Uloženie zbrane

Používateľov profilový obrázok
peter9898
prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa peter9898 »

Clovek tu napise nieco o "pokladnicke" pre uistenie a pozrime ake "hadky" tu vzniknu :?

Berte to ludia takto...Zbrane su drahe, naboje su drahe, prebijacie veci su tiez drahe a nie kazdy si moze dovolit hned certifikovany trezor ktory by bol zamurovany v stene ci niekde inde a vazil by aspon 300kg.
Vzdy lepsie je uzamknut zbran v "pokladnicke" ako ju mat pohodenu pod postelou alebo pod vankusom a to je jedno ci mam v ZP skupinu A B alebo F.
Zadalsie vsetko co vyrobil clovek sa da prekonat uz aj z dovodu, ze nic nieje dokonale. Potom uz zalezi len na case, ktory je potrebny na to "prelomenie ochrany".

Najvacsia prevencia v tomto mi pride asi len nevlastnit zbran a o to nam nejde :S

Verte, ze ak by som mal na rozhadzovanie zabezpecil by som si zbran tak, aby to bolo viac nez len co vyzaduje zakon.
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Zoidberg37 napísal:.... Z daných odsekov 6 a 7 paragrafu 55 vôbec nevyplýva, že sa vzťahujú iba na prípady, keď zbraň nie je v trezore a ten zákon si minimálne odporuje, preto píšem o tom, že ten zákon je nejednoznačný a nespoliehal by som sa na ten jeden výklad, že keď mám trezor, tak môžem v ňom mať zbraň a aj náboje spolu.
V prvom rade malá pripomienka pravidiel.
Pravidlo č. 6
Ak sa rozhodnete niekam prispieť, prečítajte si celú predchádzajúcu diskusiu v danej téme. Nie je nič horšie, ako keď sa po 15 stránkovej debate objaví niekto nový a začne riešiť to, čo už bolo dávno vyriešené.
V nadväznosti na to dávam do pozornosti nasledovné:
http://www.webforum.sk/viewtopic.php?p=6347#6347

A dôrazne pripomínam. Toto fórum je monitorované políciou. Preto dôsledne zvážte, do čoho rýpete a aké návody dávate policajtom. Len pre osvieženie pamäte. Zopár mudrlantov tu pred časom riešilo prepravu zbraní poštou a kuriérmi. Vďaka tomu policajti začali upozorňovať prepravcov, že nemôžu prepravovať zbrane a že tieto môže prepravovať len držitelia licencie. A tak vám dnes už takmer nikto nezoberie na prepravu balík, v ktorom je zbraň. Hoci predtým tento systém fungoval takmer 20 rokov. Dvakrát meraj a raz rež!
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

prepáčte, že vám vleziem do diskusie, ale na toto mi nedá nereagovať

Predpokladám, že každý kto má zbraň vie čítať. Príslušné paragrafy, ktoré sa týkajú aj vyššie uvedeného textu sú hneď o pár postov vyššie. Dúfam, že každému, kto vie čítať je jasné, že niektoré rady podobného charakteru ako sú tu, ho môžu doviesť leda tak k prúseru. Treba si hlavne dávať pozor na samozvaných vykladačov zákona, ktorý majú zjavne problém s čítaním.

napríklad
§ 55
7) Ak má zbraň odnímateľný zásobník na náboje, zásobník sa ukladá oddelene od zbrane a musí byť uzamknutý
samostatným zámkom. Zásobníky môžu byť uložené spolu so strelivom.
BKSL napísal:...Naboje a zbran vzdy oddelene (prazdne zasobniky mozete mat kde chcete)...
A podobných perál je tu viacero. Skutočne je dobré skôr porozmýšľať a až potom písať (a väčšinou človek príde na to, že je možná lepšie nenapísať nič, ale to chce Halík čo? Sebareflexiu.), pretože podľa toho ako tu písal Panzer sa kľudne môže stať, že niekto na MV SR začne uvažovať o tom, akú periodicitu nadstaviť pri preskúmaní odbornej spôsobilosti a ako zostaviť plán kontrol uloženia zbraní u ich držiteľov.

A moja osobná rada na záver. Pri cenách zbraní, ktoré tu má väčšina ľudí v popise nikoho nezabije kúpa trezoru triedy Z1 (bezpečnostná trieda Z1 podľa EN 1143-1). Na krátke sa to dá vybaviť do 100,- eur, na 5 dlhých a s uzamykatelnou schránkou na náboje a zásobnííky do 220,- eur aj s poštou. Na všakovaké "pokladničky na detské kľúčiky by dom sa vykašľal hneď z kraja.

Just my two cents, howgh.
Pena
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Pena »

Osobne tiež nechápem takýmto "diskusiam" na tomto fóre. Niekedy mám pocit, že sa sem prihlásili deti zo ZŠ počas vyučovania informatiky a skúšajú si odosielanie príspevkov. Keď si niekto myslí, že mu stačí pokladnička, tak nech si ju kúpi, ale nech tu o tom nepresviedča ostatných. Ja som si pre svoje kľudné svedomie obstaral trezor najvyššej bezpečnostnej triedy o hmotnosti vyše 270kg, prišróbovateľný k podlahe. Viem, mnoho tu prítomných si povie, že za tie prachy si radšej kúpi ďalšiu zbraň, ale to je už ich vec. Neviem si ani predstaviť, že by som mal svoju 58 a Tigra "zamknuté" v skrini a zásobníky a náboje v ďalšej skrini v druhej izbe. Veď to je asi taká bezpečnosť, ako keď si niekto myslí, že keď ho auto zrazí na prechode pre chodcov, tak sa mu nemôže nič stať, lebo bol na prechode a preto sa nepozrie ani vľavo, ani vpravo a na ten prechod vkročí...
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

gewehr napísal:
§ 55
7) Ak má zbraň odnímateľný zásobník na náboje, zásobník sa ukladá oddelene od zbrane a musí byť uzamknutý samostatným zámkom. Zásobníky môžu byť uložené spolu so strelivom.
BKSL napísal:...Naboje a zbran vzdy oddelene (prazdne zasobniky mozete mat kde chcete)...
Uff, tak to som sa riadne sekol. Beriem spat i ked som si to tak pamatal (ono to tak aj je, len to plati iba pre predajcov zbrani), ale zakon nepusti :wink: .

Ale jedna vec mi nejde do hlavy, ako potom moze mat napr. zasobnik do Gecka kto chce bez nejakych potvrdeni, papierov a podobne (eshop) ?
Alebo ked ja mam doma pistol K100 a mam zasobniky do Gecka tak som povinny Geckove zasobniky zamknut ? Teraz ako ?

Ide mi o to, ze preco zakon prikazuje specialne zamykat nieco co si moze zabezpecit legalne hocikto a hocikedy :?:
pif paf
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa pif paf »

(7) Ak má zbraň odnímateľný zásobník na náboje, zásobník sa ukladá oddelene od zbrane a musí byť uzamknutý
BKSL: Chápeš?
(Zásobník sa uzamyká len ak je súčasťou zbrane ktorú má vlastník v držbe, pri zneužití zbrane náboj v komore narobí menej škody ako plný zásobník)
inspiring_kepler

Chapem, ale preco je povinne zamykat prazdny zasobnik ked si ho ten zneuzivatel moze lahko legalne zadovazit a priniest so sebou ?

Pistol a naboje si legalne nezadovazis ak nemas ZP, zasobnik ale ano. V tom sa mi to v zakone nezda dotiahnute. Dokonca ten zasobnik k vystrelu ani nepotrebujes. Uznavam ze statisticky je to osozne, nakolko po jednej rane sa striela blbo pokial nie si expert na headshoty :wink: .
Osobne by som ale prazdne zasobniky zo zakona vypustil t.j. ze sa nemusia uzamykat, kedze su volne na predaj.
pif paf
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa pif paf »

Je ťažko predstavitelné že niekto kto bude chcieť zneužiť zbraň si prinesie vlastný zásobník, keď zbraň aj zo zásobníkom bude najskôr uložená síce oddelene ale predsa len v jednej miestnosti/byte/dome. A tiež je otázne či nájde potencionálny zneužívatel skorej zbraň, alebo zásobníky z nábojmi. Neriešim či to má sťažiť zneužitie zbrane zlodejovi, alebo rodinnému príslušníkovi či inej blízkej osobe držitela zbrane.
Logicky sa zamýšlam: Načo chceš mať zásobníky uložené pri zbrani keď náboje budú uložené oddelene. Aby si využil zásobník na to na čo je konštruovaný tak ho predsa budeš vždy pred vložením do zbrane plniť nábojmi, ktoré nie sú pri zbrani, ale v tom druhom "trezore" kde aj podla zákona majú byť náboje spolu zo zásobníkmi uložené. :idea:
A buď rád že zatial zbrane pri uložení nemusíme rozoberať na ich hlavné časti a tieto ukladať do samostatných trezorov. Jeden trezor na hlavne, druhý na závery, tretí na rámy, štvrtý na zásobníky, piaty na náboje, šiesty na príslušenstvo, jednoducho ideálny stav na zabezpečie zneužitia zbrane (dúfam že sa toho MV nechytí).
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

pif paf napísal:Logicky sa zamýšlam: Načo chceš mať zásobníky uložené pri zbrani keď náboje budú uložené oddelene.
Napr. aby si nemal zbraň a početné príslušenstvo uložené na x rôznych miestach?

Príklad:
Napáskovaný zásobník uložený spolu so strelivom v uzamykateľnej schránke, zvyšných 10 prázdnych zásobníkov na hromádke vedľa zbrane (v skrini, trezore, ...).
Čo na tom znie nelogicky?
Bauer
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa Bauer »

Pozor páni, to sú akékoľvek zásobníky do "Zbrane" teda kat. ABC a aj D. Takže ja keďže mám dve zbrane kat. B tak mám doma dva kódové trezory z metra v jednom zbrane a v druhom zásobníky a náboje. A keďže má ZP tak pekne zamkýňam do jedného trezoru vzduchovečku a do druhého plastový zásobník a diabolky. Ešte že tá vzduchovečka je malá pištoľka na CO2.
skemro
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa skemro »

ak pouzijes trezor, mozes mat vsetko pod jednym zamkom. To hovory zakon a tak to aj mam doma ulozene.
inspiring_kepler

Skemro nemozes mat pri sebe zbran a naboje bez ich oddelenia zamkom.
T.j. aj vo velkom trezore este musi byt zamykatelna prepazka v ktorej mozu byt ulozene naboje.

A co sa tyka prazdnych zasobnikov tak mi ide hlavne o to, ze aby som prazdne mohol mat kde chcem napr. v streleckej taske.
Aby som nemusel zakazdym vsetky zasobniky vyberat z trezoru a davat do tasky ked idem na strelnicu a po strelnici znovu davat naspat dp trezoru, ved to je na hlavu.
Martin.
prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa Martin. »

BKSL napísal:Skemro nemozes mat pri sebe zbran a naboje bez ich oddelenia zamkom.
T.j. aj vo velkom trezore este musi byt zamykatelna prepazka v ktorej mozu byt ulozene naboje.
Nemusí, prečítaj si zákon...
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

BKSL napísal: A co sa tyka prazdnych zasobnikov tak mi ide hlavne o to, ze aby som prazdne mohol mat kde chcem napr. v streleckej taske.
Aby som nemusel zakazdym vsetky zasobniky vyberat z trezoru a davat do tasky ked idem na strelnicu a po strelnici znovu davat naspat dp trezoru, ved to je na hlavu.
nevykladaj nechaj v taske a tasku zamkni v trezore :twisted:
skemro
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa skemro »

BKSL pouzivam trezor, ozajstny 400KG vaziaci trezor,len samotne dvere vazia 80kg.
Mam do 10 zbrani, takze zo zakona mozem mat vsetko spolu.
Ide o to ze ludia si nazvu trezorom kazdu plechovicku z jedneho plechu a
pritom to je len skrinka na zbrane a nie trezor.
Preto ti obcas aj na zbraniach tvrdia,ze musi byt zvlast uzamknute strelivo,
ale ak si tam prinesies zakon a fotku trezora potvrdia ti to co ti vravim ja.
Zamknuté

Návrat na "Zákon o zbraniach"