal na zeleznu postavicku (v rozmere ako lucky trup + hlava) a to NA 200 yardov!!! a ho aj trafil a nielen raz
telra
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa telra »

najprv som myslel ze myslis na hickok45 :D http://www.youtube.com/watch?v=v2cnop15VA8 ale ten nestriela na 200y ale na 230y :D
inspiring_blackwell

Príspevok od používateľa inspiring_blackwell »

nie nie ja som myslel konkretne tohto tipka
http://www.youtube.com/user/tnoutdoors9 ... UZr2ekNFe8
ale tak to je uz drzost na taku dialku strielat s 45acp :lol:
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"