Full auto zbrane - len pre armádu a políciu?

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Zbraň ako atribút slobody? Samozrejme! Treba si všimnúť už len to, aká skupina politikov (predtým mocnárov) a s akou hodnotovou výbavou zbrane zakazuje.
Netvrdím, že každý má mať právo držať full-auto zbraň. Toto právo by malo byť podľa mňa udelené len vybranej, patričnými predpokladmi vymedzenej skupine ľudí. No nie kvôli zbrani ako takej, ale kvôli tomu, že ľudia si nie sú rovní v schopnostiach, mentálnych ani fyzických vlastnostiach.
Totálny zákaz stavia na jednu roveň všetkých - spoľahlivých, zodpovedných, bezúhonných spolu s psychopatmi, recidivistami, kriminálnikmi, ktorým by toto právo malo byť celkom odopreté. Funguje tu pritom divná prezumpcia zlého úmyslu - keďže sa predpokladá, že full-auto zbraň nemôžeš držať práve preto, lebo keď sa rozhodneš ju zneužiť, môžeš s ňou napáchať škody veľkého rozsahu. Lenže koľko z nás by sa ju reálne pokúsilo jedného dňa zneužiť pri páchaní trestnej činnosti?!
:P
majac
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

ja som v tomto zasadne extremista a suhlasim s kurom.

idem na pivo a potom to rozvediem
kriznik
prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

Nikomu nechcem brať pocit slobody z pištolky v podpažnom púzdre, prípadne FA zbrane v trezore :lol:
Pre mňa je zbraň predovšetkým atribútom (symbolom) moci, ktorou môžete brániť svoju slobodu, alebo obmedziť slobodu druhého.
spherixis
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

Isto, ked to rozvedieme do uplneho relativizmu, ze ved zbrane zabijaju a cim viacej zbrani, tym viacej zastrelenych...Tiez tak mozem polemizovat o tom, kolko z tisic ludi zomrelo na nasledky fajcenia (a to, ze je to navykova droga, snad nikto popierat nebude) a kolko na nasledky strelneho poranenia.

Aby som ale prestal zvanit pripajam nieco z inych hlav, ako mojej vlastnej. Zatial tu moj oblubeny, zvysok je v linku.

"Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti."
- Sigmund Freud

To vysvetluje, zopar mojich znamosti a rozhodne mozem potvrdit, ze to sedi na 101% :D Staci slecne povedat, ze mate, ukazat - usetrite si cas :wink:

http://www.upnito.sk/download.php?dwTok ... cd6c914d6a

edit: pridany odkaz
http://zbrane-zabijeji.mujglock.com/
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

haha, fantasticky link to strazenie zbrane.
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Zaujimava tema, suhlasim s vacsinou nazorov, FA zbrane su v mediach zbytocne precenovane a 'demonizovane', hlavne ked vacsina SA zbrani sa na FA da upravit vcelku jednoducho (vid. napr. spominane 26, 58, atd.). Na druhej strane je pravda, ze pre bezneho cloveka FA nema ziadne prakticke vyuzitie... pre sebaobranu, sportovu strelbu alebo dokonca polovne ucely je FA nevhodna/nepouzitelna, navyse na zvladnutie FA su potrebne vacsie skusenosti a prax nez na zvladnutie SA.

Dokonca aj ak hovorime o armadnom pouziti, vo vacsine modernych konfliktov sa od pouzitia FA okrem krycej palby ustupuje, a malokto pochybuje ze vzhladom na mnozstvo municie nesenej jednotlivcom a samotnu ucinnost strelby je SA vo vacsine pripadov daleko vhodnejsia.

Nemyslim si teda ze by bola potrebna zmena sucasneho pravneho stavu, dokonca by som skor bol za to aby FA zbrane boli obmedzene len na armadu a LEA, a neboli umoznene vynimky roznym sukromnym SBS a pod.

moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Gunslinger, prepáč, ale tvoj názor mi príde fakt absurdný: "nie sú až tak nebezpečné, ale zakážme ich, lebo ich potenciál nie je využiteľný".

Tak potom zakážme športové autá a motorky! Ani ich potenciál nie je bežným smrteľníkom využiteľný (btw, všimnite si emisné normy presadzované EK :wink: ). A potom zakážme zase niečo ďalšie a ďalšie... Stále si niečo zakazujme, nech čo najviac oklieštime svoju slobodu. Nech sme si zase všetci pekne rovní (vo svojej neslobode) jak za socíku.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

kriznik:
Ale ved medzi mocou a slobodou je velmi uzka suvislost. Ak nemas moc si svoju slobodu ubranit (priamo alebo sprostredkovane), jej trvanie bude obvykle velmi kratke. Ak teda nezijes na pustom ostrove a pod.

V prirode neexistuje ziadne prirodzene pravo (cloveka, zivocicha) na existenciu a slobodu. Bud si ich vies vydobyt a udrzat mocou, alebo ich takmer isto mat nebudes.
("Humanisti" ma asi zozeru zaziva, ale nic na tom nezmenia.)

Uz to spominal Igrlik - cim viac chce nejaky rezim kontrolovat a riadit svojich obcanov (poddanych), tym vacsie obmedzenia vlastnictva zbrani zavedie. Prepojenie moci (branit sa) so slobodou je myslim zjavne. Ak ma niekto poruke priklad z historie, ktory toto popiera, sem s nim.

Gunslinger:
Preco sprisnovat obmedzenie niecoho, co je v praxi menej nebezpecne, menej vyuzitelne a "zbytocne precenovane a 'demonizovane'", nez sa vseobecne predpoklada?
Aka je logika tohto postupu?

<edit 26.5. 14:36 - "vydobit"!!! mea culpa :oops:>
Naposledy upravil/-a yarco v 26 Máj 2008, 14:36, upravené celkom 1 krát.
spherixis
častý prispievateľ

Budem trosku off topic, ale len trosku.
Cez vikend v Londyne zapichly mladeho chalana comu sa dostalo medzinarodnej medialnej pozornosti, pretoze chlan hral v najnovsom Harry Potterovi. Co ale chcem:

Dnes mali jeho rodicia, ktorym veru nezavidim, tlacovku, kde jeho otec hovoril medzi inym aj toto (ne citujem, skor co si pamatam): "Vyzyvam vsetkych, ktory so sebou nosia noze, aby svoje konanie ese raz poriadne prehodnotili, pretoze kazdy, kto pri sebe nosi noz, robi to s umylsom ho raz aj pouzit."

Ma to strasne vytocilo :twisted: :twisted: :twisted: aj ked mi je stareho pana luto a chapem, ze asi nerozmylal.

(Kebyze som velmi OT, prehodte ma)
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

A pritom by stacilo doplnit na zaver 2 slova - "... na sebaobranu." - a bolo by to ok.

Skoda, ze sa nevenoval aj myslienke, ci by vobec bola nejaka tlacovka, keby jeho syn mal tiez pri sebe noz alebo pistol. :?
Gunslinger
moderátor

Jack/yarco: Skuste napisat jeden jediny dovod preco by mala akakolvek sukromna osoba vlastnit full-auto zbran ?

Zdovodnenie 'pre radost', 'pre dobry pocit' a pod. vopred vylucme, je velmi vela veci ktore by cloveku robili radost, avsak zakon ich nedovoluje (zvycajne kvoli ochrane spolocnosti ako takej, atd.). A podobne ako AKI tiez som dost militantne zalozeny, ale tiez by som nebol nadseny keby moj sused vlastnil zbierku 155mm ostrych delostreleckych granatov... A staci sa pozriet na par aktualne diskutovanych prispevkov kde sa k zbrani dostalo dieta (situacia ktorej sa niekedy da len tazko vyhnut napriek vychove, uchovavaniu v trezore, atd.) Predstava ze by namiesto k vystrelu z malorazkoveho revolvera doslo k 'vystrelu' z MG42 (alebo RPGcka :roll: je sice trocha pritiahnuta za vlasy, ale neda sa vylucit, a vzhladom na mozne nasledky je v tomto podla mna obmedzenie zakonom logicke. Koniec koncov v akejkolvek modernej spolocnosti plati ze sloboda jedneho konci tam kde zacina sloboda druheho, a v tomto pripade to podla mna plati tiez.

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

zda sa mi,ze najvacsi strach z FA zbrani maju prave prislusnici PZ/coz je pochopitelne/
Pardoxom je,ze za tyzden zahynu na cestach 4ria ludia,absolutne nikoho to uz nezaujima,ak sa ale za 9mesiacov stane jeden problem so zbranou,zrazu to zacne ludi "bavit"

..mozne nasledky..tiez zaujimava formulka,ak by som mal takto uvazovat,tak nevyjdem z domu ani na ulicu
AKI
expert
Dátum registrácie: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

to presne som zrovna chcel napisat.
Na cestach denne zomieraju ludia a nikoho ani len nenapadne s tym nieco urobit. Co tak obmedzenie drzania vodicaku len na sluzobny ucel - napr. zivnostensky. Vodicak len pre profesionalnych vodicov. Naco je komu motorka s objemom 1000cmna3 co dosahuje rychlost 200km/h ked u nas je max. 130km/h? Co tak bloknut vsetky auta na max. 130km/h?
Nie som za totalnu fire arms freedom, ale urcita rovnopravnost by bola na mieste.
spherixis
častý prispievateľ

AKI: Naco je komu motorka s objemom 1000cmna3 co dosahuje rychlost 200km/h ked u nas je max. 130km/h?
Spravne! Denne sa na slovensku v priemere zabije minimalne jeden motorkar, cez vikedny su to az styria. Zakazat hovorim! Na vynimku ministerstva dopravy. Ziadost s kolkom za 3000Sk.
Gunslinger
moderátor

Heh, to som tu ozaj jediny kto je proti full-auto pre kazdeho kto ma zbrojak? Ak to takto budu vidiet aj nasi cteni zakonodarcovia, tak za chvilu budu Gatlingy v Tescu hned vedla rozkov :lol: A nasi polovnici a pytliaci si mozno tiez vylepsia bilanciu zasahov :roll:

Ale neviem preco sa tu spomina premavka a pod., nevynaliezame predsa koleso, staci sa pozriet na pravny system v inych statoch a ako to funguje tam ? Pripadne mozme pozriet aj za more na to zatracovane USA a jeho gun laws, kde - cuduj sa svete - bezny clovek vo Walmarte, Bass Pro, ani v Cabela's full-auto tiez len tak nekupi... Ale mozno su to vsetko amateri co nevedia kolko ludi denne zomiera v premavke, a keby mali trosku rozumu tak nerobia take opletacky s full-auto zbranami... Koniec koncov clovek ich potrebuje na... hmmm, na coze ich to bezny clovek tak velmi potrebuje ??? Stale som nedostal odpoved :?

:lol:
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"