Výber revolveru

Používateľov profilový obrázok
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

MRBLUE napísal:Co ja viem,velkej rane sa nesmies vzpierat,ale podvolit sa jej. A funguje to.
technika strelby z revolveru a kor velkorazoveho je uplne nieco ine ako z lugrovej samonabijacky. CHce to proste iny pristup a drzanie.
fijet
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa fijet »

tak tak.
MRBLUE
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Sak presne to tvrdim tiez.
fijet. Drzat pevne musis,ale nie sa vzpierat.
erebos
expert
Dátum registrácie: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Akira na tvoju otazku si odpovedz sam ked zvazis nasledovne:
- v prvom rade si usi nejake vrecko ktore naplnis ocelovymi gulickami o hmotnosti nabiteho revolveru. Potom to nos na opasku tyzden a uvidis. Hmotnost a rozmery vidim ako najvecsiu prekazku.
- na otazku ci zvladnes takyto revolver pouzit v krizovej situacii ti da odpoved jedine strelnica. Rozhodne nepocuvaj reci o tom ako su revolvery 454 Cas., 44 Mag. a podobne "nezvladnutelne", "neprakticke", "neumoznuju pohotove zamierenie" a pod. Urcite nebudes dezorientovany, rozhodeny, neschopny opakovat ranu a pod...Tvrdit to o 357 Mag. a to aj pri lahkych revolveroch je uplne hlupost. 90% ludi co ti to tvrdi z takehoto revolveru nikdy nestrielala, alebo si za zivot strelila 2-3 rany ked im to niekto pozical co im nebrani zaujat jednoznacne stanovisko.. Aj strelbu silnejsimi razami treba natrenovat ale rozhodne je zvladnutelna bez problemov.
- vykon naboja v takejto zbrani je tvojou najvecsou devizou. Nikde nedostanes v takomto kompaktnom baleni takyto vykon. Reci o tom ako je to nebezpecne lebo 454 "prestrely 25 indoslovakov v uzkej ulicke" s naslednym doporucenim, ze "devina" je to prave ber s rezervou. Ta "devina" ich sice prestreli iba 5 ale na problem to uplne staci. Keby sme isli touto logikou tak idealny naboj na obranu by bol 6,35 Br. alebo 22 Sort... A toto je logika vlastna roznym obmedzovacom ktori najlepsie vedia co ludia potrebuju a co ne - viz. gunban USA.
- zvukovy efekt je pri tychto revolveroch problem, ale na druhej strane kolko sebeobrannych situacii v zivote predpokladas?? Pri tej jednej-dvoch o sluch neprides a hlavne k poskodeniu sluchu moze prist aj pri pouziti spominanej "deviny". Na druhej strane, je zvukovy efekt tvoj spojenec nakolko ked to na niekoho namieris a vystrelis tak prave intenzivny zvukovy efekt spojeny so zableskom da utocnikovi jasne najavo, ze sranda skoncila.. Riesit intenzitu hluku nad a podzvukovych striel je z pohladu strielajuceho uplna hlupost, intenzita sonickeho tresku je zanedbatelna voci hluku ktory sposobuju expandujuce plyny a bezny strelec rozdiel ani nespozna. Sonicky tresk skor bude obtazovat utocnika, ktoremu strela preleti vedla hlavy - ten bude pocut dodatocne "prasknutie" kolmo na drahu strely a max. si bude myslet ze je pod palbou dalsieho strelca.

Takze Akira zaver si musis urobit sam. Pokial ti pocti bezpecia stoji za 1,5 zelezo na pase tak do toho chod. Ja osobne by som nesiel nakolko ja som skoncil pri subkompakte vo vykonnej razi, ktory skovam pod tricko.
boris
expert
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa boris »

erebos - moje subjektivne nazory podlozene vlastnou skusenostou su nasledovne. nosil som maly patranovy revolver v .357mag (ruger sp101) a dospel som k nazoru ze to nie je vhodna volba na kazdodenne dosenie "do civilizacie". aspon nie pre mna. na revolvery v .357mag som samozrejme nezanevrel, mam ich niekolko na sportovu stelbu a jeden nosim "do lesa". ani spominany maly revolver v relativne vykonnej razi mi nerobil pri strelbe problem ako taky, dalo sa nim aj dobre trenovat (nebol problem za jeden trening zvladnut aj 150 vystrelov) ale zistil som ze subkompakt v lugri mi s mojimi rukami umozni nepomerne kratsie splity medzi vystrelmi (pri zachovani rovnakej presnosti na rovanku vzdialenost), lepsie sa mi ovlada v netypickych streleckych poziciach (ucastnici LOS-ky vedia o com vravim) ma vyssiu kapacitu (viac ako dvojnasobok pri stale dostatocnom vykone zvoleneho naboja) a je menej hlucny. mam revolvery SA/DA aj SA. strelba z .357mag ani .44mag naozaj nie je problem, staci si zvyknut na to ako sa velkej rane "podvolit", ako pisu pani vyssie. plus inak sa treba "podvolovat" vystrelu z SA/DA revolveru a inak z SA revolveru ktre maju prevazne pazbicky typu SAA. komplikacia nastane ak nie je cas alebo priestor zaujat aspon ako tak vhodny uchop... denne travim cas za volnatom, zistil som ze strelba z pozicie sediaceho sofera kde castokrat nie je priestor na poriadny uchop je s vykonnym revolverom aspon pre mna problematicka (staci na strelnci skusit vystrelit v sede za stolom z "pokrcenej" ruky bokom na smer strelby). vystrel z .357mag v uzavretej kabine bez ochrany sluchu by som nechcel zazit. osobne citim velky rozdiel medzi charakterom hluku subsonickeho a supersonickeho lugra. ani jedno nie je prijemne ale supersonicky je nepomerne "stiplavejsi" a to bez ohladu ci strielam sam alebo pocuvam vystrely kolegu na lajne. ci by to hralo rolu v obrannej situacii? mozno ano mozno nie.

vsadit vsetky sance na vykonny naboj sa moze a nemusi vyplatit. v obrannej situacii treba zasahovat vitalnu zonu. najlepsie opakovane. ani plnotucna .45LC ci .44mag nezaruci okamzite zastavenie utocnika prvym zasahom. co ak bude utocnikov viac, co ak v strese obrannej situacie obranca bude napriek treningu strielat "tri krat vedla a dvakrat mimo". bude 5 az 8 nabojov vo valci dost? osobne poznam cloveka ktory prezil 4 zasahy na torzo z .357mag. vraj ho to len stiplo a ani si poriadne neuvedomil ze bol zasiahnuty.

co sa tyka hmotnosti a velkosti revolveru - vsetko zavisi od kombinacie modelu revolveru, puzdra, postavy a oblecenia. niekedy nemusi byt problem relativne pohodlne celodenne nosit sestpalcove hovadko o hmotnosti 1,3 kg a niekedy je problem pohodlne nosit patranovy J-frame. tu treba skusat co sadne najlepsie. vyskusane oboje.

tolko moje subjektivne dovody preco som napisal to co som napisal o par prispevkov vyssie. kazdy nech si samozrejme skusi a vyberie podla svojich schopnosti a moznosti. IMHO diskusia je o tom, ze vykon naboja je len jedna z viacerych premennych ktore by bolo vhodne pri kupe zbrane na nosenie zvazit. aku vahu jednotlivym premennym pan kolega prisudi je uz na nom. urcite nie som jediny ktory za svoj strelecky zivot tuto rovnicu pre seba opakovane "preskrtal".
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

erebos:
To čo píšeš vyššie sú poväčšinou tvoje osobné názory, nič proti nim.
Ale toto ...
erebos napísal:Riesit intenzitu hluku nad a podzvukovych striel je z pohladu strielajuceho uplna hlupost, intenzita sonickeho tresku je zanedbatelna voci hluku ktory sposobuju expandujuce plyny a bezny strelec rozdiel ani nespozna.
... už by chcelo buď podoprieť nejakými faktami, alebo to radšej nepísať.
Nejde tu predpokladám o to, čo si strelec subjejktívne všimne a či rozpozná rozdiel, ale či rozdiel medzi sub- a supersonikmi zaznamená jeho ucho ako sluchový orgán a aké sú možné dopady. Tu IMHO tvrdenie na základe pocitu nemá miesto.
Marek Z
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa Marek Z »

erebos napísal: Pri tej jednej-dvoch o sluch neprides a hlavne k poskodeniu sluchu moze prist aj pri pouziti spominanej "deviny".
ja si uz tak isty nie som a za posledny tyzden som toho trosku odkonzultoval co to s lekarmi a tvrdili nieco ine.
k poskodeniu sluchu moze dojst aj ak mas len stuple, lebo cez okolne kosti toho prenika celkom dost a staci nadcha a je po parade
Takze moje rozhodnutie na nosenie- na vnutornu sluchatka aj stuple (hlavne pri 357), na vonkajsiu sluchatka.
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

Marek kašli na zbrane keď je to stebou tak zle . Ale aj keď nebudeš mať zbraň a sluchátka môže niekto vystreliť na ulici .To je osud tomu sa nedá zabrániť.
Marek Z
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa Marek Z »

hehe, mozno to tak vyznelo ale nie je to so mnou take zle, sluch sa mi postupne vracia (vratil) akurat piskanie a sum pretrvava a vraj sa strati liekmi. pocul som na jedno ucho cca 2 tyzdne na 20%. len som chcel povedat, ze nie su zaruky ani kalibru ani intenzity hluku. vsetko zavisi od okolnosti a zarucene pravdy neplatia. Len som zacal viac uvazovat nad tym co mam na usoch a co nosim (nosim subsoniky lugre roky). samozrejme pri obrane to ide bokom, ale tvrdenie, ze 2-3 rany neublizia mi pridu teraz tak trochu nepodlozene.
Pre mna je pri noseni dolezita kapacita a od teraz vo vacsej miere aj nehlucnejsie kalibre, 357 by som nenosil, aj ked boli kedysi rovnake uvahy ako u Borisa. Casull mi pride na nase podmienky zbytocny, treba si uvedomit, ze na Aljaske budem mat vdaka zime na hlave aj baranicu a to vyrazne znizi hluk:) kapacita je samozrejme niekde inde
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

yarco napísal:erebos:
To čo píšeš vyššie sú poväčšinou tvoje osobné názory, nič proti nim.
Ale toto ...
erebos napísal:Riesit intenzitu hluku nad a podzvukovych striel je z pohladu strielajuceho uplna hlupost, intenzita sonickeho tresku je zanedbatelna voci hluku ktory sposobuju expandujuce plyny a bezny strelec rozdiel ani nespozna.
... už by chcelo buď podoprieť nejakými faktami, alebo to radšej nepísať.
Nejde tu predpokladám o to, čo si strelec subjejktívne všimne a či rozpozná rozdiel, ale či rozdiel medzi sub- a supersonikmi zaznamená jeho ucho ako sluchový orgán a aké sú možné dopady. Tu IMHO tvrdenie na základe pocitu nemá miesto.
myslim, ze erebos myslel nasledovne: "bum a prask"
bum vznikne okamzite ako expan. plyny z ustia hlavne narazia na stojaci vzduch
stresk sa vyvinie az po par metroch ked strela naraza na stojaci vzduch.
tak si to erebos myslel?
Nakoniec subjektivne vnimanie hluku je na mieste. Napr. mladez pocuvajuca hudbu zo sluchatok ma dnes podla ORL doktorov uz pociatocnu hluchotu, mukel za pasom tiez inak vnima hluk ako mentalne prac. clovek napr. skladatel...
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

Marek Ja ta rozumiem ale nie je podstatne čo máš ti keď na teba vystreli 500SW ten hluk je najväčší pred hlavnou a potom bokom ako je valec a to platí aj na strelnici .
Jednoducho ti nepomôže ani keď budeš nosiť maloražku a strieľať z 22jky .

Tresk nastane keď dosiahne strela rýchlosť zvuku zaleží na okolnostiach ale zhruba 333m/s to znamená že strela letí rýchlejšie než zvuk najprv ma niečo štipne a až potom začujem vystrel,možno :)
Naposledy upravil/-a inspiring_ganguly v 26 Mar 2013, 17:45, upravené celkom 2 krát.
Ferri719
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa Ferri719 »

Kazdopadne pri porozreni na poskodenie sluchu je potrebne vyhladat lekara, co najskor, nenechavat to na potom. (kulminacne su tusim 2-3 hodiny) Sluch sa da zachranit, nejakou infuziou. (samozrejme sa to tyka poskodenia nervu, nie mechnickom poskodeni bubienku.)

Na tichu strelbu odporucam kladkovy luk :-D

Inak ako bolo vyssie poznamenane sme OT, bolo by fajn vytvorit nejake "zdravotne" vlakno a toto tam presunut.
erebos
expert

Boris : ja absolutne nespochybnujem tvoju volbu obrannej zbrane a volbu kalibru. Ako som pisal u mna na denne nosenie vyhral vykonny subcompact ale to neznamena, ze Akirovy budem tvrdit ze je to jedina spravna vec na obranu - nech si spravi nazor sam... Nech nosi to s cim sa citi bezpecne a komfortne. Nemam zaujem aby sa diskusia zvrhla na nekonecnu temu pistol alebo revolver. Pametaj, ze na kazdy tvoj argument bude mat zastanca revolveru protiargument cize nema vyznam to rozoberat.
Akira chcel poradit tak som mu napisal na co sa ma zamerat a to je vsetko.

Jarco : myslim, ze tu neni priestor na vysvetlovanie fyzikalnych zakonitosti sirenia zvuku. Ak mas zaujem vygoogli si to. Zjednodusene plati, tresk sposobeny expanziou plynov je ovela mohutnejsi ako sonicky tresk - resp. tento je porpi nom zanedbatelny. Sonicky tresk si mozete vypocut pri strelbe tlmicom a uvidite, ze to neni nic zvlastne z pozicie strelca. Dalsou zaujimavostou sonickeho tresku, je ze sa siri najme do stran od drahy strely, ked ti preleti okolo hlavy tak tresk budes pocut ked budes priblizne kolmo k drahe strely. Naopak najmenej budes sonicky tresk pocut ako strelec. Toto mozes najlepsie pocut na strelnici, ked sa striela puska a stojis tak 100 m pred ustim a 20 - 50 m stranou. To praskanie budes pocut velmi jasne a bude neprijemne, naopak z tej istej pusky mozes bez problemov strelit par ran bez sluchatok /samozrejme nedoporucujem/. Rovnako sa da uvedeny jav vyuzit pri strelbe s tlmicom s nadzvukovymi nabojmi, ten kto je pred ustim nevie lokalizovat miesto vystrelu lebo ako mu to lieta okolo hlavy tak vzdy pocuje "prasknutie" z ineho miesta...

Marek Z : absolutny suhlas s tvojim tvrdenim o moznosti poskodenia sluchu!! Ale treba povedat aj to, ze k nemu moze dojst za urcitych okolnosti aj pri vystrele 2-3 ranami 7,65 Br. Navrhujem vytvorit temu nakolko malo ludi si uvedomuje toto nebezpecenstvo a podcenuje ho. Na druhej strane tvrdim, ze v krizovej situacii nehra rolu - prvorade je likvidacia utocnika a prezit.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

erebos:
Fyzikálne zákonitosti šírenia zvuku si tu vysvetľovať nemusíme, čo-to si o tom ešte pamätám.

Asi sme sa nepochopili, skúsim zrozumiteľnejšie.
Ty si písal, že riešiť intenzitu hluku sub- a supersonikov z pohľadu strelca je blbosť.
Ja hovorím, že takéto tvrdenie by bolo vhodné niečim podložiť. Pretože jedna vec je subjektívne vnímanie hluku strelcom (buchlo to, prásklo to, štiplo to v ušiach, etc.) a druhá je vplyv toho hluku na samotné senzory ucha. Že je zvuk "mohutnejší" ešte neznamená, že je pre ucho horší. O rozdielnej frekvenčnej citlivosti (nielen) ucha sa tu už tiež písalo. Nie všetko, čo je sluchu "nepríjemné", mu musí škodiť viac než niečo menej "nepríjemné". A vice versa.

Nepolemizujem tu, či máš alebo nemáš pravdu, ale také kategorické tvrdenia by nebolo od veci niečím podložiť.
That's all.
erebos
expert

Yarco :Ano nepochopili sme sa. Ty mas samozrejme pravdu v tom, ze aj sonicky tresk moze byt skodlivy pre sluch rovnako ako ine zdroje hluku pred ktorymi sa v normalnom zivote chranime.
Ja ale poukazujem na vplyv hluku v pripade obrannej situacie a tvrdim, ze strelec z rucnej zbrane neni ziadnym sposobom ovplyvneny sonickym treskom nakolko hluk vystrelu je daleko mohutnejsi - teda ze strelec sonicky tresk vhladom na jeho postavenie nevnima. Preto sa domnievam, ze zvazovat pri vybere obrannej zbrane jej hlucnost je nezmysel.
Zaroven tvrdim, ze hluk sposobovany kratkymi zbranami od 7,65 Br. - po 500 SW Mag. je zvladnutelny pokial je na neho strelec pripraveny. Samozrejme maximalne doporucujem aby kazdy kto vystreli zo zbrane bez ochrany sluchu neodkladne navstivil odbornika /neodkladne znamena okamzite/.
Napísať odpoveď

Návrat na "Revolvery - všetky značky"