Ekonomika

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa Ja som »

ivo

co sa tyka ameriky a jej postavenia ako "sefa" sveta mi pripada dost nepravdepodobne, pozri sa na to v akych problemoch sa topi americka ekonomika.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

ivo_PN napísal: 1. A potom pani, mame celosvetovu vladu, celosvetoveho prezidenta (american urcite ako v scifi filme) a celosvetovu menu...

2. ... bolo tam o bankach ako sa tvoria peniaze z nicoho...

3. Druha skoda, ze tam nepovedali, kto za tou manipulaciou a riadenim stoji.
1. Toto je logicka cesta tejto planety a v podstate je to ziadane, o tom ze budu problemy nepochybujem - uz su teraz (ako pise "Ja som" s tou amerikou by som si nebol taky isty).

2. Ako pises, peniaze sa tvoria z nicoho, su to abstraktne veci na motivaciu ludi a nasledny hospodarsky rast. Odkedy nenosime skutocne zlate dukaty, su peniaze cisto virtualna zalezitost. A kreditne peniaze su "Ctrl+Alt+Delete", boli a uz nie su v jednom momente. Spojene Staty to tak urobia s dolarom pravdepodobne.

3. Za manipulaciou a riadenim stoja vzdy ti najmocnejsi.
Ci su to mimovladky, nabozenske spolocenstva je uplne jedno, vzdy je niekto najmocnejsi a udava tempo. Tak tato planeta funguje odjakziva.
Chces to byt ty, tak sa stan najmocnejsim. Vystraha !!! Najmocnejsi nerovna sa automaticky najstastnejsi.
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa Ja som »

BKSL napísal: 3. Za manipulaciou a riadenim stoja vzdy ti najmocnejsi.
Ci su to mimovladky, nabozenske spolocenstva je uplne jedno, vzdy je niekto najmocnejsi a udava tempo. Tak tato planeta funguje odjakziva.
Chces to byt ty, tak sa stan najmocnejsim. Vystraha !!! Najmocnejsi nerovna sa automaticky najstastnejsi.

Amen
ivo_PN
prispievateľ
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa ivo_PN »

Zoidberg37 mas nejaku inu realnejsiu alebo uplne realnu teoriu?
Ja podla toho ako sledujem ekonomicky vyvoj, politicku situaciu a verejnu mienku, zistujem ze niekto tu rozdava karty, take ake chce a pritom tato hra vobec nepodporuje verejne blaho.

Ja osobne si myslim ze na tej mojej teorii nieco pravdy bude, samozrejme pripustam ze sa mozem mylit. Nepohybujem sa tak vysoko aby som do toho videl. Ty ano?

Este vam poviem pikosku. Poznam jedneho pana, ktory v roku 1991 povedal presne co sa stane po privatizacii ze sa rozkradne majetok vsetkych... rozpraval to chlapom na druzstve, vysvetloval im to na urovni a sposobom akym to mohli pochopit... a hlavne normalne ludsky. Chcel tam rozbehnut vtedy nejaky projekt vyroby aj pekarenskych vyrobkov aj mesiarne a samozrejme potravinarskych polodin... Jednoducho ekonomicky a potravinovo nezavisly region. (dokazali by sa uzivit asi 3-4 dediny) Stroje a zariadenie mal ZADARMO slubene od niekoho za odvoz.
Najlepsie na tom bolo to tňze to nechcel ani ukradnut ani sprivatizovat ani nic... chcel to vybudovat pre ludi...
No a zaver bol tyky, tito chlapi z druzstva hoi poslali doriti. Predseda hned prvy lebo mal velke ambicie to sam ukradnut... Potom to skusil s tymi ostatnimi. Ti mu necheli verit a mali ho za idiota a chceli ho na vidle napichnut. vyhnali ho odtial a ze je jebnuty a ze sa nikdy nemoze stat ze im niekto zobere ich vlastne role, ze to nedopustia. Tak tento pan nad nimi zlomil palicu, vynadal im, ze su k****** primitivni a ze budu iba otroci na vlastnych dedoviznach...
Teraz po dvadsiatich rokoch su ozaj len otroci na vlastnych rolach a este k tomu uz aj odtial ich vyhadzuju.
Proces toho celeho bol trochu iny ako ten pan predpovedal, ale vysledok presne taky ako on tusil pred 20 rokmi.

Myslim si ze podstatne je vediet kam cely svet smeruje a podla toho ci nam to vyhovuje, alebo nie, sa zariadit. Teoretizovat by sa dalo urcite vela nad tym ako bude vyzerat proces premeny... kto s kym a ako...
Ale pytam sa, je to podstatne? Nestaci len ze vieme odhadnut ciel?
inspiring_kepler

ivo_PN napísal: Nestaci len ze vieme odhadnut ciel?
Cisto filozoficka otazka :-)

Viem odhadnut ze zomriem, t.j. viem co bude v cieli mojho zivota.

Co je pre mna ale dolezitejsie, cesta k cielu (kvalita mojho zivota) alebo samotny ciel, t.j. moja smrt ?
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

ivo_PN napísal:Ja osobne si myslim ze na tej mojej teorii nieco pravdy bude, samozrejme pripustam ze sa mozem mylit. Nepohybujem sa tak vysoko aby som do toho videl. Ty ano?
Pochopiteľne nie, preto tu nepíšem s presvedčením divoké teórie.
ivo_PN
prispievateľ

totalni filozofi :lol: :lol: :lol:
Nechcem to rozvadzat, preto by som povedal len, ze ciel je ukoncit zivot hrdo, spokojne a bez vycitiek svedomia... ale to je jedno... uplne teraz.
Podstatou tejto temy je ze ekonomicka, hospodarska a spolocenska situacia je stale horsia, ide to do sraciek.
Otazka je kedy mozeme cakat ze sa to posere uplne?
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa aris »

BKSL napísal:
ivo_PN napísal: Nestaci len ze vieme odhadnut ciel?
Cisto filozoficka otazka :-)

Viem odhadnut ze zomriem, t.j. viem co bude v cieli mojho zivota.

Co je pre mna ale dolezitejsie, cesta k cielu (kvalita mojho zivota) alebo samotny ciel, t.j. moja smrt ?
tak ked uz filozofujeme, dam aj ja jednu taku otazku:

V samotnom cieli bude aka dolezita ta cesta?
inspiring_kepler

Zaujimava uvaha. Ak ti bolo dobre mal by si smutit ? Ak zle, tak to bude vykupenie ?
ivo_PN
prispievateľ

vedel by si niekto typnut kedy sa asi system zruti?
System menovej politiky- fiskalnej a monetarnej ma v sebe zabudovany kolaps. S tym sa pocita... Je to vlastne reset aby mohol fungovat dalej a prakticky odznova.
Jak napriklad ked mate preplneny server alebo zamrznuty pocitac. Reset a zachvilku to ide odznova...

Myslim si, ze takyto kolaps nas caka v blizkej buducnosti. Mozno aj skor ako ocakavame. Udajne EU a MMF maju plany a navrhy rozpoctov do roku 2013. Potom nikto nevie co bude s EU kde sa vezmu peniaze...

Teraz ma napadlo, mozno ani nemusime cakat nieco ako SHTF ze nebude eletrina... eletrina bude, len nas poodstrihuju lebo nebudeme mat penaze na faktury... :D :D :D
a celkom spontanne a legalne :D :D :D
inspiring_kepler

Peniaze su virtualne a nenosia v sebe ziadnu energiu.
Ich rozdelenie medzi ludmi je vecou dohody o ktorej rozhoduju sami ti isti ludia.

Tato dohoda je uz ale tak zlozita ze nikto nevie realne predpokladat jej trvanie alebo pripadne narusenie. Je to tkzv. neviditelna ruka trhu.

Ked ale tato dohoda zostane byt pre niekoho velmi nevyhodna tak ju prestane dodrziavat a nastava kolaps systemu.

Na cerpacej stanici vam nepredaju benzin v cene v akej ste sa predtym dohodli a vy zostanete nemobilni kedze ta cena je vysoka a vam sa to neoplati, nemozete potom ist do odlahlej prace kde ste zas vy dodavatel prace a niekto iny zas nemoze nieco predat, lebo kedze ste neprisli do prace nema to kto vyrobit atd. Nastava kolaps a urychlene sa musia vytvorit nove dohody aby sa znovu mohol kolobeh produkcie a spotreby rozbehnut podla novych pravidiel. Klasicky mini-priklad bola nedavna kriza.

Tento financny kolaps je pre ludstvo to najjemnejsie co moze zazit nakolko sa nic fyzicky neznici a netreba nic fyzicky obnovovat, staci len vytvorit nove dohody.
inspiring_kepler

A pravdepodobne spadnutie financneho trhu nastane ked uz USA nebudu schopne v dostatocnej miere vykryvat dolar realnymi hodnotami.

Teraz sa dolar vykryva vdaka realnej a lacnej cinskej produkcii a "ukoristenej" lacnej rope. Ale dokedy, nik nevie ?
Keby to Cina zo dna na den zabalila, tak USA to chtiac ci nechtiac zabalia tiez so svojim dolarom :lol: .
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa aris »

takze:

vsetky scenare sa odvijaju od toho aku optiku si nasadite pri pohlade na situaciu

dalej: dolar (ani euro, ...) vobec nie je vykryvany realnymi hodnotami. Je vykryvany niecim abstraktnym ako je "dovera".

Podla toho ako sa vyvija dovera "investorov", podla toho sa drzi dolar. Bud klesa rychlejsie ako ostatne meny, alebo pomalsie.

Ked klesne dovera "zahranicnych" investorov pod kriticku uroven, potom konci dolar ako svetova rezervna mena, co znamena, ze konci Pax Americana, co znamena, ze nastane globalny chaos.

Suhlasim, ze samotny financny kolaps je to najjemnejsie, ale jeho dosledky mozu byt v celej skale od zlych po velmi zle.

Tak ci onak, boliet to, nas obycajnych ludi , bude.

A toto nebude REset, ale prechod k novemu systemu.
inspiring_kepler

aris Cina je najvacsim veritelom USA, skupuje dolare v obrovskom mnozstve.
Ale ako pises uz sa to aj jej prestava pacit lebo vidi ze niekto ju tu znacne vyuziva :wink: .
inspiring_kepler

Cital som este o takej neserioznej alternative ze USA na svojom uzemi prejde na inu menu a dolar necha vo svete vykapat (USA ma dlhy v dolaroch).
T.j. necha ho devalvovat na uplne nizku hranicu a potom kratkodobo zadotuje kurz svojej novej meny voci staremu dolaru taky, ze ich dlh v dolaroch sa v rozmere realnych hodnot (ropa, zlato , pozemky atd.) scvrkne na stvrtinu.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"