TEOTWAWKI (The End Of The World As We Know It)

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
Vlady75
prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa Vlady75 »

OK, keďže "Jack" má aj Tvoju podporu tak kapitulujem. Akurát si myslím, že roztržku začal on, nie ja a že počet príspevkov nesúvisí s počtom inzerátov.
Ja som "Jacka"nenazval "truhlíkom" a nepodal som to ako názor väčšiny.
Ešte prosba na záver, keďže sa stávam už len "čítačom" diskusie chcel by som poprosiť všetkých, aby mne ako "truhlíkovi" poslali cez SS-PM ak náhodou majú linky na tieto témy ( v AJ a NJ ) Ďakujem a prajem veľa zdaru.
- využitie vetra, slnka pri výrobe el. energie v prípade rodinného domu+iné alternatívne zdroje el. energie " v malom"

- použitie alkoholu ako alternatívneho paliva v spaľovacích motoroch+zmes alkoholu, benzínu, nafty, pomer pri miešaní, uskladňovanie, použitie doma vyrobeného alkoholu atď.

- využitie agregátov na tzv. "drevoplyn", v súčasnosti vyrábané agregáty atď.

- alternatívy pri výrobe topánok, zdroje materiálu, postupy, atď.

Na oplátku pošlem to čo zaujíma Vás-ak mám, alebo zoženiem na nete.
Vďaka.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Ja som: Rozumiem, v 53om na tom naozaj 'vybrani sudruhovia' vcelku profitovali, rovnako to myslim bude aj v pripade ekonomickeho SHTF (pricom ale ti profitujuci tentokrat nebudu na slovensku - ako som napisal, podla mna nas - ci uz beznych ludi alebo financnikov z penty, j&t a spol. to zmetie ako tsunami, pretoze tentokrat ti v pozadi budu ludia z MMF a ECB + par svetovych financnych zralokov typu Soros a spol.) Ak mozes ale presun tvoj prispevok do temy 'Ekonomika' (sucasna verzia fora stale neumoznuje presun jednotlivych prispevkov z temy do temy) a budeme pokracovat tam, oki?

Laci: Mhm, to je dolezity aspekt, avsak bavime sa tu o TEOTWAWKI cize povedzme o 3 roky po SHTF uz budu bezne paliva ako napr. bezolovnaty benzin skoro nepouzitelne. Rafinerky padnu/zhoria medzi prvymi, a na ich prevadzku je treba dost specializovaneho personalu. A rozne oleje a zmesi sa budu odkladat a liat hlavne do traktorov na oranie. V kombinaciami problemov s cestami ako takymi (preberanymi vo vedlajsej teme) to v kocke znamena ze akykolvek presun (ci uz utocny, alebo utekovy) bude velmi nebezpecny (aj pre dobre vyzbrojenu vojensku jednotku)... Priklad - staci aj mala pasca, povedzme otravit pramen vody (alebo balenie mineralok) na mieste kde cakas ze sa utaboria, na to aby si im sposobil vazne problemy. Konzervam uz tiez budu dochadzat trvanlivosti, cize dobijanie skladov zasob strati zmysel, a zasa komunit ktore budu mat vlastne hospodarstvo (dobytok + polia) nebude az tak vela a zivotnost vojenskej jednotky ktora by ich alebo prepadavala/rabovala, alebo vydierala, nevidim na moc dlhu. Pri TEOTWAWKI skupiny vojakov budu moct nacas mozno fungovat ako 'najomni kontraktori', ale samozrejme casom sa budu musiet aj oni integrovat a zacat podielat na domacich pracach a farmarceni. (inak, o tom co by urobilo niekolkomesacne ci niekolkorocne odlucenie od zien pri vojenskej jednotke nabitej testosteronom ani nemusime hovorit, a ak by pri vybojoch par z nich zeny zajalo alebo by nasli take co by dobrovolne isli s nimi, by sa pri naslednych a suvisiacich konfliktoch velmi rychlo vylikvidovali sami medzi sebou... :roll: :lol:

Inak, ad nemocnice - v prvych dnoch/tyzdnoch/mesiacoch SHTF sa mozno vyprazdnia ked personal prestane chodit do prace, ale z dlhodobeho hladiska by som skor cakal ze (ak tiez nelahnu popolom) sa v mestach stanu takymi mini-centrami prezitia (hlavne pre ludi co nemaju pribuznych s vlastnymi domami) - nemocnice maju zvycajne dobru infrastrukturu, casto su to izolovane komplexy obohnane plotmi, atd. atd. atd. Na dedinach sa takymito centrami mozu stat skoly alebo kulturne domy (pre ludi ktorym dom zhori, alebo pridu z miest za pribuznymi ktori uz ale budu mat doma plno).

A k tym silnym vodcom, mno, to je na dlhsiu debatu, ale ta teoria ma par hacikov. Posledne storocia boli 'vodcovia' zvycajne nejakym sposobom dani (casto krvou/po meci - krali, kniezata, atd.), plus mali peniaze/zdroje na vyplatenie svojim vojakom ktori ich statut s mecom v ruke udrziavali (rolnik s motykou a kosou sa len tazko mohol postavit desiatim zoldnierom, a aj to by musel byt rolnik rebel ktorych vtedy bolo ako safranu). Dnes ale strelne zbrane dost zmenili pohlad na utok a obranu, zmenila sa psychologia - ludia uz nebudu 'prijimat svoj osud' (narodil som sa do chudobnej rodiny = nikdy sa nebudem snazit o viac nez kopat kanaly...), geopoliticka situacia je tiez diametralne odlisna, a po SHTF sa nejaky politicky post prezidenta, primatora, hejtmana, ci starostu zacne brat s velkou rezervou, a akonahle ludia zistia ze uz nie je podlozeny hrubou policajnou ci vojenskou silou ktora by ho udrziavala, nebude mat uz skoro ziaden vplyv (pokial ale sikovny starosta pouzije alebo rychlo zriadi nejaku vlastnu mestsku policiu, aspon na nejaky cas sa udrzi). Kazdopadne silni vodcovia tak lahko nevzniknu, ani nebudu mat velku sancu sa presadit, v malych komunitach sa sice vyprofiluju prirodzeni vodcovia, ale bude to chciet skor diplomaciu a strategicky pristup (napr. naznak demokracie - vseobecne hlasovania, atd.) aby ludia ktori roky zili v sucasnych podmienkach (kde si je kazdy panom sam sebe) vobec aspon ako tak spolupracovali. A na rozdiel od predstav slobodnych mladych chalanov (ktori si seba casto predstavuju v roli Conana :wink: zeny budu hrat velmi dolezitu rolu (v modernej spolocnosti je velmi vela manzelstiev a partnerstiev viac ci menej napadne strategicky riadenych prave zenami), cize je lahko mozne ze sa vyskytnu aj matriarchalne spolocenstva.

Tych moznosti je ozaj vela, a ako som uz pisal, podla mna podstatne pre TEOTWAWKI bude co vsetko z modernych technologii sa po SHTF zachova.

Gunslinger
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Vlady75 napísal: - použitie alkoholu ako alternatívneho paliva v spaľovacích motoroch
Kamarát v Škótsku preteká na motorkách (neviem aká "disciplína"), ktoré si stavia on sám s otcom a bratom. Majú jeden viacmenej home-made motor na metanol. Okrem toho, že s ním chodí na preteky a žiadno nezaostáva za bežnými spaľovacími motormi, keď po pretekoch prišiel do boxu, položil som ruku na blok motoru a ten bol studený...no kukal som ako puk :shock:
Viac o tom neviem, len, že to asi nebude na zahodenie...a metanol si aj ľahšie vyrobíš doma ako benzín, a ten vedľajší produkt...hmm... :wink:
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Vlady75: Nemusis kapitulovat - kludne sa dalej zapajaj - ved to je podstata diskusneho fora - viac hlav viac kapusty... :wink: :lol: Ani ja, ani Jack, ani nikto iny nema patent na rozum, ide len o to aby clovek v prispevkoch neposobil dojmom vsadebola a vsetkovedela (preto aj ja casto pouzivam 'myslim si', 'asi', 'mozno', 'pravdepodobne', 'vacsina', 'niektori', ... napriek tomu ze o niektorych veciach som vnutorne presvedceny a v debate nazivo by som sa mozno vyjadroval trochu inak). Proste skus aj ty malicko zmenit svoj pisomny styl a ideme dalej... :wink:

Gunslinger
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

:D
Naposledy upravil/-a inspiring_ganguly v 10 Feb 2012, 19:58, upravené celkom 1 krát.
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Vlady75 napísal: - využitie vetra, slnka pri výrobe el. energie v prípade rodinného domu+iné alternatívne zdroje el. energie " v malom"

- použitie alkoholu ako alternatívneho paliva v spaľovacích motoroch+zmes alkoholu, benzínu, nafty, pomer pri miešaní, uskladňovanie, použitie doma vyrobeného alkoholu atď.

- využitie agregátov na tzv. "drevoplyn", v súčasnosti vyrábané agregáty atď.

- alternatívy pri výrobe topánok, zdroje materiálu, postupy, atď.
Autá bežne jazdia na zmes benzínu a alkoholu. Zmes sa volá napr. E85 alebo E95.
http://sk.autolexicon.net/articles/bioetanol

E85 obsahuje 85% etanolu a 15% benzínu. Viac si nájdeš na nete. Je tam toho hodne.

Ostatné recepty sa dajú vyhladať aj tu: www.sobestacnost.cz
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

Len taka naivna otazka. Preco by sa usporiadanie spolocnosti malo po pripadnom WSHTF zmenit na nieco nepoznane - teda na usporiadanie, ktore tu este nebolo? Nebudu ludia inklinovat k zriadeniu ktore uz poznaju? Teda podla devastacie materialnych a duchovnych hodnot ktore spolocnost utrpi sa jednoducho vrati do minulosti spat do zriadenia, ktore zodpoveda velkosti vzorky prezivsej vzorky ludi.
ALKAJ
prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa ALKAJ »

Usporiadanie by sa viac-menej mohlo vrátiť do pôvodného stavu, ale to by sa potom asi nejednalo o TEOTWAWKI ale o "to oné vo ventilátore". Či?
Kapo
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa Kapo »

Hmm, dnešný ludia sa určite nebudú chcieť vrátiť späť do doby kamennej. Skôr sa budú snažiť čo najskôr a za každú cenu dostať späť do doby, kedy im bolo najlepšie.
Takže čo by muselo prísť za katastrofu, aby nebolo návratu?
miro285
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa miro285 »

.
Naposledy upravil/-a miro285 v 28 Feb 2011, 23:18, upravené celkom 1 krát.
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

V takých priemerných obciach to vidím tak, ako to napísal Guns.. že starosta vytvorí z miestnych poľovníkov a spoľahlivého osadenstva obecnú políciu/domobranu. V tom vidím hlavné plus vidieka. IMHO, takúto organizáciu mohli akceptovať aj "zvyšné" silové zložky.
Čo sa týka lídrov, toho sa ujmú ľudia s patričnými skúsenosťami..najvhodnejšie to budú opäť starostovia/primátori, lebo im už veľká časť osadenstva prejavila dôveru v komunálnych voľbách.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Weird, ideš na to logicky. V tomto prípade asi uvažujeme dosť podobne. V malej obci môže byť pravdepodobným lídrom starosta, ak prežije prvotné udalosti. Tiež sa ale môže stať, že v nastalom chaose sa nájde niekto, kto ho rýchlo zlikviduje a ujme sa moci. Hoci aj neúspešný kandidát z predošlých volieb, alebo miestny podnikateľ, krčmár, predseda poľovníkov... ktokoľvek.
Viac ma ale zaujíma odpoveď na otázku, z akých vrstiev by sa "regrutovali" lídri v mestách. Kto by sa ujal moci?
- Ak v meste sídli vojenská posádka, asi je to jasné. To sú zbrane, vycvičení (a podľa okolností) relatívne disciplinovaní chlapi. Ale čo ak nesídli? Kto prichádza do úvahy potom?
- Ak je v meste dobre etablovaná zločinecká skupina (mafia), opäť sú to zbrane a relatívne disciplinovaní chlapi. Navyše, ak v stave mieru nemajú zábrany, v čase anómie by sa asi utrhli nadobro.
- Ale kto iný by ešte mohol ašpirovať na pozíciu lídra? Starosta/primátor, hoci je hlavou samosprávy, nehľadiac na to, koľko získal vo voľbách pct., by sa musel obávať iných mocenských skupín, ktoré by v čase mieru a pokoja boli iba marginálnym problémom. Ozbrojené by však predstavovali podstatne väčší problém.
- Takže, kto iný ešte prichádza do úvahy? Orgány samosprávy sotva, lebo ak obyvatelia niekoho považujú za autoritu, tak nanajvýš starostu/primátora/župana. Čo náčelník mestskej polície? Sotva, príliš malá autorita, medzi širšou verejnosťou často neznámy. Miestny podnikateľ? Asi by záležalo od jeho možností, ale zrejme práve on by sa veľmi zavčasu stal cieľom útokov na jeho osobu i majetok. Takže kto ďalší? Kňaz? Heh, iba žartujem.
Samozrejme, bavíme sa o situácii, že systém sa zrútil, ale úbytok obyvateľstva na danom území, aj keď by mohol byť dramatický, nebol až taký drastický, aby prežilo iba nízke percento obyvateľov. A (ešte) by neprišlo ku kompletnej dezintegrácii spoločenstva. Primárne ma nezaujíma ani tak teória, ale konkrétne predstavy, s ktorými by som mohol porovnávať tie moje.
Takže aké predpoklady musí mať a čo musí podľa vás vykonať niekto, aby sa mohol stať po "konci sveta", alebo hoci aj počas vyhroteného a veľmi vážneho hov*a vo ventilátore, novým lídrom mestského spoločenstva?
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

a čo obvodné oddelenia policajného zboru? civilná ochrana? (za predpokladu, že budú reakcieschopné-viď fungovanie pri povodniach). tieto zložky by mali byť z veľkej miery akceptované civilistami. Ak pôjde o rázové shtf, obyvatelia v prvotnom šoku ešte nebudú tak polarizovaní na Goodguys a Bad guys, ikeď aj tu výnimka potvrdzuje pravidlo. Ak ale shtf bude dlhšiu dobu vysieť vo vzduchu, tak nielen webfóristi sa budú pripravovať na to najhoršie, ale aj zlosynovia.. tí druhí menovaní budú ako potkany utekajúce pred záplavou a pre takých niet autority, iba ak pána Lugera a spol.
mab
prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa mab »

a čo takto:
po kolapse (dlhodobom a nie lokálnom) všade začne boj o potraviny, palivá, techniku, zbrane. kto získa k tomuto prístup ten bude postupne disponovať rastúcim počtom ludí a môže ovládnuť časti či celé mesto. budú tu vznikať skupiny ktoré budú obsadzovať výhodné územia a navzájom bojovať o "zdroje" potrebné k prežitiu. bývalá samospráva bude pravdepodobne len jednou zo skupín zo začiatku sa snažiacou udržovať poriadok, potom bude bojovať o prežitie, zdroje a moc ako ostatné. pre väčšinu ludí zo silových zložiek bude doležitejšie prežiť, ako ich služobná prísaha, tak z tohoto dôvodu sa pridajú k tomu kto bude mať pod palcom dostatok zdrojov na "zaplatenie", teda ich zabezpečenie a ich rodín, alebo ak sa dokážu zorganizovať môžu vytvoriť vlastnú skupinu. ak samosprávy nestihnú včas správne zareagovať tak časom zaniknú.
ludia z podsvetia a samosprávy podla mna vytvoria najsilnejšie mestské skupiny, okrem miest kde sú vojenské posádky, ako to tu niekto už spomínal.
bude to ale pomalý proces kým sa rozložia sily.
jednoduchšie to bude asi naozaj len na dedinách.

čo sa týka osobnosti vodcov, tu si myslím že najväčšiu šancu uspieť majú skúsený ľudia, ktorý sa rýchlo zorientujú v nových podmienkach, vedia čo chcú a ako sa k tomu dostať. riadiaci sa jednoduchými a jasnými pravidlami. mimoriadna situácia bude klásť nároky aj na iné schopnosti a aj na také ktoré sú teraz nežiadúce...a to bude asi to podstatné.
Laci
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa Laci »

možno ešte lepšie ako polícia je vycvičená a vybavená na takéto situácie (okrem zbraní) požiarny zbor, navyše sú zohratý a musia mať vedúceho ktorého uznávajú. Ja si myslím že rozhodný veliteľ hasičom by mohol byť kandidátom... a aj celkom úspešným
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"