5. kolo Pohár LOS-SK (15. jún 2013, Čachtice)

Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

In - FinitY napísal:add, nepoznam vase pravidla LOS alebo co to je,
...
P R A V I D L Á
L O S – S K
(Liga obrannej streľby - Slovensko)
KRÁTKA ZBRAŇ
Technické zabezpečenie a pravidlá streľby
Na základe pravidiel LOS (http://www.loslex.cz).
Viac o LOS-SK nájdete na http://www.los-sk.sk.
Platné od 1.6.2012
...
38. Diskvalifikácia
38.1. Diskvalifikácia sa použije, ak sa pretekár dopustí týchto porušení pravidiel:
...
f) nešportové správanie.
In - FinitY
prispievateľ
Registered for: 17 years
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa In - FinitY »

Igrik, dakujem za vyvedenie s hlbokej nevedomosti.

Los pravidlá ma nezaujímajú, ale add v príspevku napísal že by za to isté dostal Ramzes DQ aj na Sielnici.
Nechcem tu rozoberat vase pravidlá, ale spomynali sa tu nase pravidlá a pretek na ktorom som bol RM

Za napomáhanie strelcovi sa udeluje procedúra, vo vážnom prípade može byť udelené DQ.

Na preteku LI by som určite nikomu za toto DQ neudelil. Na preteku Level II a vyššie už strelci vedia že nemajú napomáhať.
Za svoju karieru RO som sa nestretol s prípadom že by za toto niekto dal DQ, ani na vyšších leveloch.
sano2
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

In - FinitY napísal:
sano2 napísal
Na prvom stagei padlo včera DQ, nič zaujímavé, ale nedostal ho strelec, ktorý strieľal ale strelec mimo situáciu, padlo za nešportové správanie. Nabudúce keď sa mi na štart postaví strelec, ktorý začne rozprávať o situácii a čo všetko je zlé a pod., dostanú všetci strelci v squade DQ za nešportové správanie čo odstrieľali pred tým strelcom.

to čo máte za pravidlá keď na základe tohoto chcete niekomu udelit DQ a dokonca aj ostatnym strelcom?
toto je šport alebo len mastenie si ega niekoho komu dali do ruky Timer?

keby toto napisal niekto z členov SNROI SADS tak verím tomu že si už nikdy nikde nepiskne!!!
Nazdar Ondro,

vieš prečo nepíšem do témy o IPSC súťažiach? Lebo nepoznám pravidlá IPSC (čítal som ich ale nevzrušujú ma, pretože IPSC nestrieľam, nie som rozhodca IPSC a timer nie je len pre IPSC rozhodcov) a preto ak už čítam pre mňa "cudziu tému" o súťaži, na ktorej som ani nebol, tak vlastne ani tam nemám čo napísať.

Ak ťa LOS-SK pravidlá nezaujímajú, tak ich prosím neporovnávaj s IPSC pravidlami. Naše LOS-SK pravidlá sú síce príbuzné českým LOS pravidlám ale predsa sú tam rozdiely, sú celkom príbuzné IDPA pravidlám, ale ozaj s IPSC nemajú skoro nič spoločné. Dokonca ani niektoré zbrane :D takže podľa našich pravidiel, ktoré sme tvorili mi, zakladatelia LOS-SK asociácie a prvý rozhodcovia v LOS-SK na slovensku, ak je stage zakrytý tak ten čo odstrieľal, by jednoducho nemal kaziť zábavu ostatným, ktorý nevidia do situácie. Nielen, že ich prezrádzaním zvýhodňuje, ale aj kazí zábavu a to prekvapenie. Preto je to nešportové správanie. Riešili sme to pri minulej LOSke. Čiže určite nechcem dehonestovať tvoju rozhodcovskú kariéru ani skúsenosti ani rady ani nič, ale IPSC je niečo úplne iné ako LOS-SK a preto ja nie som rozhodca IPSC a ani nebudem, pretože ma to nebaví. Ja sa nikomu nechcem vyhrážať, že celý stage dostane DQ, ale keď za mnou príde strelec na štart, kamarát, smutný a na moju otázku, že čo je mu mi odpovie že už vie všetko ako sa má kryť a ako má riešiť celú situáciu aby nedostal procku a je smutný, že má pokazené prekvapenie, tak to proste je nešportové správanie. Dokonca niektorý ani nerozprávajú s ostatnými strelcami vo vlastnom squade, aby sa nedozvedeli kde sú poschovávané terče a pod. Jednoducho, keď máme v podstate tajné situácie, tak rozprávanie podrobností v squade mi príde drzé, sprosté a maximálne nešportové. Keby tí, čo prezrádzajú situácie vedeli, ako sa Vlado a Milan nadreli aby to pozakrývali, tak by možno pochopili.

Na margo pripomienok, že sme vo výhode keď staviame stage, tak treba mi napísať PMku, spravíme dotyčného rozhodcom, bude celý deň stavať, potom strieľať vo výhode že sa domov ponáhľa a nevidí na poslednom stagy pretože je už tma, potom bude celý deň pískať a nakoniec rozoberať. Máme rozhodcov málo a hlavne máme málo pomocníkov, ktorý sú ochotný stavať situácie poobedné piatky.

Neviem, je ešte potrebné tu niečo rozoberať? Inak na margo ochrany zraku a sluchu a divákov. Dve predposledné LOSky, som mal viac okuliarov, keď sa tam ukázali kočandy diváčky, tak jednej som pomohol nasadiť jej pekné slnečné okuliare na oči a druhej som požičiaval svoje, taktiež som požičiaval svoje okuliare jednému vozíčkarovi keď zablúdil na strelnicu a nevedel ži ich má mať. S marksmanom sme diváčku pustili do situácie sa pozerať ako nestrieľajúcu na svojho milého. To sme ozaj také zvery ako o nás píšu niektorí tu na tomto fóre?
In - FinitY
prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

preco vsetkým? a ked sa ako posledny strelec na preteku postavim na stages a zreferujem kde su terce atd, tak som vyhral?

ja osobne neporovnavam vase a nase pravidla, ale bolo tu povedane ze za napomoc by dostal DQ aj na IPSC pretekoch. Na toto som reagoval. treba si precitat prispevky ktore viedli k tomo co som napisal.

to ci date DQ vsetkym strelcom v preteku ked posldny strelec na poslednom stages vyhuka cele riesenie to je vasa vec.
IPSC pravidla, tak isto ako vaše alebo iné pravidla ma taktiež nevzrusujú. Túto uchylku som zatial u seba nezaznamenal.
inspiring_burnell

Príspevok od používateľa inspiring_burnell »

preco vsetkým? a ked sa ako posledny strelec na preteku postavim na stages a zreferujem kde su terce atd, tak som vyhral?
Nie nevyhral, ale máš výhodu oproti ostatným a ako športovcovi a športovému rozhodcovi Ti asi netreba pripomínať, že všetci majú štartovať s tej istej pozície..či?
Nebol si na LOS-ke, nikdy si ju nestrieľal, nezaujímajú Ťa jej pravidlá, zjavne asi nepoznáš podstatu tohto druhu preteku, tak sa prosím k tomu nevyjadruj.
In - FinitY
prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

lodik33, dakujem za usmernenie a upozornenie.
ale nie nahodou rozhodcovia Los tu zacali prezentovat DQ na vasom preteku ako opodstatnené aj v IPSC?
ved IPSC pravidla sú uplne ine ako LOS? alebo sa mylim?

ja som len potencionalnym zaujemcom o praktickú streľbu chcel vysvetlit že to čo plati na LOS tak nemusí platit na IPSC. Tak nechapem prečo sa navážate do mňa.

Na margo mojej otazky ci vsetci dostanu DQ som ziadal akurat odpoved "Ano" alebo "Nie"
pretoze v predchádzajucich člankoch bolo spomenute nasledovné (no už je to premazane ale je to v predchadzajucom mojom prispevku)

pokial nejaky RO povie ze da DQ vsetkym pred dotycnym strelcom tak chcem ako zaujemca o tento druh strelby pocut ci naozaj vsetci dostanu DQ. Pretože ak mam precestovat 100km, zapaltit 10€ startovne, presediet cely den a potom dostat DQ za niekoho kto niečo vykeca a ten sa stym este pochvali tak mi to pride nelogicke.

A ak budete zaujemcov o tento sport riesit typom "zjavne asi nepoznáš podstatu tohto druhu preteku, tak sa prosím k tomu nevyjadruj." tak vam prajem vela uspechov pri rozsirovani clenskej zakladne.

na druhej strane je toto forum verejne a mozem si tu napisat co chcem, dokonca nie som ani proti osobnemu stretnutiu s tebov. lodik33, hm
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Lodik v prvom rade sa ukludni. Nemozes nikomu odopriet jeho pravo sa vyjadrit k hocicomu!
In-finity patri k jednym z najlepsich IPSC strelcov na slovensku vo svojej kategorii a divizii a tu vasu LOSku by vyhral s jednym prstom v nose a druhym v ...
A ano kazdy strelec ma mat rovnake podmienky v IPSC.
In-finity len reagoval na Sielnicu ktora sa ho vysostne tyka, tak si precitajte co pisal a potom sa rozpisujte.
Zoberiem par IPSC strelcov, precitame si pravidla, ktorych sa budeme dozadovat , poberieme vam ceny a pojdeme domov :lol:
A pre gewehra nie nemam najvacsieho, ani si tu nic nehonim, len vyuzivam svoje pravo MAT VLASTNY NAZOR 8)
sano2
častý prispievateľ

Ondro, bolo to myslené tak, že by dostal DQ každý strelec čo už strielal ten stage a potenciálne by mohol vykecať ostatným čo ešte nestrieľali, nie tí čo bohužiaľ počuli a boli trošku zvýhodnený. Ale neboj sa určite sa to nestane, kľudne docestuj a vyhraj.

Inak rastík, si vítaný. A ja som zvedavý :lol: Moc husté reči že nám to vyberiete.

Ale máš šancu, ja už budem strieľať len mimo súťaž. Popri stavaní keď budem všetko vidieť a budem vo výhode :lol:
In - FinitY
prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

no, Rasto :-), dakujem
ano Sielnica sa ma tyka, a ak niekto napise ze aj u nas by strelec dostal DQ za napomahanie, musim zakrocit, pretoze potom mi ludia prestanu chodit (teoreticky). Pretoze DQ v IPSC za toto som este nezazil.

Ci by som vyhral pretek LOS, no tazko povedat. Je to diametralne odlisna strelba, kde su uplne ine postupy riesenia tercov, krytia sa. Takze beriem to ako ine druhy sportu. To či sa strelec umiestni dobre zalezi aj od skusenosti ktore ma z danym druhom strelby. Takze niekde v druhej polovici by som mohol byt, ak by som nedostal DQ za to ze niekto po mne niečo prekecne :-)

Sano, ale ak by to vykecol posledny strelc v preteku tak by mali dostat potom vsetci DQ? alebo nie?
neber toto ako rypanie ale ako snaha o pochopenie casti vasich pravidiel, pretoze mne osobne to pride nefer. Jasne, nefer je aj napomahat druhemu strelcovy vyzradenim postupu, ale dat DQ vsetkym pred?
nikdy clovek nevie, mozno si pridem picnut aj ja raz vasu LOS a ver tomu ze ako zacinajuci strelec by som mal kopec otazok.
inspiring_burnell

Príspevok od používateľa inspiring_burnell »

Keď niekto napíše, že ho to nezaujíma, tak sa asi nedá považovať za nádejného člena, aj keď nikdy nevieš :) Príď/príďte si to niekedy skúsiť a potom aj ten názor a pohľad na to bude mať trošku inú hodnotu a váhu.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

no skusim nieco...

LOS som v zivote nestrielal, len tak obzeram. Jeden z podstatnych rozdielov oproti IPSC je prave ten moment "nepripravenosti" , to je to, co je na LOS zaujimave.
Tazko je v silach rozhodcu udrzat podmienky rovnake , ak si to strelci navzajom sami kazia. Obcas musi padnut aj trest, popr napomenutie , inak by z toho mali raz-dva holubnik.

Ondro, ak si dobre precitas, to prirovnanie k Sielnici napisal Add a ty sa hadas so Sanom. Obaja maju sice v pase vyse metra, ale to je asi tak jedina spolocna vlastnost co maju... tak si ich neplet :)
Ja som to pochopil , tak, ze Add sielnicu POCHVALIL a napisal Ramzesovi nieco v tom zmysle , ze DQ na Sielnici by ho ovela viac mrzelo ako na LOS-ke. Dalej by som to neskumal. Ak mas potrebu vrtat sa v hovne, kludne, mas na to na verejnom fore pravo, to ze budes od neho smrdiet... taknejak patri k tomu.

Osobne som prave v Cachticiach zazil prave na IPSC ze sa mi rozhodca (znacne nesympaticky mlady namysleny ****) vyhrazal DQ za "nesportove spravanie" . A to som sa iba zohol po nejaku atypicku nabojnicu ktoru som videl tesne pred ciarov na PRAZDNOM stage, kde sa okrem rozhodcu v tom case nikto nenachadzal. Som clovek zvedavy a potesi ma ked najdem na strelnici hilznu atypickeho kalibru a co som si vypocul ??
Najprv zahucanie ako v mastali "Heeej ty ****t , co tam robis ?? Vsetky hilzne patria rozhodcom, za zbieranie hilzni ti dam okamzite DQ"
Po tejto skusenosti V ZIVOTE NA IPSC DO CACHTIC NEPRIDEM. Bolo to hadam 3 roky dozadu a odvtedy som tam nepachol.

Tak si vyber

Co o tom hovoria pravidla ?
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

Rasto napísal:...A pre gewehra nie nemam najvacsieho, ...
ty mas nejaky komplex alebo preco ma do tohto tahas? :D
sano2
častý prispievateľ

In - FinitY, keď sa rozprávajú o súťaži a o konkrétnom stagei strelci čo už majú odstrieľané, tak je to OK. Takže ak posledný strelec víde spoza plenty a začne diskusia kto čo ako, rád sa pridám a môžeme sa baviť a diskutovať. Každú procku so súťažiacim prechádzame, takže nevidím problém. Ale keď mi nastúpi na štart človek, ktorý to ešte sám nevidel a už vie, že sú pre neho na pi.. rozmiestnené terče tak o čom to je. Ty si ma proste zle pochopil. Ja by som dal DQ za vykecanie čo je za plentou len tým, čo už mali odstrieľané a teda vedeli kde sa robia chyby a upozorňujú na to ostatných, čo ešte nestrieľali. Ale nie celému squadu. Ja mám pocit, že sa tu celkom nechápeme.
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

In - FinitY napísal: Za napomáhanie strelcovi sa udeluje procedúra, vo vážnom prípade može byť udelené DQ.
Rad by som sa nechal poucit. Vopred dakujem za fundovanu odpoved. Podla ktoreho clanku pravidiel IPSC ma dostat niekto proceduru za napomahanie strelcovi ? Mohol by mi to niekto ako laikovi vysvetlit ? A este jedna otazka. Ked strelec co prave nestriela krici na strelca co prave riesi situaciu, ze neriesil nejaky terc, to je alebo nie je hrube nesportove spravanie, za ktore si zasluzi DQ na IPSC sutazi ? Ospravedlnujem sa vsetkym, ktorych sa dotklo, ze sa na pravidla IPSC pytam vo vlakne LOS.
revino
prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa revino »

Rasto napísal:No cim dalej citam tym sa mi viac chce ist na tu vasu sutaz ist pozriet :-)
Alebo radsej chvilku pockam, kym si tu par veci vydiskutujete a povolite kolimatory na kratkych :-)
agger napísal:Rasto to sa nacakas.
preco?
Napísať odpoveď

Návrat na "Súťaže"