Vyjadrenie analytika k zásahu polície v Kysaku

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

fugaga

Problém vidím v tom, že polícia nedokáže komunikovať s občanmi na inej úrovni, než vystúpením humoristickej dvojice L+S. Čo samozrejme nevnímam ako problém polície, ale ako problém dotyčných humoristov.

Robím v tejto branži dlho, vďaka čomu som sprisahaneckým teóriám na hony vzdialený. Ale tento prípad je mediálne tak zbabraný, že by si z tej hanby mohli L+S nechať ušiť kabát.

- Tlačovka na mieste činu? Načo? Jasné, politikum. Ovčania zaplatia lietadlo pre L+S, ktorí majú plusové body ako Cataniovci. Hlavne, že sme v TV. Grc. To isté mohli povedať o dve hodiny skôr v BA.

- Info z tlačovky - mal pri sebe štyri zbrane. Terminátor? Ále nie. Len zbožné prianie L+S. Mal pri sebe jednu zbraň, ako väčšina z nás. Zvyšné mal doma v trezore. Ale to by neznelo tak akčne a nebezpečne. Grc.

- Domovka. Manželka podozrivého tvrdí, že nebola vykonaná kóšer? Jaký problém je hodiť pár video záberov do TV? Chápem, že pri domovke L+S neboli, takže to nie je také akčné, ako by si predstavovali. Ale na druhej strane, koľko záberov z domoviek už bolo pustených do TV? Kvantum! Tu to ale zrazu nejde. Prečo? Bojíme sa niečoho?

- Fotky z domovky. Tá vzduchovka v trezore vyzerá fakt drsne. Aj ten kopec nábojov. Aj keď... ja ich mám v trezore viac. Som asi nebezpečnejší...

- Zábery zo zásahu. Ani mäkké fň. Prečo? Koľko zásahov ÚBOK-u, ÚOU, ÚZVaJS, PPÚ, PMJ a spol. už bolo pustených do bulvárnych TV? Duševne narušení páchatelia a zásah proti nim, zásahy proti pestovateľom marihuany, proti drogovým dealerom etc. Skrátka kvantum. Tu to zrazu nejde, lebo by sme ohrozili zverejnenie taktických postupov a podobné cipoviny. Kecy.

Záver - bez toho, aby som spochybňoval prácu žandárov si myslím, že vedenie PZ SR zbytočným zakrývaním faktov robí medvediu službu spravodlivosti a nahráva fanúšikom konšpiračných teórií.
momentalne anonymny
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 11 months

Príspevok od používateľa momentalne anonymny »

fugaga napísal:momentalneanonymny a spol. Jasne vsetko bolo zbabrane aj vrtuľník tam stále lietal pohybovalo sa tam veľa policajtov, snajpri nevedia strieľat, veci vo vaku p. Curka boli nastrcene policiou, p curko neovladal žiaden cudzí jazyk, mal pri sebe 4 zbrane ( 3 x kratke a jednu dlhu) a vlastne ani nikoho nezabil, len sa zlakol amatérskych policajtov ktori zbabrali celu akciu a začal po nich strieľat :lol: mám dost týchto amatérskych kecov o ničom...nema cenu baviť sa s niekym kto o tejto práci zjavne nema paru a ak aj ma zdržať sa nejakých záverov by bolo viac ako profesionálne pretože tam na viac ako 100 perc. nebol a info charkteru uvedeného hore je tak maximálne z kruhov bulváru :)))))
ja sa nestarám o bulvár ani o zitneho, nepisem o tom, ze podozrivy bol nevinny, ale ani nepisem o tom, ze bol vinny.
o zbabranom zasahu ti nikto nepovie otvorene, lebo sa vsetci boja o fleky, aj zdanlivo nezavisli odbornici.
napokon aj DN v bola vedenim vyhodnotena ako dobre velenie ...

Bez spisu sa nic konkretne nedozvieme a pokial ho nezverejnia media, tak to sem nikto neprinesie.

A zasah vacsina ludi z mojho okolia hodnoti podla toho, co narozpravali sami l+s a im podriadeni v mediach o priprave a priebehu akcie.

a taktiez ma pravdu panzer. medialne na tom vytlka lipsic, spisiak a nikto iny.

odniesol si to ten, kto tam musel ist, lebo jeho velenie akciu nezvladlo.
a to preto, lebo nemala cast toho velenia sa chce zapacit istym osobam, namiesto toho, aby sa snazila robit svoju robotu dobre, a to bolo aj predtym, len nie tak okato, boli to skor excesy, ale teraz sa to stava pravidlom. Teda jednak zle velenie a jednak snaha poskytnut moznost prezentacie ministrovi.
ja napriklad nevidim vobec dovod na take podrobne informovanie a na pokracovanie! o krim. veciach, ake zaviedla dvojica l+s, teda nevidim iny dovod ako moznost medialnej sebaprezentacie, ved napokon sme sa l. este ako min. spr. vsetci poskladali na prieskum verejnej mienky, kde sa naucil, ako treba posobit na slovakov.
a vobec, naco reagujem, skusenost je neprenosna a ja ju tu ani nemienim prenasat. pre panov l+s nemusim pisat, coho sa maju vyvarovat a hltaci kriminovin to tu aj tak necitaju.

takze skoda casu a tusim uz mozem vyplnat scitacie harky.
inspiring_bohr

Príspevok od používateľa inspiring_bohr »

no tak som si to všetko počítal,a počkám si zo dva týždne na dalších pár strán.je to lepšie ako posledný román od D.DÁNA "Studňa" :wink:
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Fugaga, zbytočne sa jeduješ. Všetci vieme, že takéto akcie treba podrobne naplánovať a dôsledne zrealizovať. V každom momente sa môže niečo pohnojiť, taká je realita, tak to funguje v každej profesii, pri každej činnosti. Kto nie je natvrdlý, musí to pochopiť.
Lenže na rade je otázka, či tých akcií, ktoré vzbudzujú vážne otázniky nie je v poslednom čase priveľa. Vrcholom cynizmu dua L+S je, že každú takú akciu, ktorá vzbudí otázniky, v emotívnom prejave označia za kvalitne odvedenú policajnú prácu. Ani nemusia poznať detaily... Je toho už priveľa, aby to nevzbudzovalo vážne otázniky.
peterson
expert
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

jednoznačný súhlas s tým , že L+S svojou prezentáciou skôr dehonestujú prácu PZ. No a taktiež môžem súhlasiť, že ak vedia pre média postrihať nič nehovoriace zábery zásahov vrámci SR- mohli kludne niečo málo dať nažrať národu aj z tejto akcie.

Ješitnosť tých dvoch pánov im však nedovolí sadnúť si s niakym profíkom, ktorý by im nalinkoval ako citlivo a pritom seriozne predložiť informácie- prečo Polícia zasiahla tak ako zasiahla a hlavne proti komu zasiahla.
Ak by vhodne popísali veci okolo MČ- utlmili by aj konšpirátorov.

No a záverom- znova sa opakuje demagogia z čias pôsobenia JS ako viceprezidenta, ale teraz je to vo vyššom leveli. PZ je degradovaný do úplneho suterénu a ludia, ktorí participovali na preverovaní závažného podozrenia vypadajú ako blbci. Tri krát vdaka
inspiring_haslett

Príspevok od používateľa inspiring_haslett »

Ale pani mne je dvojica l + s ukradnuta...samozrejme v tom s vami suhlasim, informovanost je hrozna to ano, ale ked som tam nebol tak nemozem tvrdit nieco o tom že zakrok bol zbabrany, nikto z vas tam nebol a nemate k hodnoteniu zakroku relevantne informacie...agent bol ochraneny a pachatel zadrzany. To bol ciel....Neboli ste tam... :wink:
K planovaniu akcii....my vsetci vieme :lol: ano kazdy vie vsetko a aj po bytke je kazdy general. Planuje sa aj v inych profesiach, da sa naplanovat kolko toho ci onoho spotrebujem no skus naplanovat ako sa bude osoba spravat.....mozes mat ten naj plan a nemusi sa to podarit podla planu, takze si to zbabral? Naozaj nic v zlom. Ja sa tu nerozculujem len viem o com rozpravam...proti nikomu nic nemam kazdy si moze mysliet co chce...a viem ze info je jedine dostupne z medii ale velmi velka cast z tychto info nie je pravdiva....to co bolo u p. Curkovej pri domovke, nebol som tam tak sa k tomu nevyjadrujem....
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

Pani policajti co tak peticia na odvolanie Lipsica a Spisiaka ?? este som nepocul dobreho slova na nich od ,,podriadenych,, tych dvoch :lol:
inspiring_shaw

Príspevok od používateľa inspiring_shaw »

hosi nic v zlom, ale k planovaniu a vykonavaniu takychto a podobnych akcii sa mozte fundovane vyjadrovat az vtedy, ked budete vediet o com to vobec je. Dovtedy to bude len a len varenie z vody.
a 3 semestre manazmentu to aj tak nespravia.
Kto pracuje v PZ na tej urovni aby videl do veci na tych najvyssich urovniach, tak vie, ze aj ked sa roztrhas a napises informaciu tak ako ma byt, tak nie vzdy to tak aj navonok dopadne. Hold, kym bude politika tak prerastene celou statnou spravou tak to tak aj vzdy bude.
Jack
moderátor

Fugaga: Skúsim to ešte raz a pomaly. Aspoň uvidíš, že si tu viacerí ani moc neprotirečíme: Keď policajti plánovali zadržanie Čurka, určite v tom pláne nebolo, že jeden z nich tam zostane ležať a Čurko skončí ako rešeto. Nebolo. Na tom sa zhodneme. Pri realizácii zákroku sa teda niečo muselo zmršiť. Aj na to sa zhodneme. Veci sa ľúbia zmršiť v každej profesii, však? Aj na tom sa isto zhodneme.
:wink:
Potom ale prídu L + S a spravia z toho tragikomédiu. Akciu, ako je ich dobrým zvykom, hneď v prvých minútach označia sa profesionálnu a dobre zvládnutú. Neviem, inde na západ od nás policajní funkcionári aspoň chvíľu počkajú, kým si dovolia podobné silné vyhlásenia. Zvlášť, keď cieľ neplánovane skončí rozstrieľaný na kašu a ich kolega, tiež neplánovane, bojuje o život. Ale neva, buďme veľkorysí, prižmúrme oko.
:P
Lenže vzápätí sa dozvieme, že policajti vraj nerátali s tým, že narazia na ozbrojeného páchateľa. Zopakujem to? Policajti pri plánovaní a realizácii nerátali s tým, že narazia na ozbrojeného páchateľa! Takže nie, nebol som tam a poznám len tie detaily, ktoré sa dostali do médií, ale vysvetli mi, ako môže byť akcia dobre naplánovaná a zrealizovaná, ak dobre vycvičení a vybavení policajti nerátajú, že môžu naraziť na ozbrojený odpor? Logika jazyka kde zostala? Ja viem, čakať hocijakú logiku vo vyjadreniach L + S a nimi dosadených funkcionárov, je asi zbytočné.
:roll:
Zhrnuté a podčiarknuté, aký záver si z toho môžeme vyvodiť? No... ja nechcem krivdiť chlapom, ktorí dennodenne odvádzajú tvrdú a náročnú robotu a sú na ňu náležite pripravení a vycvičení. Ani nepoznám okolnosti, za akých sa to tam zmršilo. Preto tvrdím to isté, čo Panzer, že L + S, v primitívnej túžbe po sebaprezentácii zase raz odviedli medvediu službu. To oni zhodili prácu policajtov, keď na jednej strane kalerábovali verejnosť ľúbivými rečičkami o perfektne zvládnutej akcii a zároveň im výhovorky typu "policajti neboli pripravení, že páchateľ bude ozbrojený" poslúžia na to, aby zahrali do autu nepríjemné otázky.
:!:
Takže tak. Verím, že už si rozumieme a snáď sa aj zhodneme.
Naposledy upravil/-a Jack v 22 Máj 2011, 14:09, upravené celkom 1 krát.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

djuri
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa djuri »

krasny odsek, ktory nemohol chybat
Čo strelec - to vrah?

Povaha večného sťažovateľa je možno len veľmi nepriamym náznakom agresie daného človeka, záľuba v zbraniach, členstvo v streleckých organizáciách, v Klube vojakov v zálohe a podobne už viac.

Heretik zdôrazňuje, že k motivačnému pozadiu činu môže patriť aj jeho zberateľstvo zbraní, Heretik pripomína, že ide už o ďalšieho vraha, o ktorom jeho "spolustrelci" s prekvapením konštatujú, aký sporiadaný, nenápadný, vzorný občan so zmyslom pre spravodlivosť bol človek, ktorý odrazu urobil niečo takéto. „Dúfam, že psychologické testy budúcich držiteľov zbraní sa budú zameriavať nielen na skríning psychických porúch a vyšetrenie psychickej spôsobilosti ovládať zbraň, ale aj na motiváciu jej držby a jej použitia,“ hovorí Heretik.

Aj Máthé zdôrazňuje, že zbrane sú vždy potenciálnym nástrojom moci, prevahy, agresie – či už útočnej, alebo obrannej.

„Fakt, že je niekto športovým strelcom, vôbec nevylučuje možnosť nevhodného použitia alebo zneužitia zbrane. Problémom môže byť aj skrytá motivácia k vlastneniu zbrane, aj samotná psychická výbava strelca. Nuž a napokon, v priebehu života sa v dôsledku rôznych vplyvom aj meníme,“ hovorí.
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

:twisted: heretik je super clovek :twisted: ........vobec by ma neprekvapilo keby sa z neho vyklul nejaky úchylkár

ako tu uz bolo pisane samy expert samy odbornik a samy uchil ........
precital som to cele ... dolo to trochu zabrat ale dohady a spekulacie su super ..... škoda ze sa nedozvieme ako to bolo v skutocnosti :?
inspiring_haslett

Príspevok od používateľa inspiring_haslett »

Jack

Nemusíš mi nič ešte raz a pomaly vysvetľovať je mi úplne jasné to čo píšeš. Všetko mi dochádza. Jediné a naozaj jediné s čím nesúhlasím je rozoberanie tejto akcie a tvrdenie o zbabranej akcii na základe nedostatočných informácií. Ako ste sa tu viacerí zhodli čo je určite super že práve tí ktorí tam neboli a práve tí ktorí sa opierajú o informácie. ktoré podali L + S a samozrejme aj médiá, ktoré tam neboli, prezentujú zbabranú akciu. Snáď to prežijem. Ako som už písal problém je v informovanosti. Preto sa nedá o tieto informácie opierať a už vonkoncom vyvodzovať akékoľvek závery.

tvoja citácia
"Lenže vzápätí sa dozvieme, že policajti vraj nerátali s tým, že narazia na ozbrojeného páchateľa. Zopakujem to? Policajti pri plánovaní a realizácii nerátali s tým, že narazia na ozbrojeného páchateľa! Takže nie, nebol som tam a poznám len tie detaily, ktoré sa dostali do médií, ale vysvetli mi, ako môže byť akcia dobre naplánovaná a zrealizovaná, ak dobre vycvičení a vybavení policajti nerátajú, že môžu naraziť na ozbrojený odpor? Logika jazyka kde zostala? Ja viem, čakať hocijakú logiku vo vyjadreniach L + S a nimi dosadených funkcionárov, je asi zbytočné."

Problém je v tom že ste sa to len dozvedeli...je to ako jedna baba povedala aj keď to bolo žiaľ vypustené ako oficiálne info. - informovanosť

Polícia nevedela o koho sa jedná, kto tam má prísť a to je obrovský rozdiel - informovanosť

Ale ako vidíš počítalo sa s tým lebo tam boli ozbrojení policajti v balistických vestách a sniperi.

Čo vieš ty o vycvičenosti a vybavenosti týchto útvarov? Vieš len to že asi tak nejak chodia na strelnicu...vedel by si viac ak by si tam pracoval mal s tým nejakú skúsenosť ale je viac ako pravdepodobné, že si o tom len zas počul. Nevidíš do tejto práce hlbšie no prezentuješ to tu ako chlapík od fachu. Vieš že sa niečo "zmršilo", vieš aj to že každá akcia musí byť precízne plánovaná pardón to vie každý. Píšeš tu o veciach ktoré sú pre tieto útvary samozrejmosťou a vždy to takto prebieha.

tvoja citácia
"Skúsim to ešte raz a pomaly. Aspoň uvidíš, že si tu viacerí ani moc neprotirečíme: Keď policajti plánovali zadržanie Čurka, určite v tom pláne nebolo, že jeden z nich tam zostane ležať a Čurko skončí ako rešeto. Nebolo. Na tom sa zhodneme. Pri realizácii zákroku sa teda niečo muselo zmršiť. Aj na to sa zhodneme. Veci sa ľúbia zmršiť v každej profesii, však? Aj na tom sa isto zhodneme."

Čo bolo podľa teba v pláne? ochrániť agenta a zadržať páchateľa. Tak sa aj stalo. Pri takýchto akciách sa počíta so všetkým a žiaľ aj stým že niekto može byť zranený. Aj to sa môže stať preto sú vo vojenkých alebo policajných jednotkách vyškolení medici. Toto riziko nemožno vylúčiť. Toto sa ale osobitne na breafingu nerozoberá.

To že p. Čurko skončil ako skončil bola reakcia na jeho podnet.
Jack
moderátor

Fugaga, ani sa nesnaž hádať, čo viem a čo nie. Možno by si bol prekvapený. Dosť prekvapený.
A nie vidím, že stále si nerozumieme. Tvrdíš, že ak minister čosi vypustí o policajnej akcii, tak je to v rovine "jedna pani povedala". Ale práve, že nie je! Minister je ten, kto v konečnom dôsledku nesie politickú zodpovednosť, v pozitívnom aj negatívnom zmysle. Možno práve ty si to neuvedomuješ, ale L + S áno. A práve preto o prípade informovali tak ako informovali. Aj s tými nezmyslami, ktoré som spomenul. A tiež tak, že vznikli niektoré otázniky. Predsa nie je nič zlé, ak chce mať verejnosť dostatok informácií o činnosti inštitúcie, ktorú masívne dotuje zo svojich peňazí! Nie vždy tie informácie musia byť ľúbivé...
A teraz k tej činnosti "špeciálnych" útvarov a k plánovaniu akcií. Pletieš dohromady hrušky a jabká. Riziko, že sa to zmrší a niektorý z chlapcov tam zostane, to sú tie hrušky. Jabká sú zase informácie získané operatívnou činnosťou, príprava a plánovanie akcie a napokon aj samotná realizácia. Keď už sa ma snažíš poučiť o plánovaní zvláštnych operácií, tak by si mal vedieť, že keď ide do akcie napríklad ÚOU, určite neplánuje straty na úrovni - ja neviem - 5 alebo 10 percent mužstva*. Preto, ak k tým stratám príde, už čosi nešlo podľa plánu. Rovnako tak nie je cieľom misie zabiť ale zadržať páchateľa. Preto ak príde k jeho zabitiu, zase sa zrejme niečo nepodarilo podľa plánu. Chceš tvrdiť opak? Fajn, ale to už potom skĺzame od logického uvažovania k vojenskej (policajnej?) logike, kde má puška štyri hlavné časti a sú to tieto tri: pažba a hlaveň.
:D
*To je rozdiel napríklad oproti výsadku paragánov v týle nepriateľa, keď sa pri plánovaní počíta so stratami napríklad na úrovni 80 percent (jak za boľševika). Takže keď rota príde o polku chlapov, žiadny problém, akcia napreduje podľa plánu a súdruhovia na generálnom štábe môžu byť spokojní, že výsadok sa skončil úspešnejšie ako plánovali.
:lol:
Vaquero
moderátor
Registered for: 15 years

Príspevok od používateľa Vaquero »

K článku v SME, na ktorý upozornil electron.
Myslím si, že páni Máthé, Hoschl a Heretik svojimi stupídnymi špekuláciami ďaleko predbehli "bezpečnostného analytika", na počesť ktorého sa toto vlákno rozbehlo. Ich tápanie a varenie z vody je nezodpovedné a neprofesionálne, v rozpore s etickými princípmi, ktoré by sa mali podľa mňa vyžadovať od súdnych znalcov.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"