Čo vieš o tomto zákone? Odkiaľ čerpáš info? Aj odinakiaľ ako z médií?
Chápem, že ťa nenecháva ľahostajným, ak sa medzi poľovníkmi nájde hovädo, ktoré psíka strelí len tak z pasie. Ani mňa nie. Ale bavíme sa o excesoch. Koľko sa ich prihodí ročne? Dovolím si povedať, že možno pár desiatok...
Ja chápem aj tvoju negatívnu skúsenosť. Keby som chcel kontrovať, tak poviem, že mám presne opačnú a keď sa bratrancov doberman preháňal voľne v háji, tak sme sa ako pubertálne chlapčiská nedočkali nadávok ani výhražiek, ale veľmi slušného dohovoru a upozornenia. Preto je veľmi skresľujúce, ak sa na strieľanie zabehnutých psov dívaš cez prizmu svojich skúseností a mediálneho humbuku.
Vzhľadom na tvoje vzdelanie i vzhľadom na naše nedávne skúsenosti, keď sme ako strelci plošne museli pykať za exces jedného hoväda, by som očakával väčšiu zdržanlivosť a nie jasanie nad zákonom, ktorý je vyslovene zlý a kontraproduktívny.
A napokon, prečo je taký zlý? Lovec naznačil, že daná problematika výkonu práva poľovníctva ti nie je celkom blízka. Keby bola, zrejme by si ľahšie dokázal pochopiť, koľko škôd páchajú zabehnutí hafani a mačky na zveri.
V tisíckach prípadov ročne poľovník jednoducho musí stlačiť spúšť, lebo sú ohrozené nemalé hodnoty v dôsledku toho, že nejaký imbecilný psíčkar nie je ochotný plniť si aspoň základné povinnosti, alebo že nejaký rozmaznaný fagan chcel milé šteniatko, ale keď odrástlo, už oň nejaví záujem.
Zdôrazňujem, že ide o zjavný nepomer v kvantite medzi situáciami, keď strelením psíka došlo k zavrhnutiahodnému excesu a situáciami, keď išlo o skutočný "ochranársky" zásah. Kým tých prvých situácií bolo pár, možno pár desiatok (ťažko to presne kvantifikovať), tých druhých boli tisíce ročne. Lenže teraz už bude výkon takéhoto zásahu o poznanie komplikovanejší. Zákon je zlý práve preto, že radikálne rieši jeden z parciálnych problémov, pričom iné závažné problémy úmyselne ignoruje.
Ak sa už zákonodarca rozhodol sprísniť podmienky pre poľovníkov, mohol byť férový a konečne sprísniť podmienky aj pre psíčkarov. Tak, aby ich miláčikovia napríklad nemohli voľne pobehovať kade-tade po obci/meste/chotári, srať, kde si práve zmyslia, tak, aby ich bolo možné jasne identifikovať, tak, aby museli niesť zodpovednosť za každú škodu, ktorú ich zvieratko spôsobí. Áno, je to utópia, lebo... lebo žijeme na Slovensku, lebo sa blížia voľby, lebo novela bola dielom lobistov z radov mestských psíčkarov, lebo politický kapitál z nej vytĺka najmä strana, ktorá ukázala, že je jej vlastné diletanstvo, neúcta a neschopnosť vyrovnať sa so zodpovednosťou, ktorú so sebou vládnutie prináša, lebo, lebo, lebo...