Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

JaAN
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 10 years

Príspevok od používateľa JaAN »

Teraz ta fakt nechcem urazit, je to iba moj osobny nazor... ale zachoval si sa ako uplny koko t.

Namiesto toho, zeby si jednoducho odisiel prec a zavolal policiu - to je to minimum ked vidim, ze sa niekto sprava nesposobile, nici cudzi majetok, niekoho ohrozuje,... si zaujal takticky postoj, pripraveny tasit zbran /ktoru si pri sebe ani nemal/ na nejake cigancata... :roll:

Majitelia poskodenych aut musia byt strasne happy, ze to niekto videl, ale z vysoka sa na to ..... Vytiahnut mobil je take tazke, pricom pistol ti ide z puzdra sama co...
dantes
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa dantes »

Memphis: neviem ci sa to riesilo v TK, nikto na prichod PZ asi necakal. Do trestneho konania sa dostane len minimum takychto potyciek a este menej sa podari vysetrit, ak nie su na kamere alebo ucastnikov PZ nezadrzi priamo v akcii.

Uz som sa viackrat (teoreticky :D ) zaoberal otazkou zneschopnenia utocnika a suladom tohoto ukonu s pravidlami NO. Takticky to dava zmysel - ked niekoho dostanes pod kontrolu, nemozes ho nechat len tak vstat/ pustit, lebo nevies ci nebude napr. pokracovat v utoku. Takisto v pake/fixacii ho nemozes drzat naveky a jeho odovzdanie napr. PZ nemusi byt realne. Moze byt napr. nutnost odrazit utok dalsieho utocnika, utekat, evakuovat do domu / auta manzelku, deti atd. Jednoduchym "prepustenim" utocnika sa vystavujes velkemu riziku a druhy krat jednoducho nemusis byt v obrane uspesny... Na druhej strane treba povedat, ze v danej chvili je utocnik pomerne bezbranny, jeho utok netrva ani nevies preukazat jeho bezprostrednu hrozbu, co su zakonne podmienky NO. Zlomena ruka / noha utocnika moze v danej situacii vyriesit mnohe, ale zaroven to vysoko pravdepodobne bude protipravne konanie so vsetkymi nasledkami. Zatial sa mi nepodarilo najst judikat/pravnu analyzu, ktora by sa tomuto venovala alebo to nejako riesila. Takze to neviem momentalne jednoznacne posudit. Mozno bude vediet niekto z foristov, pripadne sa to mozno uz riesilo niekde v okolitych statoch...
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

achjaj, títo trigger-happy absolventi kurzov TCA....
dantes
častý prispievateľ

Roman, akym myslienkovym pochodom si prisiel k strielaniu ludi :?: :shock: Bavime sa o beznej poulicnej potycke. Skus k veci, moze sa to stat a aj sa to uz stalo. Osobne som skor trigger easy :wink:
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa peterson »

Memphis napísal:S tým chalanom je to dobrý príklad - ako to potom dopadlo? Bol ten reflex obhájiteľný?

S týmto typom potencionálnych útočníkov je to zložité. Aj represívne zložky majú často pri zásahu problém, že pod účinkom toluénu sú podstatne necitlivejší na bolesť a ich konanie sa nedá nejakým známym kľúčom predvídať . . .

Niekedy stačí výkrik, inokedy by nemusel pomôcť ani sprej, obušok alebo rozbitý ksicht.

. . .
diskutuje sa tu o dvoch pohľadoch. Pohľad Memphisa na ochranu vlastnej osoby a pohľad druhý- ochrana cudzieho majetku. V dnešnej dobe, kedy si ľudia fotia a filmujú aj vlastné kulo- nevidím dôvod, prečo by si Memphis nemohol urobiť fotku alebo krátke video šarvancov pri ich zábave. Ak by sa niečo posralo, mal by aký taký dôkaz "kto" a čo robil. Každý si musí zvážiť svoje možnosti a možnosti protivníka /-ov. Do skupinky sa môžem pustiť vtedy, ak mám akú-takú istotu, že mi niekto pomôže a aspoň kamery v okolí nahrávajú situáciu na ulici. V práve totiž platí- kto má viac svedkov- ten má viac pravdy.(ak sú neni iné dôkazy)
Účinok toluénu tu nejdem hodnotiť, nakoľko to neni až tak podstatné, či na mňa útočí opitá osoba alebo inak ovplyvnená. Dôležité sú okolnosti útoku/obrany a spôsob/intenzita mojej obrany.
Skupinke ľudí by som zbraňou moc nehrozil, ak nemám istotu, že budem mať svojich svedkov, resp. iné hodnoverné dôkazy, ako sa veci diali. Totiž skupinka hajzlíkov sa ľahko dohodne a vzájomne si dosvedčia úplne iný scenár a obrancu utopia.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

dantes napísal:Roman, akym myslienkovym pochodom si prisiel k strielaniu ludi :?: :shock: Bavime sa o beznej poulicnej potycke. Skus k veci, moze sa to stat a aj sa to uz stalo. Osobne som skor trigger easy :wink:
Dantes nejaky si precitlively, ja som reagoval na toho fesaka co chcel tasit papierove vreckovky.
Ale zjavne si sa v tom nasiel, tak ta nebudem negovat.
Kde si tam nasiel strielanie ludi uz fakt neviem, to si vyloz sam ako uznas za vhodne.
Hektor
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years 4 months

Príspevok od používateľa Hektor »

Mne sa stalo nieco podobne ako Memphisovi.
Partia ciganov, asi 6 + zeny a deti, sedela na lavicke a popijali a jeden z nich ma olial niecim, ale po chvilke sme zistili, ze to bola voda a odchadzal som.
Jednemu z nich sa zdalo, ze som z toho vysiel lacno, tak siel za mnou, nadaval mi, vyhrazal sa a zacali vstavat aj dalsi piati. Boli odomna asi 7 metrov.
Mohol som utekat, mohol som nadavat, ale ja som urobil krok k nim, odhrnul si koselu a naznacil, ze taham z krizov zbran. Okamzite sa pootacali a najstarsi z nich ku mne prisiel a ospravedlnoval agresora.
Zvazil som situaciu tak, ze utekat je este skoro a na ciganov treba ako na psov, nesmies ukazat strach :)
Klaplo to a siel som si po svojich a po svojom.
Dantes: ohladom drzania chlapa do prichodu hliadky.
S kolegom sme v nocnej vyviedli nafetovaneho, agresivneho chlapa a drzali ho v predklone 45 minut nez dosla hliadka. Plakal, sluboval, vyhrazal sa, ale ked som mu chcel len trochu povolit nelsona, tak sa zacal hadzat.
Ked si ho konecne prevzali, tak sa nevedel ani narovnat. Nebudem riskovat, ze sa mi vytrhne a bude sa ohanat kladivami.
dantes
častý prispievateľ

Roman OK, myslel som ze smerujes na mna a nerozumel som preco.

Hektor, to ste tolko s nim vydrzali? Vsetka cest. Ale asi ste mali aj stastie, ze ste sa mohli venovat obaja len dotycnemu. Co by ste s nim robili, keby sa na vas zacali sapat jeho kumpani?
Hektor
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years 4 months

Príspevok od používateľa Hektor »

Ak by ich bolo viac, tak postupujem inak, ale bol sam :)
Zabudol som podotknut, ze ani pri jednej spominanej akcii som nemal ziadnu zbran a ani tie vreckovky :D
prowler
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 11 years

Príspevok od používateľa prowler »

Memphis napísal:Ahojte,

...Čo si o tom myslíte? môže rutina, zvyk a cielene naučené reakcie viesť k neprimeranému konaniu a vybočeniu z medzí NO a KN?
Z toho čo popisuješ, môžu. Osobne by som by som zrejme vytočil 112/158 dal na hlasitý odposluch, aby som nemusel mať mobil pri uchu a uviedol popis, čo sa deje. V prípade, že by skupinka výtržníkov začala javiť o mňa neprimeraný záujem (napr. preto že ich napomeniem), stále mám na linke operátora a v prípadnom vyšetrovaní k dispozícii nahrávku toho, čo sa dialo. Zároveň asi trochu psychologický efekt, že na linke mám nezaujatého človeka, ktorým pravdepodobne nelomcuje adrenalín v dôsledku prípadného konfliktu.
papanma
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 11 years 6 months

Príspevok od používateľa papanma »

JaAN napísal:Teraz ta fakt nechcem urazit, je to iba moj osobny nazor... ale zachoval si sa ako uplny koko t.

Namiesto toho, zeby si jednoducho odisiel prec a zavolal policiu - to je to minimum ked vidim, ze sa niekto sprava nesposobile, nici cudzi majetok, niekoho ohrozuje,... si zaujal takticky postoj, pripraveny tasit zbran /ktoru si pri sebe ani nemal/ na nejake cigancata... :roll:

Majitelia poskodenych aut musia byt strasne happy, ze to niekto videl, ale z vysoka sa na to ..... Vytiahnut mobil je take tazke, pricom pistol ti ide z puzdra sama co...
JaAN, kvoli takym ako Ty to potom tak vyzera! vacsina ludi sa tvari, ze nic nevidi, v najlepsom privolaju PZ, ktori pridu po funuse... keby si boli rozne individua vedome toho, ze sa im to len tak lahko neprepecie, tak by sa dialo podstatne menej krim. cinnosti...
take sprostosti ako "Majitelia poskodenych aut musia byt strasne happy, ze to niekto videl, ale z vysoka sa na to" si nechaj.
JaAN
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 10 years

Príspevok od používateľa JaAN »

? :D

Aky by bol podla teba lepsi postup?
Zacat konflikt? Tasit zbran? Riskovat svoje zdravie v snahe zachranit nikomu lak na aute?

Memphys nespravil vobec nic. Ja som len napisal, ze je fajn aspon zavolat policiu a oznamit, ze sa nieco take vobec stalo...
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 8 months

Príspevok od používateľa Jack »

Papanma, nevadí, že sa pokúšaš oživiť mesiac starú debatu. Ale prosím ťa, aspoň skús zachytiť, o čom bola. Invektívy, ktoré sa v nej vyskytli, sa týkali prevažne tasenia papierových vreckoviek, kvázi vžitých návykov frekventantov niektorých prudko taktických kurzov pre wannabe urban warriorov, či (ne)schopnosti v reálnom čase vyhodnotiť nebezpečnosť správania niektorých asociálov a zvážiť prípadnú právnu kvalifikáciu konania takýchto jednotlivcov, ako aj osoby, ktorá zvažuje, či sa ich rozhodne konfrontovať. Pretože o tom tu bola reč. Nie o tom, či konať, ale ako konať.
:wink:
tomas120
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 9 years 10 months

Príspevok od používateľa tomas120 »

Mám pár otázok, ktoré mi už pár dní vŕtajú v hlave.. Pred 3 ďňami som sa v skorých ranných hodinách bol so psom vyvenčiť na okraji hory, ktorá susedí s našim sídliskom. Pri prechádzaní cez lesný porast som zhruba v dákych 3 metroch odomňa vyrušil skupinku asi 5 diviakov. Malé kusy zobrali roha no stará sviňa si to po 2-3 metroch rozmyslela zvrtla sa a otočila smerom ku mne a môjmu blšiakovi. Inštinktívne som skočil po psovi , zdrapol ho pod pazuchu a utekal čo mi nohy stačili.. /Zbraň samozrejme zostala doma v teplúčku :( / Po 20-30 metroch som sa zastavil, pretože mi pes spadol do snehu, letmo som videl ako sa sviňa rozbehla na chodník a sledovala čo sa deje..V minulosti sa mi niečo podobné už dva krát stalo, raz to bolo s muflónom..
Moje otázky:
1. Môžem použiť zbraň/ak si ju samozrejme nenechám doma/ už pri prvotnom vyrušení zvery? Myslím to tak že ak sa zver nerozbehne odomňa preč, resp. ak zmení svoj pôvodný úmysel z plachého úniku, na obranu..
2. čo ak takto strelím a následne sa preukáže že zver bola na úteku, "nijako ma neohrozovala" a ja som ju usmrtil?
môže to byť kvalifikované ako pytliactvo?
3. Ak by prišlo k môjmu zraneniu je možné od poľovného zruženia žiadať dáke odškodné za ujmu na zdravý? Poprípade môže v takomto prípade Pol.Združ. vymáhať dáku kompenzáciu za usmrtenie zvieraťa?
Máte niekto podobné skusenosti? Ako ste reágovali?
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa peterson »

otázkou môže byť- akou zbraňou by si sa chcel brániť voči napr. diviakovi? Akiste určite vieš, že i 9luger nebude nič moc voči vitalite zdravého kanca, nieto ešte pekne nasranej prasnice.
Podmienky KN ti umožňujú obranu proti zvieraťu, to asi vieš.
Ak staviaš otázku, či sa preukáže, že si strieľal do unikajúcej zvery- budeš kolísať na hranici excesu oprávneného použitia zbrane. Pytliactvo je úmyselný prečin, ktorý definuje konanie páchateľa " kto loví". Takže ak ty nepôjdeš s úmyslom niečo si picnúť a mať z toho úžitok v kuchyni alebo predajom- určite nemôže byť reč o pytliactve.
Vymáhanie spôsobenej škody či už na tvojej strane, alebo na strane Poľov.združenia je predmetom civilného konania na súde.
Úprimne- ak by ťa konfrontoval diviak, náhradu škody by asi riešili tvoji pozostalí :wink:
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"