Strážnik si za svoju smrť môže sám, tvrdí bankový lupič.

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
kamov
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 4 months

Príspevok od používateľa kamov »

B.1. - 14 proti konaniu v nutnej obrane nie je nutná obrana prípust­
ná.
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

pena: obhajoba môže podsúvat hociaké trápne argumenty- voláme to "účelová obrana".
Páchateľ naplnil podmienku- "vedel a chcel". SBSkar vykonával v banke svoje povolanie a stým spojené povinnosti. Počas lúpeže konal v NO SBSkar- a zákon vylučuje proti oprávnenej NO obrancu- následnú NO páchatela.

strelba SBSkara- nutná obrana
strelba pachatela- zabitie/vražda (nevidel som spis)
satu
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 4 months

Príspevok od používateľa satu »

Videl som diskutovany vyrok lupica a tiez mi spadla sanka.
Kazdy lupic, zlodej, nasilnik a podobna celiadka si musi uvedomit ze pri vykonavani svojho hobby riskuje vlastne zdravie alebo zivot. Asi by sa to malo zacat ucit na skolach. Uz len to by chybalo, aby obet co sa brani bola povazovana za dovod na NO utocnika.
mototechna
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mototechna »

Myslím že tie zákony sú tak poprekrúcané a všetko tak komplikovane prešpekulované, že sa dá vykecať zo všetkého... Doprdele, dal sa na cestu zločinu? Dal. Tak mal počítať s guľou do lebky. Zabil ochranku? Zabil. Je vrah. Má dostať maximálny trest, alebo guľu do lebky, čo u nás bohužiaľ nieje možné. A že je jeho obhajca samoľúby debil a snaží sa ho z toho dostať za akožesebaobranu, za to by som mu (byť sudcom) ukončil advokátsku činnosť naveky a mal by aj po tlame dostať... Kam toto speje... A v lochu by nemala byť žiadna labúžinka, mal by ako sprostý vrah dostať deku, polku chleba a dva litre vody na deň. Ak si chce prilepšiť, môže ísť na nútené práce a prikúpi si madrac, alebo lepšiu stravu. Kurva oni v lochu majú veget. Fajn strava, postele, fitko, telka... jak na hoteli. A jeden trestanec stojí myslím niečo okolo 1.200,- Ojro mesačne a je platený z našich daní, ktoré niesú najmenšie, a po akcii trubky Radičovej a pána vylížtemiriť Mikloša budú ešte ružovejšie. Doprdele, to jak s tými čurinmi rákosníkmi... Vietnamci si tu pestujú trávu, chytia ich, dajú im po 8 rokov, a po odsedení ich vyhostia. A účet za ich rekreačno - rekonvalecenčný pobyt v našich zamrežovaných welnesslochoch zaplatíme my. Kurňa to je super systém, Gottwald sa musí v hrobe obracať. Nabudúce volím komančov! Keď si tie ceny porovnám s cenou jedného lugeru... Promiňte, jdu zvracet.
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

tento vykrik do tmy by sa lepsie hodil na sme alebo tak.
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Mototechna, pil si niečo?!
:roll:
mototechna
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mototechna »

Hoši hoši, vám sa to možno zdá ako výkrik do tmy, ale pravda je jednoduchá - tento posraný "právny" systém chráni vrahov a zlodejov, brániaci sa človek vlastne ani právo na obranu nemá. Ak sa bráni a tomu "zlému" ublíži, bude po zásluhe potrestaný, a asi aj obvinený. A aké prachy idú na luxusný život za mrežami? Obrovské... a zbytočne vyhodené. A treba si uvedomiť že sú to naše prachy! Otročím pre tento štát už dlhé roky, takmer polovica mojej krvopotnej práce ide na tento posraný štát, všetko je zdanené x-krát, a to len preto aby si pár šulinov tam hore robili nenormálne zlodejinky. Niesom žiadny zamestnanec, máme celkom slušnú firmu a politika sa nás priamo dotýka, takže to mám pred nosom. Vidím a poznám veľa týchto zlodejov takmer denne, a to je len špička ľadovca.
inspiring_nobel

Príspevok od používateľa inspiring_nobel »

2 mototechna : forma je dost radikalna, ale obsah je pochopitelny pre toho, kto pochopit chce. Samozrejme pre toho, kto pochopit nechce, je nepochopitelne uplne vsetko. Vacsinovo to citim rovnako.
dirty harry
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

Mne osobne sa mototechnove slová čítajú lepšie bez akejkoľvek strúhanky či omáčky. Prečo nenazvať veci správnymi slovámi? Vraha vrahom, zlodejov zlodejmi, ch****** chujmi? Načo sú nám tie zbytočné omáčky okolo, čoho sa bojíme?
DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Za prepad banky a zabitie strážnika si odpyká 18-ročný trest

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6443803/za-prepad-b ... z1zZIeWW6o

Par vychytavok:
...
Čo sa týka prepadu OTP banky, upozorňoval nato, že banku išiel prepadnúť a nie niekoho zabiť. Strážnik začal strieľať prvý a on sa len bránil. Sbs-kár na neho vystrelil desať ráz a on na neho sedem ráz.

Obžalovaný Brodanský 10. mája 2010 lúpežne prepadol pobočku OTP banky v Malackách. Ozbrojený pištoľou kalibra 9 mm vošiel do miestnosti s kuklou na hlave a žiadal od zamestnancov pobočky s výkrikom "peníze", aby mu vydali finančnú hotovosť. V tom čase sa v pobočke nachádzali aj klienti. Do cesty sa mu postavil člen súkromnej bezpečnostnej služby ozbrojený pištoľou kalibra 7,65 mm. Došlo k prestrelke priamo v priestoroch banky, pri ktorej poškodeného ochrankára zasiahlo sedem výstrelov. Jedna z rán ho zasiahla do tváre a prestrelila krčnú cievu. Podľa vypočutého znalca z odboru súdneho lekárstva práve na následky tohto zranenia poškodený po prevoze do nemocnice zomrel.

Štyri strelné poranenia utrpel aj lupič. Zvládol však vybehnúť von a nastúpiť do pripraveného bieleho BMW, ktoré riadil Viliam Galbavý.
...
Údajne si streľbou chránil vlastný život. A preto prostredníctvom obhajcu žiadal preklasifikovať trestný čin zabitia na nutnú obranu. Túto žiadosť súd zamietol po prezretí videozáznamu z banky. Podľa predsedu trestného senátu mal obžalovaný dosť času i priestoru na to, aby po naznačení odporu zo strany ochrankára banku opustil, avšak namiesto toho sám zvolil streľbu.
...

vanto
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa vanto »

Myslim, ze to neobstoji, pretoze konanie straznika mozno oznacit za NO a branenie sa voci NO sa nepovazuje za NO. Teda branenie sa utocnika voci NO braniaceho nie je NO a teda utocnik je primarne brany na zodpovednost.
lubor
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 8 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lubor »

Ale ved pri kazdej prestrelke sa brani jeden proti druhemu, inak to nie je prestrelka ale masaker lebo zbran ma len strielajuci. Ja len nepochopim tu drzost ked sa lupic odvolava na NO pred policajtom ci sbskarom.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Tá formulácia je dosť tragická.
Vyvoláva dojem, že ak by náhodou obžalovaný nemal "dosť času i priestoru na to, aby po naznačení odporu zo strany ochrankára banku opustil", hádam by mu súd tú NO voči strážnikovi aj uznal.

Ja len dúfam, že je to len produkt tvorivého pera SME a že na súde to posudzovanie prebiehalo v trocha inom duchu. :?
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Pri NO nemá obránca povinnosť ustúpiť (duty to retreat), resp. strieľať až keď nemá inú možnosť, teda to, či lupič mal alebo nemal možnosť opustiť banku je IMHO pri posudení NO irelevantné.

Z uvedeného mi vychádza, že to je iba ďalší príklad profesionality novínára SME.
ricinr
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa ricinr »

Vzhľadom na súčasnú dobu sa mi javí tento trest celkom dostatočný. Len mi nie je jasné či bola sadzba tak vysoká kvôli tomu že ho zabil alebo kvôli útoku na €.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"