Policajti zastrelili lupiča

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
miro285
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa miro285 »

Hm na margo toho strieľajúceho policajta. Nebol z PMJ-čky? Lebo oni asi majú trochu iný výcvik..
Používateľov profilový obrázok
dirty.harry
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

berserker, jack:
co maju robit policajti s tymi vodicmi, co nezastavuju? samozrejme, ze treba kazdu situaciu posudzovat osobitne, ale v situacii, ked zastavujucich policatov naberaju a nezastavuju stale viac, co s tym? u nas nie su take dialnice ako v usa :wink: , ze by si ich mohli dovolit nahanat 100 km..
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Harry, variant, že ich naberajú, spomínaš ty, nie ja. Ale aj pre podobné prípady mi príde rozumné a žiaduce zaviesť objektívnu zodpovednosť majiteľa vozdila. Mnohé by to vyriešilo.
:wink:
Ale späť k tvojej otázke: Čo robiť? Podľa môjho názoru nestrieľať, kým to nie je nevyhnutné. Naháňať, sledovať, zapojiť ďalšie hliadky, možno helikopotvoru (viem, najprv by musela byť k dispozícii).
:idea:
Minimálne z morálneho hľadiska nastáva diametrálne odlišná situácia, ak policajti pozitívne vedia, že v aute uniká nejaký naozaj nebezpečný grázel. Tiež, ak na policajtov vodič zaútočí tým, že ich "naberá" ako si spomenul, atď.
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

Jack napísal:.
Ale späť k tvojej otázke: Čo robiť? Podľa môjho názoru nestrieľať, kým to nie je nevyhnutné.
prepac ze sa stale do teba "navazam" ale "kto" to ma urcit ? je to vo vyhodnoteny policajta ktory je v Krizovej situacii je to rozhodnutie jednotlivca skor menej skuseneho ako skuseneho (tieto situacie nie su u nas bezne ... zatial a som rad ze je ich menej) .

No a "inspekcii" sa velice lahko premysla a mudruje po akcii pritom nikto nedokaze ci jej rozhodnutie bolo "nezavisle".

Samozrejme neschvalujem neopravnene pouzitie zbrane.

inak zaujimali by ma prispevky keby mal pachatel "ostru" a dal by policajta dole ...... ako by sa tu pisalo ko su neschopny pouzit zbran apod. ......

ps: tesi ma vec ze pri strelbe SA58 s tou municiou co maju bol zraneni/usmrteny len pachatel a nikto dalsi ...........
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

nechapem co sa tu stale dookola riesi

1. chlapec sa rozhodol spachat zlocin
2. chapec sa rozhodol nereagovat na vyzvy policie
3. chapec sa rozhodol pouzit pistol, ktoru mal pri sebe

podciarknute: chlapec sa viac krat rozhodol zle a zle aj dopadol. nie je co riesit.
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

:D ako kratko a vystine sa to da napisat :lol:
igoros
moderátor
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa igoros »

Jack napísal: Z môjho pohľadu bude kľúčové zistenie, či po policajtoch skutočne vystrelil alebo aspoň dokázateľne chcel vystreliť. Ak nie, tak ten policajt, ktorý ho strelil do brucha je v lepšom prípade mizerný strelec, v horšom sa nevie ovládať v strese, alebo v najhoršom prípade je to hovädo, ktoré stoj čo stoj chcelo odloviť utekajúceho páchateľa.
:evil:
Pachatel bol vyhodnoteny ako velmi NEBEZPECNY - preco? :arrow:
No lebo bol ozbrojeny. Neriesme teraz ci to bola "ostra" alebo plynovka, pretoze v tom momente to nikto nevedel.
Keby pachatel hliadke cez to pole usiel a zoberie si rukojemnika, nezainteresovaneho civilistu, bol by to OK?
Moj nazor je ten, ze hliadka konala zakonne a to aj v tom pripade, keby pachatel po hliadke nestrielal.

Hough

Dufam, ze IS vyhodnoti pripad ako zakonny, drzim kolegom palce
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

igoros napísal:Moj nazor je ten, ze hliadka konala zakonne a to aj v tom pripade, keby pachatel po hliadke nestrielal
Ak po nich nestrielal, a ani nechcel, čiže len utekal a nič viac, tak potom streľba nie je podľa mňa oprávnená. No ale to sa už vraciame späť, o tomto už Jack napísal dosť.
Jack napísal:Harry, variant, že ich naberajú, spomínaš ty, nie ja. Ale aj pre podobné prípady mi príde rozumné a žiaduce zaviesť objektívnu zodpovednosť majiteľa vozdila. Mnohé by to vyriešilo.
Tá objektívna zodpovednosť nie je až taký dobrý nápad podľa mňa. Samozrejme zálaží aj na tom, ako by to presne vyzeralo v zákone. Mohlo by to zabrániť možnosti vyhovoriť sa na to, že auto riadil blízky príbuzný. Tiež by to zamedzilo tomu, aby niekto požičiaval auto opitému kamošovi. Ale je veľa situácií, keď by si to odniesol majiteľ auta, ktorý za to čo sa stalo naozaj nie je zodpovedný. Napríklad mi ukradnú auto o 3ej ráno, o 6ej naberú policajtov, utečú, a ja mám na krku problém.
Je možné, že to chápem zle. V tom prípade budem len rád, ak mi to vysvetlíš. Možno by si to zaslúžilo vlastnú tému, tu je to dosť OT.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

berserker: Objektivnej zodpovednosti (pokial bude ustanovena logicky/rozumne) sa nebudes musiet obavat (a samozrejme ak ti auto ukradnu a spachaju s nim TC, nebudes za to zodpovedny ty).

Ide o to vobec moct nieco urobit - policia nemoze byt vsade a toto je namierene hlavne proti vychcancom ktori sa ohanaju tym ze soferoval niekto jemu blizky ale nemoze povedat kto, alebo tym ze to je firemne auto a nikto nevie kto na nom kedy co robil lebo kniha jazd nie je dorobena. Ak chceme zabranit korupcii na cestach a zacat v dedinach a mestach presadzovat maximalku sekcnymi kontrolami/kamerami (vsetko ostatne zatial zlyhava) tak je zodpovednost majitela auta nutna.

Ohladne pripadu o ktorom tento thread je, podla mna tiez nie je o com debatovat, pachos dostal o co si koledoval a vybavene. V inych threadoch sme uz x krat preberali ze z pohladu zakona je jedno ci ma niekto ostru alebo plynovku ci atrapu, a na diskusiu by to bolo ak by po tom ozbrojenom lupicovi na uteku vystrelil nejaky bezny obcan v ramci NO/KN, ale takto tu ozaj niet o com debatovat.

Na druhej strane ohladom pouzitia zbrane pri zastavovani, asi by to ozaj chcelo vlastnu temu. Ja som toho isteho nazoru ako Jack, posledne roky to uz ozaj ide do extremu a je len otazka casu kym na to nedoplatia nevinni ludia. Pouzitie zbrane na zastavenie auta by malo byt tym uplne poslednym a najextremnejsim sposobom, nie beznou sucastou praxe. Je jedno ci je za volantom zlodej co ho ukradol, chlap v panike co leti s tehotnou manzelkou do porodnice, hluchy dedko, alebo vyplasene 10rocne decko co tatkovi slohlo kluce, strielat na auto by sa malo az ked uz neexistuje absolutne ina moznost. Je mi jasne ze to suvisi aj s vystrojou (zastavovacie pasy, lepsie/fungujuce vysielacky, atd.), ako aj organizaciou (schopnost skoordinovat dalsie hliadky a spravit zabranu na ceste alebo nasmerovat unikajuce auto na usek/cestu kde by sa prinajhorsom dala relativne bezpecne pouzit aj strelna zbran). Podstatne je ze sme malicka krajina, tu sa neni moc kam schovat ani kam utiect, a je rok 2011, takze uz by sme snad aj u nas mohli prejst k trochu pokrokovejsim/modernejsim metodam a nie ten spominany peliskovsky "Nesmí projet za žádnou cenu"...

Gunslinger
igoros
moderátor
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa igoros »

berserker napísal: Ak po nich nestrielal, a ani nechcel, čiže len utekal a nič viac, tak potom streľba nie je podľa mňa oprávnená. No ale to sa už vraciame späť, o tomto už Jack napísal dosť.
Na prislusnikov PZ sa nevztahuje pouzitie zbrane iba v pripadoch §24,25 a 26 TZ.

Zákon o PZ
§61 Pouzitie zbrane
odst.1

pism. b) ak sa nebezpecny pachatel, proti ktoremu zakrocuje na jeho vyzvy nevzda alebo sa zdraha opusti ukryt

pism. d) aby zamedzil utek nebezpecneho pachatela, ktoreho nemozno inym sposobom zadrzat
ALKAJ
prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa ALKAJ »

Gunslinger napísal:...toto je namierene hlavne proti vychcancom ktori sa ohanaju tym ze soferoval niekto jemu blizky ale nemoze povedat kto...
To hádam nemyslíš vážne? :shock:
Povedať môže, ale nemusí - Základné práva a slobody (právo odoprieť výpoveď, ak by ňou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe alebo blízkej osobe).
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

igoros,
To "oprávnenie" som asi napísal zle, mal som napísať, že "nemal by strielať". Jack to tu už raz napísal, nemám k tomu čo dodať.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Pri tom polovnikovi to po strelbe SA58 odniesla iba jeho noha, pri tomto iba jeho brucho.
Rozdiel je len v tom ze v tom druhom pripade na nasledky zranenia pachatel zomrel. To je klasicky problem strelnej zbrane, schopnost doregulovat presne primeranost zasahu. Ked sa potvrdi ze utekal a vystrelil aspon raz on sam, tak niet co riesit. Ak nevystrelil tak uz to bude polemicke ako to v skutocnosti prebehlo.
lubor
prispievateľ
Registered for: 16 years 8 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lubor »

Ci strielal alebo nie sa ukaze, ale co ak aj nestrielal no policajt vedel, ze je ozbrojeny a pocas prenasledovania by sa mohla strhnut prestrelka v obyvanej zone a ohrozit civilistov? Bolo dolezite ozbrojeneho pachatela zastavit!
Podla mna policajt zvladol zasah dobre to, ze postreleny zomrel je len smola ale do toho sa dostal chalan sam.
zandar
prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa zandar »

..kua chlopi ste na praskoch ?? ked na vas niekto namieri pistol sa poseriete? prd, na mna staci namierit a jak budem rychlejsi strrielam !!! aj ked nescem no mam zakodovane ze ja musim prezit bo ja som na strane zakona a zena by ma este aj mtveho dostrielala ze som bol somar a nechal sa koli xujovym reciam novinarov a politikov zabit aby som co najvac chranil zivot a zdravie !!! (nebezpecneho a ozbrojeneho pachatela)
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"