Som na tomto fóre nový, ale prešiel som si pár tém.
Rovnako som prešiel viacero iných fór, recenzií, predajcov... bla bla.
Takže mám pár postrehov k téme. Ak budem opakovať čo už bolo povedané, nevšímajte si ma.

Ešte by som rád zdôraznil, nevlastnim ani jednu z týchto zbraní, mám s nimi a s výcvikom slušné skúsenosti, ale práve ukončievam rozhodnutie pre výber jednej z ních...
Rovnako si myslím, že podobné porovnávania sú viac-menej zbytočné.
Každý sme iný a sme to my, kto hodnotí produkty. Ich výpovedná hodnota je skreslená, i keď by jeden podával značne lepšie výsledky.
Tým chcem povedať, že možno P30 neznesie takú torturu ako Glock, ale ak zbraň plánujete mať v kufríku a na víkend ju prevetrať na strelnici s kamerou a uploadovať video na Youtube (...), asi vám ten Glock príde ako hrošia voľba. Takže ak si to hore napísane myslím, jedine čo dokážem, je Vám, a iným, ktorí sa rozhodujú, napísať svoje kritéria a výsledok voľby. Možno sa zhodneme.
Dôvod strelnej zbrane:
1. Prostredie, kde sa pohybujem (a moji blízki), ma miestami núti cítiť sa ohrozený. = 9mm (Nemám v úmysle riešiť tému raží)
2. V zmysle svojej živnosti si musím rozširovať kvalifikácie. = .40
Výsledok: 9mm. (Nemám v úmysle riešiť tému raží)
Použitie strelnej zbrane:
1. Na nosenie. (tz. nie na denne nosenie, necítim stálu potrebu byť ozbrojený) = Meriam 170cm, vážim 70kg a mám malé ruky: Sub-com., kompakt.
2. Na strelnicu. = detto, kompakt, "full-size".
3. Na výučné účely. = kompakt
Výsledok: compact. Vidím ako kompromis medzi postačujúcimi steleckými vlastnosťami, "maskovateľnosťou" a dostatočnými proporciami pre tréning.
Výber (v rámci mojích možnosti dodávateľa a servisu):
1. G26 = malý rozmer, legendárna spoľahlivosť Glocka, 9mm.
2. G27 = to samé, .40.
3. CZ 2075 = lepší úchop ako glock,- ovládanie mi prišlo "tvrdé", + dobré vlastnosti, + 9mm aj .40.
5. HK P30 = ergonómia, 9mm, robustnosť, vlastnosti.
7. G19 = veď viete, stále to isté len je to celé väčšie...

8. G23 = TO ISTÉ, len v .40
Výsledok= G19, P30. Z predchádzajúcich kritérií mi vyšlo 9mm a kompakt, miesto sub-u.
Konkretné požiadavky:
1. Použiteľnosť na vlastnú obranu (rozumej aj ako zbraň "chladnú"). = tu išlo plus pre p30. Šlo však len o dojem z masívnosti a lícovania zbrane. Myslím, že glock by obstál rovnako, navyše má rovnejšie línije a kohútik nevytŕča von ako keby chcel vedieť čo sa deje...

Však ja som mal lepší pocit z
P30
2. Všeobecná spoľahlivosť. = Možno sú na tom rovnako, ale klebety o Glocku si vyžiadali svoje a prikláňam sa v tomto bode za
Glock.
3. Dostupnosť dielov. =
Glock
4. Ergonomia. =
P30, bezdebaty, jedná sa o mňa a sedí mi ako "custom-made".

5. Ovládacie prvky. = Nedočiahnem palcom (...) na vypúšťanie záveru u Glocku, som obojručný, streľba v ľavej ruke vyžaduje odlišnú pohybovú schému a je tam malé "miestečko", kde mi vypadáva kontrola zbrane pri prebíjani. (áno, viem, sú diely, ktoré predĺžia páčku záchytu záveru a aj obojstranné vypúšťanie zásobníka). Kdežto u P30 zo základu mi všetko sedí samo. Navyše som si celkom obľúbil vypúšťanie zásobnika, príde mi vhod pre inštruktáž a celkovo mi pasuje. Pretože sa mi pár krát stalo s kelvarkami, že na G19tke, po celkom zaťažkávajúcom dni, mi pred terčom vypadol zásobnik zo šachty, pretože som ho nechtiac vypustil von... Rukavice, stres, fyzická námaha a teplota -5C + drill, jedno s druhým a fatálna chyba sa udiala. Kdežto si nemyslím, že by sa mi to mohlo udiať s týmto spôsobom vypušťania zásobnika. Čiže všeobecne pre mňa vedie v ovládani
P30.
6. Režím SA/DA. =
P30. Je mi jedno koľko akcii to robí a aká tvrdá a ako ďaleko ide spúšť, to sa cvikom všetko spraví (aj keď pár filmov pred telkou odignorujem so zbraňou v ruke

). A aj tak nenosím náboj v komore...

No stane sa, že prebíjem poloprázdny zásobnik za plný, s nábojom v komore. Chápte ma, že nie som žiaden maniak, ktorý chce pomstu každému, kto na mňa ukáže prstom, v takom prípade ocením DA a vypúšťanie kohútika. Dúfam, že sa rozumieme v tomto bode.
Takže si to spočítajme, do finále mi postúpil Glock s modelom 19 a Heckler und Koch s Pištoľkou 30. V rozhodujúcich kritériach pre mňa dostali:
G19 dostala = 2+
P30 dostala = 4+
Neviem, či je to najlepšia zbraň na svete, občas mi v hlave zastraší "maž ju často!", niekedy sa pozastavím nad tým, že čo s blatom? a podobne... Ale viem, že táto zbraň mi väčšinu času vyhovuje.
Ak si to zhrniem:
Cítim sa s ňou bezpečne, ráž mi vyhovuje, ergonomia je výborná, veľkosť a váha mi neprekáža, ba naopak, nie som vojak, blato a extrémne podmienky zažívam len počas tréningu (aj keď je to dosť často, stále skutočný stret vidím na ulici ako prepad), cena-servis-diely mi moc neprekážajú, ale mohlo to byť lepšie.
U glocku mi prekáža, úchop, ovládanie a SA režím, a ponúka až zbytočne (aj keď to sa asi nedá prehnať, že?

) veľkú spoľahlivosť, dobrý servis a diely a cenu.
Takže vidím svoju voľbu stále ako správnu. I keď si myslím, že skrôr či neskôr sa obohotím o ďalšiu pištoľ. A Buď to bude RAMI alebo G26.
Dúam, že som niekomu pomohol a nie len zbytočne niekoho nudil.