WTSHTF - všobecne
Ja som:
Otázka znie, či účastníci tých demonštrácií majú v hlavách dostatočne sformulovaný "cieľ" a nakoľko sú v ňom jednotní. V tomto nie som moc optimistický.
No ja ti neviem, či "zapalne flase, dlazobne kocky a pyrotechnika" dostanú na koňa tú rozumnú a rozmýšľajúcu časť protestujúcich alebo skôr tú odvrátenú...
Otázka znie, či účastníci tých demonštrácií majú v hlavách dostatočne sformulovaný "cieľ" a nakoľko sú v ňom jednotní. V tomto nie som moc optimistický.
No ja ti neviem, či "zapalne flase, dlazobne kocky a pyrotechnika" dostanú na koňa tú rozumnú a rozmýšľajúcu časť protestujúcich alebo skôr tú odvrátenú...
Ja som, je zaujímavé, i keď dosť skreslené, ako predpokladáš, že násilná forma protestov by sa rovnala úspechu. Kde si nechal empíriu? Občianske nepokoje neslávia úspech, keď sú čo najnásilnejšie alebo najradikálnejšie, ale keď získajú čo najmohutnejšiu podporu verejnosti. Niekedy sa to darí aj vďaka násiliu, inokedy aj napriek násiliu a často sa to nedarí vôbec. Ja, vzhľadom na to, ako poznám španielske reálie, nemám pocit, že extrémne formy násilia by tam oslovili skutočne široké publikum. Naopak, čoraz väčšie percento ľudí by v reakcii na násilnosti páchané demonštrantmi zrejme začalo podporovať razantný postup silových zložiek štátu v záujme zachovania, resp. znovunastolenia poriadku.
A inak, nechcem nikoho poučovať, ale neodpustím si poznámku, že čím viac dramatických záberov z rôznych občianskych nepokojov v rôznych končinách sveta nám médiá (jedno, či mainstreamové alebo alternatívne) ponúkajú, tým zaujímavejšie zvykne byť všetko to, čo je v pozadí zachytených situácií a médiá o tom mlčia... Tým myslím aj často pofidérne pohnútky organizátorov občianskych nepokojov.
A inak, nechcem nikoho poučovať, ale neodpustím si poznámku, že čím viac dramatických záberov z rôznych občianskych nepokojov v rôznych končinách sveta nám médiá (jedno, či mainstreamové alebo alternatívne) ponúkajú, tým zaujímavejšie zvykne byť všetko to, čo je v pozadí zachytených situácií a médiá o tom mlčia... Tým myslím aj často pofidérne pohnútky organizátorov občianskych nepokojov.
Možno som len zasr*** skeptik, ale jaJa som napísal:...ake prostriedky dostanu tu rozumnu vacsinu na kona?...
...tak asi vedia, co od toho ocakavaju...
a/ neverím na rozumnú väčšinu. Nech si hovorí kto chce čo chce o zlých bankároch/politikoch/atď, ale za väčšinu toho svrabu, v ktorom momentálne západný svet je, si môže tá väčšina (ergo my) sama svojim (ne)konaním a prístupom k životu.
A už vôbec neverím, že násilie by do čela tej väčšiny posunulo jej rozumnejšiu časť.
b/ Aj sledovanie okolností gorilích protestov ma utvrdilo v tom, že nevedia, čo chcú a očakávajú (nad rámec obligátnych hesiel Dosť bolo/Odvolať/Povešať/Znárodniť/...).
Asi fakt budem ten skeptik...
yarco: co sa tyka protestov ohladne gorily, v prvom rade islo o prejav hnevu a nespokojnosti co je podstata kazdeho protestu. A to, ze ci to malo hlavu a patu nie je dolezite, pretoze ludia maju vytvarat tlak a nie prinasat riesenia, tie pridu ak tlak bude dostatocne silny. Co sa tyka toho co sa deje v europe resp. po celom svete je to uz take male SHF, ktore s velkou pravdepodobnostou prerastie vo velke. Tie prostesty zrejme k nicomu konstruktivnemu nepovedu, avsak je uz len vyvrcholenie rokov skrytych problemov. Problemy su tak velke, ze uz len sa caka co bude...
Jack
empiriu? daj nejaky priklad, lebo ja si napr spominam aj na to, ze v Cine to studentom nevyslo, rovnako neviem ci mam jasat nad tym, ze smradi ako Bilak a jemu podobni si dozivaju (alebo dozili) vysmiati na slobode. Preco napr Bilak a dalsi neskoncili ako rumunsky Nicolae Ceauşescu?
Yarco
hm... ked tak nad tym druhy krat uvazujem..
a, neviem ako v Spanielsku, kazdopadne u nas pri takom pocte divakov farmy a mojsejovcov je ta rozumna vacsina povazlivy pojem.. ok beriem, asi som mal pouzit termin "rozumna cast"
b, zastavme sa pri heslach ako vysetrit a potrestat (podla planteho pravneho poriadku SR)... podla mna vcelku realne a primerane ocakavanie (v pravnom state), ale u nas to zas niekde viazne... vyriesia to ale kvetinky na namesti ?
empiriu? daj nejaky priklad, lebo ja si napr spominam aj na to, ze v Cine to studentom nevyslo, rovnako neviem ci mam jasat nad tym, ze smradi ako Bilak a jemu podobni si dozivaju (alebo dozili) vysmiati na slobode. Preco napr Bilak a dalsi neskoncili ako rumunsky Nicolae Ceauşescu?
Yarco
hm... ked tak nad tym druhy krat uvazujem..
a, neviem ako v Spanielsku, kazdopadne u nas pri takom pocte divakov farmy a mojsejovcov je ta rozumna vacsina povazlivy pojem.. ok beriem, asi som mal pouzit termin "rozumna cast"
b, zastavme sa pri heslach ako vysetrit a potrestat (podla planteho pravneho poriadku SR)... podla mna vcelku realne a primerane ocakavanie (v pravnom state), ale u nas to zas niekde viazne... vyriesia to ale kvetinky na namesti ?
-
inspiring_austin
Ja som, trochu ti ušla pointa. Nepísal som o tom, že nenásilné protesty slávia úspechy a násilné sú, naopak, odsúdené na neúspech. To je vyložene dezinterpretácia.
Písal som o tom, že na to, aby násilné protesty slávili úspech, musia mať spravidla podporu širšej verejnosti. Vedel by som síce nájsť výnimky aj z toho pravidla, ale to je v tomto prípade irelevantné.
Podstatné je, že v Španielsku, aspoň, čo ja viem, nedozrel čas na násilné protesty. Ergo, keby prepuklo násilie vo väčšom meradle, ako si po ňom volal, silové zložky by si mohli dovoliť rozprášiť davy a ešte by mali podporu majority, resp. majorita by sa správala konformne.
Takže asi tak nejako... Aj keď je to jedno.

Písal som o tom, že na to, aby násilné protesty slávili úspech, musia mať spravidla podporu širšej verejnosti. Vedel by som síce nájsť výnimky aj z toho pravidla, ale to je v tomto prípade irelevantné.
Podstatné je, že v Španielsku, aspoň, čo ja viem, nedozrel čas na násilné protesty. Ergo, keby prepuklo násilie vo väčšom meradle, ako si po ňom volal, silové zložky by si mohli dovoliť rozprášiť davy a ešte by mali podporu majority, resp. majorita by sa správala konformne.
Takže asi tak nejako... Aj keď je to jedno.