7,62x39 pre vz. 58
- Michal1
- častý prispievateľ
- Registered for: 18 years 10 months
- Kontaktovať používateľa:
Ono neni ocel ako ocel.tycho28 napísal:no nic, skusim sa spytat ked nevim... tieto naboje maju ocelove jadro, nie? nebude to spadat pod priebojne strelivo, resp. aka je tam tvrdost?
(priebojná strela je strela, ktorej jadro, časť alebo celá strela je vyrobená z tvrdého materiálu, ktorého tvrdosť je rovnaká alebo vyššia ako 43 HRC)
Oni su plnene, v strojarskej hantirke, blatom.
Jadra priebojnych striel su vlastne "obalene ocelove sipky" tepele spracovane ( kalene ) na uz uvedenu min tvrdost 43HRC.
Dokaze prebit do 300m pancier o hrubke 12mm pri dopadovom uhle 90°.
http://www.gunexpert.cz/images/20000078 ... 020494.JPG
Tu najdes pekny test priebojnosti streliva Vz.43.
http://www.strelci.com/modules.php?name ... le&sid=444
Naboj 7.62-43 nieje vôbec priebojny. To "ocelove" nekalene jadro sa tam davalo z dôvodu setrenia farebnych kovov, reps. jeho nedostatku v Ceskoslovensku (v pripade vojnove konfliktu). Presne z tychto dôvodov vznikla aj strela vz.82 zo spekanych karbidov, ktoru pouzivaju policajti a tiez aj armada. Ako priebojny sa v armade pouzival 7.62-PZ43 (Priebojne-zapalny).
Jedna zakerna otazka pravno-technickeho razu: Ako to bude so svietiacimi nabojmi?
Vojenske uz nie je (nebude) zakazane ale zapalne ano. A princip je dost podobny (vid popiska z linku o 2 prispevky vyssie). Riziko zapalenia suchej slamy, listia popripade tercu existuje... Na druhej strane vecerne strelby so stopovkami....
Vojenske uz nie je (nebude) zakazane ale zapalne ano. A princip je dost podobny (vid popiska z linku o 2 prispevky vyssie). Riziko zapalenia suchej slamy, listia popripade tercu existuje... Na druhej strane vecerne strelby so stopovkami....
- strelec122
- prispievateľ
- Registered for: 18 years 5 months
tu sa ma na mysli strelivo , ktore vdaka novej legislative moze byt uvedene na civilny trh, nakolko nedosahuje tvrdost oceloveho jadra nejaku hodnotu, nema to nič spoločné s iným typom streliva, tak ako doteraz bude a kat. A.
neznamena to ze vojenske uz nie je zakazane..... to budes stale strielat nelegalne
neznamena to ze vojenske uz nie je zakazane..... to budes stale strielat nelegalne
ked mam byt inak uprimny, mam strach z tej ortutovej zapalky co je v tych nabojoch na waffen.sk , bo to co tu bolo spomenute ze to nici hlaven a zle sa to cisti mi potvrdil aj jeden pan z useku zbrani na policii. Zas aby to nebolo tak ze co clovek usetri na lacnych vojenskych vcelickach tak minie pri kupe novej 58cky ... 
neber vazne panov na policii, nevedia mnoho krat co hovoria, wd40 na cistenie s konkor na zakonzervovanie stacia v pohode.
a este ma napadlo ze co je 190 eur za zbran ked z nej aj tak vystrielas ovela viac penazi, to sa strati....
a este ma napadlo ze co je 190 eur za zbran ked z nej aj tak vystrielas ovela viac penazi, to sa strati....
Ja som napísal:ked mam byt inak uprimny, mam strach z tej ortutovej zapalky co je v tych nabojoch na waffen.sk , bo to co tu bolo spomenute ze to nici hlaven a zle sa to cisti mi potvrdil aj jeden pan z useku zbrani na policii. Zas aby to nebolo tak ze co clovek usetri na lacnych vojenskych vcelickach tak minie pri kupe novej 58cky ...